E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πλημμύρες στην Ιταλία: Εννέα νεκροί, 13.000 εκκενώσεις

Υπερχειλισμένα ποτάμια, υλικές καταστροφές και απελπισμένοι κάτοικοι

Δημοσίευση 18/5/2023 | 18:38

Πλημμύρες στην Ιταλία: Εννέα νεκροί, 13.000 εκκενώσεις

Περισσότεροι από 20 ποταμοί έχουν υπερχειλίσει στην Ιταλία, νεκροί είναι εννέα πολίτες και 13.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων.

Σχεδόν όλα τα ποτάμια πλημμύρισαν μεταξύ της βορειοανατολικής ακτής στο Ρίμινι και τη Μπολόνια. Σημειωθήκαν περίπου 280 κατολισθήσεις ενώ οι περισσότερες εκκενώσεις διατάχθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Ήταν ένα πολύ άσχημο 48ωρο. Το νερό και η λάσπη έπνιξαν ολόκληρο το χωριό μας», δήλωσε η Ρομπέρτα Λαζαρίνι, 71 ετών.

Το σπίτι της στο Botteghino di Zocca, νότια της Μπολόνια, χτυπήθηκε από χείμαρρο την Τετάρτη. Δρόμοι, σπίτια και κήποι πλημμύρισαν.

«Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο εδώ. Δεν ξέραμε τι να κάνουμε. Ελπίζω μόνο να μην ξανασυμβεί», συμπλήρωσε η ίδια.

Οι πυροσβέστες βοήθησαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, συμπεριλαμβανομένης μιας 97χρονης γυναίκας που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την κρεβατοκάμαρά της με μια φουσκωτή βάρκα.

«Η κοινότητά μας έχει διαλυθεί», δήλωσε η κόρη της Ρομπέρτα, η Ίνες, που διατηρεί το τοπικό καφέ στην κεντρική πλατεία. «Αισθανθήκαμε εντελώς μόνοι. Μερικοί από εμάς ήταν πραγματικά τρομοκρατημένοι».

«Είχαμε και στο παρελθόν πλημμύρες, αλλά ποτέ δεν ήταν τόσο άσχημα απ’ όσο μπορώ να θυμηθώ», δήλωσε ο Λαμιέρι, 74 ετών, καθώς επιχειρούσε να απομακρύνει τη λάσπη από το υπόγειό του, στο οποίο υπάρχουν σουβενίρ προς πώληση. Ο γιος του σκόπευε να τα πουλήσει στο κατάστημα που διατηρεί στο κέντρο της Μπολόνια.

«Ο δρόμος μετατράπηκε σε ποτάμι. Χάσαμε όλα τα πράγματά μας που ήταν αποθηκευμένα εδώ κάτω. Η ζημιά υπολογίζεται σε χιλιάδες ευρώ».

Ο Αντόνιο Φραντσέσκο Ριζούτο, δικηγόρος, 55 ετών, που ζει δίπλα στο ποτάμι με τη σύζυγό του, αναγκάστηκε να φύγει το βράδυ της Τρίτης και τώρα μένει στην κόρη του σε ένα κοντινό χωριό.

«Ήταν κάτι που κανείς δεν περίμενε και μάλιστα σε τέτοιες διαστάσεις», δήλωσε. «Πριν φύγουμε από το σπίτι μας, η στάθμη του νερού ανέβαινε συνεχώς. Όταν επιστρέψαμε χθες, το σαλόνι μας είχε πλημμυρίσει εντελώς. Θα πρέπει να πετάξουμε τα περισσότερα από τα έπιπλά μας».

Πρόκειται για ένα από τα πολλά χωριά και πόλεις που πλημμύρισαν στην επαρχία Εμίλια-Ρομάνια, όχι μόνο από ποτάμια αλλά και από κανάλια που υπερχείλισαν. Περισσότερες εκκενώσεις πραγματοποιήθηκαν δυτικά της Ραβέννας την Πέμπτη, καθώς υπερχείλισε ο ποταμός Λαμόν.

Ο Στέφανο Μπονατσίνι, πρόεδρος της εν λόγω περιφέρειας, δήλωσε ότι το κόστος των ζημιών ανέρχεται σε δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι κάτοικοι στη Βιλανόβα διατάχθηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο σε ανώτερους ορόφους, μία ημέρα αφότου οι σφοδρές βροχοπτώσεις έπεσαν στο ιστορικό κέντρο του Λούγκο.

Το Λούγκο πλημμύρισε ξανά την Πέμπτη, όπως και το Σέρβι.

Το Γκραν Πρι της Εμίλια-Ρομάνια που θα λάμβανε χώρα αυτό το Σαββατοκύριακο στην Ίμολα ακυρώθηκε λόγω του κινδύνου να πλημμυρίσει ο κοντινός ποταμός Σαντέρνο. Την Τρίτη σημειωθήκαν πλημμύρες γύρω από την πίστα. Τα συγκεκριμένα σημεία θα χρησιμοποιούνταν για στάθμευση αλλά και για παρακολούθηση του αγώνα.

Βορειότερα, στη Φεράρα, μια ροκ συναυλία του Μπρους Σπρίνγκστιν επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη παρά τη σφοδρή κακοκαιρία. Περίπου 50.000 οπαδοί είχαν ήδη κλείσει εισιτήρια για τη συναυλία.

Πολλοί προειδοποιούν ότι η Ιταλία χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νέλο Μουσουμέτσι δήλωσε ότι το τροπικό κλίμα έχει ήδη φτάσει στην Ιταλία, με 20 εκατοστά βροχής να πέφτουν μέσα σε 36 ώρες και σε ορισμένες περιοχές έως και 50 εκατοστά.

«Τα εδάφη που παραμένουν ξηρά για μεγάλο χρονικό διάστημα καταλήγουν να τσιμεντοποιούνται, περιορίζοντας δραστικά την ικανότητά τους να απορροφούν νερό», είπε και συμπλήρωσε πως «Δεν είχε κατασκευαστεί κανένα περιφερειακό φράγμα εδώ και 40 χρόνια».

Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι έχει συγκαλέσει συμβούλιο για την αντιμετώπιση της κρίσης την ερχόμενη Τρίτη.

Εκτός από τα 23 ποτάμια που υπερχείλισαν, το ρέμα Ζένα μετατράπηκε σε ορμητικό χείμαρρο στην περιοχή Botteghino di Zocca.

Ο Λίνο Λένζι, 80 ετών, στεκόταν στον κήπο της κόρης του. Ο κήπος πλέον ξεχειλίζει από λάσπη.

«Ζω εδώ 70 χρόνια και δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο», είπε. «Το νερό είναι παντού».

Η κόρη του είχε μόλις ολοκληρώσει την ανακαίνιση του σπιτιού.

Μέσα στην κουζίνα του το νερό φτάνει μέχρι τον αστράγαλο. Την προηγούμενη ημέρα το ύψος του ξεπερνούσε τα 2 μέτρα.

«Έπρεπε να απαλλαγούμε από το νερό με ό,τι είχαμε: κουβάδες, κατσαρόλες, τηγάνια».

Ο Λίνο Λένζι παραπονέθηκε ότι τα ποτάμια της περιοχής δεν είχαν εκβαθυνθεί για χρόνια.

«Κανείς δεν εμφανίστηκε για να βοηθήσει. Δεν λάβαμε καμία βοήθεια από την κυβέρνηση ή την τοπική αρχή».

Οι επιχειρήσεις διάσωσης έχουν αποδειχθεί δύσκολες, επειδή πολλοί δρόμοι έχουν πλημμυρίσει και πολλές πόλεις έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Η μόνη βοήθεια που είχε ο Λίνο Λένζι ήταν από έναν έφηβο που ζει κοντά. «Πέρασε από εκεί και είδε ότι χρειαζόμασταν βοήθεια. Μας βοήθησε να μετακινήσουμε τα έπιπλά μας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέθανε ο Τάκης Γκώνιας

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Ήταν γνωστός για το ήθος, την προσωπικότητα και το πάθος του για το ποδόσφαιρο, αφήνοντας σημαντικό αποτύπωμα στα ελληνικά και ευρωπαϊκά γήπεδα.

