E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έρχεται το ψηφιακό ευρώ

Πόσο κοντά είμαστε στο τέλος των μετρητών;

Δημοσίευση 7/4/2023 | 18:01

Έρχεται το ψηφιακό ευρώ

Στο φως βγήκε η μέχρι πρότινος «κρυφή» ατζέντα της προώθησης των ψηφιακών νομισμάτων των κεντρικών τραπεζών (CBDCs), μετά από τη δημοσίευση συνέντευξης της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, βάσει της οποίας «η δημιουργία ενός ψηφιακού ευρώ θα αποφασιστεί τον ερχόμενο Οκτώβριο».

Εάν οι δηλώσεις της Λαγκάρντ αποδειχθούν αληθείς, η συνήθεια των εγχρήματων συναλλαγών σε μετρητά θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο τη στιγμή που η Ευρωζώνη θα μεταβεί σε ένα εξ ολοκλήρου ψηφιακό σύστημα.

Η Λαγκάρντ υποστηρίζει πως η κίνηση αυτή θα περιορίσει την εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης «από τα νομίσματα μη φίλιων χωρών ή τα νομίσματα τα οποία ενεργοποιούνται μέσω μίας ιδιωτικής επιχείρησης». Η επικεφαλής της ΕΚΤ δεν ανέφερε πως το CBDC θα υπερκεράσει τα παραδοσιακά συστήματα πληρωμών αλλά οι αναλυτές του TDR υποστηρίζουν πως θα πρόκειται για ένα κλειστό κύκλωμα, του οποίου οι συναλλαγές θα περνούν μέσω από τα «βιβλία» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Χρηματοδότηση της «τρομοκρατίας»

Η Λαγκάρντ αναφέρθηκε στις βίαιες ταραχές στη Γαλλία πριν από περίπου δέκα χρόνια, οι οποίες όπως υποστήριξε «χρηματοδοτήθηκαν από μικρές, ανώνυμες πιστωτικές κάρτες». Τόνισε πως αν και το ψηφιακό ευρώ ενδέχεται να μην έχει τη δυνατότητα να περιορίσει τη μικρού σκέλους χρηματοδότηση αυτή (300-400 ευρώ), υποστηρίζει πως τα παραδοσιακά χρήματα έχουν πολλάκις χρηματοδοτήσει την τρομοκρατία, κάτι το οποίο αποτελεί λόγο για επιπλέον ελέγχους από την ΕΚΤ.

Οι Ευρωπαίοι ρυθμιστές πρόσφατα αποφάσισαν την επιβολή πλαφόν 1.000 ευρώ στις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα σε περίπτωση ανωνυμίας του πελάτη.

Στη Γαλλία, το όριο για ανάληψη χρημάτων από τα ΑΤΜ αλλά και τις εγχρήματες συναλλαγές βρίσκεται, επίσης, στα 1000 ευρώ για τους Γάλλους φορολογούμενους.

Ό,τι και να συμβεί στο μέλλον, η αντίστροφη μέτρηση για τη δημιουργία ενός ψηφιακού ευρώ έχει ήδη ξεκινήσει. Οι ευρωπαϊκές χώρες τώρα έχουν λίγους μήνες μέχρι να βρεθούν αντιμέτωπες με μία σημαντική αλλαγή της χρηματοοικονομικής πραγματικότητας.

Απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία

Όλα αυτά τη στιγμή που οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία συνεχίζονται. Σύμφωνα με πηγές των συνδικάτων, περίπου 400.000 πολίτες «πλημμύρισαν» τους δρόμους του Παρισιού, με συνολική προσέλευση περίπου 800.000 ατόμων σε όλη τη χώρα.

Οι απεργοί ζητούν ακύρωση της απόφασης της κυβέρνησης Μακρόν για αύξηση του κατώτατου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια.

Οι κινητοποιήσεις αυτές μετατράπηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ των αστυνομικών και των διαμαρτυρόμενων. Περίπου 300 άτομα εισέβαλαν τόσο στο εστιατόριο La Rotonde, όσο και στα γραφεία της BlackRock όπου άναψαν φωτοβολίδες και προκάλεσαν ζημιές.

