E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Χάμζα Γιούσαφ: Ο νέος μουσουλμάνος πρωθυπουργός της Σκωτίας

Τι σηματοδοτεί η νίκη του

Δημοσίευση 28/3/2023 | 19:49

Χάμζα Γιούσαφ: Ο νέος μουσουλμάνος πρωθυπουργός της Σκωτίας

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στη Σκωτία, καθώς εκλέχθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας πρωθυπουργός που είναι μουσουλμάνος και πρόκειται για τον 37χρονο Χάμζα Γιούσαφ.

Ο νέος ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού, αυτονομιστικού Σκωτικού Εθνικού Κόμματος (SNP) εξελέγη σε εσωκομματική ψηφοφορία, ενώ διαδέχεται τη Νίκολα Στέρτζον, η οποία ανακοίνωσε την αιφνιδιαστική παραίτησή της τον περασμένο μήνα μετά από οκτώ χρόνια στη θέση αυτή.

«Είναι μια μέρα περηφάνιας για μένα και την οικογένειά μου και ελπίζω να είναι επίσης μια μέρα περηφάνιας για τη Σκωτία, γιατί λέει πολλά για τις αξίες μας», δήλωσε ο Γιούσαφ αμέσως μετά την ψηφοφορία.

Σημειώνεται, ότι ο Γιούσαφ γεννήθηκε στη Γλασκώβη και σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο τοπικό πανεπιστήμιο. Μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε ως βοηθός ενός βουλευτή και το 2011 εξελέγη και ο ίδιος βουλευτής. Ο πατέρας του κατάγεται από το Πακιστάν και εγκαταστάθηκε στη Σκωτία τη δεκαετία του 1960 ενώ η μητέρα του γεννήθηκε στην Κένυα από γονείς που κατάγονται από τη Νότια Ασία. Έχει αποκτήσει ένα παιδί με τη δεύτερη σύζυγό του και έχει επίσης μία προγονή.

Ανέλαβε για πρώτη φορά υφυπουργός στην τοπική κυβέρνηση το 2012 – ήταν ο νεότερος στην ιστορία και ο πρώτος που καταγόταν από μια εθνική μειονότητα. Το 2018 διορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης και τον Μάιο του 2021 ανέλαβε υπουργός Υγείας.

Το 2016 ο Γιούσαφ ορκίστηκε βουλευτής στο Σκωτικό κοινοβούλιο στη γλώσσα ουρντού ενώ φορούσε κιλτ. Τάσσεται κατά της μοναρχίας και έχει δηλώσει ότι μια ανεξάρτητη Σκωτία θα έπρεπε να εξετάσει την πιθανότητα να την καταργήσει.

Ανεξαρτησία και πίστη

Η νίκη του Χάμζα Γιούσαφ έχει συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητα για δύο λόγους. Πρώτον επειδή είναι μουσουλμάνος και δεύτερον, για την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει. Σε αντίθεση με άλλες χώρες που δεν είχαν αποικιοκρατικό παρελθόν ή δεν συνδέονται κάπως με αυτό, το γεγονός ότι δεν είναι Χριστιανός, δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τους Σκοτσέζους προς το παρόν. Αυτό συμβαίνει, όχι μόνο επειδή η κοινωνία τους είναι συνηθισμένη στην πολιτισμικότητα, αλλά και γιατί δε φαίνεται ότι θα ακολουθήσει διαφορετική πολιτική, σε σχέση με άλλους πολιτικούς της χώρας του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για την αντιμετώπιση του, είναι η εκλογή του Ρίσι Σούνακ στην Αγγλία. Οι μη Βρετανοί θεωρούν ότι η επιλογή του είναι άνοιγμα σε μουσουλμανικές ή ασιατικές χώρες (κατάγεται από την Ινδία), ο ίδιος όμως, όχι μόνο υιοθετεί την παραδοσιακή πολιτική της παράταξης του, αλλά μάλιστα εφαρμόζει και πιο σκληρά μέτρα, ειδικά στο μεταναστευτικό.

Έτσι, η νίκη του Γιούσαφ στην εσωκομματική διαδικασία σηματοδοτεί τη συνέχιση της πολιτικής της Στέρτζον και είναι μια ένδειξη ότι το κόμμα δεν θα εγκαταλείψει την προοδευτική πολιτική του. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι η πίστη του «δεν είναι η βάση επί της οποίας θα νομοθετεί» και ότι τάσσεται υπέρ του γάμου μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου, σε αντίθεση με την κυριότερη αντίπαλό του για το αξίωμα, την Κέιτ Φορμπς, που πρόσκειται στην Ελεύθερη Εκκλησία της Σκωτίας και για θρησκευτικούς λόγους διαφωνεί στο θέμα αυτό.

