E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πτώση Phantom F ‑ 4 στην Ανδραβίδα: Πετούσε με 800 χλμ./ώρα τη στιγμή της συντριβής

Δεν αποκλείεται ο αγνοούμενος σμηναγός να είναι δεμένος στο κάθισμά του

Δημοσίευση 31/1/2023 | 13:07

Πτώση Phantom F ‑ 4 στην Ανδραβίδα: Πετούσε με 800 χλμ./ώρα τη στιγμή της συντριβής

Σε πλήρη εξέλιξη είναι για δεύτερο 24ωρο οι έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου κυβερνήτη του Phantom F-4 που συνετρίβη στη θάλασσα νότια της Ανδραβίδας το πρωί της Δευτέρας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί ίχνος του αγνοούμενου κυβερνήτη σμηναγού Τσιτλακίδη, χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο κυβερνήτης του αεροσκάφους να είναι δεμένος στο κάθισμά του δεδομένου, όπως έγραψε το protothema.gr από το πρωί της Δευτέρας ότι οι πιλότοι δεν πρόλαβαν να εγκαταλείψουν το Phantom πριν την συντριβή.

Υπενθυμίζεται ότι στο σημείο που συνετρίβη το διθέσιο F-4 στον Κυπαρισσιακό κόλπο το βάθος υπολογίζεται στα 1.000 μέτρα

Ο Σμηναγός (Ι) Ευστάθιος Τσιτλακίδης, 31 ετών

Tο πρωί της Τρίτης, το Phantom F-4 από την 338 μοίρα της 117 Πτέρυγας Μάχης, συνετρίβη την ώρα που έκανε κλειστή στροφή με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πετούσε με ταχύτητα 800 χιλιόμετρα την ώρα.

Στην περιοχή της συντριβής του μαχητικού της Πολεμικής Αεροπορίας επιχειρούν δύο δύτες από την Κινητή Ομάδα Συντήρησης Υποβρυχίων και Θαλασσίων Εγκαταστάσεων (ΚΟΣΥΘΕ) της Πολεμικής Αεροπορίας και ακόμη τρία στελέχη της 31ης ΜΕΕΔ της Πολεμικής Αεροπορίας.

Επειδή το βάθος στο σημείο της συντριβής είναι 1.000 μέτρα προφανώς δεν μπορεί να γίνει ανθρώπινη κατάδυση και για την ώρα χρησιμοποιείται ένα υποβρύχιο drone, το οποίο, δυστυχώς, μπορεί να καταδυθεί μέχρι τα 100 μέτρα.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η άτρακτος του αεροσκάφους Phantom F-4 έχει πέσει σε βάθος 1.000 μέτρων, σε χαράδρα που υπάρχει στην περιοχή.

H λύση που προκρίνεται είναι να σταλεί στην περιοχή το πλοίο της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού «Ναυτίλος», πιθανότατα προς τα τέλη της εβδομάδας καθώς τώρα έχει βλάβη που αποκαθίσταται με γρήγορους ρυθμούς. Το «Ναυτίλος» έχει ειδικό σόναρ (ηχοβολιστικό σύστημα) που μπορεί να εντοπίσει το αεροσκάφος ανεξαρτήτως βάθους.

Εντωμεταξύ συμμαχικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, έχουν ήδη προσφερθεί να συνδράμουν για τον εντοπισμό του κυβερνήτη.

Το μοιραίο F-4E Phantom II με αριθμό 507 φαίνεται ότι ήταν ένα από τα πρώτα έξι αεροσκάφη που παραλήφθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία το 1974. Περί το 2000 εκσυγχρονίστηκε, όμως παρά την αναβάθμισή του αυτή δεν παύει να είναι ένα αεροσκάφος σε υπηρεσία επί σχεδόν 50 χρόνια. Μετά την χθεσινή συντριβή του Φάντομ με το serial number 507, στην 338 Μοίρα και κατά συνέπεια σε ολόκληρη την Πολεμική Αεροπορία έχουν απομείνει 33 F-4E Phantom II. Σύμφωνα, δε, με τις τελευταίες πληροφορίες τα υπολειπόμενα 33 Phantom της 338 Μοίρας δεν έχουν καθηλωθεί.

