E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Διεθνής ημέρα Μουσείων: Όλες οι εκδηλώσεις και οι δράσεις στους μουσειακούς χώρους

Τα Μουσεία όλης της χώρας γιορτάζουν με ελεύθερη είσοδο και εκδηλώσεις στις 18 Μαΐου

Δημοσίευση 17/5/2023 | 11:32

Διεθνής ημέρα Μουσείων: Όλες οι εκδηλώσεις και οι δράσεις στους μουσειακούς χώρους
ΑΘΗΝΑ
Ημερομηνία: 18/05/2023
ΜΑΙ 2023
ΔE ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ ΚΥ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031


Με θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής», τα μουσεία όλης της χώρας γιορτάζουν τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, όπως κάθε χρόνο, στις 18 Μαΐου. Την ημέρα του εορτασμού, η είσοδος είναι ελεύθερη στα δημόσια μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, ενώ πολλά μουσεία, δημόσια και μη, διοργανώνουν πλήθος εκδηλώσεων όχι μόνο τη συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά και γύρω από αυτήν.

Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), με την επιλογή του θέματος αυτού, το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τον ρόλο και τη δύναμη των μουσείων να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της αειφορίας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου.

Στο Μουσείο της Ακρόπολης η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ αναμένοντας μικρούς και μεγάλους να απολαύσουν τα εντυπωσιακά εκθέματα των πολύτιμων συλλογών του.

Το Μουσείο Ακρόπολης προσκαλεί τους μικρούς του φίλους στην Παιδική Γωνιά, έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον δεύτερο όροφο. Εκεί θα βρουν οθόνες αφής με διασκεδαστικά ψηφιακά παιχνίδια και ευχάριστα βίντεο, που ζωντανεύουν αρχαίους μύθους, αφηγούνται συναρπαστικές ιστορίες και ξεδιπλώνουν πτυχές της καθημερινής ζωής των αρχαίων Αθηναίων.

Επιπλέον, οι οικογένειες με παιδιά μπορούν να παραλάβουν από το Γραφείο Πληροφοριών ένα από τα τέσσερα φυλλάδια εξερεύνησης και να γνωρίσουν τα εκθέματα του Μουσείου με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο ή να προμηθευτούν από τα Πωλητήρια το νέο έντυπο «Αρχαία επαγγέλματα στο Μουσείο Ακρόπολης» και να ανακαλύψουν εκθέματα που τους μεταφέρουν με ευφάνταστο και διασκεδαστικό τρόπο στους χώρους εργασίας των αρχαίων Αθηναίων.

Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

Σειρά ειδικά διαμορφωμένων δράσεων διοργανώνει για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, τιμώμενος φορέας για το 2023 από το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων ICOM. Οι πύλες του ιδρύματος θα είναι ανοιχτές για το κοινό από το πρωί έως τις 9 το βράδυ με την είσοδο να είναι ελεύθερη.

Επιπλέον, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις ειδικές ξεναγήσεις, με θέμα «Τέχνη και Περιβάλλον», οι οποίες επικεντρώνονται σε έργα της Συλλογής που σχετίζονται με το περιβάλλον ή αναδεικνύουν τις συνέπειες της ανθρώπινης παρέμβασης στη φύση και τη σημασία της επανάχρησης υλικών (upcycling).

Παράλληλα, θα υλοποιηθούν ποικίλα δημιουργικά προγράμματα, που απευθύνονται σε παιδιά διαφόρων ηλικιών, και αναδεικνύουν τον θετικό αντίκτυπο που έχουν οι δημιουργικές δραστηριότητες στην ευημερία όλης της οικογένειας και προωθούν την εξοικείωση των παιδιών με την τεχνική του upcycling και όχι μόνο.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Ως η πόλη που φιλοξενεί κάποια από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά μουσεία της ελληνικής επικράτειας, η Αθήνα, δε θα μπορούσε παρά να συμμετάσχει ενεργά στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων έχει διοργανώνει εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, με ελεύθερη συμμετοχή, σε διάφορα πολιτιστικά σημεία της πρωτεύουσας μεταξύ των οποίων το Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», το Κέντρο Τεχνών και το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων.

Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων

11:00 | Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος Δήμου Αθηναίων
(Αλκμέωνος 1, Αθήνα)

«Ο Πλάτωνας στο Μουσείο του – Ψάχνοντας τον ορισμό της ευτυχίας»
Θεματική περιήγηση στο Ψηφιακό Μουσείο της Ακαδημίας του Πλάτωνα για ενήλικες
Μπορούμε άραγε να ορίσουμε την ευτυχία στον σύγχρονο κόσμο; Σχετίζεται το δίκαιο, η γνώση, η φιλία με την ευτυχία; Είναι η ευτυχία προσωπικός τρόπος ζωής ή υποχρέωση;
Στην περιήγησή μας θα ταξιδέψουμε μαζί με τον Πλάτωνα και θα συναντήσουμε τον Αριστοτέλη, τον Ραφαέλ Σάντσιο ντα Ουρμπίνο, τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι και τον Ιμμάνουελ Καντ προσπαθώντας να προσεγγίσουμε τον ορισμό και τη σημασία της ευτυχίας.
*Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ.: 210 5142138 (Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00 – 15:00).

