E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο ποταμός στα Βαλκάνια που έχει μετατραπεί σε μια σωρό από σκουπίδια

Οι λόγοι που έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/1/2023 | 00:18

Ο ποταμός στα Βαλκάνια που έχει μετατραπεί σε μια σωρό από σκουπίδια
@AP/Armin Dugut

Είναι γνωστός για τη φυσική του ομορφιά, αλλά εν μέσω της κακοκαιρίας αλλά και μιας κακοδιαχείρισης πολλών ετών, έχει μετατραπεί σε ένα σωρό από σκουπίδια.

Ο ποταμός Δρίνος βρίσκεται στην Βοσνία και πλέον είναι γεμάτος από σκουριασμένα βαρέλια, από λάστιχα αυτοκινήτων, από τόνους πλαστικών μπουκαλιών και άλλων αποβλήτων, τα οποία είναι στοιβαγμένα πίσω από ένα φράγμα.

Το φράγμα αυτό δημιουργήθηκε από ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, το οποίο βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα έξω από την πόλη Visegrad, στα ανατολικά της χώρας, που χωρίς να έχει αυτόν τον σκοπό έχει μετατραπεί σε έναν σκουπιδότοπο, όπως καταγγέλλουν ακτιβιστές.

Την περασμένη εβδομάδα, οι καταρρακτώδεις βροχές σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή, οδήγησαν ποταμούς που βρίσκονται σε Σερβία, Βοσνία και Μαυροβούνιο σε υπερχείλιση, αναγκάζοντας μάλιστα αρκετούς κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο Dejan Furtula της περιβαλλοντικής οργάνωσης Eko Centar Visegrad δήλωσε πως «η τεράστια εισροή αποβλήτων ήταν ασταμάτητη» παρά τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και στη συνέχεια την υποχώρηση των πλημμυρών.

Ο Δρίνος έχει μήκος που φτάνει τα 346 χλμ. και ρέει από το βόρειο τμήμα του Μαυροβουνίου και διασχίζει Σερβία και Βοσνία. Στα σύνορα των δυο τελευταίων χωρών, υπάρχει μια περιοχή που είναι γνωστή σε όσους αγαπούν το rafting, ωστόσο όχι όταν τα απόβλητα κάνουν την εμφάνισή τους.

Το σμαραγδί χρώμα των νερών και η γύρω φύση, είναι ένα θέαμα που υπό φυσιολογικές συνθήκες κόβει την ανάσα. Ωστόσο, περίπου 10.000 κ.μ. αποβλήτων έχουν συσσωρευθεί στο φράγμα, ανάλογο σκηνικό δηλαδή με την περσινή χρονιά.

Ο καθαρισμός του βέβαια, δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση. Η απομάκρυνση των σκουπιδιών απαιτεί τουλάχιστον 6 μήνες εργασίας. Ωστόσο, όλα τα σκουπίδια καταλήγουν σε έναν σκουπιδότοπο του Visegrad, ο οποίος αδυνατεί να διαχειριστεί ακόμα και τα σκουπίδια της πόλης του.

Μετά από τρεις και πλέον δεκαετίες, οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, βρίσκονται πίσω από τις χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης σε θέματα οικονομίας και προστασίας του περιβάλλοντος. Η διαχείριση των αποβλήτων έχει σημειώσει ελάχιστη πρόοδο, παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες χώρες θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ, υιοθετώντας μάλιστα μερικούς από τους κανόνες της.

Εκτός από την μόλυνση του ποταμού, πολλές χώρες των δυτικών Βαλκανίων καλούνται να αντιμετωπίσουν και τα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα μόλυνσης του αέρα στην περιοχή.

Search name

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το ιστορικό πρόσωπο που μπήκε στο φρενοκομείο για τις απόψεις του και ο οξύμωρος τρόπος θανάτου του

Πρόσωπα 01.05.2024
Απλώς προσπαθούσε να βοηθήσει τους ασθενείς να ζήσουν και γελοιοποιήθηκε δημόσια γι` αυτό

Γιατί προφέρουμε λάθος το πραγματικό όνομα του Ιησού

Ιστορικά 01.05.2024
Το όνομα χάθηκε στη μετάφραση

Ποιος σκοτώνει τους influencers στο Ιράκ;

Stories 01.05.2024
Η καταστολή της διαδικτυακής ελευθερίας

Εκκλησίες που βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα

Αρχιτεκτονική 01.05.2024
Αν ποτε βρεθείς σε μια από αυτές θα καταλάβεις γιατί οι παραλιακές εκκλησίες κατέχουν ιδιαίτερη θέση στις καρδιές μας

Η ιστορία της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Ιστορικά 01.05.2024
Η 1η Μαΐου του 1886 και η εργατική γιορτή

Πώς μια θεωρία συνωμοσίας προέβλεψε τον θάνατο του διαδικτύου

Νέα Εποχή Χτες
Η «Θεωρία του Νεκρού Διαδικτύου» υπάρχει εδώ και χρόνια, αλλά μια πρόσφατη έκθεση της Imperva υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει περισσότερη αλήθεια πίσω από τoν μύθο

Πλάτωνας: Πώς πέρασε το τελευταίο βράδυ της ζωής του ο μεγαλύτερος φιλόσοφος της ιστορίας

Ιστορικά Χτες
Φιλόξενος, αλλά και επικριτικός μέχρι τέλους ήταν ο μεγάλος φιλόσοφος Πλάτωνας τις τελευταίες ώρες της ζωής του, όπως αποκαλύπτουν αποκρυπτογραφημένα αποσπάσματα από έναν πάπυρο που ήρθαν πρόσφατα στο φως

Ποια ήταν τελικά η Μαρία η Μαγδαληνή: Η μεγάλη παρεξήγηση με τη ζωή της

Ιστορικά Χτες
Η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή και η εσφαλμένη ταύτιση της με άλλα πρόσωπα

5 τρόποι που οι άνθρωποι ξυπνούσαν πριν τα ξυπνητήρια

Ιστορικά Χτες
Πάντα υπήρχε αυτή η ανάγκη

Ποια είναι η ακριβής τοποθεσία όπου σταυρώθηκε ο Ιησούς;

Ιστορικά Χτες
Πού βρίσκεται ο τόπος σταύρωσης του;