E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Λαγκάρντ: Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να στηρίξουμε τις τράπεζες

Μήνυμα στα κράτη μέλη από την πρόεδρο της ΕΚΤ να μειώσουν το δημόσιο χρέος

Δημοσίευση 16/3/2023 | 17:14

Λαγκάρντ: Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να στηρίξουμε τις τράπεζες

Τα μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα πρέπει να σταματήσουν έγκαιρα και με συντονισμένο τρόπο. Αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ προς τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Μιλώντας στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε την απόφαση του ΔΣ της ΕΚΤ να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης, η κυρία Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι «τα κυβερνητικά μέτρα για την προστασία της οικονομίας από τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών ενέργειας θα πρέπει να είναι προσωρινά, στοχευμένα και προσαρμοσμένα στη διατήρηση των κινήτρων για κατανάλωση λιγότερης ενέργειας.

Καθώς οι τιμές της ενέργειας πέφτουν και οι κίνδυνοι γύρω από τον ενεργειακό εφοδιασμό υποχωρούν, είναι σημαντικό να αρχίσουμε να καταργούμε αυτά τα μέτρα εγκαίρως και με συντονισμένο τρόπο».

Δημοσιονομικές πολιτικές για τη μείωση του δημοσίου χρέους

Σύμφωνα με την ίδια, σε διαφορετική περίπτωση υφίσταται κίνδυνος να αυξηθούν οι μεσοπρόθεσμες πληθωριστικές πιέσεις, γεγονός που θα απαιτούσε μια ισχυρότερη απάντηση στη νομισματική πολιτική εκ μέρους της ΕΚΤ. Παράλληλα και στο πλαίσιο των κατευθυντήριων γραμμών της Κομισιόν, η ΕΚΤ ζητεί από τα κράτη – μέλη να εφαρμόσουν δημοσιονομικές πολιτικές που θα μειώνουν τα υψηλά δημόσια χρέη.

«Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εφαρμόσουν ταχέως τα σχέδια επενδύσεων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του προγράμματος NextGenerationEU και η ολοκλήρωση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ θα πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα», δήλωσε χαρακτηριστική η πρόεδρος Λαγκάρντ.

«Ο τραπεζικός τομέας της Ευρωζώνης είναι ανθεκτικός»

Απατώντας σε ερώτημα σχετικά με το εάν η ΕΚΤ έχει εξαντλήσει τα περιθώρια αύξησης των επιτοκίων, η κυρία Λαγκάρντ επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα εξετάζει τα δεδομένα κάθε στιγμή και δρα αναλόγως, στο πλαίσιο της εντολής της για σταθερότητα στις τιμές.

Αναφορικά με το εάν η κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ και τα ζητήματα που έχουν προκύψει με την Credit Suisse, προμηνύουν ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα συστημικής κρίσης, η κυρία Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί προσεκτικά τις τρέχουσες εντάσεις στις αγορές και είναι έτοιμο να λάβει μέτρα όπως κρίνεται απαραίτητο για να διαφυλάξει τη σταθερότητα των τιμών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ.

«Ο τραπεζικός τομέας στην Ευρωζώνη είναι ανθεκτικός, διαθέτοντας ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας. Σε κάθε περίπτωση, η εργαλειοθήκη πολιτικής που διαθέτει η ΕΚΤ είναι πλήρως εξοπλισμένη για την παροχή στήριξης σε ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα αν χρειαστεί», τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εντοπίστηκε η σορός του 34χρονου δύτη στα Λιμανάκια Βουλιαγμένης

Ελλάδα 25.03.2026
Η επιχείρηση για την ανάσυρση της σορού δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα

Ιράν: «Υπερβολικές οι απαιτήσεις Τραμπ» – Οι 5 όροι της Τεχεράνης για κατάπαυση του πυρός

Κόσμος 25.03.2026
Ιρανικός αξιωματούχος τόνισε ότι η χώρα θα τερματίσει τον πόλεμο μόνο όταν το αποφασίσει η ίδια και εφόσον ικανοποιηθούν οι δικές της προϋποθέσεις.

Πώς έγινε η τραγωδία με τις δύο νεκρές στον Βόλο: Συγκλονιστική μαρτυρία, «είδα άνθρωπο να φλέγεται στην αυλή»

Ελλάδα 25.03.2026
Γειτόνισσα περιέγραψε πως ένας γείτονας προσπάθησε να βοηθήσει τον άνθρωπο που φλεγόταν ρίχνοντας πάνω του μπουφάν

Τραγωδία στον Βόλο: Μάνα και κόρη νεκρές από έκρηξη σε σπίτι – Σοβαρά τραυματισμένος 39χρονος

Ελλάδα 25.03.2026
Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν τις 16:00 στην περιοχή Αγία Παρασκευή και αποδίδεται πιθανώς σε φιάλη υγραερίου από σόμπα.

Fuel Pass 2026: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα, ποια τα εισοδηματικά κριτήρια και πόσα ευρώ δικαιούστε

Οικονομία 25.03.2026
Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει την ερχόμενη εβδομάδα στο gov.gr, με στόχο οι πληρωμές να ολοκληρωθούν πριν το Πάσχα.

Το Ιράν ισχυρίζεται ότι εκτόξευσε πυραύλους προς το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Abraham Lincoln

Κόσμος 25.03.2026
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού του Ιράν, οι πύραυλοι ανάγκασαν το αεροπλανοφόρο που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή του Κόλπου «να αλλάξει θέση»

Τα νέα οπλικά συστήματα που παρουσιάστηκαν σήμερα στην παρέλαση – Το αντι‑drone σύστημα «Κένταυρος», το «Aster 30» και η τορπίλη «Seahake‑4»

Ελλάδα 25.03.2026
Μεγαλειώδης η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα για την 25η Μαρτίου - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ένα χρόνο πριν τις εκλογές – Πώς τις διαβάζει το Μαξίμου

Πολιτική 25.03.2026
Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ένα χρόνο πριν τις εκλογές – Πώς τις διαβάζει το Μαξίμου

25η Μαρτίου: Δείτε live τη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα

Ελλάδα 25.03.2026
Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

25η Μαρτίου: Η Αθήνα έτοιμη για τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση – Σε ισχύ οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Ελλάδα 25.03.2026
Η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 11:00 - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

25η Μαρτίου: Η έπαρση της γαλανόλευκης στην Ακρόπολη – Βίντεο από τον Ιερό Βράχο

Ελλάδα 25.03.2026
Στις 08:00 το πρωί η ελληνική σημαία υψώθηκε στον Ιερό Βράχο, σηματοδοτώντας την έναρξη των εορτασμών για την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας.