E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Χάμζα Γιούσαφ: Ο νέος μουσουλμάνος πρωθυπουργός της Σκωτίας

Τι σηματοδοτεί η νίκη του

Δημοσίευση 28/3/2023 | 19:49

Χάμζα Γιούσαφ: Ο νέος μουσουλμάνος πρωθυπουργός της Σκωτίας

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στη Σκωτία, καθώς εκλέχθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας πρωθυπουργός που είναι μουσουλμάνος και πρόκειται για τον 37χρονο Χάμζα Γιούσαφ.

Ο νέος ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού, αυτονομιστικού Σκωτικού Εθνικού Κόμματος (SNP) εξελέγη σε εσωκομματική ψηφοφορία, ενώ διαδέχεται τη Νίκολα Στέρτζον, η οποία ανακοίνωσε την αιφνιδιαστική παραίτησή της τον περασμένο μήνα μετά από οκτώ χρόνια στη θέση αυτή.

«Είναι μια μέρα περηφάνιας για μένα και την οικογένειά μου και ελπίζω να είναι επίσης μια μέρα περηφάνιας για τη Σκωτία, γιατί λέει πολλά για τις αξίες μας», δήλωσε ο Γιούσαφ αμέσως μετά την ψηφοφορία.

Σημειώνεται, ότι ο Γιούσαφ γεννήθηκε στη Γλασκώβη και σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο τοπικό πανεπιστήμιο. Μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε ως βοηθός ενός βουλευτή και το 2011 εξελέγη και ο ίδιος βουλευτής. Ο πατέρας του κατάγεται από το Πακιστάν και εγκαταστάθηκε στη Σκωτία τη δεκαετία του 1960 ενώ η μητέρα του γεννήθηκε στην Κένυα από γονείς που κατάγονται από τη Νότια Ασία. Έχει αποκτήσει ένα παιδί με τη δεύτερη σύζυγό του και έχει επίσης μία προγονή.

Ανέλαβε για πρώτη φορά υφυπουργός στην τοπική κυβέρνηση το 2012 – ήταν ο νεότερος στην ιστορία και ο πρώτος που καταγόταν από μια εθνική μειονότητα. Το 2018 διορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης και τον Μάιο του 2021 ανέλαβε υπουργός Υγείας.

Το 2016 ο Γιούσαφ ορκίστηκε βουλευτής στο Σκωτικό κοινοβούλιο στη γλώσσα ουρντού ενώ φορούσε κιλτ. Τάσσεται κατά της μοναρχίας και έχει δηλώσει ότι μια ανεξάρτητη Σκωτία θα έπρεπε να εξετάσει την πιθανότητα να την καταργήσει.

Ανεξαρτησία και πίστη

Η νίκη του Χάμζα Γιούσαφ έχει συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητα για δύο λόγους. Πρώτον επειδή είναι μουσουλμάνος και δεύτερον, για την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει. Σε αντίθεση με άλλες χώρες που δεν είχαν αποικιοκρατικό παρελθόν ή δεν συνδέονται κάπως με αυτό, το γεγονός ότι δεν είναι Χριστιανός, δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τους Σκοτσέζους προς το παρόν. Αυτό συμβαίνει, όχι μόνο επειδή η κοινωνία τους είναι συνηθισμένη στην πολιτισμικότητα, αλλά και γιατί δε φαίνεται ότι θα ακολουθήσει διαφορετική πολιτική, σε σχέση με άλλους πολιτικούς της χώρας του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για την αντιμετώπιση του, είναι η εκλογή του Ρίσι Σούνακ στην Αγγλία. Οι μη Βρετανοί θεωρούν ότι η επιλογή του είναι άνοιγμα σε μουσουλμανικές ή ασιατικές χώρες (κατάγεται από την Ινδία), ο ίδιος όμως, όχι μόνο υιοθετεί την παραδοσιακή πολιτική της παράταξης του, αλλά μάλιστα εφαρμόζει και πιο σκληρά μέτρα, ειδικά στο μεταναστευτικό.

Έτσι, η νίκη του Γιούσαφ στην εσωκομματική διαδικασία σηματοδοτεί τη συνέχιση της πολιτικής της Στέρτζον και είναι μια ένδειξη ότι το κόμμα δεν θα εγκαταλείψει την προοδευτική πολιτική του. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι η πίστη του «δεν είναι η βάση επί της οποίας θα νομοθετεί» και ότι τάσσεται υπέρ του γάμου μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου, σε αντίθεση με την κυριότερη αντίπαλό του για το αξίωμα, την Κέιτ Φορμπς, που πρόσκειται στην Ελεύθερη Εκκλησία της Σκωτίας και για θρησκευτικούς λόγους διαφωνεί στο θέμα αυτό.