Επίσης, θέλει να συνεχίσει τις προσπάθειες για ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη στιγμή που τέσσερις στους δέκα Σκοτσέζους υποστηρίζουν αυτή την πολιτική.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΗΠΑ και Ισραήλ βομβάρδισαν κτίριο στο Ιράν που συνεδρίαζαν για εκλογή διαδόχου του Χαμενεΐ

Κόσμος 03.03.2026
ΗΠΑ και Ισραήλ επιτέθηκαν σε κτίριο που εδρεύει το Σώμα που έχει αναλάβει την εκλογή του νέου ανώτατου ηγέτη του Ιράν

Λέρος: Ελεύθερος αφέθηκε ο 17χρονος που τραυμάτισε θανάσιμα τον πατέρα του κατά τη διάρκεια καβγά

Ελλάδα 03.03.2026
Ο 17χρονος θα πρέπει να παρακολουθήσει συνεδρίες από ψυχολόγο στο κρατικό θεραπευτήριο της Λέρου

Μεξικό: Ο βαρόνος των ναρκωτικών «Ελ Μέντσο» θάφτηκε σε χρυσό φέρετρο

Κόσμος 03.03.2026
Μέλη της Εθνικής Φρουράς βγήκαν στους δρόμους για να αποτρέψουν την εκδήλωση νέων επεισοδίων όσο διαρκούσε η κηδεία

Φυλάκιση 2 ετών για παράνομη είσοδο στη χώρα στον Γεωργιανό που προσήχθη για κατασκοπεία στη Σούδα

Ελλάδα 03.03.2026
Το δικαστήριο δεν έδωσε αναστολή στην έφεση και έτσι ο 38χρονος οδηγείται στη φυλακή

Ποιος είναι ο νέος ηγέτης των Φρουρών της Επανάστασης και τα βομβιστικά χτυπήματα που είχε οργανώσει

Κόσμος 03.03.2026
Ο Αχμάντ Βαχίντι διαδέχεται τον προηγούμενο διοικητή, Μοχάμαντ Πακπούρ, ο οποίος σκοτώθηκε το Σάββατο (28/2) μετά από τις επιθέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ

Ο πόλεμος παγώνει τη μόδα: Διεθνή brands κλείνουν καταστήματα στη Μέση Ανατολή

Κόσμος 03.03.2026
Η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή οδηγεί διεθνείς ομίλους πολυτελείας σε προσωρινό κλείσιμο καταστημάτων και αναστολή δραστηριοτήτων στον Κόλπο

Υπ. Υγείας: Δωρεάν προϊόντα περιόδου σε μαθήτριες δημοτικού και γυμνασίου για 4 μήνες

Ελλάδα 03.03.2026
Το πρόγραμμα με το σύνθημα «Ρισπέκτ στο σώμα σου» έχει στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση γύρω από την έμμηνο ρύση και την ισότιμη πρόσβαση σε βασικά προϊόντα περιόδου

Ξεκινά το νέο MEGA Voucher για εργαζομένους – Ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις

Ελλάδα 03.03.2026
Η μεγάλη πρόσκληση της ΔΥΠΑ για το 2026 είναι προ των πυλών

ΥΠΕΞ: Καμία συμμετοχή της Ελλάδας σε επιχειρήσεις κατά του Ιράν, διαρκής η στήριξη στην Κύπρο

Ελλάδα 03.03.2026
Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ ανέφερε ότι τα αιτήματα επαναπατρισμού Ελλήνων στη Μέση Ανατολή είναι μερικές χιλιάδες και δεν υπάρχει κανένα αίτημα από το Ιράν

Κύπρος: Καλεί τους πολίτες να δημιουργήσουν σακίδιο έκτακτης ανάγκης ‑ Τα μέτρα αυτοπροστασίας

Κόσμος 03.03.2026
Το σακίδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει τα βασικά είδη όπως τρόφιμα, νερό, πρώτες βοήθειες, καθώς και προσωπικά έγγραφα

Τραγωδία στη Λεμεσό: Γονείς εντόπισαν νεκρό το βρέφος τους

Κόσμος 03.03.2026
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το περιστατικό καταγράφηκε ως αιφνίδιος θάνατος

Λονδίνο: Ουρές στα βενζινάδικα έν μέσω φόβων για εκτόξευση των τιμών

Κόσμος 03.03.2026
Αυξάνονται οι ουρές στα βενζινάδικα του Λονδίνου εν μέσω φόβων για αύξηση των τιμών που συνδέεται με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή