E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πανελλήνιες: Ολοι μιλούν για τα θέματα της Έκθεσης ‑ Οι αντιδράσεις στο Twitter

Ο νεοφεμινισμός, η πατριαρχία και ο Μπάμπης

Δημοσίευση 2/6/2023 | 16:35

Πανελλήνιες: Ολοι μιλούν για τα θέματα της Έκθεσης ‑ Οι αντιδράσεις στο Twitter
Φωτογραφία από Pixabay

Το πρώτο μάθημε των Πανελληνίων εξετάσεων στα ΓΕΛ, δεν ήταν άλλο, από την Έκθεση με τους μαθητές να εξετάζονται για τον φεμινισμό αλλά και τον... «νεοφεμινισμό». Ένα από τα κείμενα φαίνεται πως ήταν το λιγότερο «άστοχο» με το Twitter να το καταδικάζει.

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας που εξετάστηκαν οι υποψήφιοι των Πανελληνίων στα Γενικά Λύκεια της χώρας. Οι μαθητές εξετάστηκαν στη βία κατά των γυναικών, τον φεμινισμό αλλά και τον νεοφεμινισμό.

Το 2ο κείμενο που εξετάστηκαν οι μαθητές ήταν αυτό που προκάλεσε τις αντιδράσεις μιας και- μεταξύ άλλων- κάνει διαχωρισμό ανάμεσα σε φεμινίστριες και νέοφεμινίστριες λέγοντας ότι οι δεύτερες «προτάσσουν διαρκώς ότι οι γυναίκες είναι μια ομάδα θυμάτων, η οποία διατρέχει μονίμως τον κίνδυνο να υποστεί βία κάθε μορφής, όχι διακρίσεις εις βάρος τους αλλά βία, επειδή είναι γυναίκες»

Το κείμενο της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας

Για την Μπελίντα Κανόν ο νεοφεμινισμός οδηγεί σε σύγκρουση ανδρών και γυναικών, γεγονός καταστροφικό. Ο κλασικός φεμινισμός του 20ού αιώνα, τον οποίο εξέφρασε η Σιμόν ντε Μποβουάρ, μαχόταν για την ισότητα ανδρών και γυναικών αντιμετωπίζοντάς τους ως άτομα, ως ανθρώπους. Στον 21ο αιώνα, και κυρίως μετά το 2010, βλέπουμε την ανάδειξη του “φεμινισμού της διαφοροποίησης”, ενός ρεύματος που επιμένει στις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, τις οποίες θεωρεί αγεφύρωτες.

Προφανώς, και υπάρχουν διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, όμως στις περισσότερες εκφάνσεις της ζωής μας είμαστε άτομα, άνθρωποι που δρούμε: είμαι συγγραφέας, είμαι εκπαιδευτικός, είμαι ορειβάτης, είμαι κηπουρός. Είμαι δηλαδή ένας άνθρωπος που ασχολείται με αυτές τις δραστηριότητες, όχι πρωτίστως μια γυναίκα που ασχολείται με όλα αυτά.

Σήμερα, οι νεοφεμινίστριες προτάσσουν διαρκώς ότι οι γυναίκες είναι μια ομάδα θυμάτων, η οποία διατρέχει μονίμως τον κίνδυνο να υποστεί βία κάθε μορφής, όχι διακρίσεις εις βάρος τους αλλά βία, επειδή είναι γυναίκες. Αυτό το νέο ρεύμα εγγράφεται στον δημόσιο διάλογο περί ταυτοτήτων: είμαι γυναίκα, αυτή είναι η ταυτότητά μου. Και αυτομάτως, είμαι θύμα.

Είναι τόσο έντονος αυτός ο διάλογος περί θύματος ώστε ενίοτε το να είσαι θύμα γίνεται εύσημο*, πρόκειται για ιδεολογία που εκφράζεται ως “πάθος για θυματοποίηση”. Για την Κανόν, αντιθέτως, ο φεμινισμός είναι ένα κίνημα χαρούμενο, ένα κίνημα που ωθεί τις γυναίκες να αποκτήσουν περισσότερη ισχύ, να διεκδικούν την ισότητα με τους άνδρες. Όταν προτάσσουμε το φύλο ή το χρώμα του δέρματος ως ταυτότητα, επί της ουσίας επιμένουμε σε χαρακτηριστικά μας τα οποία δεν μπορούμε να αλλάξουμε.

