E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Συμφωνία Μπάιντεν με Ρεπουμπλικάνους για το χρέος ‑ Γλίτωσαν τη στάση πληρωμών οι ΗΠΑ

«Λευκός καπνός» για αύξηση του ορίου δανεισμού με κρίσιμες υποχωρήσεις για τους Δημοκρατικούς

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/5/2023 | 11:09

Συμφωνία Μπάιντεν με Ρεπουμπλικάνους για το χρέος ‑ Γλίτωσαν τη στάση πληρωμών οι ΗΠΑ

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι ανακοίνωσε ότι έκλεισε καταρχήν συμφωνία με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την αύξηση του ορίου δανεισμού του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους, προσθέτοντας πως οι απαιτούμενες ψηφοφορίες αναμένεται να διεξαχθούν την Τετάρτη 31η Μαΐου.

Η συμφωνία για το χρέος, το οποίο έχει εκτοξευτεί στα 31,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, τερματίζει το πολιτικό αδιέξοδο των τελευταίων μηνών.

Ωστόσο περιγράφεται δίχως πανηγυρισμούς γεγονός που αντανακλά τους δύσκολους συμβιβασμούς και τις δυσκολίες που ενδέχεται να συναντήσει η έγκρισή του στο Κογκρέσο προκειμένου να αποτραπεί έγκαιρα η κήρυξη άνευ προηγουμένου στάσης πληρωμών από τις ΗΠΑ τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου.

«Μόλις έκλεισα το τηλέφωνο με τον πρόεδρο (…) Αφού σπατάλησε χρόνο αρνούμενος να διαπραγματευτεί για μήνες, καταλήξαμε σε καταρχήν συμφωνία αντάξια του αμερικανικού λαού», έγραψε ο Κέβιν Μακάρθι στο Twitter.

Σύμφωνα με το Reuters, η συμφωνία θα αυξήσει το όριο του χρέους (31,4 τρισεκ. δολάρια, παγκόσμιο ρεκόρ) για δυο χρόνια ενώ ταυτόχρονα προβλέπει περιορισμούς στις δημόσιες δαπάνες, όπως ζητούσαν οι Ρεπουμπλικάνοι, εξαιρουμένων αυτών για τις ένοπλες δυνάμεις και τους βετεράνους.

Οι υποχωρήσεις από τον Μπάιντεν αποτελούν νίκη για τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι επί της ουσίας θέτουν υπό «ομηρία» την κυβέρνηση Μπάιντεν, περιορίζοντας σημαντικά τις κινήσεις της στη δημοσιονομική πολιτική. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι σε ποιο βαθμό, καθώς δεν δόθηκαν διευκρινήσεις για τις δημόσιες δαπάνες που θα περιοριστούν. Αναμφισβήτητα το γεγονός αυτό προκαλεί ζήτημα στους Δημοκρατικούς ενόψει και των προεδρικών εκλογών του 2024.

Οι κ.κ. Μπάιντεν και Μακάρθι είχαν τηλεφωνική συνδιάλεξη μιάμισης ώρας το Σάββατο για τη συμφωνία. «Έχουμε ακόμα δουλειά απόψε για να τελειώσουμε τη σύνταξή της», ανέφερε ο κ. Μακάρθι σε δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο. Πρόσθεσε πως η συγγραφή του κειμένου αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα Κυριακή, κατόπιν να ξανασυζητηθεί και να ψηφιστεί στο Κογκρέσο την Τετάρτη.

Αν εγκριθεί έγκαιρα, η συμφωνία θα αποτρέψει τη – δυνητικά καταστροφική για την αμερικανική όσο και για την παγκόσμια οικονομία – κήρυξη στάσης πληρωμών από πλευράς των ΗΠΑ, που η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν έχει προειδοποιήσει ότι θα ενσκήψει μετά την 1η Ιουνίου στην περίπτωση που το Κογκρέσο δεν αυξήσει ή αναστείλει το όριο του χρέους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Πέταξε» στα 8,46 μέτρα ο Μίλτος Τεντόγλου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου Ομάδων

Αθλητικά Νέα Χτες
Κορυφαία επίδοση στον κόσμο για το 2025

Στα επείγοντα επτάχρονος μετά από επίθεση αδέσποτων σκύλων στον Βόλο

Ελλάδα Χτες
Δέχτηκε δαγκωνιές στα πόδια και την πλάτη

Οριστικά έκπτωτη η δήμαρχος Κασσάνδρας για το δυστύχημα στο λούνα παρκ

Ελλάδα Χτες
«Αναμένω επίσημη κοινοποίηση της απόφασης»

Αστυνομικός της Βουλής: «Δεν έχει βιάσει τα παιδιά του, θα τα ζητήσει πίσω όταν δικαιωθεί» λέει ο δικηγόρος του

Ελλάδα Χτες
«Όλα τα έχει βγάλει από το μυαλό της η σύζυγός μου και έχει βάλει και τις κόρες μας να καταθέσουν ψέματα»

Αγιος Νικόλαος: Αυτοκίνητο «βούτηξε» σε γκρεμό 80 μέτρων

Ελλάδα Χτες
Το όχημα το οδηγούσε μια γυναίκα ενώ η κατάσταση της υγείας της παραμένει άγνωστη

Καιρός: Σαρωτική μεταβολή του σκηνικού την Κυριακή ‑ Συναγερμός για έξι περιοχές

Καιρός Χτες
Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού από τον Σάκη Αρναούτογλου

19χρονη TikToker βρέθηκε διαμελισμένη σε σακούλες στο Περού ‑ Τι κρύβεται πίσω από το άγριο έγκλημα

Κόσμος Χτες
Η αστυνομία αναγνώρισε το πτώμα της κοπέλας από τα τατουάζ

Ο Θάνος Πλεύρης νέος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

Πολιτική Χτες
Η ορκωμοσία του νέου υπουργού και των νέων υφυπουργών θα γίνει τη Δευτέρα 30 Ιουνίου στις 10:00

Το Champion Jet 3 προσέκρουσε στο λιμάνι της Πάρου ‑ Ταλαιπωρία για τους επιβάτες

Ελλάδα Χτες
Πάνω από μία ώρα η αναμονή για τους επιβάτες, οι οποίοι θα συνεχίσουν το ταξίδι τους με άλλα πλοία, αναλόγως του προορισμού τους

Στο μικροσκόπιο των ελέγχων 3.000.000 οχήματα ‑ Πέλεκυς 400 ευρώ το πρόστιμο

Ελλάδα Χτες
Ανασφάλιστα οχήματα και όσα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ είναι αυτά που... απειλούνται