E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυτή είναι η νέα παγκόσμια δύναμη, και η εξέλιξή της μας φέρνει τρόμο

H τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει επανάσταση στους παγκόσμιους στρατούς και οικονομίες

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 13/3/2023 | 09:26

Αυτή είναι η νέα παγκόσμια δύναμη, και η εξέλιξή της μας φέρνει τρόμο
Φωτογραφία από Tara Winstead

Είναι δεδομένο πως πρέπει να έχουμε επιφυλάξεις σχετικά με την τεχνολογία AI -Η επόμενη παγκόσμια δύναμη θα είναι η πρώτη που θα αξιοποιήσει τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης, υποστηρίζει πρώην αξιωματούχος της άμυνας στο νέο του βιβλίο

Είναι δεδομένο πως πρέπει να έχουμε επιφυλάξεις σχετικά με την τεχνολογία AI, επειδή υπάρχουν πολλά προβλήματα σήμερα: είναι αναξιόπιστη, είναι συχνά πολύ εύθραυστη με την έννοια ότι τα συστήματα AI μπορούν να τα πάνε καλά σε ορισμένα περιβάλλοντα και στη συνέχεια μπορεί να αποτυγχάνουν συχνά αρκετά δραματικά σε άλλα. 

Η παγκόσμια μάχη για την κυριαρχία της τεχνητής νοημοσύνης βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με τον συγγραφέα Paul Scharre, πρώην Στρατοφύλακα και νυν αντιπρόεδρο και διευθυντή σπουδών στο Centre for New American Security - μια δεξαμενή σκέψης που ειδικεύεται σε θέματα εθνικής ασφάλειας.

Ο Scharre υπηρέτησε προηγουμένως ως στρατηγικός σχεδιαστής στο Γραφείο του Υπουργού Άμυνας, εργαζόμενος για τη θέσπιση πολιτικών για μη επανδρωμένα και αυτόνομα συστήματα και αναδυόμενες τεχνολογίες όπλων και καθιέρωσε πολιτικές DOD για προγράμματα πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης. 

Στο τελευταίο του βιβλίο, "Four Battlegrounds: Power in the Age of Artificial Intelligence", ο Scharre διερευνά πώς η διεθνής μάχη για την πιο ισχυρή τεχνολογία AI αλλάζει τη δυναμική της παγκόσμιας ισχύος. Αυτή η μάχη, λέει, είναι ένας παγκόσμιος διαγωνισμός για την αναζήτηση των καλύτερων και πιο αποτελεσματικών δεδομένων, υπολογιστικού υλικού, ανθρώπινου ταλέντα και θεσμών που υιοθετούν την τεχνολογία AI – που θα καθορίσει την επόμενη παγκόσμια υπερδύναμη.

"Είδαμε κατά τη διάρκεια της Βιομηχανικής Επανάστασης ότι τα έθνη ανέβηκαν και έπεσαν στην παγκόσμια σκηνή με βάση το πόσο γρήγορα βιομηχανοποιήθηκαν. Τώρα, η τεχνολογία είναι αυτός ο βασικός παράγοντας της πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής ισχύος. Και νομίζω ότι οι τεχνολογίες AI είναι εξαιρετικά ισχυρά εργαλεία για την ικανότητα μιας χώρας ή της κοινωνίας να διαμορφώσει την παγκόσμια πρόοδο και το διεθνές περιβάλλον" ανέφερε σε συνέντευξή του.

"Δεν θέλω να ζω σε έναν κόσμο όπου το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα έχει αυτό το επίπεδο επιρροής στις παγκόσμιες υποθέσεις. Θεωρώ ότι αφορά τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους στο εσωτερικό, τον εκφοβισμό τους προς τους γείτονές τους και το εξωτερικό, την απειλή της Ταϊβάν και άλλων χωρών της περιοχής με στρατιωτική επιθετικότητα, τη στρατιωτικοποίηση της Θάλασσας της Νότιας Κίνας. Και νομίζω ότι μέρος του κινδύνου δεν αφορά μόνο την οικονομική και στρατιωτική ισχύ και την πολιτική ισχύ, αλλά τη διάδοση του κινεζικού μοντέλου διακυβέρνησης, τον τεχνο-αυταρχισμό της, μέσω της υιοθέτησης των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης τους".

"Άλλες χώρες μιμούνται όλο και περισσότερο τους νόμους και τους κανόνες της Κίνας για τον τρόπο χρήσης της τεχνολογίας για επιτήρηση και καταστολή στο σπίτι, κάποιο από το κοινωνικό λογισμικό που βρίσκεται στην κορυφή του υλικού αυτής της ίδιας της τεχνολογίας παρακολούθησης. Και φυσικά, αυτό ταιριάζει σε μια ευρύτερη τάση που έχουμε δει για δημοκρατική οπισθοδρόμηση σε ορισμένες χώρες και επομένως πιστεύω ότι δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένη τη δημοκρατία στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό. Και είναι πραγματικά σημαντικό οι δημοκρατίες να απωθήσουν αυτές τις αυταρχικές τάσεις".