Επίσης, θέλει να συνεχίσει τις προσπάθειες για ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη στιγμή που τέσσερις στους δέκα Σκοτσέζους υποστηρίζουν αυτή την πολιτική.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το νερό του Ιράν τελειώνει: Πώς ο πόλεμος άνοιξε την πόρτα στην απόλυτη κατάρρευση

Κόσμος 10.03.2026
Ο πόλεμος μετατρέπει το νερό σε νέο όπλο στον Περσικό, ενώ το Ιράν βυθίζεται σε μια χρόνια, δομική υδατική κρίση με άδεια φράγματα, κατεστραμμένους υδροφορείς

Ιωάννινα: 29χρονος προσποιούνταν τον μοναχό – Στην κατοχή του βρέθηκαν πιστόλι και Ευαγγέλιο

Ελλάδα 10.03.2026
Τα ψέματα που φέρεται να έλεγε στους πιστούς προκειμένου να αποσπάσει χρήματα

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για τη «μαύρη βροχή» στο Ιράν μετά τα πλήγματα σε διυλιστήρια

Κόσμος 10.03.2026
Συναγερμός από τον ΠΟΥ για τη «μαύρη βροχή» στο Ιράν μετά από πλήγματα σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

«Σήμερα θα είναι η πιο έντονη ημέρα των επιθέσεων στη Μ. Ανατολή», λέει ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας

Κόσμος 10.03.2026
«Σήμερα θα αναπτυχθεί ο μεγαλύτερος αριθμός μαχητικών αεροσκαφών, βομβαρδιστικών και επιθέσεων», ανέφερε ο Πιτ Χέγκσεθ

Πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου για άλλη μια χρονιά ο Μασκ – Στα 839 δισ. δολ. η περιουσία του!

Κόσμος 10.03.2026
Μέσα σε ένα χρόνο υπερδιπλασίασε την περιουσία του, σύμφωνα με την κατάταξη του περιοδικού Forbes

Λαμία: Καταδικάστηκε η μητέρα που εγκατέλειψε το 10χρονο παιδί της με αυτισμό στα δικαστήρια

Ελλάδα 10.03.2026
Η κατηγορούμενη δεν παρέστη στη διαδικασία και η επιμέλεια του παιδιού «περνάει» στον πατέρα του

Κλείνει το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της Μέσης Ανατολής – Χτυπήθηκε από drone

Κόσμος 10.03.2026
Μπορεί να επεξεργαστεί 922.000 βαρέλια την ημέρα

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Θα τιμηθεί με το Ευρωπαϊκό Τάγμα Αξίας από την ΕΕ

Ελλάδα 10.03.2026
Το νεοσύστατο Ευρωπαϊκό Παράσημο Αξίας θα αποτελεί μια αναγνώριση για τη σημαντική συμβολή τους και την προώθηση και υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών

Τέμπη: Συνεχίζεται η κατάθεση του πραγματογνώμονα μετά το μπαράζ κατασχέσεων βιντεοληπτικού υλικού

Ελλάδα 10.03.2026
Ο δικαστικός πραγματογνώμονας καταθέτει σήμερα, για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα ως μάρτυρας, μετά και το μπαράζ κατασχέσεων που ξεκίνησε από χθες με απόφαση του δικαστηρίου

Συγκλονίζει συνάδελφος της Σοφίας Χρηστίδου: «Είχε να αντιμετωπίσει αγρίμια μέσα στην τάξη»

Ελλάδα 10.03.2026
«Η κυρία Σοφία είχε να αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια συμπεριφορές, απ` αυτές που αντιμετωπίζουν οι καθηγήτριες Αγγλικών, Γαλλικών, των οποίων οι ώρες μετατρέπονται σε παιδική χαρά» λέει η συνάδελφος της Σοφίας Χρηστίδου

Πειραιάς: Αυτοκίνητο έπεσε στο λιμάνι

Ελλάδα 10.03.2026
Στην περιοχή της πύλης Ε1 στο λιμάνι έγινε το περιστατικό με την πτώση του αυτοκινήτου στη θάλασσα

Κομοτηνή: Απειλή για βόμβα στα δικαστήρια ‑ Εκκενώθηκε το κτίριο

Ελλάδα 10.03.2026
Τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας προκάλεσε συναγερμό στις Αρχές