11:00 | Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων
(Βασ. Σοφίας – Πάρκο Ελευθερίας)

«Ενεργειακά αποτυπώματα»
Μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα με θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής» για όλη την οικογένεια
Η δράση αναφέρεται στα περιβαλλοντικά προβλήματα εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η μόλυνση των υδάτων, του αέρα και του εδάφους συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή και κατ’ επέκταση επιβαρύνουν τον πλανήτη μας. Σκοπός του προγράμματος είναι η επίγνωση των συνεπειών των ανθρώπινων δράσεων στο περιβάλλον, η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, καθώς και η πρόκληση (challenges) του κοινού να καταβάλλει για ένα μήνα, σε καθημερινή βάση, μία προσπάθεια που θα εμποδίζει συνειδητά το αρνητικό αποτύπωμά μας στη γη. Μακροπρόθεσμος στόχος αυτής της πρόκλησης είναι να αποδείξουμε ότι όλοι μαζί μπορούμε με μικρές μεμονωμένες καθημερινές ενέργειες να συμβάλλουμε δραστικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να αφήσουμε ένα καλύτερο πλανήτη στις επόμενες γενιές, έναν πλανήτη που αν του φερθούμε «φιλικά» θα μας προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής και παγκόσμια υγεία.
*Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ.: 210 7232604 (Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00 – 14:00).

12:00 | Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων
(Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο)

«Το δέντρο της ζωής»
Εκπαιδευτική δράση μουσειακής αγωγής για παιδιά ηλικίας 4 – 6 ετών Με έμπνευση το θέμα «Μουσεία, αειφορία και ποιότητα ζωής» και την αφίσα του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων του ICOM, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν ένα από τα πρώτα οικολογικά μηνύματα στην ιστορία της ανθρωπότητας, το οποίο κρύβεται στον αρχαίο ελληνικό μύθο του Ερυσίχθονα! Το «δέντρο της ζωής» που αποτελεί κοινό τόπο στην παγκόσμια μυθολογία αλλά και στην τέχνη, μεταμορφώνεται σε ένα τρισδιάστατο διαδραστικό παιχνίδι που αναδεικνύει έννοιες όπως βιωσιμότητα, προστασία βιοποικιλότητας, παγκόσμια υγεία, κ.λπ. και δίνει αφορμή για πρωτότυπες εικαστικές δραστηριότητες!
*Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ.: 210 3414466, 210 3452150 (Δευτέρα – Παρασκευή, 10.00 -14.00).

18:00 | Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» Δήμου Αθηναίων (Αγγ. Χατζημιχάλη 6, Πλάκα)

Ξενάγηση στους χώρους και στις συλλογές του μουσείου με άξονα αφήγησης το συγγραφικό έργο της Ελληνίδας λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη, η οποία μέσα από τις επιτόπιες έρευνές της δίνει πλήθος πληροφοριών, συνδέοντας τις βιοτικές ανάγκες των ανθρώπων του λαϊκού πολιτισμού με τις κλιματολογικές συνθήκες του κάθε τόπου και τη σχέση τους με το περιβάλλον, καθώς και οι ίδιοι αισθάνονταν μέρος αυτού. Τα αντικείμενα λαϊκής τέχνης του μουσείου θα μας ταξιδέψουν στον ορθολογικό τρόπο ζωής, μέσα από την κατασκευή και χρήση τους στον λαϊκό πολιτισμό, στα ήθη και έθιμα του καθημερινού βίου.

Ψηφιακή δράση
«Τα μουσεία λένε πως μπορείς κι εσύ να βοηθήσεις τον πλανήτη μας!» για οικογένειες με παιδιά άνω των 8 ετών

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2023, τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι, καλούνται να ανακαλύψουν την κίνηση μηδενικών απορριμμάτων ή αλλιώς «zero waste» και να πάρουν ιδέες για το πώς μπορούν να βοηθήσουν τον πλανήτη μας. Δεν είναι κάτι καινούριο, υπάρχει και στην παράδοσή μας.

* Το πρόγραμμα των δράσεων που έχουν ετοιμάσει τα ελληνικά μουσεία με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2023 είναι διαθέσιμο εδώ.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανακοίνωση προβολών Horrorant Film Festival 2024!

Σινεμά 25.04.2024
ΕΛΙΖΕαπό 18/04 έως 28/047

Έρχεται το Hobby Festival 2024

Cityλάιφ Χτες
ΠΑΛΙΟ ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΟ ΟΣΥαπό 26/04 έως 28/04

Flea Market

Cityλάιφ Χτες
ΔΕΘ - HELEXPOαπό 27/04 έως 28/04

#JobDay Δήμου Παύλου Μελά

Cityλάιφ 22.04.2024
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ26/04

Vinyl Market

Cityλάιφ 21.04.2024
ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝαπό 26/04 έως 28/04

Η Πεντάμορφη και το Τέρας ‑ Κλασικό Μπαλέτο

Θέατρο+Χορός 19.04.2024
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ - ΘΕΑΤΡΟΝ ΑΙΘ. ΑΝΤΙΓΟΝΗαπό 17/05 έως 19/0515

In‑Edit Countdown

Σινεμά 16.04.2024
ΣΙΝΕΜΑ ΒΑΚΟΥΡΑαπό 17/04 έως 27/046

#JobDay Δήμων Ωραιοκάστρου ‑ Δέλτα

Urban 09.04.2024
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ17/04