E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο Αμερικανός ηθοποιός Ντάνι Μάστερσον κρίθηκε ένοχος για δύο κατηγoρίες βιασμoύ

Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι ο Μάστερσον είχε βασιστεί στην ιδιότητά του ως Σαηεντολόγος για να αποφύγει την ευθύνη

Δημοσίευση 1/6/2023 | 13:35

Ο Αμερικανός ηθοποιός Ντάνι Μάστερσον κρίθηκε ένοχος για δύο κατηγoρίες βιασμoύ

Ο πρωταγωνιστής της σειράς That' 70s Show, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 30 ετών. Από το δικαστήριο οδηγήθηκε με χειροπέδες. Τρεις γυναίκες, όλες πρώην μέλη της Εκκλησίας της Σαηεντολογίας, κατηγόρησαν τον ηθοποιό για σεξoυαλική επiθεση στο σπίτι του στο Χόλιγουντ την περίοδο 2001-03.

Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι ο Μάστερσον είχε βασιστεί στην ιδιότητά του ως Σαηεντολόγος για να αποφύγει την ευθύνη. Η κριτική επιτροπή επτά γυναικών και πέντε ανδρών δεν μπόρεσε να καταλήξει σε ετυμηγορία για μια τρίτη κατηγορία μετά από μια εβδομάδα διαβουλεύσεων, καταλήγοντας σε αδιέξοδο.

Ένα από τα θύμαtά του, που βiάστηκε το 2003, είπε σε δήλωση που επικαλείται το Associated Press:

«Βιώνω μια σύνθετη σειρά συναισθημάτων - ανακούφιση, εξάντληση, δύναμη, θλίψη - γνωρίζοντας ότι ο θύτης μου, ο Ντάνι Μάστερσον, θα αντιμετωπίσει την ευθύνη για την εγκληματική του συμπεριφορά».

Η σύζυγος του Μάστερσον, ηθοποιός και μοντέλο Μπιζού Φίλιπς, έκλαψε καθώς τον οδηγούσαν έξω από το δικαστήριο, αναφέρει το CBS News. Οι εισαγγελείς επέλεξαν να ξαναδικάσουν τον Masterson και αυτή τη φορά ο δικαστής επέτρεψε στους δικηγόρους να παρουσιάσουν νέα στοιχεία που είχαν αποκλειστεί από την πρώτη δίκη.

Αν και ο ηθοποιός δεν έδωσε ναρκωτικές ουσίες στα θύμαtά του, το δικαστήριο άκουσε τη μαρτυρία ότι οι γυναίκες είχαν λάβει δόση πριν τις βiάσει. Ο Μάστερσον κατηγορήθηκε για πρώτη φορά για βiασμό το 2017 κατά τη διάρκεια του κινήματος #MeToo. Απάντησε λέγοντας ότι δεν είχε κατηγορηθεί ή καταδικαστεί για αδίκημα και ότι στο κλίμα της εποχής «φαίνεται σαν να θεωρείσαι ένοχος τη στιγμή που κατηγορείσαι».

Οι κατηγορίες προέκυψαν μετά από τριετή έρευνα από το αστυνομικό τμήμα του Λος Άντζελες. Οι εισαγγελείς δεν κατέθεσαν κατηγορίες σε άλλες δύο υποθέσεις λόγω ανεπαρκών αποδεικτικών στοιχείων και λήξεως της παραγραφής. Καθ' όλη τη διάρκεια της δίκης, οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι η Εκκλησία της Σαηεντολογίας είχε βοηθήσει να συγκαλύψει τις επιθέσεις - έναν ισχυρισμό που η οργάνωση αρνήθηκε κατηγορηματικά.

Την εποχή των επιθέσεων, ο Μάστερσον και οι τρεις κατήγοροι του ήταν Σαηεντολόγοι. Αρκετές από τις γυναίκες είπαν ότι τους πήρε χρόνια για να εμφανιστούν, επειδή οι αξιωματούχοι της Εκκλησίας της Σαηεντολογίας τις αποθάρρυναν να αναφέρουν τον βiασμό στην αστυνομία. Αντίθετα, αναγκάστηκαν να βασιστούν στο «εσωτερικό σύστημα δικαιοσύνης» της Εκκλησίας, είπαν οι εισαγγελείς.

Οι αξιωματούχοι της Σαηεντολογίας είπαν σε ένα από τα θύμαtα ότι θα την έδιωχναν από την Εκκλησία, εκτός αν υπογράψει συμφωνία μη αποκάλυψης. Μάλιστα της πρόσφεραν την πληρωμή 400.000 δολαρίων για να αγοράσουν τη σιωπή της, σύμφωνα με τους εισαγγελείς. Η δικαστής Σαρλίν Ορλάντο επέτρεψε και στις δύο πλευρές να συζητήσουν το δόγμα και τις πρακτικές της Σαηεντολογίας.

