E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νέα προειδοποίηση για την τεχνητή νοημοσύνη: Απειλεί με «αφανισμό» την ανθρωπότητα, προειδοποιούν ειδικοί

Εξισώνουν τον κίνδυνο με εκείνους των πανδημιών και των πυρηνικών πολέμων

Δημοσίευση 30/5/2023 | 17:24

Νέα προειδοποίηση για την τεχνητή νοημοσύνη: Απειλεί με «αφανισμό» την ανθρωπότητα, προειδοποιούν ειδικοί

Επικεφαλής επιχειρήσεων και ειδικοί, μεταξύ των οποίων ο Σαμ Άλτμαν, δημιουργός του ChatGPT, προειδοποίησαν σήμερα σε δήλωση που ανέβηκε στο Διαδίκτυο για τις απειλές «αφανισμού» της ανθρωπότητας που δημιουργεί η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ).

Ο αγώνας κατά των κινδύνων που συνδέονται με την ΤΝ πρέπει να είναι «παγκόσμια προτεραιότητα μαζί με άλλους κινδύνους στην κλίμακα της κοινωνίας, όπως οι πανδημίες και οι πυρηνικοί πόλεμοι», αναφέρουν οι υπογράφοντες στον ιστότοπο του Center for AI Safety, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τζέφρι Χίντον, που θεωρείται ένας από τους ιδρυτές της ΤΝ και ο οποίος υπογράφει επίσης τη διακήρυξη αυτή, προειδοποίησε ήδη για τους κινδύνους αποχωρώντας στις αρχές Μαΐου από τη θέση εργασίας του στον κολοσσό Google. Η πρόοδος στον τομέα της ΤΝ προκαλεί «μεγάλους κινδύνους για την κοινωνία και την ανθρωπότητα», είχε εκτιμήσει τότε στους New York Times.


Τον Μάρτιο, ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ -ένας από τους ιδρυτές της OpenAI ο οποίος στη συνέχεια αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο- και εκατοντάδες ειδικοί σε όλο τον κόσμο είχαν ζητήσει να γίνει μια διακοπή έξι μηνών στην έρευνα για την ισχυρή ΤΝ, επικαλούμενοι «μεγάλους κινδύνους για την ανθρωπότητα».

Ένδειξη της ταχύτατης ανάπτυξης μιας όλο και πιο «γενικής» τεχνητής νοημοσύνης, που διαθέτει ανθρώπινες γνωστικές ικανότητες και άρα μπορεί να προκαλέσει ανατροπές σε πολλά επαγγέλματα, ήταν το λανσάρισμα από την OpenAI του GP-4, μιας νέας εκδοχής του ChatGPT, που παρουσιάστηκε ευρέως στο κοινό στα τέλη του 2022.

Ο Αμερικανός Σαμ Άλτμαν πολλαπλασιάζει τακτικά τις προειδοποιήσεις του, φοβούμενος πως η ΤΝ μπορεί να προκαλέσει «σοβαρή ζημιά στον κόσμο», χειραγωγώντας εκλογές ή προκαλώντας ανατροπές την αγορά εργασίας. Την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι, συζήτησε με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν πώς μπορεί να εξευρεθεί «η σωστή ισορροπία ανάμεσα στην προστασία από (αυτή την τεχνολογία) και τον θετικό αντίκτυπό» της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τέλος στα χάρτινα τιμολόγια: Υποχρεωτική η ηλεκτρονική τιμολόγηση για τις επιχειρήσεις

Οικονομία 15.01.2026
Το χρονοδιάγραμμα, τα φορολογικά κίνητρα και οι αλλαγές στη διαδικασία έκδοσης παραστατικών

Επιστροφή ενοικίου: Σήμερα οι τελευταίες πληρωμές για το 2025

Οικονομία 15.01.2026
Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους

Γροιλανδία: Γερμανία, Σουηδία και Νορβηγία στέλνουν στρατό

Κόσμος 15.01.2026
Ο Τραμπ θέτει το δίλημμα «με εμάς ή με Κίνα-Ρωσία»

Αυτοπυρπολήθηκε 95χρονη έξω από κατάστημα στο Αιγάλεω

Ελλάδα 15.01.2026
Σοκ στο Αιγάλεω με 95χρονη να αυτοπυρπολείται μπροστά σε κατάστημα.

Το μήνυμα από το «Χαμόγελο του Παιδιού» στην 16χρονη Λόρα

Κόσμος 15.01.2026
Το μήνυμα της Σταυρούλας στη Λόρα

Δεκτή έκανε την παραίτηση Καρυστιανού ο Σύλλογος Θυμάτων των Τεμπών

Ελλάδα 15.01.2026
Προσωρινός πρόεδρος αναλαμβάνει ο Παύλος Ασλανίδης

Λόρα: Στου Ζωγράφου αναζητούν τα ίχνη της ‑ Συνομιλούσε με άγνωστο από εφαρμογή γνωριμιών

Ελλάδα 15.01.2026
Κορυφώνεται η αγωνία για την εξαφανισμένη νεαρή

Το FBI έκανε έφοδο στο σπίτι δημοσιογράφου της Washington Post τα ξημερώματα

Κόσμος Χτες
Ομοσπονδιακοί πράκτορες έφτασαν χωρίς προειδοποίηση, έψαξαν το σπίτι και κατέσχεσαν ηλεκτρονικές συσκευές

Ταξί: Παρατείνεται η απεργία των οδηγών

Ελλάδα Χτες
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι οδηγοί θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή

Κύπρος: Θρίλερ με σορό άνδρα που εντοπίστηκε σε παραλία

Ελλάδα Χτες
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για Ρώσο επιχειρηματία

Ολυμπιακός ‑ ΠΑΟΚ 0‑2: «Αλωσε» το Καραϊσκάκη και προκρίθηκε στα ημιτελικά

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Δικέφαλος του Βορρά «καθάρισε» την πρόκριση από το πρώτο τέταρτο και περιμένει πλέον Παναθηναϊκό ή Αρη