LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΕΦΚΑ: Τι αλλάζει από σήμερα για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Τι προβλέπεται για την ασφαλιστική ικανότητα των μη μισθωτών από σήμερα, 1η Ιουνίου.

Δημοσίευση 1/6/2023 | 08:19

ΕΦΚΑ: Τι αλλάζει από σήμερα για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Από σήμερα, 1 Ιουνίου αλλάζουν οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας στους μη μισθωτούς ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο ΕΦΚΑ, καταργήθηκε η προϋπόθεση να μην υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, για να λαμβάνει ασφαλιστική ικανότητα ο ασφαλισμένος.

Πλέον, θα πρέπει οι μη μισθωτοί να καταβάλουν το ποσό που αντιστοιχεί στις ετήσιες εισφορές για το 2022 του κλάδου υγείας της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει, προκειμένου να ανανεωθεί η ασφαλιστική τους ικανότητα έως και τις 29 Φεβρουαρίου 2024.

Έτσι, μέχρι τις 31 Μαΐου οι μη μισθωτοί (αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες) μπορούσαν να κάνουν χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης για την ανανέωση της ασφαλιστικής τους ικανότητας για το ασφαλιστικό έτος 2023.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση αυτή, οι ασφαλισμένοι θα έπρεπε να πληρώσουν μόνο τις εισφορές για τον κλάδο υγείας του περσινού έτους ή να ενταχθεί στη ρύθμιση των 24 δόσεων για το σύνολο των οφειλών τους προς το Ταμείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τυχόν πληρωμές του 2022, θα αφαιρεθούν από το σύνολο των χρημάτων για τον κλάδο υγείας που θα πρέπει να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι για να έχουν πάλι ασφαλιστική ικανότητα.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι δεν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα, λόγω χρεών, θα έχουν πλήρη πρόσβαση σε συνταγογράφηση & πλήρη πρόσβαση σε δωρεάν υπηρεσίες υγείας του ΕΣΥ, όμως δεν θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες από ιδιωτικές δομές που συνεργάζεται ο ΕΟΠΥΥ.

Τέλος, για τους μακροχρόνια ανέργους ή τους εργαζομένους ειδικών κατηγοριών έχει δοθεί παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας έως 29/2/2024.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σπύρος Μπιμπίλας: Αγωγή «μαμούθ» κατά του Αλέξη Κούγια – Πόσα χρήματα ζητά από τον ποινικολόγο

Ελλάδα 25.09.2023
Κλιμακώνεται η κόντρα ανάμεσα στον Σπύρο Μπιμπίλα και τον Αλέξη Κούγια

Θεσσαλία: Σε ποιες κατεστραμένες περιοχές υπάρχουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις

Ελλάδα 25.09.2023
Ποια είναι η εικόνα σε 1,2 εκατ. στρέμματα μετά από επιτόπιες αυτοψίες του πανεπιστημίου

Ναύτες έπεσαν από πλοίο στον Πειραιά

Ελλάδα 25.09.2023
Δύο ναυτικοί, μέλη του Speed Runner Jet, έπεσαν στη θάλασσα.

«Βόμβα» Τζουμάκα: Προαναγγέλλει αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ελλάδα 25.09.2023
Σκληρά λόγια από τον Στεφανο Τζουμάκα - «Υπάρχει μεγαλύτερο ανέκδοτο από αυτό;»

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Αρμενία

Κόσμος 25.09.2023
Τύμπανα πολέμου και αναταραχές

Κούλογλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε ‑ Μετεξελίχθηκε από ροκ συγκρότημα σε ελαφρύ ποπ

Ελλάδα 25.09.2023
Αναφερόμενος στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως δεν ξέρει την πολιτική πολύ καλά, θα πρέπει να δώσει εξετάσεις

ΣΥΡΙΖΑ: Η πρώτη αποχώρηση μετά την νίκη του Στέφανου Κασσελάκη

Ελλάδα 25.09.2023
«Ούτε μια ώρα με τον Κασσελάκη πρόεδρο»

Σοβαρό τροχαίο στην Πάτρα: Υπέκυψαν στα τραύματά τους το 3χρονο παιδάκι και ο παππούς του

Ελλάδα 25.09.2023
Οι γονείς του παιδιού που ακολουθούσαν με άλλο όχημα βρίσκονται σε κατάσταση σοκ

Ξεκινά την επέλασή της η κακοκαιρία Elias

Ελλάδα 25.09.2023
Αναμένεται να πέσει πολύ νερό