E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πτώση Phantom F ‑ 4 στην Ανδραβίδα: Πετούσε με 800 χλμ./ώρα τη στιγμή της συντριβής

Δεν αποκλείεται ο αγνοούμενος σμηναγός να είναι δεμένος στο κάθισμά του

Δημοσίευση 31/1/2023 | 13:07

Πτώση Phantom F ‑ 4 στην Ανδραβίδα: Πετούσε με 800 χλμ./ώρα τη στιγμή της συντριβής

Σε πλήρη εξέλιξη είναι για δεύτερο 24ωρο οι έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου κυβερνήτη του Phantom F-4 που συνετρίβη στη θάλασσα νότια της Ανδραβίδας το πρωί της Δευτέρας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί ίχνος του αγνοούμενου κυβερνήτη σμηναγού Τσιτλακίδη, χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο κυβερνήτης του αεροσκάφους να είναι δεμένος στο κάθισμά του δεδομένου, όπως έγραψε το protothema.gr από το πρωί της Δευτέρας ότι οι πιλότοι δεν πρόλαβαν να εγκαταλείψουν το Phantom πριν την συντριβή.

Υπενθυμίζεται ότι στο σημείο που συνετρίβη το διθέσιο F-4 στον Κυπαρισσιακό κόλπο το βάθος υπολογίζεται στα 1.000 μέτρα

Ο Σμηναγός (Ι) Ευστάθιος Τσιτλακίδης, 31 ετών

Tο πρωί της Τρίτης, το Phantom F-4 από την 338 μοίρα της 117 Πτέρυγας Μάχης, συνετρίβη την ώρα που έκανε κλειστή στροφή με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πετούσε με ταχύτητα 800 χιλιόμετρα την ώρα.

Στην περιοχή της συντριβής του μαχητικού της Πολεμικής Αεροπορίας επιχειρούν δύο δύτες από την Κινητή Ομάδα Συντήρησης Υποβρυχίων και Θαλασσίων Εγκαταστάσεων (ΚΟΣΥΘΕ) της Πολεμικής Αεροπορίας και ακόμη τρία στελέχη της 31ης ΜΕΕΔ της Πολεμικής Αεροπορίας.

Επειδή το βάθος στο σημείο της συντριβής είναι 1.000 μέτρα προφανώς δεν μπορεί να γίνει ανθρώπινη κατάδυση και για την ώρα χρησιμοποιείται ένα υποβρύχιο drone, το οποίο, δυστυχώς, μπορεί να καταδυθεί μέχρι τα 100 μέτρα.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η άτρακτος του αεροσκάφους Phantom F-4 έχει πέσει σε βάθος 1.000 μέτρων, σε χαράδρα που υπάρχει στην περιοχή.

H λύση που προκρίνεται είναι να σταλεί στην περιοχή το πλοίο της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού «Ναυτίλος», πιθανότατα προς τα τέλη της εβδομάδας καθώς τώρα έχει βλάβη που αποκαθίσταται με γρήγορους ρυθμούς. Το «Ναυτίλος» έχει ειδικό σόναρ (ηχοβολιστικό σύστημα) που μπορεί να εντοπίσει το αεροσκάφος ανεξαρτήτως βάθους.

Εντωμεταξύ συμμαχικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, έχουν ήδη προσφερθεί να συνδράμουν για τον εντοπισμό του κυβερνήτη.

Το μοιραίο F-4E Phantom II με αριθμό 507 φαίνεται ότι ήταν ένα από τα πρώτα έξι αεροσκάφη που παραλήφθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία το 1974. Περί το 2000 εκσυγχρονίστηκε, όμως παρά την αναβάθμισή του αυτή δεν παύει να είναι ένα αεροσκάφος σε υπηρεσία επί σχεδόν 50 χρόνια. Μετά την χθεσινή συντριβή του Φάντομ με το serial number 507, στην 338 Μοίρα και κατά συνέπεια σε ολόκληρη την Πολεμική Αεροπορία έχουν απομείνει 33 F-4E Phantom II. Σύμφωνα, δε, με τις τελευταίες πληροφορίες τα υπολειπόμενα 33 Phantom της 338 Μοίρας δεν έχουν καθηλωθεί.

