E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Οι αποφάσεις για την κηδεία και την ταφή του

Όλο το παρασκήνιο

Δημοσίευση 11/1/2023 | 08:18

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Οι αποφάσεις για την κηδεία και την ταφή του

Πέθανε, το βράδυ της Τρίτης, ο τέως βασιλιάς της Ελλάδας Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ σε ηλικία 83 ετών, με τις τελευταίες πληροφορίες να αποδίδουν τον θάνατό του σε πολυοργανική ανεπάρκεια.

Νοσηλευόταν από την περασμένη Πέμπτη στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Υγεία», ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη.

Οι θεράποντες ιατροί δεν ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξοι, καθώς τα τελευταία χρόνια η υγεία του ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένη, γι’ αυτό και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ήταν συχνές.

Η οικογένειά του βρισκόταν σύσσωμη στο πλευρό του τις τελευταίες ημέρες, ενώ υπήρξε έντονο παρασκήνιο με το Μέγαρο Μαξίμου για το ζήτημα της τελετής και της ταφής.

Πού θα γίνει η τελετή και η ταφή

Ειδικότερα, το ζήτημα της τελετής και ταφής του πρώην μονάρχη αποτελεί σημαντικό «αγκάθι» και ήδη η οικογένειά του και συγκεκριμένα οι δύο γιοί του, Παύλος και Νικόλας, προσπαθούν να διευθετήσουν μία σειρά από νομικές εκκρεμότητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικογένεια του τέως έχει απευθυνθεί σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο του κέντρου των Αθηνών, προκειμένου να ενημερωθεί και να αναζητήσει τρόπους υπέρβασης των νομικών εκκρεμοτήτων που αφορούν την τελετή της κηδείας του άλλοτε μονάρχη.

Πληροφορίες θέλουν μέλη της οικογένειας να επιθυμούν η σορός του τέως βασιλιά να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη, σε μια κηδεία με τιμές αρχηγού κράτους.

Οι προθέσεις του Μαξίμου φέρεται ότι έχουν βολιδοσκοπηθεί. Αλλωστε οι γιοι του τέως βασιλιά, ο Παύλος και ο Νικόλαος, φαίνεται ότι ήταν εκείνοι οι οποίοι έτρεχαν εδώ και μέρες τις σχετικές επαφές, αναζητώντας απαντήσεις σε διαδικαστικά (και νομικής και πολιτικής φύσης) ζητήματα.

Σήμερα, μετά τον «πρωινό καφέ» στο Μαξίμου, αναμένεται να συγκληθεί διυπουργική σύσκεψη για το τελετουργικό. Πληροφορίες του in αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση για ανάμειξη στο θέμα με τρόπο που θα ελάμβανε «διαστάσεις που δεν χρειάζονται», όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές. Προσώρας δεν εμφανίζεται ως επικρατέστερο το σενάριο για μια κηδεία δημοσία δαπάνη.

Εφόσον η οικογένεια το επιλέξει, η ταφή αναμένεται να γίνει στο Τατόι. Σε άλλες εποχές, το 1981, είχε προκύψει παρόμοια κατάσταση, καθώς υπήρξαν τότε ανάλογα αιτήματα από τον ίδιο τον Κωνσταντίνο, πρωτότοκο γιο του Παύλου και της Φρειδερίκης, στον θάνατο της μητέρας του.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος έχει ζητήσει να ταφεί στο Τατόι, όπου βρίσκονται οι τάφοι και των περισσότερων μελών της ελληνικής βασιλικής οικογένειας.

Το Κοιμητήριο του βασιλικού κτήματος είναι τοποθετημένο στον περίβολο του ναού της Αναστάσεως. Εκεί βρίσκονται επίσης οι τάφοι των βασιλέων Γεωργίου Α’ και Όλγας, της πριγκίπισσας Αλεξάνδρας, της πριγκίπισσας Μαρίας, του αντιναύαρχου Περικλή Ιωαννίδη – ήταν ο δεύτερος σύζυγος της πριγκίπισσας Μαρίας – αλλά και της μικρής βασιλοπούλας Όλγας.

Το νεκροταφείο στο Τατόι επιλέχθηκε από τη βασίλισσα Όλγα και καθιερώθηκε τότε, το 1880, ως τόπος ταφής των μελών της βασιλικής οικογένειας.

Η πολιτική αντιπαράθεση για το Τατόι

Στο μεταξύ, ο θάνατος του τέως βασιλιά έρχεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ξεδιπλώνει τα σχέδιά της για την αξιοποίηση – ανάδειξη των κτημάτων στο Τατόι. Δύο φορές έχει τεθεί το θέμα προς συζήτηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του βασιλιά Καρόλου, ο οποίος έχει εκδηλώσει άλλωστε και το προσωπικό ενδιαφέρον του.