Πώς έγινε η μοιραία άσκηση

Σε ασκήσεις «χαμηλής ναυτιλίας», όπως αυτή που έκαναν το πρωί της Δευτέρας πάνω από τη θάλασσα ο σμηναγός Τσιτλακίδης και ο υποσμηναγός Τουρούτσικας, τα Phantom πετούν χωρίς πρόσθετες δεξαμενές καυσίμων, ώστε να έχουν το περιθώριο για παραπάνω ελιγμούς και να μπορούν να στρίβουν καλύτερα. Οι πιλότοι σε αυτές τις ασκήσεις δέχονται περισσότερα G στο σώμα τους, ίσως σχεδόν όσα «τραβούν» σε εναέρια μάχη.

Στις 10:30 το πρωί της Δευτέρας 30 Ιανουαρίου, 15 λεπτά μετά την απογείωσή τους από τη βάση της Ανδραβίδας, ο σμηναγός Τσιτλακίδης και ο υποσμηναγός Τουρούτσικας για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους κατέπεσαν στη θάλασσα με αποτέλεσμα το Phantom τους να συντριβεί. Ο συγκυβερνήτης Τουρούτσικας ανακηρύχθηκε νεκρός λίγες ώρες μετά, από κάποιο εύρημα που πιστοποίησε ότι έχασε τη ζωή του κατά την πτώση του F-4. Η έρευνα για τον σμηναγό Τσιτλακίδη θα συνεχιστεί μέχρι να συμπληρωθούν 72 ώρες από την συντριβή του Phantom, όπως προβλέπουν τα πρωτόκολλα, έστω κι αν οι ελπίδες να εντοπιστεί εν ζωή μειώνονται όσο περνούν οι ώρες.

Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν απαντούν στο ερώτημα αν ο εντοπισμός ενός από τα δύο αλεξίπτωτα σημαίνει ότι οι πιλότοι προσπάθησαν τελευταία στιγμή να κάνουν χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος αλλά δεν τα κατάφεραν. Ανώτατες στρατιωτικές πηγές είπαν από τις 11:30 το πρωί της Δευτέρας στο protothema.gr ότι οι πιλότοι δεν πρόλαβαν να εγκαταλείψουν το Φάντομ πριν την συντριβή.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, δευτερόλεπτα πριν το F-4 Phantom πέσει στη θάλασσα οι πιλότοι του μαχητικού έκαναν κλειστή στροφή κινούμενοι σε πολύ χαμηλό ύψος πάνω από τη θάλασσα. Σε ποιο ακριβώς ύψος πετούσαν, δηλαδή πόσα πόδια πάνω από τη θάλασσα, είναι κάτι που θα καταθέσουν οι πιλότοι του «bravo 1» δηλαδή του προπορευόμενου Phantom που είχε το ρόλο του αρχηγού του ζεύγους στην επιτροπή διερεύνησης. Τι μπορεί να συνέβη και το Phantom κατέπεσε στη θάλασσα είναι άγνωστο. Επικοινωνία δεν έχει καταγραφεί, κάποιο τελευταίο μήνυμα δεν φαίνεται να εξέπεμψαν ο σμηναγός Τσιτλακίδης και ο υποσμηναγός Τουρούτσικας. Είναι άλλωστε πολύ δύσκολο στις συνθήκες της άσκησης «χαμηλής ναυτιλίας», αφού σε τόσο ακραίες συνθήκες οι πιλότοι δεν χάνουν χρόνο πατώντας το μπουτόν επικοινωνίας, πρώτο τους μέλημα είναι να σώσουν το αεροσκάφος και μετά να διασωθούν. Μπορεί να συνέβη κάποια μηχανική βλάβη; Μπορεί να έχασαν την ώση τους και οι δύο turbojet κινητήρες του Phantom; Τίποτα δεν είναι απίθανο, ούτε καν το ενδεχόμενο μιας αεροδυναμικής βλάβης που μπορεί να αποβεί μοιραία στις ακραίες συνθήκες της χαμηλής πτήσης που εκτελούσαν οι δύο πιλότοι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χανιά: Αγωνίζεται για τη ζωή της το 3χρονο κοριτσάκι – Στο στόχαστρο οι θάνατοι δύο άλλων παιδιών της οικογένειας