Πώς έγινε η μοιραία άσκηση

Σε ασκήσεις «χαμηλής ναυτιλίας», όπως αυτή που έκαναν το πρωί της Δευτέρας πάνω από τη θάλασσα ο σμηναγός Τσιτλακίδης και ο υποσμηναγός Τουρούτσικας, τα Phantom πετούν χωρίς πρόσθετες δεξαμενές καυσίμων, ώστε να έχουν το περιθώριο για παραπάνω ελιγμούς και να μπορούν να στρίβουν καλύτερα. Οι πιλότοι σε αυτές τις ασκήσεις δέχονται περισσότερα G στο σώμα τους, ίσως σχεδόν όσα «τραβούν» σε εναέρια μάχη.

Στις 10:30 το πρωί της Δευτέρας 30 Ιανουαρίου, 15 λεπτά μετά την απογείωσή τους από τη βάση της Ανδραβίδας, ο σμηναγός Τσιτλακίδης και ο υποσμηναγός Τουρούτσικας για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους κατέπεσαν στη θάλασσα με αποτέλεσμα το Phantom τους να συντριβεί. Ο συγκυβερνήτης Τουρούτσικας ανακηρύχθηκε νεκρός λίγες ώρες μετά, από κάποιο εύρημα που πιστοποίησε ότι έχασε τη ζωή του κατά την πτώση του F-4. Η έρευνα για τον σμηναγό Τσιτλακίδη θα συνεχιστεί μέχρι να συμπληρωθούν 72 ώρες από την συντριβή του Phantom, όπως προβλέπουν τα πρωτόκολλα, έστω κι αν οι ελπίδες να εντοπιστεί εν ζωή μειώνονται όσο περνούν οι ώρες.

Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν απαντούν στο ερώτημα αν ο εντοπισμός ενός από τα δύο αλεξίπτωτα σημαίνει ότι οι πιλότοι προσπάθησαν τελευταία στιγμή να κάνουν χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος αλλά δεν τα κατάφεραν. Ανώτατες στρατιωτικές πηγές είπαν από τις 11:30 το πρωί της Δευτέρας στο protothema.gr ότι οι πιλότοι δεν πρόλαβαν να εγκαταλείψουν το Φάντομ πριν την συντριβή.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, δευτερόλεπτα πριν το F-4 Phantom πέσει στη θάλασσα οι πιλότοι του μαχητικού έκαναν κλειστή στροφή κινούμενοι σε πολύ χαμηλό ύψος πάνω από τη θάλασσα. Σε ποιο ακριβώς ύψος πετούσαν, δηλαδή πόσα πόδια πάνω από τη θάλασσα, είναι κάτι που θα καταθέσουν οι πιλότοι του «bravo 1» δηλαδή του προπορευόμενου Phantom που είχε το ρόλο του αρχηγού του ζεύγους στην επιτροπή διερεύνησης. Τι μπορεί να συνέβη και το Phantom κατέπεσε στη θάλασσα είναι άγνωστο. Επικοινωνία δεν έχει καταγραφεί, κάποιο τελευταίο μήνυμα δεν φαίνεται να εξέπεμψαν ο σμηναγός Τσιτλακίδης και ο υποσμηναγός Τουρούτσικας. Είναι άλλωστε πολύ δύσκολο στις συνθήκες της άσκησης «χαμηλής ναυτιλίας», αφού σε τόσο ακραίες συνθήκες οι πιλότοι δεν χάνουν χρόνο πατώντας το μπουτόν επικοινωνίας, πρώτο τους μέλημα είναι να σώσουν το αεροσκάφος και μετά να διασωθούν. Μπορεί να συνέβη κάποια μηχανική βλάβη; Μπορεί να έχασαν την ώση τους και οι δύο turbojet κινητήρες του Phantom; Τίποτα δεν είναι απίθανο, ούτε καν το ενδεχόμενο μιας αεροδυναμικής βλάβης που μπορεί να αποβεί μοιραία στις ακραίες συνθήκες της χαμηλής πτήσης που εκτελούσαν οι δύο πιλότοι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φυτοπλαγκτόν στον Θερμαϊκό: Τεράστια καφέ λωρίδα έχει «καταπιεί» το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