Τι πρακτικές εφαρμογές έχει η τεχνητή νοημοσύνη για την κοινότητα πληροφοριών ή τις στρατιωτικές επιχειρήσεις

Η τεχνολογία AI έχει πολλές δυνατότητες σε εφαρμογές νοημοσύνης. "Πιστεύω ότι είναι πολύ πιθανό το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και η κοινότητα πληροφοριών να χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύσουν εικόνες είτε από δορυφόρους είτε από drones και, ενώ δεν το έχουν αναγνωρίσει δημοσίως, είναι πολύ πιθανό να παίζει ρόλο στις πληροφορίες που μοιράζονται οι ΗΠΑ. Ουκρανία. Έχουμε δει μερικά άλλα παραδείγματα τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιείται απευθείας από τις ουκρανικές δυνάμεις στο έδαφος, ιδιαίτερα από ορισμένους από τους μη στρατιωτικούς χειριστές drone. Και αυτό υπογραμμίζει πραγματικά πόσο πανταχού παρούσα είναι η τεχνολογία AI ότι δεν χρειάζεται να είστε ο πιο προηγμένος άνθρωπος στον κόσμο για να χρησιμοποιήσετε την τεχνολογία, είναι αρκετά ευρέως διαθέσιμη".

"Βλέπουμε επίσης στον πόλεμο στην Ουκρανία τη σημασία των logistics, για παράδειγμα, και των επιχειρήσεων συντήρησης, και αυτό είναι το είδος των πραγμάτων όπου το μεγαλύτερο μέρος αυτού που κάνουν οι στρατοί σε καθημερινή βάση είναι να μετακινούν ανθρώπους και πράγματα από το σημείο Από το Α έως το σημείο Β — μοιάζει πολύ με τη Walmart ή την Amazon, απλώς αυτό που συμβαίνει στο τέλος είναι διαφορετικό. Και έτσι αυτό είναι ένα μέρος όπου οι στρατιώτες μπορούν να βελτιώσουν την επιμελητεία, την ετοιμότητα και τα οικονομικά τους. και προσωπικό, και συντήρηση κατά 5%, το άθροισμα αυτών των επιπτώσεων από την άποψη της στρατιωτικής αποτελεσματικότητας θα μπορούσε να είναι αρκετά σημαντικό και αρκετά μετασχηματιστικό".

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αντρας που έφυγε από την Αγγλία το 2008, εγκλωβίστηκε στην Αιθιοπία για 16 χρόνια

Stories 24.04.2024
Εχασε το ταξιδιωτικό του έγγραφο για τους πρόσφυγες και δεν μπορούσε να επιστρέψει στην οικογένειά του

Η συγγραφέας που υπερασπίζεται τους άντρες και κάνει πάταγο στη Βρετανία

Stories 24.04.2024
Είναι κι αυτοί θύματα της πατριαρχίας

Αυτό το νησί έχει την καλύτερη παραλία στον κόσμο

Περιβάλλον 24.04.2024
Σύμφωνα με τους Travel Experts, αξίζει να το επισκεφτείς!

Εορτολόγιο: Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου

Ιστορικά Χτες
Το αιώνιο ερώτημα...

Η εποχή του Οzempic: Ένα φάρμακο που δημιούργησε κουλτούρα

Stories Χτες
Η κουλτούρα της δίαιτας, την εποχή της υπερκατανάλωσης

Πως κάνουν τατουάζ οι φυλακισμένοι;

Stories Χτες
Ο περιορισμός τους κάνει όλο και πιο εφευρετικούς

Το αρχαίο εpωτικό γκράφιτι που βρέθηκε σε ελληνικό νησί

Ιστορικά Προχτές
Αφορούσε τη συνέυρεση δυο αντρών

Ένας άνδρας που ο κόσμος δεν του έδωσε την αναγνώριση που άξιζε

Πρόσωπα Προχτές
Το επίτευγμά του και η αναγνώριση που δεν ήρθε

Εξωγήινοι: Οι 3 πιο γνωστές περιπτώσεις «στενών επαφών»

Stories Προχτές
Κάποιοι είδαν, κάποιοι έκαναν ότι δεν είδαν

Παγκόσμια Ημέρα Γης: Ποιο είναι το μέλλον μας σε αυτό τον πλανήτη;

Περιβάλλον Προχτές
To μέλλον διαγράφεται... ζεστό