E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πανελλήνιες: Ολοι μιλούν για τα θέματα της Έκθεσης ‑ Οι αντιδράσεις στο Twitter

Ο νεοφεμινισμός, η πατριαρχία και ο Μπάμπης

Δημοσίευση 2/6/2023 | 16:35

Πανελλήνιες: Ολοι μιλούν για τα θέματα της Έκθεσης ‑ Οι αντιδράσεις στο Twitter
Φωτογραφία από Pixabay

Το πρώτο μάθημε των Πανελληνίων εξετάσεων στα ΓΕΛ, δεν ήταν άλλο, από την Έκθεση με τους μαθητές να εξετάζονται για τον φεμινισμό αλλά και τον... «νεοφεμινισμό». Ένα από τα κείμενα φαίνεται πως ήταν το λιγότερο «άστοχο» με το Twitter να το καταδικάζει.

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας που εξετάστηκαν οι υποψήφιοι των Πανελληνίων στα Γενικά Λύκεια της χώρας. Οι μαθητές εξετάστηκαν στη βία κατά των γυναικών, τον φεμινισμό αλλά και τον νεοφεμινισμό.

Το 2ο κείμενο που εξετάστηκαν οι μαθητές ήταν αυτό που προκάλεσε τις αντιδράσεις μιας και- μεταξύ άλλων- κάνει διαχωρισμό ανάμεσα σε φεμινίστριες και νέοφεμινίστριες λέγοντας ότι οι δεύτερες «προτάσσουν διαρκώς ότι οι γυναίκες είναι μια ομάδα θυμάτων, η οποία διατρέχει μονίμως τον κίνδυνο να υποστεί βία κάθε μορφής, όχι διακρίσεις εις βάρος τους αλλά βία, επειδή είναι γυναίκες»

Το κείμενο της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας

Για την Μπελίντα Κανόν ο νεοφεμινισμός οδηγεί σε σύγκρουση ανδρών και γυναικών, γεγονός καταστροφικό. Ο κλασικός φεμινισμός του 20ού αιώνα, τον οποίο εξέφρασε η Σιμόν ντε Μποβουάρ, μαχόταν για την ισότητα ανδρών και γυναικών αντιμετωπίζοντάς τους ως άτομα, ως ανθρώπους. Στον 21ο αιώνα, και κυρίως μετά το 2010, βλέπουμε την ανάδειξη του “φεμινισμού της διαφοροποίησης”, ενός ρεύματος που επιμένει στις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, τις οποίες θεωρεί αγεφύρωτες.

Προφανώς, και υπάρχουν διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, όμως στις περισσότερες εκφάνσεις της ζωής μας είμαστε άτομα, άνθρωποι που δρούμε: είμαι συγγραφέας, είμαι εκπαιδευτικός, είμαι ορειβάτης, είμαι κηπουρός. Είμαι δηλαδή ένας άνθρωπος που ασχολείται με αυτές τις δραστηριότητες, όχι πρωτίστως μια γυναίκα που ασχολείται με όλα αυτά.

Σήμερα, οι νεοφεμινίστριες προτάσσουν διαρκώς ότι οι γυναίκες είναι μια ομάδα θυμάτων, η οποία διατρέχει μονίμως τον κίνδυνο να υποστεί βία κάθε μορφής, όχι διακρίσεις εις βάρος τους αλλά βία, επειδή είναι γυναίκες. Αυτό το νέο ρεύμα εγγράφεται στον δημόσιο διάλογο περί ταυτοτήτων: είμαι γυναίκα, αυτή είναι η ταυτότητά μου. Και αυτομάτως, είμαι θύμα.

Είναι τόσο έντονος αυτός ο διάλογος περί θύματος ώστε ενίοτε το να είσαι θύμα γίνεται εύσημο*, πρόκειται για ιδεολογία που εκφράζεται ως “πάθος για θυματοποίηση”. Για την Κανόν, αντιθέτως, ο φεμινισμός είναι ένα κίνημα χαρούμενο, ένα κίνημα που ωθεί τις γυναίκες να αποκτήσουν περισσότερη ισχύ, να διεκδικούν την ισότητα με τους άνδρες. Όταν προτάσσουμε το φύλο ή το χρώμα του δέρματος ως ταυτότητα, επί της ουσίας επιμένουμε σε χαρακτηριστικά μας τα οποία δεν μπορούμε να αλλάξουμε.