Οι “κλασικές” φεμινίστριες επιμένουμε στα χαρακτηριστικά που μπορούμε να αλλάξουμε, επιμένουμε στην ελευθερία, στη δυνατότητα να αλλάξουμε τα πράγματα. Αντιθέτως, ο νεοφεμινισμός και οι θεωρίες ταυτότητας φύλου επιμένουν σε ένα είδος ντετερμινισμού, τον οποίο εμείς επιδιώκουμε να ξεπεράσουμε».

Οι αντιδράσεις στο Twitter

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η σύντροφος της Rosalía είναι ένα πανέμορφο μοντέλο

Celebrity Stories 31.03.2026
Ήταν άγνωστη τώρα πια, fashion icon

Στράτος Τζώρτζογλου: Είμαι ελεύθερος και ανοιχτός στο να ερωτευτώ

Tabloid Χτες
Ο ηθοποιός μίλησε για την προσωπική του ζωή μετά τον χωρισμό από τη Σοφία Μαριόλα

Ζόζεφιν για Νίνο: Έκανα το πρώτο βήμα μετά τον χωρισμό μας, του είπα ότι είμαστε φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλον

Tabloid Χτες
Μην με βλέπεις έτσι ήρεμη, έχω και εγώ τα δικά μου, εκείνος είναι νορμάλ, δήλωσε η τραγουδίστρια

Τάκης Ζαχαράτος για Μαρινέλλα: Ξέρω πως δεν θα `ρθεις ξανά, άλλη φορά δεν θα σε δω

Social Χτες
Ο καλλιτέχνης αποχαιρέτισε τη σπουδαία ερμηνεύτρια με τους στίχους ενός κομματιού της

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός για πιθανή κουμπαριά με την Κίμπερλι Γκιλφόιλ: «Ακούω κάποια fake news»

Tabloid Χτες
«Κάτσε να γεννηθεί πρώτα», πρόσθεσε για το μωράκι που περιμένει με την Αλεξάνδρα Νίκα

Γιάννης Τσιμιτσέλης: «Είχα προτείνει τον Ορφέα Αυγουστίδη στον `Σασμό` και τελικά έμεινα εγώ εκτός»

Tabloid Χτες
Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην εκπομπή «Ψυχαγωγία… Κυριακάτικα», ο Γιάννης Τσιμιτσέλης άνοιξε τα χαρτιά του για την πορεία του

Ζόζεφιν: Κατάθεση ψυχής για τον Νίνο – Αποκάλυψε πρώτη φορά γιατί χώρισαν και ποιος έφταιγε

Tabloid Χτες
H Ζόζεφιν σήμερα, Δευτέρα 30 Μαρτίου, βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή Το Πρωινό του ΑΝΤ1 και παραχώρησε μία αποκαλυπτική συνέντευξη

Έξαλλη η Έφη Θώδη με την Αντζελα: «Moυ την είπε! Με ενόχλησε»

TV Buzz Χτες
Πώς απαντά η Έφη Θώδη στην κόντρα της με την Αντζελα Δημητρίου

Μαρινέλλα: Τα 3 μοναδικά άτομα που την έβλεπαν

Tabloid Χτες
Ο λόγος που δεν επέτρεπαν σε κανέναν άλλον

«Λύγισε» ο Γιώργος Θεοφάνους για την Μαρινέλλα

Tabloid Χτες
Αν ήταν εδώ θα μου έλεγε σήκωσε το κεφάλι και πάμε

Θυμάσαι την πιο απρόσμενη ανακάλυψη στο αρχείο του Μπιν Λάντεν; Μια ποπ εικόνα που κανείς δεν περίμενε

Tabloid Χτες
Ανάμεσα σε ταινίες, videogames και δυτική ποπ κουλτούρα, ένα αρχείο με εικόνες προκαλεί ακόμη ερωτήματα