Οι κινητοποιήσεις απέκλεισαν δρόμους, πανεπιστήμια και την πρόσβαση ακόμη και στο αεροδρόμιο Charles de Gaulle. Οι αστυνομικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με ομάδες διαμαρτυρόμενων σε πολλές περιοχές της χώρας. Μέχρι τώρα, οι γαλλικές αρχές έχουν προχωρήσει σε 1.850 συλλήψεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πετρούπολη: «Είχε λιποθυμήσει και τον κλώτσαγαν στο πρόσωπο» ‑ Τι λέει ο πατέρας του 15χρονου

Ελλάδα 30.06.2025
Η αιματηρή επίθεση έγινε το βράδυ της 14ης Ιουνίου μέσα στο λεωφορείο Α13 που εκτελούσε το δρομολόγιο Ομόνοια – Κηπούπολη

Ηράκλειο: Απολογείται ο γυμνασιάρχης που κατηγορείται για ασελγείς πράξεις σε μαθήτρια

Ελλάδα 30.06.2025
Σε βάρος του 63χρονου διευθυντή έχει ασκηθεί δικογραφία για ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος

Μητέρες στο Ιράν σηκώνουν στα χέρια τα παιδιά τους για να τα προσφέρουν ως μάρτυρες ‑ Δείτε βίντεο

Κόσμος 30.06.2025
«Θέλουμε να τους δείξουμε ότι δεν φοβόμαστε τίποτα και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το κράτος μας μέχρι αυτοί να καταστραφούν» λέει μια Ιρανή κρατώντας στην αγκαλιά το παιδί της

Πύρινη κόλαση στη Σμύρνη: Εκκενώθηκαν συνοικίες και χωριά – Εφτασαν σε Σάμο και Χίο οι καπνοί

Ελλάδα 30.06.2025
Συνελήφθησαν 17 ύποπτοι για τις φωτιές των τελευταίων ημερών

Βίντεο: Η «μάχη» ιστιοφόρου με τα κύματα εν μέσω θυελλωδών ανέμων στην Τήνο

Ελλάδα 30.06.2025
Παρά την ένταση των ανέμων και τις αντίξοες συνθήκες, το ιστιοφόρο κατάφερε τελικά να δέσει με ασφάλεια στο λιμάνι

Καιρός: Ξεχάστε ό,τι ξέρατε για τον Ιούλιο – Τι δείχνουν τα μετεωρολογικά μοντέλα

Καιρός Χτες
Προειδοποίηση των μετωρολόγων για ολική μεταβολή του σκηνικού τον Ιούλιο

Κυριακή Γρίβα: Στο εδώλιο για τη δολοφονία της αύριο ο πρώην σύντροφός της ‑ «Περιμένω να δικαιωθεί»

Ελλάδα Χτες
Η μητέρα της Κυριακής Γρίβα ανέφερε με νόημα για τον κατηγορούμενο πως «οι νοσηλείες του συγκεκριμένου ανθρώπου είναι προσχηματικές σε ιδιωτικά θεραπευτήρια»

46 βαθμοί και ανεβαίνει! Η Ευρώπη καίγεται – Ποιες χώρες χτυπά ο καύσωνας;

Ελλάδα Χτες
Καυτός εφιάλτης στη Νότια Ευρώπη – Ρεκόρ καύσωνα που τρομάζει!

«Λουτρό αίματος» σε πανηγύρι στη Μυτιλήνη – 35χρονος χαροπαλεύει μετά από 18 μαχαιριές!

Ελλάδα Χτες
Ο φερόμενος ως δράστης συνελήφθη λίγη ώρα αργότερα και αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον της Εισαγγελίας Μυτιλήνης

Συναγερμός στα Ιλίσια για εξαφάνιση 50χρονου

Ελλάδα Χτες
Το Χαμόγελο του Παιδιού ενημερώθηκε για την εξαφάνιση του σήμερα και προχώρησε στη δημοσιοποίηση των στοιχείων του

Οριστικό: Απαραίτητος ο Προσωπικός Αριθμός για την έκδοση ταυτότητας

Ελλάδα Χτες
Τι αλλάζει από σήμερα και ποιες εξαιρέσεις προβλέπονται σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.

Ράλι Ακρόπολις: Πρώτη νίκη για Οτ Τάνακ

Auto + Moto Χτες
Την πρώτη του νίκη στο Ράλι Ακρόπολις πανηγύρισε ο Οτ Τάνακ την Κυριακή (29/06)