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Δύο παιδιά της ίδιας οικογένειας είχαν πεθάνει υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες στο πρόσφατο παρελθόν, γεγονός που ερευνούν τώρα οι Αρχές

Ηλεία: Τραγικό τροχαίο στη Ζαχάρω – 29χρονος σκοτώθηκε όταν το αυτοκίνητό του έπεσε σε σταθμευμένη νταλίκα

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Ο νεαρός οδηγός έχασε ακαριαία τη ζωή του μετά τη σύγκρουση του Ι.Χ. του με νταλίκα στη Ζαχάρω Ηλείας

Ιράν: Εκτελέστηκε άνδρας που κατηγορήθηκε για κατασκοπεία υπέρ ΗΠΑ και Ισραήλ εν καιρώ πολέμου

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Ο Μοτζταμπά Κιάν απαγχονίστηκε νωρίς το πρωί - κατηγορήθηκε ότι διέρρευσε στοιχεία για μονάδες της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας

Τραγωδία στον 9ο Πλαστήριο δρόμο: 46χρονος δρομέας κατέρρευσε και έχασε τη ζωή του στην Καρδίτσα

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Ματαιώθηκαν οι υπόλοιποι αγώνες και οι απονομές μετά τον θάνατο του αθλητή

Νέα ρύθμιση χρεών ανοίγει παράθυρο σύνταξης: Μεγάλη ευκαιρία για αγρότες και επαγγελματίες

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 30.000 ευρώ και αποπληρωμή σε 72 δόσεις δίνουν σε περίπου 250.000 επαγγελματίες και αγρότες τη δυνατότητα να «ξεμπλοκάρουν» τη συνταξιοδότησή τους

Πάτρα: Αστυνομικοί έσπασαν πόρτα για να σώσουν γυναίκα που ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από τον άνδρα της

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Η κακοποιημένη γυναίκα φώναζε για βοήθεια, καθώς ο σύζυγός της την χτυπούσε μέσα στο σπίτι τους, χωρίς αυτή να μπορεί να αντιδράσει

Βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο: Στις κάλπες σήμερα οι πολίτες

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Κεντρικό ζητούμενο ο βαθμός του πολιτικού κατακερματισμού

Final Four Euroleague 2026: Πώς θα μετακινηθούν οι οπαδοί στον τελικό – Τα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Το ραντεβού για τους φιλάθλους του Ολυμπιακού έχει οριστεί στις 17:00, με τους συρμούς να αναχωρούν στις 18:00 για τον σταθμό «Ειρήνη» χωρίς καμία ενδιάμεση στάση

Ανγκόλα: 28 νεκροί από κατάρρευση παράνομου χρυσωρυχείου

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Ανάμεσα στα θύματα βρέθηκαν 13 μέλη της ίδιας οικογένειας

Φορολογικό νομοσχέδιο: Ποιες εκπρόθεσμες δηλώσεις γλιτώνουν οριστικά από πρόστιμα

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Αναλυτικός οδηγός για μηδενικές, πιστωτικές και χρεωστικές δηλώσεις έως 100 ευρώ - Τι αλλάζει για τροποποιητικές, ΦΠΑ και υποχρεώσεις ανηλίκων

Μικρολίμανο: Το θρίλερ επιστροφής του «Τίτι» στην Ελλάδα μέσω Αλβανίας και τα πολλαπλά ψεύδικα ονόματα

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Ερυθρά αγγελία και ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εκκρεμούσαν σε βάρος του τόσο από την Ελλάδα όσο και από άλλες χώρες της Ευρώπης

Πυροβολισμοί έξω από τον Λευκό Οίκο: Νεκρός ο ένοπλος – Ένας τραυματίας

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Ο δράστης άνοιξε πυρ σε σημείο ελέγχου της Μυστικής Υπηρεσίας και εξουδετερώθηκε – Ο Τραμπ βρισκόταν στην κατοικία του και δεν κινδύνευσε