Αλλά η αναπληρωτής εισαγγελέας Άριελ Άνσον είπε στους ενόρκους κατά τη διάρκεια της δίκης: «Η Εκκλησία δίδαξε στα θύμαtά της: «Ο βiασμός δεν είναι βiασμός, εσείς το προκαλέσατε και πάνω απ' όλα, δεν επιτρέπεται ποτέ να πάτε στις αρχές επιβολής του νόμου».

Καθ' όλη τη διάρκεια της δίκης, η υπεράσπιση προσπάθησε να υπονομεύσει την αξιοπιστία των "Jane Does" εστιάζοντας στις ασυνέπειες στη μαρτυρία τους και στην υποτιθέμενη ώθησή τους να πάρουν "εκδίκηση" εναντίον της πρώην Εκκλησίας τους. Κατά τη διάρκεια των τελικών συζητήσεων, ο δικηγόρος υπεράσπισης του Μάστερσον είπε για τα θύμαtα: "Αν ψάχνετε για κίνητρα για τα οποία οι άνθρωποι δεν είναι ειλικρινείς… υπάρχουν κίνητρα παντού."

Αν και η Εκκλησία της Σαηεντολογίας δεν ήταν κατηγορούμενη στην υπόθεση, πριν ξεκινήσουν οι τελικές συζητήσεις, ένας δικηγόρος με δεσμούς με την Εκκλησία έστειλε email στο γραφείο του εισαγγελέα της περιοχής για να παραπονεθεί για τον τρόπο με τον οποίο απεικονιζόταν η Εκκλησία κατά την επανάληψη της δίκης.

Η υπεράσπιση υποστήριξε επίσης ότι η κατηγορούσα αρχή είχε βασιστεί σε μεγάλο βαθμό σε μαρτυρίες για ναρκωτιkά επειδή δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία για οποιαδήποτε βiα.Οι δικηγόροι του Μάστερσον προσπάθησαν, ανεπιτυχώς, να κηρύξουν κακοδικία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νεαρός αφήνει το πατίνι και σκαρφαλώνει σε λεωφορείο εν κινήσει στην Καλλιθέα

Ελλάδα 03.12.2025
Ο άνδρας πιάνεται από τον αεραγωγό και συνεχίζει να κινείται, άγνωστο για πόσα μέτρα

Ψυχολόγοι προειδοποιούν: Το ChatGPT‑5 δίνει επικίνδυνες συμβουλές σε άτομα με ψυχικές δυσκολίες

Tech + Science 03.12.2025
Πώς το ChatGPT αντιμετωπίζει διαφορετικούς «ασθενείς» και οι ανησυχητικές απαντήσεις του

Όλες οι προβλέψεις του νέου νόμου για βεντέτες και οπλοκατοχή: Υπεύθυνος και ο καταστηματάρχης όταν πέφτουν μπαλοθιές

Ελλάδα 03.12.2025
Κακούργημα η παράνομη κατοχή όπλου σύμφωνα με τις διατάξεις που επεψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής

Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για τη νέα κακοκαιρία: Κόκκινη προειδοποίηση και για την Αττική

Καιρός 03.12.2025
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από την Πέμπτη και μέχρι τις πρωινές ώρες του Σαββάτου

Οι αγρότες πέρασαν τον αστυνομικό φραγμό και ετοιμάζονται για μπλόκο στο τελωνείο Προμαχώνα

Ελλάδα 03.12.2025
Παρά τις τρεις κλούβες κάθετα στο οδόστρωμα στο ύψος του κόμβου Λευκώνα, οι αγρότες κατάφεραν να περάσουν με τα τρακτέρ τους από τα χωράφια και να βρεθούν στον δρόμο

Θρήνος στην Κορινθία: Έφυγε από τη ζωή 28χρονος συνοριακός φύλακας

Ελλάδα 03.12.2025
Ο άτυχος άνδρας είχε καταγωγή από την Αρκαδία και υπηρετούσε στο Προαναχωρητικό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Κορίνθου

Πτήση MH370: Στις 30 Δεκεμβρίου αρχίζουν ξανά οι έρευνες για το αεροσκάφος που αγνοείται από το 2014

Κόσμος 03.12.2025
Το Boeing 777 της Malaysia Airlines με 239 επιβαίνοντες εξαφανίστηκε από τα ραντάρ το 2014 και έκτοτε παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της αεροπορίας

Ο Ανδρέας Λοβέρδος απαντά για πρώτη φορά για τη σύλληψη του γιου του: «Ο νόμος είναι ίδιος για όλους»

Πολιτική 03.12.2025
Ο γιος του συνελήφθη πριν από λίγες ημέρες στη Νέα Ερυθραία

Τα λείψανα που παραδόθηκαν από τη Χαμάς στο Ισραήλ δεν ανήκουν σε όμηρο της Γάζας

Κόσμος 03.12.2025
Η ταυτοποίηση έγινε στο Εθνικό Κέντρο Ιατροδικαστικής

Τραγωδία στο Βόλο: Υπάλληλος του ΕΦΚΑ βρέθηκε νεκρός στο γραφείο του

Ελλάδα 03.12.2025
Στην υπηρεσία επικράτησε πανικός