E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πώς να καθαρίσεις όλο σου το σπίτι μόνο με ξίδι

Ένα υποτιμημένο εργαλείο καθαρισμού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/5/2023 | 00:36

Πώς να καθαρίσεις όλο σου το σπίτι μόνο με ξίδι
Photo by Towfiqu barbhuiya on Unsplash

Μπορεί πολλοί όταν ακούνε ξίδι, να σκέφτονται το μπαλσάμικο. Ωστόσο το λευκό ξίδι είναι ένα υποτιμημένο εργαλείο καθαρισμού που μπορεί να λύσει προβλήματα σε όλες τις γωνιές του σπιτιού.

Και η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να καθαρίσεις οποιαδήποτε βρωμιά, με φυσικό τρόπο. Παρακάτω θα δείτε πως να χρησιμοποιήσετε το ξίδι σε κάποιες δύσκολες γωνιές του σπιτιού.

Η ισχύς του λευκού ξιδιού ως φυσικό καθαριστικό μπορεί να αποδοθεί στο μοναδικά του συστατικά, αφού περιλαμβάνει την οργανική ένωση οξικό οξύ, ένα φυσικό απολυμαντικό που σκοτώνει πολλά κοινά μικρόβια, συμπεριλαμβανομένης της σαλμονέλας και του E. Coli, και μια όξινη φύση που απομακρύνει τη βρωμιά, το λίπος και πολλά άλλα. Αν και έχει έντονη οσμή, το λευκό ξίδι μπορεί να αραιωθεί με νερό ή να συνδυαστεί με σαπούνι πιάτων, χυμό λεμονιού ή αιθέρια έλαια για να μειωθεί το άρωμα (και να το κάνει ακόμα πιο αποτελεσματικό).

Και η χρήση του είναι αρκετά απλή. Η κουζίνα μπορεί γαι παράδειγμα να καθαριστεί εξ ολοκλήρου με ξίδι. Οι επιφάνειες θα είναι φρέσκες και λαμπερές, ενώ θα σκοτώσει και πολλά μικρόβια που βρίσκονται σε αυτές. Και επειδή δεν είναι τοξικό, μπορείς να το χρησιμο ποιήσεις άφοβα γύρω από τα τρόφιμα.

Βάλτε ξίδι και νερό σε ένα μπουκάλι σπρέι και καθαρίστε τα ράφια του ψυγείου, τον νεροχύτη ακόμα και τον φούρνο, αν προσθέσετε και λίγο χυμό λεμόνι μαζί για τη μυρωδιά. Με μια πετσέτα καθαρίστε μετά το ξίδι και όλα θα είναι πεντακάθαρα.

Στο σαλόνι επίσης είναι αποτελεσματικό. Αν υπάρχει σκόνη, το ξίδι γίνεται το μυστικό σου όπλο. Με μισό ξίδι και μισόι νερό, μπορείς να καθαρίσεις όλες τις γυάλινες επιφάνειες. Μπορείτε να προσθέσετε λίγη μαγειρική σόδα να καθαρίσετε τα χαλιά πριν βάλετε ηλεκτρική σκούπα ώστε να αφαιρεθούν οι μυρωδιές, ενώ μπορείτε επείσης να συνδυάσετε ξίδι με λίγο ελαιόλαδο για να μαλακώσετε τα ξύλινα έπιπλα και να κρατήσετε μακριά τη σκόνη.

Το ίδιο μπορείς να κάνεις και στο μπάνιο και το υπνοδωμάτιο. Στα μπάνια υπάρχει μούχλα και το ξίδι είναι ένας πολύ καλός τρόπος να την αντιμετωπίσετε, μαζί με πολλά βακτήρια και κολλώδεις οσμές που κατοικούν εκεί.

Όταν πρόκειται για την κρεβατοκάμαρά σας, τίποτα δεν θα κρατήσει τα κλινοσκεπάσματα πιο φρέσκα από λίγο ξίδι. Ένα μισό φλιτζάνι ξίδι σε κάθε φορτίο ρούχων μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του απορρυπαντικού σας, ενώ παράλληλα μαλακώνει τα ρούχα και διατηρεί τη ζωντάνια των χρωμάτων.

Υπάρχουν βέβαια και μερικά πρα΄γματα που δεν μπορείς να καθαρίσεις με ξίδι. Μην το χρησιμοποιήσετε σε επιφάνειες από φυσική πέτρα, συμπεριλαμβανομένων των δαπέδων και των πάγκων, γιατί μπορεί να προκαλέσει θαμπάδα η χαράξεις στην επιφάνεια. Επίσης δεν πρέπει να ψεκάζεται με ξίδι σε ηλεκτρονικές συσκευές όπως ο υπολογιστής και το κινητό, γιατί για παράδειγμα η οθόνη αφής μπορεί να μην αναταποκρίνεται μετά το ίδιο.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς θα σωθείς από τις παρανυχίδες και τα πετσάκια που σου χαλάνε το μανικιούρ

Body+Mind 28.04.2024
Τι μπορεί να κάνεις λάθος και δεν τα ξεφορτώνεσαι

Πως θα απαλλαγείς από την δυσκοιλιότητα

Body+Mind 28.04.2024
Μυστικά κατά της δυσκοιλιότητος

Ο νόστιμος ξηρός καρπός που θα σταματήσει τις λιγούρες σου

Food 28.04.2024
Έχει επίδραση στο κέντρο αυτοελέγχου του εγκεφάλου

Λαύκος: Το ελληνικό χωριό που απαγορεύονται τα αυτοκίνητα

Ταξίδια 28.04.2024
Το πανέμορφο χωριό του Πηλίου που πρέπει να επεισκεφθείς

Πώς να φτιάξεις εύκολα το δικό σου πρωτομαγιάτικο στεφάνι

Σπίτι Χτες
Ο πιο ωραίος τρόπος για να νιώσεις από κοντά την πανέμορφη ανοιξιάτικη φύση!

Αυτές είναι οι απαραίτητες πρωτεΐνες και βιταμίνες για το δέρμα σου

Body+Mind Χτες
Ανάλογα τις ανάγκες σου, βάλτα στην καθημερινότητά σου

Tελικά κάθε πότε πρέπει να κόβουμε τα μαλλιά μας;

Body+Mind Χτες
Εξαρτάται από κάποιους παράγοντες

Η καλύτερη άσκηση για να καθυστερήσουμε τη γήρανση

Body+Mind Χτες
Ποια άσκηση μας κάνει βιολογικά νεότερους;

Αυτή είναι η γυμναστική που κάνει η JLO

Body+Mind Προχτές
Ξεκίνα σήμερα!

Οι πιο προστατευτικές ράτσες σκύλων

Pets Προχτές
Κάνουν τα πάντα για το αφεντικό τους