E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η πόλη που θα κατέληγε στα επείγοντα σε περίπτωση μπλακάουτ

Η ζωή γίνεται αβίωτη σε κοινότητες που εξαρτώνται από τον κλιματισμό.

Δημοσίευση 25/5/2023 | 16:10

Η πόλη που θα κατέληγε στα επείγοντα σε περίπτωση μπλακάουτ

Η θερμότερη πόλη των ΗΠΑ θα γινόταν θανάσιμα ζεστή σε περίπτωση που ένας καύσωνας συνοδευόταν από πολυήμερο μπλακάουτ, υπολογίζει νέα μελέτη, με τους ερευνητές να προειδοποιούν ότι κανένα μέτρο για τη μείωση του θερμικού φορτίου δεν θα επαρκούσε εν μέσω κλιματικής αλλαγής.

Περίπου ο μισός πληθυσμός του Φίνιξ στην Αριζόνα θα κατέληγε στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, εκτιμά η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Environmental Science and Technology.

Σχεδόν το ίδιο δραματική θα ήταν η κατάσταση και σε άλλες θερμές πόλεις όπως η Ατλάντα και το Ντιτρόιτ, έδειξαν οι προσομοιώσεις.

Χτισμένο στη μέση της ερήμου Σονόρα, το Φίνιξ των 1,6 εκατομμυρίων κατοίκων είναι η θερμότερη αμερικανική πόλη και η πόλη με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για πολλούς μήνες τον χρόνο η ζωή θα ήταν αβίωτη χωρίς κλιματιστικά, τα οποία όμως θα μπορούσαν να σταματήσουν να λειτουργούν σε περιόδους μεγάλης ζήτησης όπως οι καύσωνες.

Στην περίπτωση του Φίνιξ, η ανάλυση βασίστηκε στο σενάριο ενός καύσωνα των 45 βαθμών Κελσίου που συνδυάζεται με διήμερη διακοπή της ηλεκτροδότησης και σταδιακή επαναφορά τις επόμενες ημέρες.

Σε αυτή την περίπτωση, περίπου 790.000 άνθρωποι θα κατέληγαν στο στα επείγοντα με θερμοπληξία και άλλα προβλήματα υγείας που συνδέονται με τον καύσωνα. Τα 3.000 διαθέσιμα κρεβάτια δεν θα επαρκούσαν και σχεδόν 13.000 άτομα θα πέθαιναν, εκτιμούν οι ερευνητές.

«Θα το περιέγραφα ως τον μεγαλύτερο κλιματικό κίνδυνο που μπορούμε να φανταστούμε» σχολίασε στους New York Times ο Μπράιαν Στόουν του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια, επικεφαλής της μελέτης.

Η ομάδα του χρησιμοποίησε μαθηματικά μοντέλα για να συγκρίνουν τις θερμοκρασίες στις οποίες θα εκτίθεντο οι κάτοικοι αν η ηλεκτροδότηση συνεχιζόταν ή διακοπτόταν στη διάρκεια κύματος ζέστης.

Οι ερευνητές εκτίμησαν τις θερμοκρασίες στο εσωτερικό διαφόρων κτηρίων και χρησιμοποίησαν δεδομένα του υπουργείου Εργασίας για να υπολογίσουν πόσο χρόνο θα περνούσαν οι κάτοικοι σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους ανάλογα με την ηλικία, το φύλο το επάγγελμα και το εισόδημά τους.

Στην Ατλάντα, μια πολυήμερη διακοπή ηλεκτροδότησης σε μέρες καύσωνα θα έστελνε στα επείγοντα 11.600 κατοίκους ή το 3% του πληθυσμού. Οι 2.000 διαθέσιμες κλίνες δεν κρεβάτια δεν θα επαρκούσαν και έξι άνθρωποι θα πέθαιναν. Σε ένα ανάλογο περιστατικό στο Ντιτρόιτ, ο απολογισμός θα έφτανε τους 216 νεκρούς.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι η μελέτη πάσχει από ορισμένες αδυναμίες, καθώς για παράδειγμα πολλοί κάτοικοι θα εγκατέλειπαν την πόλη και οι δημοτικές αρχές θα άνοιγαν κλιματιζόμενους χώρους με γεννήτριες.

