E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Χάμζα Γιούσαφ: Ο νέος μουσουλμάνος πρωθυπουργός της Σκωτίας

Τι σηματοδοτεί η νίκη του

Δημοσίευση 28/3/2023 | 19:49

Χάμζα Γιούσαφ: Ο νέος μουσουλμάνος πρωθυπουργός της Σκωτίας

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στη Σκωτία, καθώς εκλέχθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας πρωθυπουργός που είναι μουσουλμάνος και πρόκειται για τον 37χρονο Χάμζα Γιούσαφ.

Ο νέος ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού, αυτονομιστικού Σκωτικού Εθνικού Κόμματος (SNP) εξελέγη σε εσωκομματική ψηφοφορία, ενώ διαδέχεται τη Νίκολα Στέρτζον, η οποία ανακοίνωσε την αιφνιδιαστική παραίτησή της τον περασμένο μήνα μετά από οκτώ χρόνια στη θέση αυτή.

«Είναι μια μέρα περηφάνιας για μένα και την οικογένειά μου και ελπίζω να είναι επίσης μια μέρα περηφάνιας για τη Σκωτία, γιατί λέει πολλά για τις αξίες μας», δήλωσε ο Γιούσαφ αμέσως μετά την ψηφοφορία.

Σημειώνεται, ότι ο Γιούσαφ γεννήθηκε στη Γλασκώβη και σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο τοπικό πανεπιστήμιο. Μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε ως βοηθός ενός βουλευτή και το 2011 εξελέγη και ο ίδιος βουλευτής. Ο πατέρας του κατάγεται από το Πακιστάν και εγκαταστάθηκε στη Σκωτία τη δεκαετία του 1960 ενώ η μητέρα του γεννήθηκε στην Κένυα από γονείς που κατάγονται από τη Νότια Ασία. Έχει αποκτήσει ένα παιδί με τη δεύτερη σύζυγό του και έχει επίσης μία προγονή.

Ανέλαβε για πρώτη φορά υφυπουργός στην τοπική κυβέρνηση το 2012 – ήταν ο νεότερος στην ιστορία και ο πρώτος που καταγόταν από μια εθνική μειονότητα. Το 2018 διορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης και τον Μάιο του 2021 ανέλαβε υπουργός Υγείας.

Το 2016 ο Γιούσαφ ορκίστηκε βουλευτής στο Σκωτικό κοινοβούλιο στη γλώσσα ουρντού ενώ φορούσε κιλτ. Τάσσεται κατά της μοναρχίας και έχει δηλώσει ότι μια ανεξάρτητη Σκωτία θα έπρεπε να εξετάσει την πιθανότητα να την καταργήσει.

Ανεξαρτησία και πίστη

Η νίκη του Χάμζα Γιούσαφ έχει συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητα για δύο λόγους. Πρώτον επειδή είναι μουσουλμάνος και δεύτερον, για την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει. Σε αντίθεση με άλλες χώρες που δεν είχαν αποικιοκρατικό παρελθόν ή δεν συνδέονται κάπως με αυτό, το γεγονός ότι δεν είναι Χριστιανός, δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τους Σκοτσέζους προς το παρόν. Αυτό συμβαίνει, όχι μόνο επειδή η κοινωνία τους είναι συνηθισμένη στην πολιτισμικότητα, αλλά και γιατί δε φαίνεται ότι θα ακολουθήσει διαφορετική πολιτική, σε σχέση με άλλους πολιτικούς της χώρας του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για την αντιμετώπιση του, είναι η εκλογή του Ρίσι Σούνακ στην Αγγλία. Οι μη Βρετανοί θεωρούν ότι η επιλογή του είναι άνοιγμα σε μουσουλμανικές ή ασιατικές χώρες (κατάγεται από την Ινδία), ο ίδιος όμως, όχι μόνο υιοθετεί την παραδοσιακή πολιτική της παράταξης του, αλλά μάλιστα εφαρμόζει και πιο σκληρά μέτρα, ειδικά στο μεταναστευτικό.

Έτσι, η νίκη του Γιούσαφ στην εσωκομματική διαδικασία σηματοδοτεί τη συνέχιση της πολιτικής της Στέρτζον και είναι μια ένδειξη ότι το κόμμα δεν θα εγκαταλείψει την προοδευτική πολιτική του. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι η πίστη του «δεν είναι η βάση επί της οποίας θα νομοθετεί» και ότι τάσσεται υπέρ του γάμου μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου, σε αντίθεση με την κυριότερη αντίπαλό του για το αξίωμα, την Κέιτ Φορμπς, που πρόσκειται στην Ελεύθερη Εκκλησία της Σκωτίας και για θρησκευτικούς λόγους διαφωνεί στο θέμα αυτό.

