E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πρόστιμο ‑ «μαμούθ» 390 εκατ. ευρώ από την ΕΕ σε Facebook και Instagram

Βαριά «καμπάνα» για την πολιτική της Meta στις διαφημίσεις

Δημοσίευση 4/1/2023 | 17:53

Πρόστιμο ‑ «μαμούθ» 390 εκατ. ευρώ από την ΕΕ σε Facebook και Instagram

Με μια σημαντική νομική ήττα ήρθε αντιμέτωπος ο κολοσσός των κοινωνικών δικτύων Meta, την Τετάρτη, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την πολιτική της διαφήμισης για Facebook και Instagram, αφότου διαπιστώθηκε από αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές ότι μέσα από ειδικές ρυθμίσεις, οι χρήστες των εν λόγω μέσων κοινωνικής δικτύωσης γίνονταν υποχρεωτικά αποδέκτες προσωποποιημένων διαφημίσεων.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, το πρόστιμο που επιβλήθηκε από την ΕΕ στην εταρεία Meta φτάνει τα 390 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, είναι πιθανό -όπως μεταδίδουν τα διεθνή δίκτυα- η Meta (Facebook και Instagram) να αναγκαστεί να προχωρήσει σε κοστοβόρες αλλαγές.

Η απόφαση θεωρείται μια από τις πιο καίριες, από τότε που το μπλοκ των 27 κρατών-μελών της Ευρώπης θέσπισε νομοθεσία, με στόχο να περιοριστεί η πρόασβαση του Facebook και άλλων εταιρειών στη συλλογή προσωπικών πληροφοριών. Ο νόμος τέθηκε σε εφαρμογή το 2018.

Το σκεπτικό της απόφασης πάνω στο οποίο βασίστηκε η επιβολή προστίμου αφορά στο κατά πόσο είναι νομικά επιτρεπτό να συλλέγονται από την κοινωνική πλατφόρμα πληροφορίες για προσωποποιημένες διαφημίσεις.

Η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων της Ιρλανδίας διεμήνυσε ότι οι ευρωπαϊκές αρχές δεσμεύονται για το νομικό πλαίσιο που θα καλύπτει τις προσωποποιημένες διαφημίσεις.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η εταιρεία Meta καλείται να συμμορφωθεί με ένα νομικό πλαίσιο, το οποίο δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, και θα ορίζει τη δυνατότητα επιλογής για εκείνους που επιθυμούν να δέχονται στοχευμένες διαφημίσεις.

Εάν ένας μεγάλος αριθμός επιλέξει να μην κοινοποιούνται τα προσωπικά του δεδομένα, τότε η Meta δεν θα μπορεί να προωθεί τις προσωποποιημένες διαφημίσεις.

Σημειώνεται ότι οι πληροφορίες για το ιστορικό των χρηστών των κοινωνικών δικτύων, που αντλούνται από προηγούμενες αναρτήσεις τους ή από ορισμένες κινήσεις στις πλατφόρμες, χρησιμοποιούνται από διαφημιστές για να «πέφτουν» στους λογαριασμούς προϊόντα που είναι πιο πιθανό να αγοραστούν.

Οι συγκεκριμένες πρακτικές ενθαρρύνονται από τη Meta που είχε αντλήσει έσοδα ύψους 118 δισ. δολαρίων το 2021.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοβαρό τροχαίο στην Κρήτη: Βυτιοφόρο συγκρούστηκε με μοτοσυκλέτα

Ελλάδα 12.05.2025
Εκτοξεύτηκε στον αέρα ο αναβάτης

Eurovision 2025: Φιλοπαιλαιστίνιος διαδηλωτής απείλησε την εκπρόσωπο του Ισραήλ ότι θα της κόψει τον λαιμό

Eurovision 12.05.2025
Η εκπρόσωπος του Ισραήλ είναι επιζών της σφαγής της Χαμάς στο μουσικό φεστιβάλ Nova τον Οκτώβριο του 2023

Πώς ένα πακέτο τσιγάρα εξιχνίασε μία δολοφονία έπειτα από 48 χρόνια

Κόσμος 12.05.2025
Η 24χρονη Jeannette διασκέδαζε ένα βράδυ με τους φίλους της σε ένα μπαρ, μέχρι που βγήκε από το μαγαζί για «δέκα λεπτά» και τελικά δεν γύρισε ποτέ

Αστυνομικός αυτοπυροβολήθηκε στο γραφείο του στη ΓΑΔΑ

Ελλάδα 12.05.2025
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι περιεργαζόταν το όπλο του και συνέβη ατύχημα

Το πλήκτρο που πρέπει να πατάτε στο τέλος της ανάληψης στα ΑΤΜ για να αποφύγετε τις απάτες

Ελλάδα 12.05.2025
Σε μάστιγα τείνουν να εξελιχθούν οι απάτες στα ΑΤΜ

Τι θα περιλαμβάνει ο νέος ΚΟΚ

Auto + Moto 12.05.2025
Πέντε άξονες πρωτοβουλιών για την οδική ασφάλεια

Αγριο περιστατικό οπαδικής βίας στην Ομόνoια

Ελλάδα 12.05.2025
Ούρλιαζαν οι τουρίστες, αστυνομικός έβγαλε όπλο

Εισβολή στο Υπ. Μεταφορών και απειλές προς τους εργαζόμενους από τον πρόεδρο του ΣΑΤΑ

Ελλάδα 12.05.2025
Αδιανόητο περιστατικό εκφοβισμού σημειώθηκε με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο του ΣΑΤΑ Θύμιο Λυμπερόπουλο, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ

Αρης Μουγκοπέτρος: «Τα δάχτυλα που τραυματίστηκαν είναι αυτά που κάνουμε τον σταυρό μας και δεν το θεωρώ σύμπτωση»

Ελλάδα 12.05.2025
Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Αρης Μουγκοπέτρος στην εκπομπή Buongiorno και στη δημοσιογράφο, Βασιλική Μπασιούρη

Αγρίνιο: Νεαρή κοπέλα βρέθηκε νεκρή μέσα στο σπίτι της

Ελλάδα 12.05.2025
Οι έρευνας κατατείνουν στο ενδεχόμενο αυτοκτονίας

Ινδία‑Πακιστάν: Σε ισχύ η εκεχειρία ‑ Θα συνομιλήσουν οι αρχηγοί των στρατιωτικών επιχειρήσεων

Κόσμος 12.05.2025
Την περασμένη εβδομάδα η Ινδία και το Πακιστάν βρέθηκαν στα όρια νέου πολέμου