E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νέα προειδοποίηση για την τεχνητή νοημοσύνη: Απειλεί με «αφανισμό» την ανθρωπότητα, προειδοποιούν ειδικοί

Εξισώνουν τον κίνδυνο με εκείνους των πανδημιών και των πυρηνικών πολέμων

Δημοσίευση 30/5/2023 | 17:24

Νέα προειδοποίηση για την τεχνητή νοημοσύνη: Απειλεί με «αφανισμό» την ανθρωπότητα, προειδοποιούν ειδικοί

Επικεφαλής επιχειρήσεων και ειδικοί, μεταξύ των οποίων ο Σαμ Άλτμαν, δημιουργός του ChatGPT, προειδοποίησαν σήμερα σε δήλωση που ανέβηκε στο Διαδίκτυο για τις απειλές «αφανισμού» της ανθρωπότητας που δημιουργεί η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ).

Ο αγώνας κατά των κινδύνων που συνδέονται με την ΤΝ πρέπει να είναι «παγκόσμια προτεραιότητα μαζί με άλλους κινδύνους στην κλίμακα της κοινωνίας, όπως οι πανδημίες και οι πυρηνικοί πόλεμοι», αναφέρουν οι υπογράφοντες στον ιστότοπο του Center for AI Safety, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τζέφρι Χίντον, που θεωρείται ένας από τους ιδρυτές της ΤΝ και ο οποίος υπογράφει επίσης τη διακήρυξη αυτή, προειδοποίησε ήδη για τους κινδύνους αποχωρώντας στις αρχές Μαΐου από τη θέση εργασίας του στον κολοσσό Google. Η πρόοδος στον τομέα της ΤΝ προκαλεί «μεγάλους κινδύνους για την κοινωνία και την ανθρωπότητα», είχε εκτιμήσει τότε στους New York Times.


Τον Μάρτιο, ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ -ένας από τους ιδρυτές της OpenAI ο οποίος στη συνέχεια αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο- και εκατοντάδες ειδικοί σε όλο τον κόσμο είχαν ζητήσει να γίνει μια διακοπή έξι μηνών στην έρευνα για την ισχυρή ΤΝ, επικαλούμενοι «μεγάλους κινδύνους για την ανθρωπότητα».

Ένδειξη της ταχύτατης ανάπτυξης μιας όλο και πιο «γενικής» τεχνητής νοημοσύνης, που διαθέτει ανθρώπινες γνωστικές ικανότητες και άρα μπορεί να προκαλέσει ανατροπές σε πολλά επαγγέλματα, ήταν το λανσάρισμα από την OpenAI του GP-4, μιας νέας εκδοχής του ChatGPT, που παρουσιάστηκε ευρέως στο κοινό στα τέλη του 2022.

Ο Αμερικανός Σαμ Άλτμαν πολλαπλασιάζει τακτικά τις προειδοποιήσεις του, φοβούμενος πως η ΤΝ μπορεί να προκαλέσει «σοβαρή ζημιά στον κόσμο», χειραγωγώντας εκλογές ή προκαλώντας ανατροπές την αγορά εργασίας. Την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι, συζήτησε με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν πώς μπορεί να εξευρεθεί «η σωστή ισορροπία ανάμεσα στην προστασία από (αυτή την τεχνολογία) και τον θετικό αντίκτυπό» της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ισπανία – Αργεντινή 1‑0: Παγκόσμια Πρωταθλήτρια η Φούριας Ρόχας

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Ο Φεράν Τόρες σκόραρε στο 106` της παράτασης και χάρισε στην Ισπανία τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή, σε έναν τελικό όπου η «Φούρια Ρόχα» κυριάρχησε απόλυτα.

Σούπερ μάρκετ: Ποια προϊόντα αναμένεται να φθηνύνουν από τον Σεπτέμβριο

E-Daily 1.Hero 20.07.2026
Μετά τη λήξη του πλαφόν, τίθεται σε ισχύ συμφωνία πάγωματος τιμών σε 2.000 προϊόντα για Ιούλιο-Αύγουστο, με νέες μειώσεις να προγραμματίζονται από το φθινόπωρο.