Οι “κλασικές” φεμινίστριες επιμένουμε στα χαρακτηριστικά που μπορούμε να αλλάξουμε, επιμένουμε στην ελευθερία, στη δυνατότητα να αλλάξουμε τα πράγματα. Αντιθέτως, ο νεοφεμινισμός και οι θεωρίες ταυτότητας φύλου επιμένουν σε ένα είδος ντετερμινισμού, τον οποίο εμείς επιδιώκουμε να ξεπεράσουμε».

Οι αντιδράσεις στο Twitter

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βαρύ πένθος για τη Λίνα Σακκά

Tabloid 06.04.2026
Η γνωστή ηθοποιός μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους τη μεγάλη απώλεια που βιώνει

1% Club: Ποια ήταν η ερώτηση που μάντεψε σωστά μόλις 1 στους 100 Έλληνες;

TV Buzz 06.04.2026
Το δεύτερο επεισόδιο του 1% Club προβλήθηκε το βράδυ της Κυριακής

Απόστολος Γκλέτσος: «Αν πω ότι επιστρέφω στην πολιτική, ας βγει όλη η Ελλάδα να με φτύνει»

Tabloid 06.04.2026
Ο Απόστολος Γκλέτσος, καλεσμένος χθες (6/4) στο Ψυχαγωγία Κυριακάτικα, απάντησε στο αν θα επιστρέψει στην πολιτική και αν είχε κάνει ποτέ ως δήμαρχος ρουσφέτι.

Viral στις ΗΠΑ το βίντεο με την κίνηση ενός 68χρονου ντελιβερά που του έφερε φιλοδωρήματα $40.000

Παράξενα 06.04.2026
Η ιστορία ξεκίνησε όταν ο Νταν Σίμπσον σταμάτησε σε μίνι μάρκετ για να αγοράσει αναψυκτικό για τον πελάτη που είχε κάνει παραγγελία μια πίτσα επειδή η πιτσαρία δεν είχε

Δύσκολες ώρες για τη Λίνα Σακκά

Tabloid Χτες
Μια βαθιά συγκινητική ανάρτηση δημοσίευσε η Λίνα Σακκά στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, με αφορμή την απώλεια ενός πολύ αγαπημένου της ανθρώπου

Τα Φιλαράκια: Η αποκάλυψη της Λίζα Κούντροου για τον ρόλο της Φίμπι

Tabloid Χτες
«Δεν ήταν χαζούλα, όπως πίστευαν όλοι», τόνισε σε νέα συνέντευξή της

Κατερίνα Καινούργιου: Η πρώτη ανάρτηση της από το μαιευτήριο μετά τη γέννηση της κόρης της

Tabloid Χτες
H γνωστή παρουσιάστρια πραγματοποίησε την πρώτη της ανάρτηση από το μαιευτήριο, επιλέγοντας να μοιραστεί τη χαρά της με τους διαδικτυακούς της φίλους μέσα από ένα Instagram story

Σοφία Αλιμπέρτη: Η on air έκπληξη στον Good Job Nicky ‑ «Είμαι έτοιμη να βάλω τα κλάματα»

Tabloid Χτες
«Είμαι περήφανη για τον άνθρωπο που είναι ο γιος μου» είπε, μεταξύ άλλων, η παρουσιάστρια

Χάρης Ρώμας: «Υπάρχει μια ιδέα να γίνει το “Κωνσταντίνου και Ελένης»

Tabloid Χτες
Σε μια αποκάλυψη που δεν περιμέναμε και σίγουρα θα χαροποιήσει πολλούς τηλεθεατές προχώρησε ο Χάρης Ρώμας

Σίσσυ Χρηστίδου για Ιωάννα Τούνη: « Ο καταδικασμένος προκαλεί αντί να σκύψει το κεφάλι»

Tabloid Χτες
«Αντιλαμβανόμαστε όλοι το νομικό ζήτημα, αλλά υπάρχει κι ένα ηθικό πλαίσιο», τόνισε η παρουσιάστρια