E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πέτυχε τελικά η τετραήμερη εργασία; ‑ Ποιες χώρες την εφαρμόζουν

Τι υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 3/4/2023 | 00:01

Πέτυχε τελικά η τετραήμερη εργασία; ‑ Ποιες χώρες την εφαρμόζουν
Φωτογραφία από Valeria Boltneva

Η ιδέα γύρω από την τετραήμερη εργασία ξεκίνησε μέσα στην πανδημία και αναζωπυρώθηκε εδώ και ένα χρόνο με τους εργαζόμενους και τους εργοδότες να επανεξετάζουν τη σημασία της ευελιξίας στο ωράριο της εργασίας.

Η ιδέα να συμπιέζεται ο φόρτος εργασίας, ο εργαζόμενος να παρουσιάζεται στην εργασία 4 αντί για 5 ημέρες, με τα ίδια χρήματα φαίνεται πως έχει αποτέλεσμα, αφού οι επιχειρήσεις είδαν τους εργαζόμενους να είναι πιο αποδοτικοί και κυρίως συναισθηματικά πιο πλήρεις.

Μειώθηκαν οι αναρρωτικές, όπως χαρακτηριστικά λέει σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού, ενώ μειώθηκαν οι προστριβές και οι καυγάδες μέσα στον εργασιακό χώρο, και αυξήθηκε το αίσθημα της ομαδικότητος.

Ήδη τα συνδικάτα έχουν αρχίσει να πιέζουν τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη να εφαρμοστεί παντού, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, το 4ημερο και οι φωνές μέσα στις κυβερνήσεις έχουν αρχίσει και πληθαίνουν που παίρνουν το μέρος των εργαζομένων.

Που εφαρμόζεται ήδη

Στο Βέλγιο υπάρχει δυνατότητα επιλογής από τους εργαζόμενους αν θα δουλεύουν 5ημερο ή 4ημερο. Φυσικά οι ώρες εργασίας παραμένουν όμως οι ίδιες.

Στην Αγγλία εφαρμόστηκε με τεράστια επιτυχία. Οι επιχείρησεις είδαν για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, τις αναρρωτικές άδειες να έχουν μειωθεί αισθητά ενώ και η παραγωγικότητα ανέβηκε εντυπωσιακά. Σε ειδική έρευνα που πραγματοποίησε το υπουργείο Εργασίας, βρέθηκε πως οι εργαζόμενοι νιώθουν πιο ήρεμοι και πιο ευτυχισμένοι, ενώ αυξήθηκε η όρεξη τους και για άλλες δραστηριότητες, όπως γυμναστική και χόμπι. Οι Άγγλοι μάλιστα εφαρμόζουν το «μοντέλο 100:80:100», δηλαδή 100% της αμοιβής για το 80% του χρόνου, με αντάλλαγμα τη δέσμευση να διατηρήσουν τουλάχιστον 100 τοις εκατό παραγωγικότητα.

Ουαλία και Σκωτία έχουν αρχίζει και το εφαρμόζουν πιλοτικά με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Στο χορό της 4ημερης εργασίας μπαίνει και η Ιαπωνία, μια χώρα που δοκιμάζεται από την χρόνια κόπωση των εργαζομένων, με υψηλά ποσοστά σε ψυχικές ασθένειες και αυτοκτονίες.

Το 2019, ο τεχνολογικός γίγαντας Microsoft πειραματίστηκε με το μοντέλο προσφέροντας στους υπαλλήλους τριήμερα Σαββατοκύριακα για ένα μήνα. Η κίνηση αύξησε την παραγωγικότητα κατά 40 τοις εκατό και οδήγησε σε πιο αποτελεσματική εργασία.

Ενώ μία από τις πρώτες χώρες που εφάρμοσαν το 4ημερο ήταν η Ισλανδία, μάλιστα μειώθηκαν οι ώρες εργασίας κατά 4 ώρες την εβδομάδα και τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά. Οι εργαζόμενοι μιλούσαν για ισορροπία ανάμεσα σε προσωπική και εργασιακή ζωή και για πρώτη φορά, ένιωθαν πως ήθελαν να πάνε πραγματικά στην εργασία τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Tα πιο όμορφα βιβλιοπωλεία στον κόσμο: Πού βρίσκεται το νούμερο 1

Αρχιτεκτονική 27.12.2025
Aποδεικνύει πως ένα βιβλίο και μια κούπα καφέ μπορούν να φτιάξουν τον πιο όμορφο κόσμο - αρκεί να βρεθείς στο σωστό μέρος

ΗΠΑ: Σβήνουν τα δικαιώματα των γυναικών από τις αναφορές ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Stories 27.12.2025
Η σιωπηλή διαγραφή που αλλάζει τα πάντα: Τι κρύβει η νέα έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Το μικρότερο κράτος της Ευρώπης με μεγάλες φιλοδοξίες: Τι είναι το Βέρντις που ίδρυσε ένας 20χρονος;

Stories 27.12.2025
Μπορεί να μοιάζει με σενάριο ταινίας, όμως το Βέρντις είναι μια πραγματική μικροχώρα

Το χωριό–φάντασμα που αναδύεται μια φορά τον χρόνο κάτω από τη λίμνη

Περιβάλλον 27.12.2025
Πέτρινα ερείπια, στοιχειωμένοι δρόμοι και ψίθυροι κάτω απ’ το νερό – το χωριό που επιστρέφει σαν φάντασμα κάθε καλοκαίρι!

Διατροφή: Τρώγαμε καλύτερα τη δεκαετία του ’80;

Stories 27.12.2025
Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση...

Το καταφύγιο που χτίστηκε κάτω από τον πάγο υπό τον φόβο του Γ` Παγκοσμίου Πολέμου

Ιστορικά 27.12.2025
Ένα τεράστιο πρότζεκτ που δεν ολοκληρώθηκε

Tο μοναδικό εργαστήριο κατασκευής στολιδιών στην Ελλάδα


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Xmas 27.12.2025
Και είναι όπως το φανταζόμασταν

Η Παναγιώτα Διαμάντη από τη Φουρνά Ευρυτανίας στους 50 κορυφαίους εκπαιδευτικούς παγκοσμίως<

Πρόσωπα Χτες
>Η δασκάλα που «ανέστησε» ένα σχολείο στο χωριό Φουρνά υποψήφια για το Global Teacher Prize 2025

5 φυλακές που αν μπεις είναι σαν να καταδικάστηκες σε θάνατο

Stories Χτες
Σε ορισμένα σωφρονιστικά ιδρύματα ανά τον κόσμο, η τιμωρία ξεπερνά κατά πολύ τον εγκλεισμό

Γιατί ένας Ρώσος κατέληξε στη φυλακή λόγω του Αγίου Γεωργίου

Stories Χτες
Το περιστατικό συνέβη τον Μάιο του 2024, αλλά τώρα έγινε γνωστό ευρέως