Ο πρωθυπουργός έχει ξεναγηθεί από τον Κάρολο στα κτίρια του 18ου αιώνα και στο κτήμα Dumfries στη Σκωτία (ανάλογη αξιοποίηση επιδιώκεται στο Τατόι) ενώ ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης του πρώτου κύκλου έργων που εκτελεί το υπουργείο Πολιτισμού στο πρώην βασιλικό κτήμα είναι το τέλος του 2025.

Και μόνο εκείνο το ταξίδι στη Σκωτία, την άνοιξη του 2022, είχε προκαλέσει αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, με την Κουμουνδούρου να μιλά για «μέγιστη προσβολή προς τους πολίτες» αναφέροντας ότι ο Μητσοτάκης δεν πρέπει να είναι «αυλάρχης των Γλύξμπουργκ». Η ΝΔ απαντούσε με κατηγορίες προς τον ΣΥΡΙΖΑ για «ακατανόητες συνωμοσίες», θυμίζοντας ότι όταν ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόταν τον Κάρολο στην Αθήνα το 2018 έκανε λόγο για «επίσκεψη ορόσημο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δύο συλλήψεις για τον εμπρησμό στη Marfin με τους 3 νεκρούς το 2010

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Έχουν συλληφθεί δύο 42χρονοι - Αναζητείται ακόμη μία γυναίκα, 46 ετών - Σε εξέλιξη επιχείρηση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ)

Μητσοτάκης: Σε συνεννόηση με τα διυλιστήρια έρχεται μείωση 10 λεπτών στη βενζίνη και 5 στο diesel

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Πρόκεται για την πρώτη φορά που κυβέρνηση παρεμβαίνει στα διυλιστήρια για μείωση στις τιμές των καυσίμων

Θεσσαλονίκη: Τρόμος στη πτήση ‑ Έσπασε παράθυρο, τραυματίστηκε επιβάτης

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο τραυματίας επιβάτης συγκρατήθηκε από τη ζώνη ασφαλείας και τους διπλανούς του, αποφεύγοντας πτώση εκτός αεροπλάνου.

«Μην το κάνεις»: Το δραματικό βίντεο για να μην πέσει γυναίκα από γέφυρα στο Μπρούκλιν

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Η γυναίκα έμεινε στη γέφυρα για πάνω από μια ώρα, μέχρι ένας αστυνομικός να την αγκαλιάσει και να την απομακρύνει

Συνελήφθη στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης 60χρονος που έκανε παράνομα χειρουργεία σε ζώα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Στην κατοικία του, εντοπίστηκαν ιατρικά εργαλεία, καθώς και τραπέζι χειρουργείου

Αγρια δολοφονία 43χρονης στην Ιρλανδία: Την βρήκε ξυλοκοπημένη η 13χρονη κόρη της, ύποπτος ο 28χρονος μετανάστης σύντροφός της

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η Τζέιμι Κάρνεϊ είχε γνωρίσει τον Αχμάντ Αλσακέρ σε πορεία υπέρ της Παλαιστίνης

WSJ: Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για νέο ιρανικό σχέδιο δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
«Θέλουν να εξοντώσουν τον ηγέτη των ΗΠΑ, εμένα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από την Αγκυρα - Αγνωστες οι πληροφορίες που παρέδωσε η Μοσάντ στις ΗΠΑ

Μαρινάκης για Τσίπρα: Γιατί κράτησε ανοιχτή τη Βουλή για τον Ποινικό Κώδικα και ποιους εξυπηρέτησε ο «εντιμότατος»;

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η λέξη ντροπή δεν είναι πια αρκετή για να αποδώσει το πολιτικό κατάντημα του Τσίπρα, ανέφερε σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Τρεις συλλήψεις σε Θεσσαλονίκη και Χανιά για τη δολοφονία της Βάγιας Νέστορα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Δύο άντρες και μία γυναίκα οι συλληφθέντες - Οι δύο αποτελούσαν το «επιχειρησιακό ζευγάρι» και ο τρίτος είχε υποστηρικτικό ρόλο – Πρόκειται για άτομα γνωστά στον αναρχικό χώρο, η γυναίκα έφυγε για Κρήτη μετά τη δολοφονία

Σκηνικό πρωτοφανούς έντασης από την Ζ. Κωνσταντοπούλου ‑ Κάλεσε την αστυνομία

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
«Πρέπει να επιληφθεί η αστυνομική αρχή για το αυτόφωρο κακούργημα που διαπράττουν οι βουλευτές της ΝΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εγώ ένα τσιγάρο άναψα»: Βίντεο με τραυματία εργαζόμενο λίγα λεπτά μετά την έκρηξη στην επιχείρηση στον Ασπρόπυργο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Από την φωτιά τραυματίστηκαν έντεκα άτομα - Τα τρία δίνουν μάχη διασωληνωμένα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας