E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η δολοφονία της νεαρής φοιτήτριας που εξιχνιάστηκε 40 χρόνια μετά μέσω DNA

Ένα αστυνομικό podcast έκλεισε την υπόθεση!

Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ Δημοσίευση 13/5/2023 | 00:12

Η δολοφονία της νεαρής φοιτήτριας που εξιχνιάστηκε 40 χρόνια μετά μέσω DNA

Η Helene Pruszynski, μια επίδοξη δημοσιογράφος και φοιτήτρια από το Wheaton College της Μασαχουσέτης, φοιτούσε στο Ντένβερ όταν βιάστηκε βάναυσα και δολοφονήθηκε το 1980.

Η ανθρωποκτονία παρέμεινε ανεξιχνίαστη για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μέχρι το 2019, όταν οι εξελίξεις στην τεχνολογία DNA οδήγησαν τις αρχές στο κατώφλι του δολοφόνου. Ο James Clanton, ένας 62χρονος ντόπιος από τη Φλόριντα, τελικά ομολόγησε τη δολοφονία.

Η Helene, 21 ετών, έμενε στο Ντένβερ του Κολοράντο, στο σπίτι μιας θείας με τη φίλη της, Kitsey Snow, ενώ έκανε πρακτική στο ραδιόφωνο KHOW. Όπως κάθε βράδυ, η Helene αναμενόταν να επιστρέψει στο σπίτι στις 16 Ιανουαρίου 1980, μετά το τέλος της βάρδιας της. Θα έπαιρνε ένα λεωφορείο για τη στάση του λεωφορείου Englewood λίγα τετράγωνα από το σπίτι του συγγενή της και περπατούσε την υπόλοιπη απόσταση. Ωστόσο, η Helene δεν κατάφερε ποτέ να επιστρέψει στο σπίτι εκείνο το βράδυ.

Στις 17 Ιανουαρίου, το πρωί της εξαφάνισης της Helene, γύρω στις εννέα το πρωί, μια μητέρα που ταξίδευε στην οδό Daniels Park Road στη βόρεια κομητεία Douglas άκουσε τον 13χρονο γιο της να αναφωνεί ότι «υπάρχει ένα πτώμα εκεί έξω». Έριξε μια γρήγορη ματιά προς το ανοιχτό πεδίο και είδε κάτι στο ύπαιθρο που έμοιαζε με σώμα.

Η γυναίκα σταμάτησε το τρένο που επέβαινε, ο χειριστής στη συνέχεια προχώρησε στην εξέταση του θέματος, για να συνειδητοποιήσει όντως ότι επρόκειτο για το σώμα νεκρής γυναίκας. Στη συνέχεια, οι ερευνητές κατέβηκαν γρήγορα στη σκηνή του εγκλήματος, κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ωρών και στη συνέχεια αναγνώρισαν το πτώμα ως τη Helene  Pruszynski.

Όταν οι αρχές έφτασαν στον τόπο της δολοφονίας, ανακάλυψαν ότι το θύμα είχε χτυπηθεί και μαχαιρωθεί μέχρι θανάτου, ενώ τα χέρια της ήταν δεμένα πίσω της με νάιλον ιμάντες. Οι ντετέκτιβ είδαν ίχνη στο χιόνι να κατευθύνεται προς το χωράφι, και ένα ζευγάρι από αυτά φαινόταν να είναι από μπότες καουμπόη. Συγκεντρώθηκαν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που θα μπορούσαν να ήταν χρήσιμα για τη λύση της υπόθεσης, όπως ένα παλιό κουτί, ένα κομμάτι ψωμί και ένα άδειο κουτί γάλακτος. Τα χνάρια και τα ίχνη των ελαστικών καταγράφηκαν στην κάμερα και βρέθηκαν επίσης κομμάτια γύψου.

Τελικά συνέλαβαν τον James Clanton γνωστός και ως Curtis Allen White από τη Φλόριντα.

Η υπόθεση της Helene Pruszynski μπήκε στο αρχείο μέχρι να ανοίξει ξανά με την εξέλιξη του DNA που θα δώσει τελικά στις αρχές κάποια ελπίδα. Το 2019, μετά τη διεξαγωγή ενός τεστ DNA από το δείγμα που αποκτήθηκε πριν από όλα αυτά τα χρόνια, χρησιμοποιώντας τον γενεαλογικό ιστότοπο GEDmatch, οι αρχές βρήκαν χιλιάδες αντιστοιχίες.

Τελικά συνέλαβαν τον James Clanton γνωστός και ως Curtis Allen White από τη Φλόριντα.

Απέκτησαν το DNA του Clanton από μια χρησιμοποιημένη κούπα μπύρας, η οποία ταίριαζε τέλεια. Συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2019 και παρόλο που αρχικά αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στη δολοφονία της Helene Pruszynski, ο Clanton αργότερα ομολόγησε τη δολοφονία ενώ επέστρεφε στο Κολοράντο για να αντιμετωπίσει κατηγορίες και έδωσε λεπτομερή δήλωση για τα γεγονότα εκείνης της μοιραίας νύχτας.

Τον Φεβρουάριο του 2020, ο Clanton ομολόγησε την ενοχή του για τη δολοφονία πρώτου βαθμού της Helene Pruszynski στο δικαστήριο και οι εισαγγελείς συμφώνησαν να αφαιρέσουν τη θανατική ποινή "από το τραπέζι". Μόλις δηλώθηκε ένοχος, ο Clanton δέχτηκε αυτόματα μια ισόβια κάθειρξη, ωστόσο, με δυνατότητα αποφυλάκισης υπό όρους.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η τρομακτική ιστορία πίσω από το πιο διάσημο άλυτο έγκλημα της Γερμανίας

Ιστορικά 18.05.2024
Η δολοφονία μιας ολόκληρης οικογένειας παραμένει μυστήριο

H χορευτική φιγούρα που τραυματίζει τα παιδιά

Stories 18.05.2024
Η κύρια αιτία σοβαρών τραυματισμών της σπονδυλικής στήλης στα παιδιά της Κίνας

Γιατί ένας τύπος στο Αιντάχο, αποφάσισε να ρίξει από αεροπλάνο 76 κάστορες μέσα σε κουτιά

Ιστορικά 18.05.2024
Τι ακριβώς συνέβη σε μια μικρή πόλη της Αμερικής

Tα παμφορεία της Αθήνας: Τα πρώτα λεωφορεία που τα έσερναν άλογα

Ιστορικά 18.05.2024
Όταν η συγκοινωνία γινόταν με εξαντλημένα ζώα

10 φωτογραφίες που κυριολεκτικά «έγραψαν ιστορία»

Ωραίες Εικόνες 18.05.2024
Συνέβαλαν στην εξέλιξη μας

Το απίστευτα κομψό σπίτι της Emma Roberts

Αρχιτεκτονική Χτες
Υπέροχο και ζεστό

Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης

Νέα Εποχή Χτες
Η κατάθλιψη επηρεάζει περίπου 280 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Από που βγήκε η λέξη «Τρελοκαμπέρω» που χρησιμοποιούμε

Πρόσωπα Προχτές
Η ιστορία πίσω από τη γνωστή έκφραση

Πώς η κλιματική αλλαγή άλλαξε την άνοιξη όπως την ξέρουμε

Νέα Εποχή Προχτές
Σαν να παραξένεψε ο καιρός

Ο διάσημος «δράκος» της Αθήνας που έγινε επεισόδιο σε πασίγνωστη σειρά

Stories Προχτές
Ο άντρας που σκορπούσε τρόμο στα 90s