E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Μπελούγκα του Πούτιν»: Εμφανίστηκε ξανά η φάλαινα που είχε θεωρηθεί κατάσκοπος της Ρωσίας

Βιολόγοι ανέφεραν τότε ότι η συγκεκριμένη μπελούγκα έχει σχεδόν σίγουρα εκπαιδευτεί από ανθρώπους

Δημοσίευση 30/5/2023 | 19:32

«Μπελούγκα του Πούτιν»: Εμφανίστηκε ξανά η φάλαινα που είχε θεωρηθεί κατάσκοπος της Ρωσίας

Έξω από τις ακτές της Σουηδίας εθεάθη την Κυριακή η φάλαινα μπελούγκα που εντοπίστηκε το 2019 στη Νορβηγία με ένα μήνυμα στα ρωσικά περασμένο στο λαιμό της, μήνυμα που δημιούργησε υποψίες ότι το κήτος είναι κατάσκοπος του Κρεμλίνου.

Το λουρί που αφαιρέθηκε από τη μπελούγκα το 2019 φαίνεται πως λειτουργούσε ως στήριγμα κάμερας και είχε δεμένο πάνω του ένα πλαστικό ταμπελάκι με τη φράση «Εξοπλισμός Αγία Πετρούπολη», όπως είχε ανακοινώσει τότε η νορβηγική διεύθυνση αλιείας.

Το όνομα της ρωσικής πόλης δημιούργησε υποψίες ότι η φάλαινα είχε εκπαιδευτεί από το ρωσικό ναυτικό, το οποίο πιστεύεται ότι στο παρελθόν εκπαίδευε μπελούγκες για στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Βιολόγοι ανέφεραν τότε ότι η συγκεκριμένη μπελούγκα έχει σχεδόν σίγουρα εκπαιδευτεί από ανθρώπους, καθώς συνηθίζει να προσεγγίζει σκάφη και να αναδύεται με το στόμα ανοιχτό, σαν να περιμένει φαγητό για επιβράβευση.

Η επικρατούσα θεωρία είναι ότι απέδρασε από εγκατάσταση του ρωσικού ναυτικού, ένα σενάριο που η Μόσχα ουδέποτε δέχτηκε να σχολιάσει.

Η μπελούγκα έγινε είδηση στη Νορβηγία και απέκτησε το όνομα «Χβάλντιμιρ», λογοπαίγνιο με τις λέξεις «φάλαινα» και «Πούτιν» στα νορβηγικά.

Από το 2019 μέχρι φέτος ο Χβάλντιμιρ ταξίδευε νότια κατά μήκος των νορβηγικών ακτών, φαίνεται όμως ότι τους τελευταίους μήνες επιτάχυνε το ταξίδι μέχρι τη Σουηδία, αναφέρει ο Guardian.

«Δεν γνωρίζουμε γιατί αύξησε ταχύτητα» δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ο Σεμπάστιαν Στραντ, βιολόγος της οργάνωσης OneWhale.

Σημείωσε επίσης ότι η φάλαινα απομακρύνεται «πολύ γρήγορα από το φυσικό της περιβάλλον» βόρεια του αρκτικού κύκλου.

«Μπορεί να είναι οι ορμόνες που τον ωθούν να αναζητήσει ταίρι» είπε ο Στραντ. «Μπορεί επίσης να φταίει η μοναξιά, καθώς οι μπελούγκες είναι άκρως κοινωνικό είδος. Ίσως λοιπόν ψάχνει για άλλες μπελούγκες» εκτίμησε.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Νίκος Πλακιάς ανάρτησε Λουίς Ενρίκε: «Απάντησε στο ερώτημα πώς γίνεται να είναι όρθιος ένας γονιός που έχασε το παιδί του»

Ελλάδα 09.05.2025
Ο Νίκος Πλακιάς κοινοποίησε την συγκινητική συνέντευξη του Λουίς Ενρίκε, για την αδικοχαμένη κόρη του, Χάνα.

Θεσσαλονίκη: Βανδάλισαν τον Λευκό Πύργο ‑ Έκαναν γκράφιτι με κίτρινα γράμματα

Ελλάδα 09.05.2025
To γκράφιτι έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή

Παπάς ήταν πληροφοριοδότης για ληστεία ηλικιωμένης στη Δράμα για 650€ ‑ Η οργή των δραστών και η κατάθεση του θύματος

Ελλάδα 09.05.2025
Η δράση του ιερέα αποκαλύφθηκε έξι χρόνια μετά την εισβολή των ληστών σε σπίτι στο Περιθώρι Δράμας το 2019

Μετς: Παραμένει το θρίλερ με τον απανθρακωμένο άνδρα

Ελλάδα 09.05.2025
Βρέθηκε και κουτάλι δίπλα στο καμινέτο

Κλιμακώνεται η ένταση στο Κασμίρ: Πακιστάν και Ινδία αλληλοκατηγορούνται για επιθέσεις με drones

Κόσμος 09.05.2025
Δεκατρείς άμαχοι νεκροί και περίπου 50 στρατιώτες στην Ινδία από πακιστανικά πυρά

Γιατί ο νέος Πάπας διάλεξε το όνομα Λέων ‑ Η άγνωστη ιστορία και οι κρυφοί συμβολισμοί

Κόσμος 09.05.2025
Ο καρδινάλιος από το Σικάγο των ΗΠΑ, μέχρι πριν από μερικές ώρες Ρόμπερτ Πρέβοστ, επέλεξε το όνομα Λέων 14ος και στο πρώτο του μήνυμα στα ιταλικά – τα ισπανικά (καθώς έχει καταγωγή από το Περού) αλλά όχι και στα αγγλικά, μίλησε για παγκόσμια, ουσιαστική ειρήνη και συμπερίληψη

Νέος Πάπας ο Ρόμπερτ Πρεβόστ ‑ Θα ονομαστεί Λέων `ΙΔ

Κόσμος Χτες
Αυτός είναι ο νέος Ποντίφικας μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας

Ιταλία: Ο νέος Πάπας στο Δωμάτιο των Δακρύων για να φορέσει τα λευκά άμφια

Κόσμος Χτες
Το “Habemus Papam” αναμένεται να ακουυστεί σε λίγο στην πλατεία του Αγίου Πέτρου της Ρώμης

Στο νοσοκομείο η Βασίλισσα της Δανίας, Μαργαρίτα

Κόσμος Χτες
Ανησυχία για την κατάστασή της

Habemus Papam: Λευκός καπνός στο Βατικανό

Κόσμος Χτες
Εκλέχθηκε νέος Πάπας

Επίθεση του Πακιστάν στην Ινδία με drones – Εκρήξεις στο αεροδρόμιο της Τζαμού

Κόσμος Χτες
Οι πακιστανικές δυνάμεις εξαπολύουν νέα επίθεση κατά ινδικών στόχων

Επετεύχθη συμφωνία ΗΠΑ και Βρετανίας για τους δασμούς ‑ Τι περιλαμβάνει

Κόσμος Χτες
Η συμφωνία θα περιλαμβάνει δισεκατομμύρια δολάρια αμερικανικών εξαγωγών προϊόντων