Μέτρα άμυνας εξάλλου υπάρχουν: αν οι τρεις πόλεις φύτευαν αρκετά δέντρα για καλύψουν στη σκιά τους μισούς δρόμους, οι θάνατοι θα μειώνονταν κατά 14% στην Ατλάντα, 19% στο Ντιτρόιτ και 27% στο Φίνιξ.

Καθώς όμως η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα, τη διάρκεια και την ένταση των κυμάτων καύσωνα, η μελέτη εκτιμά ότι οι θάνατοι θα αυξάνονταν περισς΄’οτερο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παξοί: Ο καπετάνιος‑ήρωας που έσωσε τους τουρίστες πριν βουτήξει στη θάλασσα – Η δραματική προσπάθεια να σβήσει τη φωτιά

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Ο καπετάνιος απομάκρυνε εγκαίρως τέσσερις τουρίστες από καταμαράν που τυλίχθηκε στις φλόγες στο λιμάνι του Γαΐου και στη συνέχεια βούτηξε στη θάλασσα

Αναταραχή στα Στενά του Ορμούζ – Ακούστηκε έκρηξη από τη θάλασσα

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Ένα αεροσκάφος των ΗΠΑ εκτόξευσε δύο πυραύλους Hellfire

«Εξερράγη» ο Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ιράν: «Απόψε θα χτυπήσουμε πολύ σκληρά» – Η κατάληψη του νησιού «κλειδί» τύπου Βενεζουέλα

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Οι ΗΠΑ σκοπεύουν στο μέλλον να αποκτήσουν τον έλεγχο του νησιού Χαργκ

Ξέφυγε ο Ερντογάν: Η φράση για την Κύπρο που ανάβει φωτιές και η σύγκριση του Νετανιάχου με τον Χίτλερ

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Η προκλητική αναδρομή στο 1974 και η παραποίηση του Διεθνούς Δικαίου

Ο γιατρός του «τελευταίου Νονού» που είχε γεμίσει ένα νεκροταφείο «σπάει» τη σιωπή του – Οι δολοφονίες και το παιδί που διαλύθηκε σε οξύ

E-Daily 3.Left 11.06.2026
Αντιμέτωπος με έναν κόσμο γεμάτο απειλές θανάτου και σκοτεινές εξομολογήσεις από τον πυρήνα της Κόζα Νόστρα

Από τα 3 στα 220 δισ. δολάρια: Πώς το Μουντιάλ μετατράπηκε σε οικονομικό γίγαντα

E-Daily 3.Left 11.06.2026
Το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν αποτελεί πια μόνο μια γιορτή του ποδοσφαίρου

Παραιτήθηκε ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζον Χίλι

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας, Τζον Χίλι, υπέβαλε την παραίτησή του σήμερα, Πέμπτη, επικαλούμενος διαφωνία σχετικά με το ύψος των αμυντικών δαπανών

Οι χάρτες με τις περιοχές που θα πληγούν πιο έντονα από καταιγίδες – Πότε φτιάχνει ξανά ο καιρός

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Προειδοποίηση της ΕΜΥ για την αλλαγή του καιρού

IRIS: Νέες αλλαγές στις μεταφορές ‑ Τι ισχύει από 30 Ιουνίου

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Η υπηρεσία IRIS payments αποτελείται από τρία καινοτόμα και αξιόπιστα προϊόντα άμεσης πληρωμής

Ποια είναι η πρώτη γυναίκα εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας

Ελλάδα 11.06.2026
Η αντισυνταγματάρχης Μαρία Κιοϊλιού έγραψε ιστορία

Αγρίνιο: Πρώην υπάλληλος «φόρτωσε» την εταιρική κάρτα καυσίμων εταιρείας με 32.000 ευρώ

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Για την υπόθεση αυτή σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος έξι ημεδαπών για κλοπή, καθώς και σε βάρος ενός ακόμη ημεδαπού για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος