E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έγκλημα στην Πλάκα: Η φρικτή δολοφονία που σχεδίασε η κόρη πλούσιας Αθηναίας και εκτέλεσε ο εραστής της το 1989

Ο βίαιος θάνατος της 73χρονης Μοσχούλας Βάθη στην Πλάκα

Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ Δημοσίευση 25/4/2023 | 02:15

Έγκλημα στην Πλάκα: Η φρικτή δολοφονία που σχεδίασε η κόρη πλούσιας Αθηναίας και εκτέλεσε ο εραστής της το 1989
Image by Republica from Pixabay

Ήταν 25η Μαρτίου του 1989, όταν ο 37χρονος υποσμηναγός εκτέλεσε το σχέδιο της φίλης του, Ελπίδας Βάθη, σκοτώνοντας τη μητέρα της στην είσοδο του σπιτιού της.

Όλοι είχαν απορήσει που η πλούσια Πλακιώτισσα, Μοσχούλα Βάθη, 73 ετών, δεν παρευρέθηκε στο μνημόσυνο της αγαπημένης της οικιακής βοηθού. Αμέσως μετά το μυστήριο, η κόρη της, Ελπίδα, επέστρεψε με το γιο της στο σπίτι της μητέρας της όπου συγκλονισμένη τη βρήκε νεκρή σε μια λίμνη αίματος έξω από την πόρτα της.

Οι άνδρες της Αμέσου Δράσεως που έφτασαν πρώτοι απέκλεισαν το χώρο και μέσα σε λίγα λεπτά έσπευσαν στην Πλάκα οι έμπειροι αξιωματικοί της Ασφάλειας. Η τσάντα της άτυχης γυναίκας βρισκόταν δίπλα στο άψυχο σώμα της, όπως και τα κλειδιά του διαμερίσματος, που ήταν κλειδωμένο. Έτσι, βεβαιώθηκε το γεγονός ότι της επιτέθηκαν την ώρα που πήγαινε να μπει στο σπίτι της. Η περίπτωση ληστείας, ενώ ήταν η πρώτη σκέψη, τελικά, απορρίφθηκε αφού δεν έλειπε κάτι από τα πράγματά της.

«Ήταν πολύ ταλαιπωρημένη γυναίκα, δεν μπορώ να φανταστώ ποιος κρύβεται πίσω από τη δολοφονία της», είπε μόνο η 41χρονη Ελπίδα Βάθη στους δημοσιογράφους, που την πλησίασαν για δυο λόγια. Την επόμενη ημέρα, στο νεκροταφείο, δήλωνε σίγουρη για τα κίνητρα του δράστη: «Την σκότωσαν για να την ληστέψουν…»

Στη συνέχεια, μετά τις καταθέσεις της κόρης και των συγγενικών προσώπων, οι Αρχές έφτασαν σε ένα συμπέρασμα: μάνα και κόρη δεν είχαν καθόλου καλές σχέσεις.

Η Μοσχούλα Βάθη ήταν μία πλούσια αστή γυναίκα που δε συγχώρεσε από την κόρη της το γεγονός ότι παντρεύτηκε έναν άντρα που δεν ενέκρινε στα 18 της. Μαζί του έκανε έναν γιο, αλλά αυτός πέθανε το 1969 κι από τότε οι σχέσεις μάνας-κόρης αποκαταστάθηκαν ...μέχρι να μπουν στη μέση τα κληρονομικά και η διαμάχη για ένα αρχοντικό στην Πλάκα.

Η Ελπίδα Βάθη νοίκιασε ένα διαμέρισμα, στην οδό Αιγίνης 4 στην Κυψέλη και ζούσε με τον γιο της, από τα χρήματα που έπαιρνε από το ακίνητο της οδού Απόλλωνος –το οποίο τελικώς κέρδισε δικαστικά- και την σύνταξη του πατέρα της, που μοιραζόταν με τη μάνα της. Το καλοκαίρι του 1988 γνώρισε στη Σαντορίνη τον ανθυποσμηναγό της Αεροπορίας Γιάννη Μικέλη και γρήγορα έκανε σχέση μαζί του, αν και ήταν δέκα χρόνια μικρότερος. Έδειχνε ερωτευμένη, αλλά το μόνο που σκεφτόταν ήταν το ότι η μητέρα της σκόπευε να γράψει την τεράστια περιουσία της σε ιδρύματα και όχι στην ίδια ...

Η αποκάλυψη

Στις 25 Μαρτίου 1989, η Ελπίδα Βάθη τηλεφώνησε στη μητέρα της και της είπε να πάνε μαζί με το 19χρονο γιο της για φαγητό. Ο 31χονος ανθυποσμηναγός είχε ήδη δεχτεί να αναλάβει τη δολοφονία της Μοσχούλας Βάθη. Θα γινόταν απόγευμα Σαββάτου 25η Μαρτίου, όταν όλα τα γραφεία της πολυκατοικίας θα ήταν κλειστά. Επιστρέφοντας, λίγο πριν μπει στο διαμέρισμα κρατώντας τα κλειδιά, της επιτέθηκε και της κατάφερε αλλεπάλληλα χτυπήματα με έναν πλάστη.

«Θέλαμε να την φοβίσουμε, όχι να την σκοτώσουμε», είπε στους αστυνομικούς ο ανθυποσμηναγός. Έως εκείνη τη στιγμή αρνιόταν κάθε εμπλοκή στη δολοφονία, αλλά όταν του είπαν ότι ο 19χρονος Αλέξης -ο οποίος γνώριζε- είχε αποκαλύψει τα πάντα, αναγκάστηκε να ομολογήσει. 

Η δίκη

Η δίκη της Ελπίδας Βάθη, του γιου της Αλέξη και του Γιάννη Μικέλη, έγινε το 1990 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών. Έκρινε ένοχο σε ισόβια το ζευγάρι και κάθειρξη 20 ετών για τον Αλέξη, στον οποίο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, ήταν η ετυμηγορία. Στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, τον Ιανουάριο του 1995, η ποινή του «δεύτερου θύματος αυτής της υπόθεσης», όπως τόνισε ο εισαγγελέας της έδρας, έπεσε στο μισό.

Η υπόθεση έγινε επεισόδιο στη σειρά "Ανατομία ενός εγκλήματος" με τίτλο "Διπλή ταυτότητα".

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η τρομακτική ιστορία πίσω από το πιο διάσημο άλυτο έγκλημα της Γερμανίας

Ιστορικά 18.05.2024
Η δολοφονία μιας ολόκληρης οικογένειας παραμένει μυστήριο

H χορευτική φιγούρα που τραυματίζει τα παιδιά

Stories 18.05.2024
Η κύρια αιτία σοβαρών τραυματισμών της σπονδυλικής στήλης στα παιδιά της Κίνας

Γιατί ένας τύπος στο Αιντάχο, αποφάσισε να ρίξει από αεροπλάνο 76 κάστορες μέσα σε κουτιά

Ιστορικά 18.05.2024
Τι ακριβώς συνέβη σε μια μικρή πόλη της Αμερικής

Tα παμφορεία της Αθήνας: Τα πρώτα λεωφορεία που τα έσερναν άλογα

Ιστορικά 18.05.2024
Όταν η συγκοινωνία γινόταν με εξαντλημένα ζώα

10 φωτογραφίες που κυριολεκτικά «έγραψαν ιστορία»

Ωραίες Εικόνες 18.05.2024
Συνέβαλαν στην εξέλιξη μας

Το απίστευτα κομψό σπίτι της Emma Roberts

Αρχιτεκτονική Χτες
Υπέροχο και ζεστό

Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης

Νέα Εποχή Χτες
Η κατάθλιψη επηρεάζει περίπου 280 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Από που βγήκε η λέξη «Τρελοκαμπέρω» που χρησιμοποιούμε

Πρόσωπα Προχτές
Η ιστορία πίσω από τη γνωστή έκφραση

Πώς η κλιματική αλλαγή άλλαξε την άνοιξη όπως την ξέρουμε

Νέα Εποχή Προχτές
Σαν να παραξένεψε ο καιρός

Ο διάσημος «δράκος» της Αθήνας που έγινε επεισόδιο σε πασίγνωστη σειρά

Stories Προχτές
Ο άντρας που σκορπούσε τρόμο στα 90s