E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Ράπισμα» ΗΠΑ προς Ερντογάν με το καλημέρα

«Αλλάξτε συμπεριφορά, είστε επιθετικοί»

Δημοσίευση 31/5/2023 | 10:54

«Ράπισμα» ΗΠΑ προς Ερντογάν με το καλημέρα

Για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Μπομπ Μενέντεζ κάλεσε την Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά απέναντι στους συμμάχους του ΝΑΤΟ στις γειτονικές χώρες.

«Το σημαντικό είναι τώρα το πώς θα θελήσει ο Ερντογάν να κινηθεί προς το μέλλον με την Τουρκία. Αν θέλει να αλλάξει πορεία από αυτή που είχε, προσδοκώ να το δω αυτό», δήλωσε ο Μπομπ Μενέντεζ στους δημοσιογράφους μετά την εκλογική νίκη του Ερντογάν.

«Αν έχουμε τα ίδια, ή κι άλλα από τα ίδια, όπως αυτά που έχουμε δει, τότε θα εξακολουθήσω να έχω τις ίδιες θέσεις που είχα πριν», πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, ζήτησε τον Οκτώβριο 2021 να αγοράσει μαχητικά F-16 της Lockheed Martin Corp αξίας 20 δισεκ. και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα αεροσκάφη που ήδη διαθέτει. Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει πως υποστηρίζει την πώληση και βρίσκεται σε επαφή εδώ και μήνες με το Κογκρέσο για να πετύχει την έγκρισή της.

Ωστόσο έχει αντιμετωπίσει αντίδραση, κυρίως από τον Μενέντεζ, για ένα φάσμα θεμάτων, που περιλαμβάνουν την άρνηση της Τουρκίας να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και ανησυχίες για τις φυλακίσεις δημοσιογράφων, για άλλες καταχρήσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων καθώς και για τις τουρκικές υπερπτήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο.

«Η Σουηδία είναι μόνο μέρος της εξίσωσης. Για μερικά μέλη, μπορεί να είναι ολόκληρη η εξίσωση. Όχι για μένα», δήλωσε ο Μενέντεζ.

Ο γερουσιαστής δήλωσε πως δεν έχει ακούσει τον Μπάιντεν να μιλάει για την Τουρκία μετά το συγχαρητήριο τηλεφώνημα που έκανε ο πρόεδρος στον Ερντογάν. Ο Ερντογάν επανέλαβε την επιθυμία της Άγκυρας να αγοράσει τα F-16, ενώ ο Μπάιντεν του είπε πως η Ουάσινγκτον θέλει από την Άγκυρα να πάψει να αντιτίθεται στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε χθες, Τρίτη, την Τουρκία να οριστικοποιήσει αμέσως την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν συνδέει την έγκριση από την Άγκυρα της ένταξης της Σουηδίας με την πώληση των F-16.

Στη διάρκεια της άτυπης διαδικασίας ελέγχου των μεγάλων πωλήσεων όπλων, οι επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων μπορούν να εμποδίζουν συμφωνίες επικαλούμενοι διάφορα ζητήματα, περιλαμβανομένων ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Μενέντεζ είπε πως ο Μπάιντεν τον έχει διαβεβαιώσει πως θα σεβαστεί τις θέσεις του.

Εξάλλου ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσης χθες, Τρίτη, πως η παράδοση των F-16 στην Τουρκία δεν θα γίνει σε αντάλλαγμα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Αυτό δεν είναι όρος», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιέρ.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει καταστήσει σαφές εδώ και κάποιο καιρό πως υποστηρίζει την πώληση των μαχητικών F-16, πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Η ίδια υποστήριξε πως η πώληση των μαχητικών στην Τουρκία θα διευκόλυνε τη συνεργασία στους κόλπους της αμυντικής συμμαχίας.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Μπάιντεν είχε δώσει την εντύπωση πως η πώληση τωνβστην Τουρκία συνδέεται με την έγκριση από την τελευταία της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. «Μίλησα με τον Ερντογάν και τον συγχάρηκα», είχε δηλώσει ο αμερικανός πρόεδρος. «Και εξακολουθεί να θέλει να βρούμε μια λύση για τα F-16. Του είπα πως θέλουμε μια συμφωνία για τη Σουηδία. Ας το κάνουμε λοιπόν».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τέλος τα ενοίκια ‑μαϊμού των 20 και 30 ευρώ: Πώς θα φακελωθούν τα ακίνητα με τον ΜΙΔΑ

Οικονομία 19.12.2025
Το νέο μητρώο ιδιοκτησίας ακινήτων έρχεται για να `χτυπήσει` τα υποδηλωμένα ενοίκια.

«Έπεσε» το YouTube: Τεράστια προβλήματα για χιλιάδες χρήστες ‑ Το μήνυμα που εμφανίζεται

Κόσμος 19.12.2025
Οι χρήστες βλέπουν το σφάλμα 502 όταν επιχειρούν να μπουν στο Youtube

Φορολοταρία Νοεμβρίου: Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση – Δείτε αν κερδίσατε έως 50.000 ευρώ

Ελλάδα 19.12.2025
Τα χρήματα της φορολοταρίας κυμαίνονται από 1.000 έως 50.000 ευρώ

Βουλή: Εγκρίθηκε με 159 «ναι» η ένταξη του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ

Πολιτική 19.12.2025
Η αντιπολίτευση, σύσσωμη, καταψήφισε τη διάταξη

Χτυπήθηκε πετρελαιοφόρο του «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας νότια της Κρήτης

Ελλάδα 19.12.2025
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έφτασε στη Μεσόγειο

Έδωσαν επιταγή 2,5 εκατ. δολαρίων στον ήρωα του μακελειού της Αυστραλίας ‑ «Το αξίζω;» ρώτησε

Κόσμος 19.12.2025
Την επιταγή τού την παρέδωσε ο Zachery Dereniowski, ένας Καναδός influencer που συνδιοργάνωσε τη διαδικτυακή καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων

Αντετοκούνμπο: «Αυτή τη στιγμή είμαι η πιο καυτή… γκόμενα στο παιχνίδι»

Αθλητικά Νέα 19.12.2025
Ο Greek Freak μίλησε πρόσφατα στα μέσα ενημέρωσης και χρησιμοποίησε μια απολαυστική ατάκα

«Από αύριο μόνο φραπέ»: Η απάντηση Καραναστάση για την κλήση επειδή οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ

Πολιτική 19.12.2025
Όσα έγραψε στην ανάρτησή του ο Διαμαντής Καραναστάσης

Ποτάμια έγιναν οι δρόμοι στο Ντουμπάι από την κακοκαιρία: Σφοδρές οι πλημμύρες

Κόσμος 19.12.2025
Κλειστά αεροδρόμια, σχολεία και καταστήματα

Τι αλλάζει στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ με το νέο έτος ‑ Όλες οι απαντήσεις σε 17 ερωτήσεις

Οικονομία 19.12.2025
Με 17 ερωτήσεις και απαντήσεις, η ΕΥΔΑΠ διευκρινίζει ποιους αφορά, ποια είναι η επιπλέον χρέωση και ποια τα οφέλη για τους πολίτες

Πού εγκαταστάθηκαν οι πρώτες «έξυπνες κάμερες» στην Αττική και τι καταγράφουν

Ελλάδα 19.12.2025
Αυτοψία στον χώρο της εγκατάστασης των επτά πρώτων «έξυπνων» καμερών πραγματοποίησε το βράδυ της Πέμπτης ο Νίκος Χαρδαλιάς