E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Eξαιτίας του Apset η Θεσσαλονίκη μοιάζει με υπαίθρια γκαλερί

Street artist

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 20/1/2023 | 14:43

Eξαιτίας του Apset η Θεσσαλονίκη μοιάζει με υπαίθρια γκαλερί

Ο Apset είναι απόφοιτος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών και ένας από τους πιο γνωστούς αν όχι ο πιο γνωστός street artist της Θεσσαλονίκης

Τέλη 90’s, graffiti αλητεία. Αρχές 2000, ιεκ γραφιστική Τριανδρία, έβαφα ότι μου ερχόταν και δούλευα όπου έβρισκα. Σίγουρα τότε δεν είχα στο νου μου ότι μπορεί να είναι η βασική μου ενασχόληση το graffiti ή η ζωγραφική, δεν υπήρχε καν σαν επιλογή. Κάπου στο 2006, την ώρα που έβαφα με τη παρέα σε ένα τοίχο στο δρόμο για Κοντογιαλό στην Κέρκυρα (μετά από ένα φεστιβάλ που είχαμε ήδη διοργανώσει), σκάει τύπος, μου δίνει κάρτα κ μου λέει "είμαι στα Καμίνια στον Πειραιά και κάνω θεματικά πάρκα, θέλουμε άτομα". Η πρώτη σκέψη: "θα ζωγραφίζω και θα πληρώνομαι". Έτσι κατέβηκα για τρία χρόνια.

Θα ήθελα εκείνο το ωραίο το λίγο πιο χαλαρό vibe προ δεκαετίας που είχε αυτή η πόλη

Ε κάπου εκεί νομίζω το πήρα πιο σοβαρά. Μέτα από αυτό άρχισα να ζωγραφίζω πιο ενεργά, ποιο μεγάλους τοίχους, πιο πολλές εκθέσεις, κάπου εκεί σκάσανε και τα social. Ασχολήθηκα αργότερα με τη διοργάνωση, ήδη είχαμε κάνει PAF, μετά κάναμε και SAF, ήρθε έπειτα και η Καλών Τεχνών, murals, commissions, installations κτλ κτλ...και να’μαστε...

Σήμερα είμαι σε ένα σημείο που επιλέγω να κάνω αυτό που με ευχαριστεί. Δεν έχει ταβάνι η έκφραση, δε με ενδιαφέρουν πια τα μέσα, παρά το τι και το γιατί.
Οπότε αυτό το μήνα εγώ και άλλοι 6 καλλιτέχνες, ετοιμάζουμε ένα συνεργατικό πολύ ιδιαίτερο installation project στη Λάρισα στα πλαίσια του ‘ΩΣΜΩΣΙΣ’ (vol2) που θα ανακοινωθεί εντός των ημερών. Γενικότερα είμαι στη φάση δημιουργίας έργων σε καμβά για μια επερχόμενη έκθεση, αν βρω τον κατάλληλο χώρο, και παράλληλα συνεχίζω τις τοιχογραφίες σε κάποια πολύ συγκεκριμένα projects. 

Η Θεσσαλονίκη είναι ακόμη το σημείο αναφοράς μου επειδή οι βασικές αναφορές, επιρροές και ο πυρήνας σχολιασμού πηγάζει από εδώ. Τι θα άλλαζα στην πόλη;  Θα άφηνα ανέγγιχτα όλα τα κλασικά κτήρια και κάποια μνημεία, αλλά... όλα τα άλλα βάψιμο. Θα ήθελα επίσης εκείνο το ωραίο το λίγο πιο χαλαρό vibe προ δεκαετίας που είχε αυτή η πόλη, άμα γίνεται. Επίσης το πάρκο του Φωκά με το skatepark να γυρίσει πίσω παρακαλώ. Το μετρό μ’αρέσει, να το κρατήσουμε!

Πού να πάτε για βόλτες; Θα μιλήσω για το κέντρο. Τσάρκα από τη νέα παραλία και πέρα (η παλιά είναι σαν την ουρά του ικα), Εφημερίδα skg για καφεδάκι, τσιπουράκι στο Mεζέν, κλείσιμο για μπυρίτσα street στα Ιλίσια, Ικτίνου, Ρωμαϊκή αγορά, Βαλαωρίτoυ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ενηλικίωση που περίμενε τέσσερις δεκαετίες η ιαπωνική μοναρχία

Stories 12.09.2025
Η μείωση του πληθυσμού έφτασε και στην αυτοκρατορική οικογένεια

Στην Ελβετία πάνε στη δουλειά… κολυμπώντας στο ποτάμι!

Νέα Εποχή 12.09.2025
Όταν τα νερά είναι τόσο καθαρά που το πρωινό δρομολόγιο γίνεται… βουτιά αναψυχής

Μια Ελληνίδα στο χαρέμι: Το μιούζικαλ που ξεγέλασε όλη την Ελλάδα ‑ Πού γυρίστηκε

Stories 12.09.2025
Το μυστικό πίσω από τη θρυλική ταινία του Δαλιανίδη

Το τετράγωνο μπιφτέκι που τρέλανε την Αθήνα – και γιατί εξαφανίστηκε ξαφνικά

Retro 12.09.2025
Μια δεκαετία φρενήρους επιτυχίας, πριν η ελληνική αγορά κάνει το… μεγάλο του κόλπο

Γιατί ο κατασκευαστής του Ozempic κόβει 9.000 θέσεις εργασίας;

Stories 12.09.2025
Ο πόλεμος στα φάρμακα αδυνατίσματος φουντώνει

Βασανιστήρια και σκλάβοι: Ο σκοτεινός κόσμος των στρατοπέδων απάτης της Μιανμάρ

Stories Χτες
Εκατοντάδες άνθρωποι κρατούνται παρά τη θέλησή τους

Οι «ασφαλείς» δουλειές που κινδυνεύουν πρώτες από την τεχνητή νοημοσύνη

Νέα Εποχή Χτες
Η τεχνητή νοημοσύνη ανεβάζει τον κίνδυνο μιας «jobless recovery» – μιας οικονομικής ανάκαμψης χωρίς ανάλογη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Οι 7 φορές που ενεργοποιήθηκε το Αρθρο 4 του ΝΑΤΟ

Stories Χτες
Η Πολωνία ζήτησε χθες την ενεργοποίησή του μετά από παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Ουκρανία: Στρατιώτες «μαζεύουν πόντους» σκοτώνοντας εχθρούς για να εξασφαλίσουν drones

Stories Προχτές
Ο πόλεμος μετατρέπεται σε σύστημα ανταμοιβής