E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Eξαιτίας του Apset η Θεσσαλονίκη μοιάζει με υπαίθρια γκαλερί

Street artist

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 20/1/2023 | 14:43

Eξαιτίας του Apset η Θεσσαλονίκη μοιάζει με υπαίθρια γκαλερί
apset

Ο Apset είναι απόφοιτος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών και ένας από τους πιο γνωστούς αν όχι ο πιο γνωστός street artist της Θεσσαλονίκης

Τέλη 90’s, graffiti αλητεία. Αρχές 2000, ιεκ γραφιστική Τριανδρία, έβαφα ότι μου ερχόταν και δούλευα όπου έβρισκα. Σίγουρα τότε δεν είχα στο νου μου ότι μπορεί να είναι η βασική μου ενασχόληση το graffiti ή η ζωγραφική, δεν υπήρχε καν σαν επιλογή. Κάπου στο 2006, την ώρα που έβαφα με τη παρέα σε ένα τοίχο στο δρόμο για Κοντογιαλό στην Κέρκυρα (μετά από ένα φεστιβάλ που είχαμε ήδη διοργανώσει), σκάει τύπος, μου δίνει κάρτα κ μου λέει "είμαι στα Καμίνια στον Πειραιά και κάνω θεματικά πάρκα, θέλουμε άτομα". Η πρώτη σκέψη: "θα ζωγραφίζω και θα πληρώνομαι". Έτσι κατέβηκα για τρία χρόνια.

Θα ήθελα εκείνο το ωραίο το λίγο πιο χαλαρό vibe προ δεκαετίας που είχε αυτή η πόλη

Ε κάπου εκεί νομίζω το πήρα πιο σοβαρά. Μέτα από αυτό άρχισα να ζωγραφίζω πιο ενεργά, ποιο μεγάλους τοίχους, πιο πολλές εκθέσεις, κάπου εκεί σκάσανε και τα social. Ασχολήθηκα αργότερα με τη διοργάνωση, ήδη είχαμε κάνει PAF, μετά κάναμε και SAF, ήρθε έπειτα και η Καλών Τεχνών, murals, commissions, installations κτλ κτλ...και να’μαστε...

Σήμερα είμαι σε ένα σημείο που επιλέγω να κάνω αυτό που με ευχαριστεί. Δεν έχει ταβάνι η έκφραση, δε με ενδιαφέρουν πια τα μέσα, παρά το τι και το γιατί.
Οπότε αυτό το μήνα εγώ και άλλοι 6 καλλιτέχνες, ετοιμάζουμε ένα συνεργατικό πολύ ιδιαίτερο installation project στη Λάρισα στα πλαίσια του ‘ΩΣΜΩΣΙΣ’ (vol2) που θα ανακοινωθεί εντός των ημερών. Γενικότερα είμαι στη φάση δημιουργίας έργων σε καμβά για μια επερχόμενη έκθεση, αν βρω τον κατάλληλο χώρο, και παράλληλα συνεχίζω τις τοιχογραφίες σε κάποια πολύ συγκεκριμένα projects. 

Η Θεσσαλονίκη είναι ακόμη το σημείο αναφοράς μου επειδή οι βασικές αναφορές, επιρροές και ο πυρήνας σχολιασμού πηγάζει από εδώ. Τι θα άλλαζα στην πόλη;  Θα άφηνα ανέγγιχτα όλα τα κλασικά κτήρια και κάποια μνημεία, αλλά... όλα τα άλλα βάψιμο. Θα ήθελα επίσης εκείνο το ωραίο το λίγο πιο χαλαρό vibe προ δεκαετίας που είχε αυτή η πόλη, άμα γίνεται. Επίσης το πάρκο του Φωκά με το skatepark να γυρίσει πίσω παρακαλώ. Το μετρό μ’αρέσει, να το κρατήσουμε!

Πού να πάτε για βόλτες; Θα μιλήσω για το κέντρο. Τσάρκα από τη νέα παραλία και πέρα (η παλιά είναι σαν την ουρά του ικα), Εφημερίδα skg για καφεδάκι, τσιπουράκι στο Mεζέν, κλείσιμο για μπυρίτσα street στα Ιλίσια, Ικτίνου, Ρωμαϊκή αγορά, Βαλαωρίτoυ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο άνθρωπος που δεν είδε ποτέ γυναίκα, αυτοκίνητο ή κινηματογράφο ‑ Η απίστευτη αληθινή ιστορία

E-Daily 1.Hero 10.07.2026
Η απίστευτη ιστορία που μοιάζει βγαλμένη από μυθιστόρημα

Ανεβάζεις βίντεο στο Facebook; Ίσως χάνεις μια ευκαιρία να βγάζεις χρήματα

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Δεν χρειάζεται να είσαι διάσημος influencer για να κερδίζεις από τα βίντεό σου. Αν δημιουργείς πρωτότυπο περιεχόμενο, το Facebook μπορεί να γίνει μια επιπλέον πηγή εισοδήματος.

Το πανέμορφο κτίριο της Ύδρας που λίγοι ξέρουν και όλοι θα ήθελαν να δουν

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Από σπίτι ήρωα του 1821 σε στέκι καλλιτεχνών - Η απίθανη μεταμόρφωση ενός αρχοντικού

Έχεις ρίζες από τον Πόντο ή τη Μικρά Ασία; Αυτό το αρχείο μπορεί να κρύβει το οικογενειακό σου παρελθόν

E-Daily 3.Left Χτες
Η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών διέσωσε και δημοσίευσε τον ονομαστικό κατάλογο που συνέταξε το υπουργείο Γεωργίας, με στοιχεία για χιλιάδες οικογένειες προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα.

Έμφυλη βία: Ένα νέο, ελληνικό, σχολικό βιβλίο δίνει λάθος συμβουλές στα κορίτσια

E-Daily 3.Left Χτες
Εν έτει 2026, ένα νέο σχολικό εγχειρίδιο για την έμφυλη βία κατηγορείται ότι διδάσκει στα κορίτσια πώς να προστατεύονται, αντί να διδάσκει στα αγόρια να μην κακοποιούν.

Αυτός είναι ο φυσικός θηρευτής του λαγοκέφαλου στις ελληνικές θάλασσες

E-Daily 3.Left Χτες
Ο απόλυτος κυρίαρχος απέναντι στον τοξικό εισβολέα

Πώς θα ήταν μια πόλη στη Σελήνη σε 100 χρόνια από τώρα; Η Luna Prime και ο εφιάλτης της

E-Daily 3.Left Χτες
Το δέλεαρ της βαρύτητας και η τεχνολογία επιβίωσης

Η Λουπίτα Νιόνγκο τα έβαλε με τον Όμηρο, αλλά μήπως βιάστηκε λίγο;

E-Daily 3.Left Προχτές
Η Λουπίτα Νιόνγκο ρώτησε γιατί ο Όμηρος δεν έδωσε χώρο στις γυναίκες - αλλά η απάντηση δεν είναι τόσο απλή

Το πάρτι της Πάρις Χίλτον και ο «Ρομπέν των Δασών» που έκλεψε μια τούρτα 3.200 δολαρίων

E-Daily 3.Left Προχτές
Ο απρόσκλητος μουσικός και η τούρτα των χιλιάδων δολαρίων