E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δυο χρόνια φυλακή σε πατέρα στη Ρωσία για την αντιπολεμική ζωγραφιά της 13χρονης κόρης του

Η κατηγορία ήταν «δυσφήμηση» του ρωσικού στρατού

Δημοσίευση 28/3/2023 | 20:54

Δυο χρόνια φυλακή σε πατέρα στη Ρωσία για την αντιπολεμική ζωγραφιά της 13χρονης κόρης του

Ένας πατέρας στη Ρωσία καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών για «δυσφήμηση» του ρωσικού στρατού, λόγω αντιπολεμικής ζωγραφιάς της κόρης του.

Ο Αλεξέι Μοσκαλιόφ, ο οποίος έχασε την επιμέλεια της 13χρονης κόρης του, έχει εγκαταλείψει τη Ρωσία, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές. Σύμφωνα με μια εκπρόσωπο του δικαστηρίου, ο Μοσκαλιόφ διέφυγε τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη. Ο δικηγόρος του, Βλαντίμιρ Μπιλιένκο, είπε ότι τον είδε για τελευταία φορά την Δευτέρα. «Η ετυμηγορία διαβάστηκε απόντος του κατηγορουμένου, επειδή έχει εξαφανιστεί και δεν εμφανίστηκε στη δίκη», είπε η εκπρόσωπος Τύπου που δικαστηρίου, Ελένα Μιχαϊλόφσκαγια.

Λίγο νωρίτερα, το δικαστήριο έκρινε τον 54χρονο Μοσκαλιόφ ένοχο για δυσφήμηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και τον καταδίκασε σε φυλάκιση δύο ετών, την ποινή που είχε εισηγηθεί ο εισαγγελέας.

Ρωσία: Η υπόθεση έγινε σύμβολο της κυβερνητικής καταστολής

Η υπόθεση αυτή έχει εξελιχθεί σε σύμβολο της ανελέητης καταστολής όσων αντιτίθενται στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πήρε όμως νέα τροπή σήμερα, όταν δικαστήριο της πόλης Εφρέμοφ, ανακοίνωσε ότι ο Μοσκαλιόφ, ο οποίος είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό από την 1η Μαρτίου, έφυγε από τη χώρα.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Memorial κατήγγειλε την «καταστολή» σε βάρος του Μοσκαλιόφ και της κόρης του, θεωρώντας ότι πρόκειται για μια «απόπειρα εκφοβισμού όλων εκείνων που αντιτάσσονται στον πόλεμο». «Θεωρούμε τον Μοσκαλιόφ πολιτικό κρατούμενο» πρόσθεσε η οργάνωση, την οποία διέλυσαν πέρυσι οι ρωσικές δικαστικές αρχές.

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν η Μαρία, η 13χρονη κόρη του Μοσκαλιόφ, σε μια ζωγραφιά της, στο σχολείο, έβαλε πυραύλους να στοχεύουν μια γυναίκα και ένα παιδί που έφεραν την ουκρανική σημαία. Στο πλαίσιο της δίωξης διαφωνούντων με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η διευθύντρια του σχολείου κάλεσε αμέσως την αστυνομία.

Κατά την έρευνα σε βάρος του πατέρα, οι αρχές υποστηρίζουν ότι βρήκαν αναρτήσεις του στο διαδίκτυο με τις οποίες επέκρινε τον πόλεμο. Για αυτό του ασκήθηκε δίωξη για «δυσφήμηση του στρατού». Η κόρη του οδηγήθηκε σε στέγη ανηλίκων και της απαγορεύτηκε κάθε επαφή μαζί του. Το μέλλον της οικογένειας θα κριθεί σε μια άλλη δίκη, στις 6 Απριλίου, όπου ο Μοσκαλιόφ κινδυνεύει να στερηθεί οριστικά τα γονεϊκά δικαιώματά του. Ο δικηγόρος του είπε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Μαρία μπορεί να σταλεί σε ορφανοτροφείο μέσα στον επόμενο μήνα.

«Είμαι σε σοκ» είπε η δημοτική σύμβουλος Όλγα Ποντόλσκαγια. «Η φυλάκιση επειδή εξέφρασες την άποψή σου είναι κάτι φρικτό. Η διετής φυλάκιση είναι εφιάλτης», πρόσθεσε.

Σε μια ένδειξη της αγανάκτησης που έχει προκαλέσει αυτή η υπόθεση, έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο ένα κείμενο συγκέντρωσης υπογραφών – παρά τις πιέσεις των αρχών – με το οποίο ζητείται να επιστρέψει το παιδί στον πατέρα του. Ακόμη και ο επικεφαλής της παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, οι μισθοφόροι του οποίου πολεμούν στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία, εξέφρασε τη στήριξή του στη Μαρία και επέκρινε τις τοπικές αρχές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Όρκα και δελφίνια κυνηγούν παρέα σολομό και μοιράζονται το γεύμα

Κόσμος 12.12.2025
Βίντεο με την απρόσμενη θαλάσσια συμμαχία

Απαράδεκτο σχόλιο σε βάρος διαιτήτριας στη Serie C Γυναικών: «Πήγαινε να πλύνεις τα πιάτα»

Αθλητικά Νέα 12.12.2025
Η 26χρονη Αριάννα Κουάντρο δέχθηκε προσβλητικά σχόλια από οπαδό της Pro Palazzolo

Νέο κύμα κακοκαιρίας πριν τις γιορτές – Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων

Καιρός 12.12.2025
Η πορεία του καιρού έως τις 20 Δεκεμβρίου

Eurovision: Το Nemo επιστρέφει το βραβείο του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμμετοχή του Ισραήλ

Κόσμος 12.12.2025
Είχε εκπροσωπήσει την Ελβετία με το κομμάτι «The Code»

To τελευταίο παιδί στην Ελλάδα από τον δότη σπέρματος με το «γονίδιο καρκίνου» γεννήθηκε το 2017

Ελλάδα 12.12.2025
Πώς έγινε αντιληπτό το σπέρμα, τι μπορεί να γίνει τώρα

Λαμία: Συνελήφθη αγρότισσα για βίντεο στο Tik Tok ‑ Προέτρεπε σε πράξεις βίας

Ελλάδα 12.12.2025
Η υπόθεση διερευνάται βάσει των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα

Αστυνομική επιχείρηση στην Κρήτη – 14 προσαγωγές για παράνομες επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ελλάδα 12.12.2025
Ερευνάται το διάστημα από το 2019 μέχρι το 2025 με τα συνολικά χρήματα που έχουν λάβει να ανέρχονται σε 1.700.000 €

Θεσσαλονίκη: 45χρονος επαίτης γρονθοκόπησε δύο γυναίκες μετά από καυγά

Ελλάδα 12.12.2025
Στο νοσοκομείο κατέληξε η μία από τις δύο γυναίκες

Επική φωτογραφία από την Ιταλία: Δείτε πώς προσπάθησε να κρυφτεί σε φάτνη Γκανέζος που είχε επιτεθεί σε δημόσιο υπάλληλο

Κόσμος 12.12.2025
Τον 39χρονο μετανάστη εντόπισε ο δήμαρχος της πόλης Γκαλατόνε αν και αρχικά τον πέρασε για «άκρως ρεαλιστική» φιγούρα

Αγρότες σχεδιάζουν απόβαση με τρακτέρ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Ελλάδα 12.12.2025
Νέα συνάντηση του Τσιάρα με τα μπλόκα της Κρήτης σήμερα

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε Τραμπ: Στην Ευρώπη αποφασίζουμε εμείς, μην ανακατεύεσαι

Κόσμος 12.12.2025
Απάντηση στις αναφορές της αμερικανικής Εθνικής Στρατηγικής για την Ευρώπη που κινδυνεύει με εξάλειψη εδωσε η επικεφαλής της Κομισιόν