E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Τέλος οι ΜΕΘ Covid ‑ Οι ασθενείς με κορωνοϊό θα νοσηλεύονται μαζί με τους υπόλοιπους

Δεκτή η εισήγηση των εμπειρογνωμόνων

Δημοσίευση 22/3/2023 | 17:40

Κορωνοϊός: Τέλος οι ΜΕΘ Covid ‑ Οι ασθενείς με κορωνοϊό θα νοσηλεύονται μαζί με τους υπόλοιπους

Το θέμα της χαλάρωσης των μέτρων προστασίας έναντι του κορωνοϊού για το διοικητικό προσωπικό των δομών υγείας τέθηκε από μερίδα επιστημόνων κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η αλλαγή της διαχείρισης των ασθενών με κορωνοϊό στις ΜΕΘ. Πλέον δεν θα νοσηλεύονται αποκλειστικά σε ΜΕΘ covid-19, ούτε θα διαχωρίζονται οι Εντατικές σε covid-19 και non covid.

Με δεδομένο τον εμβολιασμό της πλειονότητας του πληθυσμού και της δυνατότητας φαρμακευτικής κάλυψης των ασθενών με εύρος σκευασμάτων κατά τη νοσηλεία τους, οι ειδικοί εισηγήθηκαν και το υπουργείο Υγείας δέχθηκε τη νοσηλεία των ασθενών με κορωνοϊό σε όλες τις ΜΕΘ, όπως συμβαίνει και για άλλα νοσήματα.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, μέλη της Επιτροπής ζήτησαν να εξεταστεί το ενδεχόμενο της μη υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από τους μη υγειονομικούς εργαζομένους των μονάδων υγείας, με το επιχείρημα ότι εργάζονται σε ξεχωριστούς χώρους, χωρίς να έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς, κατά τον τρόπο που αυτό γίνεται με το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό.

Η πρόταση συζητήθηκε, πυροδοτώντας ενστάσεις από άλλα μέλη της Επιτροπής. Ωστόσο, η τελική απόφαση παραπέμφθηκε σε επόμενη συνεδρίαση, με την πλειονότητα της Επιτροπής να εκτιμά ότι είναι πρώιμη η χαλάρωση ή και άρση των μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό στους υγειονομικούς σχηματισμούς.

Παράλληλα, άνοιξε και η συζήτηση για τη διαχείριση των ασθενών με λοίμωξη covid-19 μέσα στα νοσοκομεία. Προτάθηκαν αλλαγές στον τρόπο νοσηλείας ώστε να μην απομονώνονται αποκλειστικά σε κλινικές covid.

Για παράδειγμα, προτάθηκε οι ασθενείς με διαγνωσμένη λοίμωξη να εισάγονται και να νοσηλεύονται στις παθολογικές και τις πνευμονολογικές κλινικές, και οι ασθενείς που έχουν εισαχθεί πχ για κάποια επέμβαση, και βγαίνει θετικό το τεστ κατά τον προ εγχειρητικό έλεγχο, να παραμένουν στην κλινική εισαγωγής και να μην μετακινούνται σε κλινική covid.

Η κατάργηση των ΜΕΘ covid και non covid και η επιστροφή στην προ της πανδημίας κατάσταση θα τεθεί σε ισχύ με ΚΥΑ πιθανότατα από τον Απρίλιο.
Όλα τα άλλα θέματα που εισηγηθηκαν οι ειδικοί, θα συζητηθούν στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αδιανόητο βίντεο: Αδερφές ξυλοκόπησαν φίλη τους και την άφησαν αναίσθητη στη μέση του δρόμου

Κόσμος 30.12.2025
Μέσα σε 13 λεπτά από την επίθεση οι δύο γυναίκες εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν από την αστυνομία

Χαλκίδα: 13χρονος στο νοσοκομείο λόγω κατανάλωσης αλκοόλ σε χριστουγεννιάτικο γλέντι

Ελλάδα 30.12.2025
Οι γονείς του τον μετέφεραν στο νοσοκομείο και έπειτα συνελήφθησαν για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο

Στον «πάγο» η βόρεια Ελλάδα: Πού έδειξε το θερμόμετρο ‑8,6 βαθμούς Κελσίου

Κόσμος 30.12.2025
Αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν έπεσε η θερμοκρασία στην Κεντρική Μακεδονία

Τέλη κυκλοφορίας 2026: Εκπνέει η προθεσμία ‑ Δεν θα δοθεί παράταση

Ελλάδα 30.12.2025
Αν οι οδηγοί δεν είναι συνεπείς θα βρεθούν αντιμέτωποι με «τσουχτερά» πρόστιμα

Τραγωδία στα Ανω Λιόσια: Νεκρός άνδρας που παρασύρθηκε από τον προαστιακό

Ελλάδα 30.12.2025
Στο σημείο έσπευσε άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Γρίπη: Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ‑ Πάνω από 500 εισαγωγές σε ένα 24ωρο

Ελλάδα 30.12.2025
«Καμπανάκι» από τους ειδικούς για ενίσχυση των προληπτικών μέτρων

Βαρδούσια: Αργός και αγωνιώδης ο θάνατος των 4 ορειβατών

Ελλάδα 30.12.2025
Νέα στοιχεία για την τραγωδία, πώς τους καταπλάκωσε το χιόνι

Εισβολή και ξύλο στο ρινγκ: Επίθεση στον Kickboxer Γιάννη Τσουκαλά μετά το νοκ άουτ στη Σερβία

Κόσμος 30.12.2025
Νίκη του Έλληνα αθλητή με KO επί του Σέρβου αντιπάλου του