Επίσης, θέλει να συνεχίσει τις προσπάθειες για ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη στιγμή που τέσσερις στους δέκα Σκοτσέζους υποστηρίζουν αυτή την πολιτική.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιστορική πτήση στο διάστημα: Γυναίκα ταξίδεψε με αναπηρικό αμαξίδιο σε πύραυλο του Τζεφ Μπέζος

Κόσμος Χτες
Η απογείωση έγινε από το δυτικό Τέξας, με τη Μικαέλα Μπέντχαους, Γερμανίδα μηχανικό αεροδιαστημικής που έμεινε παραπληγική έπειτα από ατύχημα, να επιβαίνει σε πύραυλο της Blue Origin, της διαστημικής εταιρείας του Τζεφ Μπέζος

Guardian για την υπόθεση Έπσταϊν: «Θάψιμο της υπόθεσης Έπσταϊν με δόσεις» – «Πώς θόλωσαν τις σχέσεις με τον Τραμπ»

Κόσμος Χτες
Επιλεκτικές αποκαλύψεις και νέος γύρος πολιτικής σύγκρουσης στις ΗΠΑ

Γιορτές στα μπλόκα με ανοιχτά διόδια – Με δικογραφία απαντά η κυβέρνηση

Ελλάδα Χτες
Συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις με ανοιχτά διόδια για τις γιορτές, ενώ η κυβέρνηση απαντά με εισαγγελικές παρεμβάσεις και δικογραφίες, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης σε Ελλάδα και Ευρώπη

Ρωσικό drone στην Τουρκία

Κόσμος Χτες
Ρωσικό drone συνετρίβη στο Μπαλικεσίρ

Κραυγή αγωνίας από εμπόρους, ξενοδόχους και εστίαση για την τεράστια ζημιά από τα αγροτικά μπλόκα

Ελλάδα Χτες
Έντονη ανησυχία και δυσαρέσκεια για τις απανωτές ακυρώσεις και κάλεσμα προς τους αγρότες να προσέλθουν σε διάλογο και να ανοίξουν τους δρόμους

Βασάνιζαν όσους δεν υπάκουαν εντολές, συλλήψεις για διακίνηση κοκαΐνης σε σχολεία της Αττικής

Ελλάδα Χτες
Δείτε βίντεο από την επιχείρηση της ΕΛΑΣ - Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και έξι ανήλικοι

Θεσσαλονίκη: Ανήλικος που είχε εξαφανιστεί βρέθηκε σε σπίτι Τούρκων

Ελλάδα Χτες
Στο σπίτι των Τούρκων βρέθηκε μικροποσότητα ναρκωτικών - Συνολικά, προσήχθησαν τέσσερα άτομα

Έφυγε από τη ζωή η τραγουδίστρια Κλαούντια Ντελμέρ, έδωσε για ένα χρόνο σκληρή μάχη με τον καρκίνο στο πάγκρεας

Ελλάδα Χτες
Ήταν μητέρα τεσσάρων παιδιών και ζούσε στη Μεσσηνία – Πώς περιέγραφε η ίδια τη μάχη της με την ασθένεια - Η συνεργασία της με τον Μίμη Πλέσσα και η αγάπη της για την Ελλάδα

Ο Σπανούλης ήταν μόνος του στη συνέντευξη Τύπου της Μονακο: «Καλησπέρα στον κανέναν», δείτε βίντεο

Αθλητικά Νέα Χτες
Με χιούμορ αντιμετώπισε ο Έλληνας τεχνικός το γεγονός ότι δεν υπήρχε ούτε ένας δημοσιογράφος στη συνέντευξη Τύπου μετά το Μονακό – Μπάγερν

Σεισμός 2 Ρίχτερ στη Νέα Φιλαδέλφεια

Ελλάδα Χτες
O σεισμός έγινε αισθητός στην Αττική

Έξαρση ιώσεων στις γιορτές με ιδιαίτερα μεταδοτική υποπαραλλαγή της γρίπης Α

Ελλάδα Χτες
Ανοσοκατεσταλμένοι και ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο - Τα μέτρα προστασίας

Χανιά: Η αποκάλυψη της σπιτονοικοκυράς του 33χρονου ‑ «Πήγαινε σε ένα καφέ για διάβασμα»

Ελλάδα Χτες
Η αποκάλυψη της σπιτονοικοκυράς του 33χρονου αγνοουμένου γιατρού