E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πανελλαδικές 2023: Πότε ανακοινώνονται βαθμολογίες και βάσεις

Μέσα στον Ιούλιο τα μηχανογραφικά

Δημοσίευση 3/5/2023 | 15:35

Πανελλαδικές 2023: Πότε ανακοινώνονται βαθμολογίες και βάσεις

Με τις ημερομηνίες έναρξης των Πανελλαδικών εξετάσεων του 2023 να είναι γνωστές εδώ και καιρό και τις εκλογές να μην τις επηρεάζουν, το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται πλέον στο να γνωρίζουν οι διαγωνιζόμενοι αν και πού περνάνε περί τα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, οι Πανελλαδικές εξετάσεις για τα Γενικά Λύκεια ξεκινούν στις 2 Ιουνίου 2023 και ολοκληρώνονται στις 12 Ιουνίου, ενώ για τα ΕΠΑΛ θα διαρκέσουν από τη 1η ως τις 16 Ιουνίου. Φέτος οι συμμετέχοντες διαγωνίζονται για 68.574 θέσεις στα ανώτερα και ανώτατα ιδρύματα.

«Για τα Λύκεια η 18η Μαΐου, δηλαδή την Πέμπτη προ των βουλευτικών εκλογών, είναι η τελευταία μέρα μαθημάτων. Για τα Γυμνάσια είναι η 30ή Μαΐου. Για το Δημοτικό όπως πάντα δεν αλλάζει κάτι, τελειώνουν 15 Ιουνίου. Από τις 23 Μαΐου αρχίζουν οι απολυτήριες και οι προαγωγικές εξετάσεις. Ήμασταν έτοιμοι για όλα τα σενάρια εδώ και πολύ καιρό και είμαστε πανέτοιμοι» ανέφερε στο κρατικό ραδιόφωνο ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης.

«Τέλος Ιουνίου προβλέπεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των γενικών μαθημάτων και των ειδικών μαθημάτων θα ανακοινωθούν αρχές Ιουλίου. Μέσα στον Ιούλιο θα γίνει το μηχανογραφικό. Ευελπιστούμε μέχρι τέλος Ιουλίου να έχουμε και τις βάσεις εισαγωγής» είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο Αλέξανδρος Κόπτσης.

Στόχος, υποστήριξε, είναι να βγουν τουλάχιστον στην ίδια ημερομηνία με πέρυσι αν όχι νωρίτερα. «Πολύ νωρίς πάντως, αν όχι τέλος Ιουλίου, πολύ πολύ αρχές Αυγούστου θα ξέρουν οι φοιτητές μας πού θα πάνε και αυτό για να έχουν έναν, ενάμιση μήνα στη διάθεσή τους να προγραμματίσουν τη ζωή τους» επισήμανε.

Πανελλαδικές 2023: Αλλαγές στη βαθμολόγηση και ελάχιστη βάση εισαγωγής
Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου φέτος υπάρχει μια μικρή διαφοροποίηση στη βαθμολόγηση στα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Αρχαίων ελληνικών. «Στο άγνωστο κείμενο δίνεται μια επιπλέον βαρύτητα, 20 αντί 15 μονάδες, που απορροφούνται από το γνωστό κείμενο. Πρόκειται για μια μικρή διαφορά», είπε.

Διευκρίνισε πως θα ισχύσει κανονικά η ελάχιστη βάση εισαγωγής, δηλαδή το ποσοστό το οποίο δίνουν οι σχολές για κάθε ένα από τα εξεταζόμενα μαθήματα. Τόνισε δε, πως η βάση εισαγωγής έχει παίξει πολύ μεγάλο ρόλο, καθώς φέτος εισάγονται, όπως και πέρσι εισήχθησαν, περίπου με 7 βαθμολογία ενώ εισάγονταν με 0,1- 0,2.

«Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μπαίνουν όλοι στις σχολές να τελειώνει μικρό ποσοστό, να μην έχουμε δηλαδή φοιτητές οι οποίοι βγαίνουν από το πανεπιστήμιο. Η ποιότητα των σπουδών δεν αναβαθμιζόταν, είναι αυτονόητο, όταν μπαίνει ο καθένας ο οποίος δεν ενδιαφέρεται να τελειώσει τη σχολή» υποστήριξε ο Αλέξανδρος Κόπτσης, υπογραμμίζοντας ότι η ελάχιστη βάση εισαγωγής δεν επηρεάζει καθόλου αυτούς που έχουν υψηλές βαθμολογίες, ενώ σημείωσε πως δεν είναι τυχαίο ότι πάνω από το 50% των επιτυχόντων, μπαίνουν στην πρώτη επιλογή τους, γιατί επιλέγουν τη σχολή την οποία θέλουν πραγματικά και εισάγονται σε αυτήν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μαρούσι: Κατέρρευσε μεσοτοιχία σε αυλή κατοικίας – Ένας τραυματίας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στο σημείο έσπευσαν άμεσα αστυνομικές δυνάμεις

Ταϊλάνδη: Συνελήφθη Βρετανίδα που φέρεται να μαχαίρωσε θανάσιμα τον σύντροφό της

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η Βρετανίδα υποστήριξε ότι ο σύντροφός της είχε αυτοτραυματιστεί, κάτι που δεν μπορούσε να διασταυρωθεί

Θρίλερ στη Χαλκιδική: 13χρονος τουρίστας τραυματίστηκε σοβαρά σε θαλάσσιο πάρκο

E-Daily 2.TopNews Χτες
13χρονος υπήκοος Ρουμανίας τραυματίστηκε σε θαλάσσιο πάρκο του Αγίου Νικολάου και διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Φωτιά στη Νέα Καλλικράτεια της Χαλκιδικής: Ήχησε το 112 για εκκένωση περιοχών – Kοντά σε σπίτια οι φλόγες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Για την κατάσβεση από αέρος επιχειρούν περιοδικά 5 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα

Ζελένσκι ειρωνεύεται τη Μόσχα: Αν ελέγχουν την Κονταντίνοφκα, τότε ο Πούτιν δεν θα είχε πρόβλημα να με συναντήσει εκεί

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Αν η Κονταντίνοφκα βρισκόταν υπό ρωσικό έλεγχο, τότε ίσως ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ) Πούτιν να μην είχε κανένα πρόβλημα να με συναντήσει εκεί», δήλωσε ο Ζελένσκι

Καιρός: Έρχεται και νέα επιδείνωση του καιρού για 48 ώρες ‑ Προειδοποίηση Αρναούτογλου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Βροχές σήμερα σε όλη τη χώρα ωστόσο θα έρθει και νέα κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Το μοναδικό ηφαίστειο στη Γη που εκτοξεύει μικροσκοπικούς κρυστάλλους χρυσού ‑ 80 gr κάθε μέρα

E-Daily 3.Left Χτες
Περισσότερες από τρεις δεκαετίες αργότερα οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην γνωρίζουν ακριβώς πώς σχηματίζονται οι κρύσταλλοι χρυσού στο όρος Έρεβος

Η Μαρία Σάκκαρη έμεινε μακριά από τον καλό της εαυτό, έχασε 2‑0 από την Παολίνι και αποχαιρέτισε το Wimbledon

Αθλητικά Νέα Χτες
Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο να απειλήσει την Ιταλίδα αντίπαλο της η οποία επικράτησε με 6-1, 6-2 και προκρίθηκε στους 16 του λονδρέζικου open

Τι ήταν η Συμφωνία Plaza και γιατί δημιουργεί «ρήγμα» στις σχέσεις Ευρώπης‑Κίνας

E-Daily 3.Left Χτες
Για το Πεκίνο, οι σημερινές εμπορικές αντιπαραθέσεις με τη Δύση θυμίζουν έντονα την αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ιαπωνίας πριν από τέσσερις δεκαετίες.