E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το κινητό που εμφανίστηκε στη ζωή μας, έκανε πάταγο, και εξαφανίστηκε

Η κορυφή και η πτώση

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 15/5/2023 | 00:27

Το κινητό που εμφανίστηκε στη ζωή μας, έκανε πάταγο, και εξαφανίστηκε
Φωτογραφία από Alessandro Nofi/Pexels

Πίσω στη δεκαετία του 1990, πολύ πριν η πανδημία κάνει την τηλεργασία το νέο φυσιολογικό, μερικοί τεχνικοί σε μια καναδική εταιρεία με το όνομα Research In Motion, εργάζονταν σε έναν στενό χώρο γραφείων στο Waterloo του Οντάριο — υπό την ηγεσία του ιδρυτή Michael Lazaridis και του Διευθύνοντος Συμβούλου Jim Balsillie, έφτιαξαν κάτι πολύ ξεχωριστό.

Γύρω στις αρχές του αιώνα, δημιούργησαν το μικρότερο φορητό τερματικό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον κόσμο — μια συσκευή χειρός με δυνατότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο που συνοδεύεται από πλήρες πληκτρολόγιο.

Σύντομα, κατάλαβαν πώς να μετατρέψουν αυτή τη συσκευή σε κινητό τηλέφωνο και το πρώτο αληθινά έξυπνο τηλέφωνο στον κόσμο, το BlackBerry, γεννήθηκε το 2002.

«Υπήρχε ξεκάθαρα μια τεράστια "πείνα" για αυτό – η BlackBerry άνοιξε τις πόρτες», είπε στην The Post ο Matt Johnson, σκηνοθέτης του «BlackBerry», μιας ταινίας που εξιστορεί την άνοδο και την πτώση του τιτάνα της τεχνολογίας, στους κινηματογράφους την Παρασκευή».

Η τεχνολογία αιχμής ονομάστηκε «CrackBerry» λόγω του πόσο γρήγορα εθίστηκε ο κόσμος. Ωστόσο, τόσο αξιοσημείωτο όσο και οι ιδιότητες της συσκευής που αλλάζουν το παιχνίδι ήταν η επιχειρηματική γνώση των RIM honchos Balsillie (Glenn Howerton) και Lazaridis (Jay Baruchel), και οι δύο αποφασισμένοι να επωφεληθούν αρκετά από τη δημιουργία τους.

«Το BlackBerry πουλούσε τις συσκευές του σε μεμονωμένους χρήστες και στη συνέχεια αυτός ο χρήστης έπρεπε να συνάψει συμφωνία με τον τοπικό πάροχο για να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Η BlackBerry σας χρέωνε εξτρα, μόνο και μόνο για να χρησιμοποιήσετε αυτό το τηλέφωνο», είπε ο Johnson, ο οποίος υποδύεται επίσης τον συνιδρυτή της RIM Douglas Fregin στην ταινία.

«Φανταστείτε ότι για να χρησιμοποιήσετε το iPhone σας, πρέπει να πληρώσετε μια ειδική χρέωση για το iPhone. Αυτοί οι τύποι έβγαζαν άπειρα χρήματα νοικιάζοντας χώρο δικτύου σε αυτούς τους χρήστες».

Από τη στιγμή που κυκλοφόρησε στην αγορά μέχρι το συντριπτικό χτύπημα που δόθηκε από το iPhone της Apple το 2007, το BlackBerry ήταν η αφρόκρεμα της τεχνολογίας, έλεγχε το τεράστιο μισό της αγοράς smartphone στις ΗΠΑ και το 20% παγκοσμίως. Η RIM απολάμβανε αγοραία αξία 230 $ ανά μετοχή στο αποκορύφωμά της.

Το είχαν όλοι - ο Πρόεδρος Barack Obama, η Anna Wintour, η Sarah Jessica Parker.

Όμως, ενώ το προϊόν BlackBerry ήταν αναμφισβήτητα κορυφαίο, δεν υπήρχε έλλειψη ανταγωνισμού – ξεκινώντας από την Palm, μητρική εταιρεία του PalmPilot, η οποία είχε τους δικούς της διασημότητες, συμπεριλαμβανομένων των Michael Jordan και Claudia Schiffer.

To BlackBerry ήταν πραγματικά μια παγκόσμια δύναμη.  Και έπειτα εμφανίστηκε το iPhone.  Εκείνη τη στιγμή, δεν πίστευαν ούτε σε ένα εκατομμύριο χρόνια πως το BlackBerry θα κατέρρεε. Δεν είχαν κανένα εφεδρικό σχέδιο.

Το BlackBerry δυσκολεύτηκε να ταιριάξει με τη νέα ιδέα ενός smartphone χωρίς πληκτρολόγιο, με μία οθόνη — και η αγορά το γνώριζε. Το BlackBerry Storm της RIM, ένα απρόβλεπτο iPhone που κυκλοφόρησε βιαστικά, ήταν διαβόητο ότι ήταν εξαιρετικά ελαττωματικό και δύσκολο στη λειτουργία του... Περίπου το 2013, το BlackBerry είχε διαλυθεί τελείως. Σήμερα, η μετοχή της μητρικής της εταιρείας κοστίζει περίπου 5 $ ανά μετοχή...

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι κήποι των celebrities που έγιναν viral

Αρχιτεκτονική 27.04.2024
Αν έχεις χρήματα όλα είναι κάπως πιο εύκολα

Οι χώρες με το χαμηλότερο IQ παγκοσμίως

Νέα Εποχή 27.04.2024
Ο παγκόσμιος μέσος όρος IQ είναι 82,12

Ο ερασιτέχνης αστρονόμος που τελικά ανακάλυψε έναν πλανήτη

Ιστορικά 27.04.2024
Αλλά δεν τον ονόμασε αυτός

Tι συνέβη τη μέρα που έγινε το μεγάλο κραχ της Wall Street

Ιστορικά 27.04.2024
Η Χρηματιστηριακή Κρίση του 1929 ήταν η πιο καταστροφική του χρηματιστηρίου στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών

Ανδρέας Σπυρόπουλος: Με φρέσκες ιδέες και δυναμισμό για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Πρόσωπα Χτες
Οι εκλογές είναι η ευκαιρία μας να διαμορφώσουμε το μέλλον μας.

Ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ που θέλει να επαναφέρει την μονομαχία με πιστόλια

Stories Χτες
Μαι μεσαιωνική πρακτική που ίσως θα επιστρέψει;

Ο διάσημος φωτογράφος που βίαζε και σκότωνε μοντέλα στα 70s

Stories Χτες
«Μάγευε» τα θύματά του για να τα αποπλανήσει

Ποια είναι η Caitlin Clark που αλλάζει το μέλλον του μπάσκετ για τις γυναίκες

Πρόσωπα Προχτές
Αναμόρφωσε πλήρως το κολεγιακό μπασκετικό τοπίο