Η Αγκυρα αντιδρά στην αναστολή λειτουργίας 11 σχολείων στη Θράκη και επαναφέρει τους ισχυρισμούς περί «τουρκικής μειονότητας»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Για καταπιεστικές αποφάσεις και πρακτικές που συνιστούν παραβίαση των διατάξεων της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης κάνει λόγο ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ

Τροχαίο στη Χαλκιδική: Καταγγελίες για πλαστό έρανο για την επιστροφή των σορών στη Μολδαβία, αύριο θα επιχειρήσουν οι γιατροί να ξυπνήσουν την 7χρονη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Έφτασε στη Θεσσαλονίκη η θεία που θα αναλάβει την κηδεμονία του παιδιού - Η μητέρα, ο πατέρας και η αδερφή του παιδιού σκοτώθηκαν όταν το ΙΧ στο οποίο επέβαιναν συγκρούστηκε με βυτιοφόρο στη Χαλκιδική

Μουντιάλ 2026: Πόσα εκατομμύρια θα εισπράξει η ομάδα που θα σηκώσει την κούπα

E-Daily 3.Left Χτες
Η FIFA διαθέτει φέτος τεράστια ποσά για τους νικητές - ο πρωταθλητής κόσμου θα φύγει με 37,1 εκατ. ευρώ, ενώ και ο φιναλίστ εξασφαλίζει κέρδος ρεκόρ.

Μελόνι για τον κοσμηματοπώλη‑δολοφόνο: «Ποιος μπορεί να κρίνει τον φόβο του ανθρώπου;»

Κόσμος Χτες
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να κινήσει τη διαδικασία απονομής χάριτος στον Μάριο Ροτζιέρο, που καταδικάστηκε τελεσίδικα σε 14 χρόνια και 9 μήνες για τη δολοφονία δύο ληστών.

Ο Τσιτσιπάς επέστρεψε στην κορυφή: Πρώτος τίτλος μετά από 17 μήνες στο Γκστάαντ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Έλληνας τενίστας επικράτησε του Κολινιόν με 2-1 σετ στον τελικό του ATP 250 στην Ελβετία και κατέκτησε τον 13ο τίτλο της καριέρας του.

Σοκαριστικό βίντεο: Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ τούμπαρε μετά από σύγκρουση με ΙΧ στα Χανιά

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το ασθενοφόρο μετέφερε ασθενή με ανακοπή - ένας διασώστης τραυματίστηκε με κατάγματα στον θώρακα, ο ασθενής κατέληξε και τα αίτια ερευνά η Τροχαία Χανίων.

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στα Σελίνια της Σαλαμίνας

Ελλάδα Χτες
Μεγάλες πυροσβεστικές δυνάμεις επί τόπου - Οκτώ αεροσκάφη και ελικόπτερο επιχειρούν από αέρος

Ο Μέσι «μίλησε» πριν τον τελικό του Μουντιάλ ‑ το μήνυμα που συγκλόνισε εκατομμύρια

E-Daily 3.Left Χτες
Ο αρχηγός της Αργεντινής ανάρτησε συγκινητικό μήνυμα λίγες ώρες πριν τον τελικό με την Ισπανία, εστιάζοντας στη διαδρομή της ομάδας και όχι στο τρόπαιο.

Ινδία: Πώς σχεδίασε η σύζυγος τον «τέλειο» θάνατο του άνδρα της με δηλητηριώδες φίδι

E-Daily 3.Left Χτες
Η 32χρονη Νταμίνι, μαζί με τον εραστή της και δύο γητευτές φιδιών, φέρεται να νάρκωσε τον σύζυγό της και στη συνέχεια άφησε κράιτ να τον δαγκώσει ώστε ο θάνατος να μοιάζει με ατύχημα.

Τελικός Μουντιάλ 2026: Efood και Wolt σταματούν τις παραδόσεις – Από τι ώρα και γιατί

Ελλάδα Χτες
Οι διανομείς των δύο μεγάλων πλατφορμών κηρύσσουν στάση εργασίας από τις 19:00 έως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο 20χρονου συναδέλφου τους.