E-Daily 2.TopNews 10.06.2026
Η ανυπόφορη μυρωδιά και η αποκρουστική εικόνα απομακρύνουν τους περαστικούς από την παραλία

Ξήλωμα δικτύου τρόλεϊ: Από τον Πειραιά ξεκίνησε η κατάργηση των καλωδίων

E-Daily 2.TopNews 10.06.2026
Το 70% του δικτύου αποσύρεται - τι αλλάζει για τους επιβάτες και ποια οχήματα έρχονται στη θέση τους

Φρικτές εικόνες στο Μπέλφαστ ‑ Σουδανός επιτέθηκε σε άντρα με μαχαίρι ‑ Επεισόδια στους δρόμους

E-Daily 2.TopNews 10.06.2026
Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν στο Μπέλφαστ μετά την επίθεση με μαχαίρι σε άνδρα περίπου 40 ετών και την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος 30χρονου Σουδανού.

Νεκρός μοτοσικλετιστής στον Αγιο Δημήτριο: Μοιραία σύγκρουση με φορτηγό

E-Daily 2.TopNews 10.06.2026
Τραγικό τροχαίο στις 3 τα ξημερώματα - ο αναβάτης υπέκυψε στα τραύματά του μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο

Σοκ ‑ Πόσο πλήρωσε ένα ζευγάρι για να φάει ένα παγωτό στη Ρώμη

E-Daily 2.TopNews 10.06.2026
Το ζευγάρι περίμενε να πληρώσει γύρω στα 12 ευρώ ...

Αίγιο: Το χρονικό της διπλής δολοφονίας μητέρας και γιου – Τα ευρήματα «δείχνουν» τον 65χρονο Ιταλό

E-Daily 2.TopNews 10.06.2026
Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ο δολοφόνος επιτέθηκε πρώτα στον νεαρό και στη συνέχεια στη μητέρα

Αγρια ένταση σε Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης: Διακοπή μετάδοσης και επεισόδια στην αίθουσα

E-Daily 2.TopNews 10.06.2026
Στο επίκεντρο της σύγκρουσης η ανάπλαση του Χαλικακίου και η πρόταση παραχώρησης έκτασης από την ΕΤΑΔ

Πολεοδομίες: Προφυλακίζονται οι έξι κατηγορούμενοι για το κύκλωμα

E-Daily 2.TopNews 10.06.2026
Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια απολογία τους για το κύκλωμα διαφθοράς στις πολεοδομίες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Νεαρή γυναίκα έπεσε από τον 6ο όροφο στο Μοναστηράκι – Παρελήφθη ζωντανή από το ΕΚΑΒ

Ελλάδα Χτες
Οι αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο απόπειρας αυτοκτονίας

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη γιατρός για παρενόχληση 15χρονου

Ελλάδα Χτες
Ο ανήλικος εκμυστηρεύτηκε στην μητέρα του τι συνέβη

Συναγερμός και στην Κομισιόν για τον λαγοκέφαλο – Έλληνας ευρωβουλευτής ζητά μέτρα

Κόσμος Χτες
Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποσπασματικά

Κατάρριψη ή λάθος; Μυστήριο πίσω από την πτώση του αμερικανικού Apache στα Στενά του Ορμούζ

Κόσμος Χτες
Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι η Ουάσινγκτον οφείλει να απαντήσει στην ενέργεια, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αμερικανικών αντιποίνων