E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

5 σημάδια ότι σχέση σου είναι τοξική

Και πώς να το αλλάξεις!

Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ Δημοσίευση 16/1/2023 | 00:06

5 σημάδια ότι σχέση σου είναι τοξική
Pixabay // Φωτογραφία Αρχείου

Δεν υπάρχει μάθημα στο σχολείο για το πώς να μην είσαι κακός σύντροφος. Σίγουρα, διδασκόμαστε τη βιολογία, τα νομικά στοιχεία του γάμου, και ίσως διαβάσουμε μερικές ιστορίες αγάπης στη λογοτεχνία ... αλλά μέχρι εκεί!

Χωρίς ξεκάθαρες ιδέες από ενήλικες, αυτό που μας μένει είναι βασικά η δοκιμή και το λάθος, και αν είσαι όπως οι περισσότεροι άνθρωποι ... τότε το σφάλμα είναι σίγουρο!

Ένα από τα προβλήματα είναι ότι πολλές τοξικές συνήθειες σχέσεων έχουν ενσωματωθεί στον πολιτισμό μας. Λατρεύουμε τη ρομαντική αγάπη - ξέρεις, αυτό το παράλογο είδος που με κάποιο τρόπο βρίσκει κάπως συμπαθητικό το σπάσιμο πορσελάνινων πιάτων στον τοίχο σε έναν καβγά. Και χλευάζουμε την πρακτικότητα ή τις συμβατικές σχέσεις!

Παρακάτω ακολουθούν 5 σημάδια για να εντοπίσεις εάν η σχέση σου είναι τοξική:

Το παρελθόν είναι παρελθόν

Ένα βασικό λάθος που κάνουμε πολλοί στις σχέσεις, είναι να κατηγορούμε συνεχώς το σύντροφό μας για λάθη που έκανε στο παρελθόν. Εάν τον έχεις συγχωρήσει γι' αυτά τα λάθη, τότε δεν έχεις κανένα δικαίωμα να παραπονεθείς ξανά γι' αυτά. Είναι σημαντικό να καταλάβεις ότι επιλέγοντας να είσαι με τον άλλο, επιλέγεις να είσαι με όλες τις προηγούμενες ενέργειες και συμπεριφορές του. Εάν δεν τα αποδέχεσαι, τότε τελικά, δεν αποδέχεσαι τον σύντροφό σου. Αν κάτι σε ενοχλούσε τόσο πολύ πριν από ένα χρόνο, θα έπρεπε να το είχες αντιμετωπίσει πριν από ένα χρόνο.

Παθητική-επιθετική στάση

Αντί να πεις στον άλλον τι πραγματικά σε ενοχλεί, μουρμουρίζεις και δημιουργείς καβγά κατηγορώντας τον για άλλα μικροπράγματα. Αυτό δημιουργεί χάσμα και εκνευρισμό στη σχέση. Δήλωσε ανοιχτά τα συναισθήματα και τις επιθυμίες σου. Και ξεκαθάρισε ότι το άλλο άτομο δεν είναι απαραίτητα υπεύθυνο ή υποχρεωμένο σε αυτά τα συναισθήματα, αλλά ότι θα ήθελες να έχεις την υποστήριξή του. Αν σε αγαπά, θα μπορεί σχεδόν πάντα να προσφέρει αυτή την υποστήριξη.

Συναισθηματικός εκβιασμός

Όταν έχεις ένα παράπονο από το σύντροφό σου και παρόλα αυτά τον κρίνεις και του φέρεσαι λες και έχει αυτή τη συμπεριφορά συνολικά, τότε γίνεσαι σίγουρα τοξικός. Είναι καλό να εκνευρίζεσαι με τον σύντροφό σου ή να μην σου αρέσει κάτι σε αυτόν – αυτό λέγεται ότι είσαι κανονικός άνθρωπος. Κατάλαβε όμως ότι το να αφοσιωθείς σε έναν άνθρωπο και να σου αρέσει πάντα δεν είναι το ίδιο πράγμα. Μπορείς να είσαι αφοσιωμένος σε κάποιον και να μην σου αρέσουν τα πάντα πάνω του. Δύο σύντροφοι που είναι ικανοί να επικοινωνούν χωρίς κρίση ή εκβιασμό θα ενισχύσουν τη δέσμευσή τους μεταξύ τους μακροπρόθεσμα. Μην κατηγορείς τον άλλο για τα δικά σου συναισθήματα

Μην κατηγορείς τον άλλο για τα δικά σου συναισθήματα

Ας υποθέσουμε ότι έχεις μια φρικτή μέρα στη δουλειά και επιστρέφοντας στο σπίτι, ο σύντροφός σου δε σου δίνει την απαραίτητη προσοχή. Μη στραβώνεις.  Δεν μπορεί ο άλλος να γνωρίζει τι νιώθεις και γιατί το νιώθεις, ούτε είναι υπεύθυνος γι' αυτό. Υπάρχει μια λεπτή αλλά σημαντική διαφορά ανάμεσα στο να υποστηρίζεις τον σύντροφό σου και στο να είσαι υποχρεωμένος στον σύντροφό σου. 

Αφόρητη ζήλια

Μια μικρή δόση ζήλιας και αμφιβολίας είναι αλατοπίπερο για τη σχέση. Όταν όμως παθαίνεις ψύχωση με το που κοιτάξει, γελάσει, ακουμπήσει άλλο άτομο, η κατάσταση ξεφεύγει και οδηγεί σε ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Αυτές οι πρακτικές οδηγούν μόνο στην καταστροφή της σχέσης, ενώ πηγάζουν από δικές σου ανασφάλειες και αυτές θα πρέπει να λύσεις! 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Bikini Ready: Τι έρχεται φέτος στις τάσεις των μαγιό

Style 14.05.2024
Το 2024, ο κόσμος των μαγιό είναι έτοιμος για μια συναρπαστική εξέλιξη

Τροφές που είναι ασπίδα προστασίας για τα νεφρά μας

Body+Mind 14.05.2024
Δείτε γιατί πρέπει να τα εντάξουμε στη διατροφή μας

Tripadvisor: Οι 25 καλύτερες παραλίες στην Ευρώπη για το 2024 ‑ Τέσσερις ελληνικές στη λίστα

Ταξίδια Χτες
Τη λίστα του με τις 25 καλύτερες παραλίες στην Ευρώπη για το 2024, έδωσε στη δημοσιότητα το Tripadvisor

Το Σπήλαιο του Θανάτου της Κόστα Ρίκα

Ταξίδια Χτες
Είναι θανατηφόρο για κάθε πλάσμα που μπαίνει σε αυτό

Αυτή η συνήθεια από την εφηβεία μπορεί να τονώσει απίστευτα την ψυχολογία σου!

Body+Mind Χτες
Οι ειδικοί μίλησαν και εμείς συμφωνούμε απόλυτα!

Όλες οι μαμάδες αξίζουν μια διαμονή σε αυτή τη σουίτα

Family Χτες
Εκτός από τα μωρά χρειάζονται φροντίδα και οι μαμάδες