E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποιος πληγώνεται περισσότερο σε έναν χωρισμό;

Η απάντηση νέας έρευνας προκαλεί έκπληξη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/5/2023 | 00:36

Ποιος πληγώνεται περισσότερο σε έναν χωρισμό;
Photo by Charlie Foster on Unsplash

Το στερεότυπο λέει ότι μετά από έναν χωρισμό η γυναίκα πέφτει στα πατώματα ενώ ο άντρας είναι πιο χαλαρός. Ωστόσο νέα ευρήματα, έρχονται να ανατρέψουν αυτές τις στερεοτυπικές αντιλήψεις για τις σχέσεις των φύλων.

Οι περισσότεροι θα πιστεύουν ότι όταν το ζευγάρι χωρίζει, ο άντρας ξεσκάει, ενώ η γυναίκα κλαίει στο σπίτι τρώγοντας γλυκά. Αυτό το έχουμε δει αρκετές φορές σε ταινίες και σειρές, αλλά μάλλον ανήκει στη σφαίρα του φανταστικού, αφού έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Social and Personal Relationships, δείχνει ότι οι άντρες είναι εκείνοι που βιώνουν μεγαλύτερο πόνο μετά από χωρισμό σε σχέση με τις γυναίκες.

Η μελέτη έγινε από μια διεθνή ομάδα ψυχολόγων ανέλυσαν για πρώτη φορά έναν τεράστιο όγκο δεδομένων με πάνω από 184 χιλιάδες συμμετέχοντες. Ο σκοπός της ήταν να αναλύσει τα πιο κοινά προβλήματα των σχέσεων σε άτομα εκτός κλινικών και συμβουλευτικών πλαισίων.

Όπως σημειώνει η Charlotte Entwistle, επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης, «τα περισσότερα διαθέσιμα στοιχεία για τα προβλήματα σχέσεων προέρχονται από μελέτες ατόμων σε θεραπεία ζευγαριών, η οποία συμπεριλαμβάνει ένα μάλλον συγκεκριμένο υποσύνολο ανθρώπων, άτομα δηλαδή που έχουν το χρόνο, το κίνητρο αλλά και το χρήμα για να δουλέψουν τα προβλήματα της σχέσης τους».

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποιέισαι μεθόδους επεξεργασίας φυσικής γλώσσας για να αναλύσουν τα δημογραφικά και ψυχολογικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων, οι οποίοι ανέβασαν ανώνυμα σε ένα διαδικτυακό φόρουμ τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις σχέσεις τους.

Οι ερευνητές με τη στατιστική μέθοδο, δημιούργησαν έναν χάρτη των πιο κοινών προβλημάτων, με τα αποτελέσματα να μαρτυρούν ότι τα πιο συχνά είναι τα προβλήματα στην επικοινωνία, με έναν στους πέντε να δηλώνει αδυναμία να συζητήσει τα προβλήματα στη σχέση του, ενώ ένας στους οκτώ να δηλώνει ζητήματα εμπιστοσύνης μέσα στη σχέση.

Ωστόσο, από τα δεδομένα προέκυψαν και μοτίβα που αφορούν τα φύλα. Το πιο συχνό μοτίβο το οποίο ανέφεραν όσοι μίλησαν για τα προβλήματα στη σχέση τους, ήταν ο συναισθηματικός πόνος που προέκυψε από αυτά τα προβλήματα, και όχι τα ίδια τα προβλήματα. Πληγωμένη καρδιά, χωρισμός, λύπη και κλάμα ήταν από τα πιο συχνά.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι άντρες συζητούσαν περισσότερο το ότι είναι πληγωμένοι απ' ότι οι γυναίκες. Αυτό έρχεται να καταρρίψει το στερεότυπο 'ότι οι άντρες εμπλέκονται λιγότερο συναισθηματικά σε μια σχέση. Μάλιστα, η συναισθηματική φροντίδα για τη σχέση από τους άντρες φαίνεται και από ένα ακόμα εύρημα της έρευνας, αφού οι άντρες είναι πιο πιθανό να ζητήσουν βοήθεια ειδικού για θέματα σχέσης σε διαδικτυακές πλατφόρμες, απ' ότι οι γυναίκες.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς να φτιάξεις εύκολα το δικό σου πρωτομαγιάτικο στεφάνι

Σπίτι 27.04.2024
Ο πιο ωραίος τρόπος για να νιώσεις από κοντά την πανέμορφη ανοιξιάτικη φύση!

Αυτές είναι οι απαραίτητες πρωτεΐνες και βιταμίνες για το δέρμα σου

Body+Mind 27.04.2024
Ανάλογα τις ανάγκες σου, βάλτα στην καθημερινότητά σου

Tελικά κάθε πότε πρέπει να κόβουμε τα μαλλιά μας;

Body+Mind 27.04.2024
Εξαρτάται από κάποιους παράγοντες

Η καλύτερη άσκηση για να καθυστερήσουμε τη γήρανση

Body+Mind 27.04.2024
Ποια άσκηση μας κάνει βιολογικά νεότερους;

Αυτή είναι η γυμναστική που κάνει η JLO

Body+Mind Χτες
Ξεκίνα σήμερα!

Οι πιο προστατευτικές ράτσες σκύλων

Pets Χτες
Κάνουν τα πάντα για το αφεντικό τους

Ta vegan εστιατόρια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις

Eat + Drink Χτες
Όλα είναι πεντανόστιμα!

3 fashion trends που θα δεις πολύ στους δρόμους τώρα

Style Χτες
Δοκίμασέ τα κι εσύ και θα δεις πως θα γίνουν αγαπημένα σου

8+1 ιδέες για καλό Πάσχα στη Θεσσαλονίκη

Πάσχα Χτες
Ξεχωριστές εμπειρίες, βόλτες και ξεναγήσεις

Πώς να ξεφορτωθείς τα πράγματα που δε θες και να ανανεώσεις το χώρο σου

Σπίτι Προχτές
Το decluttering έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός αρμονικού και εμπνευσμένου περιβάλλοντος που υποστηρίζει την ευεξία σας.

5 fashion trends που θα δούμε παντού τώρα που ο ήλιος επέστρεψε για τα καλά

Style Προχτές
Κάποια ίσως σε τρομάξουν, αλλά θα τα αγαπήσεις!