Καύσωνας «καμίνι» στην Ευρώπη: Ρεκόρ θερμοκρασιών, δεκάδες νεκροί και ο εφιάλτης των μπλακ άουτ

E-Daily 3.Left 24.06.2026
Ένα θανατηφόρο και πρωτοφανές κύμα καύσωνα σαρώνει μεγάλο τμήμα της Ευρώπης, αφήνοντας πίσω του δεκάδες θύματα και θέτοντας σε συναγερμό κρίσιμες υποδομές

Σίδνεϊ: 34χρονη γυναίκα ξύπνησε από τεχνητό κώμα μια εβδομάδα μετά από επίθεση καρχαρία

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Η νεαρή δασκάλα, μετά από πολλαπλά χειρουργεία και τον ακρωτηριασμό του χεριού της, κατάφερε να επικοινωνήσει για λίγο με την οικογένειά της, δίνοντας ελπίδα για την ανάρρωσή της.

Παραιτήθηκε ο Κοκοτσάκης από το κόμμα Καρυστιανού ‑ «Δεν είναι το κίνημα πολιτών που οραματιστήκαμε»

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Ο δικαστικός πραγματογνώμονας για τα Τέμπη Βασίλης Κοκοτσάκης αποσύρει τη στήριξή του, καταγγέλλοντας έλλειψη δημοκρατίας και συγκέντρωση εξουσίας σε λίγα πρόσωπα.

Μουντιάλ 2026: Πρόκριση για Κολομβία και Πορτογαλία, μπλόκο της Γκάνας στην Αγγλία

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Η Κολομβία λύγισε τη Λ.Δ. Κονγκό με γκολ του Μουνιός και πέρασε στους «32», η Πορτογαλία διέλυσε το Ουζμπεκιστάν με ιστορικό Ρονάλντο, ενώ η Αγγλία έμεινε στο 0-0 με τη μαχητική Γκάνα.

Νόμος Κατσέλη: Τι αλλάζει για 100.000 δανειολήπτες με τη ρύθμιση που ψηφίζεται σήμερα

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Η Βουλή ψηφίζει σήμερα τη νέα νομοθετική ρύθμιση που φέρνει σημαντικές αλλαγές στις δόσεις και τους τόκους για πάνω από 100.000 ενήμερους δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη.

«Πείραζαν» μετρητές και έκλεβαν ρεύμα στη μισή Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση που δρούσε σε πέντε περιφέρειες της χώρας, προκαλώντας ζημιά εκατομμυρίων ευρώ στον ΔΕΔΔΗΕ.

Κανιβαλισμός στην Ουγγαρία: Εργαζόμενος νοσοκομείου ύποπτος για κατανάλωση μελών ανθρώπινου σώματος

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Κόσμος - Κανιβαλισμός στην Ουγγαρία: Εργαζόμενος νοσοκομείου ύποπτος για κατανάλωση μελών ανθρώπινου σώματος

Διαφήμιση καθαριστικού για «βρώμικες γυναίκες» και «τοξικούς άνδρες» προκάλεσε σάλο στην Κίνα

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Η Dettol απολογήθηκε δημοσίως - «Απαίσια διαφήμιση, με άφησε άφωνο», σχολιάζουν χρήστες στα κινεζικά social media

Αλλάζει όψη η Αττική: Αυτοί είναι οι 47 δρόμοι που μετατρέπονται σε ποδηλατόδρομους ‑ Δείτε αναλυτικά τη λίστα

Ελλάδα 24.06.2026
Το εμβληματικό έργο του Βόρειου Ποδηλατικού Αξονα «Κηφισιά-Γκάζι» μπαίνει επιτέλους σε τροχιά υλοποίησης, αλλάζοντας τον χάρτη των μετακινήσεων στην πρωτεύουσα.

Σταυρούλα Λεβεντάκη: «Ζητάω συγγνώμη» λέει ο 43χρονος ‑ Μήνυση κατά της συζύγου του δράστη από τον αδερφό

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
«Το μετάνιωσα, θέλω να ζητήσω συγνώμη από την οικογένεια του θύματος και τη δική μου», φέρεται να δήλωσε ο Σκοπιανός

Αίγιο: Το «ορφανό» DNA στο όπλο του διπλού φονικού

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Στο Αίγιο εξετάζεται DNA τρίτου ατόμου στο όπλο του διπλού φονικού, ενώ ο 65χρονος Ιταλός επιμένει πως είναι αθώος