E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η διάσημη συγγραφέας που στάθηκε αφορμή για να πέσει η κυβέρνηση

Στάθηκε αφορμή για να ανατραπεί η σοσιαλδημοκρατία μετά από 44 χρόνια

Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ Δημοσίευση 10/5/2023 | 00:59

Η διάσημη συγγραφέας που στάθηκε αφορμή για να πέσει η κυβέρνηση

Το επίτευγμα της Astrid Lindgren είναι μοναδικό και σημαντικό. Ήταν μια αφοσιωμένη ουμανίστρια και ένα άτομο που σκεφτόταν για τον εαυτό της και τους άλλους.

Αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των παιδιών, για την ισότητα, την οικολογία και την ευημερία των ζώων, καθώς και κατά της βίας και της καταπίεσης. Υπερασπίστηκε τις πεποιθήσεις της τόσο με θάρρος και σοβαρότητα, όσο και με χιούμορ και αγάπη.

Η Astrid Anna Emilia Lindgren γεννήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 1907 στο αγρόκτημα Näs έξω από το Vimmerby, στην κομητεία Småland, και πέθανε στις 28 Ιανουαρίου 2002 στο σπίτι της στο Dalagatan 46 στη Στοκχόλμη. Έγραψε 34 πεζά βιβλία και 41 εικονογραφημένα βιβλία, που όλα μαζί έχουν πουλήσει 170 εκατομμύρια αντίτυπα και έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 100 γλώσσες!

Η Pippi Longstocking (Πίπη, η φακιδομύτη) γεννήθηκε για πρώτη φορά σε ένα κρεβάτι ασθενούς. Η κόρη της Astrid Lindgren, Karin, ήταν άρρωστη και ζήτησε από τη μητέρα της να της πει για την Pippi Långstrump, όπως είναι το σουηδικό όνομά της. Δεν ήξεραν ότι μόλις είχε γεννηθεί μία παγκόσμια σούπερ σταρ. Πολλές ιστορίες για την Pippi αργότερα, η Lindgren τις έγραψε για τα δέκατα γενέθλια της Karin.

«Δεν νομίζω ότι σχεδίαζε μια επανάσταση, αλλά συνέβη»

Σε ηλικία 68 ετών υπέβαλε ένα άρθρο γνώμης στη σουηδική καθημερινή εφημερίδα με θέμα ένα κενό στο σουηδικό φορολογικό σύστημα, το οποίο σήμαινε ότι, ως αυτοαπασχολούμενη συγγραφέας, έπρεπε να πληρώσει φόρο 102 τοις εκατό για το εισόδημά της. Έγραψε το κομμάτι σε στυλ παραμυθιού, το «Pomperipossa in Monismania» – που δημοσιεύτηκε το 1976 – έγινε πρωτοσέλιδη είδηση και οδήγησε όχι μόνο σε μια αλλαγή στον φορολογικό νόμο, αλλά στο να αλλάξει ολόκληρη η κυβέρνηση μετά από 44 συναπτά έτη.

Η Lena Törnqvist, μια σύμβουλος της Astrid Lindgren που ήταν υπεύθυνη του αρχείου Astrid Lindgren στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Σουηδίας (Kungliga biblioteket), σχολιάζει τον αντίκτυπο της γνώμης του Lindgren: «Δεν νομίζω ότι σχεδίαζε μια επανάσταση, αλλά συνέβη», λέει.

Εκτός από το συγγραφικό της έργο, η Lindgarden έγινε γνωστή για τους αγώνες που έκανε σε ανθρωπιστικό επίπεδο κι έχει τιμηθεί στη χώρα της με μνημεία, αγάλματα, μουσεία, ακόμα και θεματικό πάρκο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο άνθρωπος που δεν είδε ποτέ γυναίκα, αυτοκίνητο ή κινηματογράφο ‑ Η απίστευτη αληθινή ιστορία

E-Daily 1.Hero 10.07.2026
Η απίστευτη ιστορία που μοιάζει βγαλμένη από μυθιστόρημα

Ανεβάζεις βίντεο στο Facebook; Ίσως χάνεις μια ευκαιρία να βγάζεις χρήματα

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Δεν χρειάζεται να είσαι διάσημος influencer για να κερδίζεις από τα βίντεό σου. Αν δημιουργείς πρωτότυπο περιεχόμενο, το Facebook μπορεί να γίνει μια επιπλέον πηγή εισοδήματος.

Το πανέμορφο κτίριο της Ύδρας που λίγοι ξέρουν και όλοι θα ήθελαν να δουν

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Από σπίτι ήρωα του 1821 σε στέκι καλλιτεχνών - Η απίθανη μεταμόρφωση ενός αρχοντικού

Έχεις ρίζες από τον Πόντο ή τη Μικρά Ασία; Αυτό το αρχείο μπορεί να κρύβει το οικογενειακό σου παρελθόν

E-Daily 3.Left Χτες
Η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών διέσωσε και δημοσίευσε τον ονομαστικό κατάλογο που συνέταξε το υπουργείο Γεωργίας, με στοιχεία για χιλιάδες οικογένειες προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα.

Έμφυλη βία: Ένα νέο, ελληνικό, σχολικό βιβλίο δίνει λάθος συμβουλές στα κορίτσια

E-Daily 3.Left Χτες
Εν έτει 2026, ένα νέο σχολικό εγχειρίδιο για την έμφυλη βία κατηγορείται ότι διδάσκει στα κορίτσια πώς να προστατεύονται, αντί να διδάσκει στα αγόρια να μην κακοποιούν.

Αυτός είναι ο φυσικός θηρευτής του λαγοκέφαλου στις ελληνικές θάλασσες

E-Daily 3.Left Χτες
Ο απόλυτος κυρίαρχος απέναντι στον τοξικό εισβολέα

Πώς θα ήταν μια πόλη στη Σελήνη σε 100 χρόνια από τώρα; Η Luna Prime και ο εφιάλτης της

E-Daily 3.Left Χτες
Το δέλεαρ της βαρύτητας και η τεχνολογία επιβίωσης

Η Λουπίτα Νιόνγκο τα έβαλε με τον Όμηρο, αλλά μήπως βιάστηκε λίγο;

E-Daily 3.Left Προχτές
Η Λουπίτα Νιόνγκο ρώτησε γιατί ο Όμηρος δεν έδωσε χώρο στις γυναίκες - αλλά η απάντηση δεν είναι τόσο απλή

Το πάρτι της Πάρις Χίλτον και ο «Ρομπέν των Δασών» που έκλεψε μια τούρτα 3.200 δολαρίων

E-Daily 3.Left Προχτές
Ο απρόσκλητος μουσικός και η τούρτα των χιλιάδων δολαρίων