E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας: Ο Ερντογάν εξετάζει το διορισμό της πρώτης γυναίκας ως επικεφαλής

Ποια είναι η Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν

Δημοσίευση 5/6/2023 | 19:17

Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας: Ο Ερντογάν εξετάζει το διορισμό της πρώτης γυναίκας ως επικεφαλής

Αποφασισμένος να κάνει ριζικές αλλαγές για την ανάταση της τουρκικής οικονομίας, ο νέος υπουργός Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ, έχει αποφασίσει να μην συνεργαστεί με τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, Σαχάπ Καβτζίογλου.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία επικαλούνται υψηλόβαθμους αξιωματούχους, η εκλεκτή του Μεχμέτ Σιμσέκ για επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας είναι η Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, ανώτερο οικονομικό στέλεχος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν συναντήθηκε σήμερα (05.06.2023) στην Άγκυρα με το νέο υπουργό Οικονομικών και σύντομα αναμένεται να γίνει δεκτή από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αν τελικά διοριστεί, θα γίνει η πρώτη γυναίκα επικεφαλής στην Ιστορία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.

Η Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν αποφοίτησε από το Λύκειο της Κωνσταντινούπολης και στη συνέχεια σπούδασε στο Τμήμα Βιομηχανικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Boğaziçi το 1997. Αμέσως μετά έγινε δεκτή από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, με υποτροφία. Ήταν η πρώτη φοιτήτρια, που ολοκλήρωσε ένα διετές διδακτορικό πρόγραμμα στο Πρίνστον μέσα σε ένα χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο έγινε η «νεότερη καθηγήτρια Οικονομικών» στη χώρα.

Διετέλεσε διευθύντρια στην Goldman Sachs, όπου άρχισε την καριέρα της το 2005 και εργάστηκε εκεί για εννέα χρόνια. Στη συνέχεια έγινε συνδιευθύνουσα σύμβουλος στη First Republic Bank. Υπήρξε επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας κοσμημάτων Tiffany & Co., με έδρα τις ΗΠΑ, για δύο χρόνια, ενώ παραμένει μέλος του Δ.Σ. της παγκόσμιας εταιρείας οικονομικών συμβούλων Marsh McLennan.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οργή και αναπάντητα «γιατί»: Ξεσπά η μητέρα του 27χρονου που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Ναύπακτο

Ελλάδα 05.03.2026
Έξι μήνες μετά ο πόνος και η οργή για την έλλειψη δικαιοσύνης κάνουν τη μητέρα του άτυχου Βαγγέλη να ξεσπά

Πόλεμος στο Ιράν: Πόσοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή

Κόσμος 05.03.2026
Ακολουθεί ο αριθμός των θυμάτων σε ολόκληρη την περιοχή -όπως έχει διαμορφωθεί έως τώρα-, σύμφωνα με το Reuters

Πρόταση για περιορισμό των εξουσιών του Τραμπ στον πόλεμο του Ιράν ψηφίζει η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ

Κόσμος 05.03.2026
Η πρωτοβουλία αυτή φαίνεται να είναι καταδικασμένη σε αποτυχία καθώς ήδη η Γερουσία έχει απορρίψει αντίστοιχη πρόταση

Καίγονται οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Μπαχρέιν

Κόσμος 05.03.2026
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με απώλειες ή την έκταση των ζημιών.

Η Τεχεράνη δηλώνει έτοιμη για πιθανή χερσαία επιχείρηση των ΗΠΑ: «Περιμένουμε να σας ντροπιάσουμε»

Κόσμος 05.03.2026
Το Ιράν δηλώνει προετοιμασμένο για μια αμερικανική χερσαία επιχείρηση

Νέος συναγερμός στο Ακρωτήρι στην Κύπρο

Ελλάδα 05.03.2026
Είναι η τρίτη φορά

Μαζική έξοδος από τη Βηρυττό – Χτυπήθηκε βάση των ΗΠΑ στο Ιράκ

Κόσμος 05.03.2026
Το Ιράν απειλεί την ΕΕ πως θα πληρώσει το τίμημα αν δεν πάρει θέση υπέρ του Ιράν στην επίθεση ΗΠΑ-Ισραήλ.

Κιρ Στάρμερ: Η Βρετανία στέλνει 4 αεροσκάφη Typhoon στο Κατάρ και ελικόπτερα στην Κύπρο

Κόσμος 05.03.2026
«Προτεραιότητά μας είναι η προστασία του λαού μας»

Πώς το Ισραήλ παρέσυρε τον Αγιατολάχ στον θάνατο με παγίδα ψεύτικου δείπνου Σαμπάτ και τον εξόντωσε με πύραυλο από το διάστημα

Κόσμος 05.03.2026
Λεπτομέρειες για την επιχείρηση ΗΠΑ – Ισραήλ που οδήγησε στη δολοφονία του Αλί Χαμενεΐ στην Τεχεράνη