E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα αθλητικά γεγονότα και στιγμές που σημάδεψαν το 2022

Ουκ ολίγες διοργανώσεις για πρώτη χρονιά μετά την πανδημία

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 30/12/2022 | 00:02

Τα αθλητικά γεγονότα και στιγμές που σημάδεψαν το 2022

Τα αθλητικά γεγονότα του 2022 ήταν αρκετά και μας έφεραν πάλι πίσω, πιο κοντά στην κανονικότητα, μετά την πανδημία του κορωνοϊού, που έβαλε κάποια πράγματα στον πάγο ή ανάγκασε πολλές διοργανώσεις να διεξαχθούν υπό διαφορετικές συνθήκες. Το 2022, οι διοργανώσεις ήταν και πολλές και διεξήχθηκαν όπως τις ξέρουμε, με εξαίρεση εκείνη που έκλεισε τη χρονιά, το Μουντιάλ του Κατάρ, το οποιο για πρώτη φορά στην ιστορία του, έλαβε χώρα τον χειμώνα...

Κύπελλο Εθνών Αφρικής 2021

Η χρονιά άρχισε με ποδόσφαιρο και τελείωσε με ποδόσφαιρο. Το Κύπελλο Εθνών Αφρικής είναι η κορυφαία διοργάνωση εθνικών ομάδων της ηπείρου, και παρόλο είχε το 2021 στο τέλος του, ξεκίνησε στις 9 Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου. Νικήτρια αναδείχθηκε η Σενεγάλη, η οποία κέρδισε στον τελικό στα πέναλτι την πολυνίκη του θεσμού Αίγυπτο, σε μια μονομαχία των τότε συμπαικτών στη Λίβερπουλ, Σαντιό Μανέ και Μοχάμεντ Σαλάχ.

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2022

Δυο ημέρες πριν τον τελικό του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής είχαν ξεκινήσει οι 24οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, που έλαβαν χώρα στο Πεκίνο. Οι Νορβηγοί ήρθαν πρώτοι στα μετάλλια, έχοντας και τα περισσότερα χρυσά, με 16, αλλά και τα περισσότερα στο σύνολο, με 37. Οι Έλληνες αθλητές δεν κατάφεραν δυστυχώς να κατακτήσουν κάποιο μετάλλιο.

Πόλο Γυναικών - Πρωταθλητής Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Το πόλο γυναικών είναι το πιο επιτυχημένο συλλογικό άθλημα στην Ελλάδα. Για δεύτερη συνεχόμενη φορά, η ομάδα γυναικών του Ολυμπιακού κατέκτησε το ευρωπαϊκό τρόπαιο στις 3 Απριλίου κερδίζοντας στον τελικό με 11-7 την ισπανική Σαμπαντέλ. Τα κορίτσια του Ολυμπιακού ανέβασαν και πάλι στην κορυφή της Ευρώπης το ελληνικό πόλο και άρχισαν να χτίσουν μια δυναστεία.

Champions League - Ρεάλ Μαδρίτης

Το Champions League είναι η πιο διαφημισμένη, πιο σημαντική και πιο ακριβή διασυλλογική διοργάνωση του κόσμου. Εκατοντάδες εκατομμύρια κόσμου παρακολουθούν την διοργάνωση κάθε χρόνο και ακόμα περισσότερο τον τελικό της διοργάνωσης. Εκεί συναντήθηκαν η Λίβερπουλ με τη Ρεάλ Μαδρίτης, με τη βασίλισσα να επικρατεί με 1-0 και να κατακτά τον 14ο τίτλο τους, φτάνοντας να έχει διπλάσιους από τη δεύτερη Μίλαν.

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου 2022

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανοικτού Στίβου του 2022, διεξήχθη στο Μόναχο από τις 15 μέχρι τις 21 Αυγούστου. Η Γερμανία κατέκτησε τα περισσότερα χρυσά μετάλλια, το Ηνωμένο Βασίλειο τα περισσότερα στο σύνολο, ενώ η ελληνική αποστολή επέστρεψε με 5 μετάλλια στις αποσκευές της, 4 χρυσά και 1 ασημένιο, για να καταταγεί 4η στον πίνακα μεταλλίων. Τα 4 χρυσά μετάλλια κατέκτησαν: 2 η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη σε 20 και 35 χιλιόμετρα βάδην, ένα ο Μίλτος Τεντόγλου στο άλμα εις μήκος και ένα η Ελίνα Τζένγκο στο ακόντιο. Το ασημένιο μετάλλιο κέρδισε επίσης η Κατερίνα Στεφανίδη στο άλμα επί κοντώ.

Ευρωμπάσκετ 2022

Η Ελλάδα μετά από χρόνια μπήκε στη διοργάνωση πλήρης και όντας ένα από τα φαβορί. Κάτι που επιβεβαίωσε και στη φάση των ομίλων κάνοντας 5 νίκες σε 5 αγώνες, με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να ξεχωρίζει. Στη φάση των 16, κλήθηκε να περάσει το εμπόδιο ενός κακού της δαίμονα, της Τσεχίας και τα κατάφερε. Αλλά η τύχη τα έφερε έτσι ώστε να βρεθεί απέναντι στην οικοδέσποινα Γερμανία, η οποία σε μια βραδιά που είχε το εξωπραγματικό 55% στα τρίποντα, κατάφερε να αποκλείσει την εθνική. Πάντως ο νικητής της διοργάνωσης ήταν ξανά η Ισπανία, για 4η φορά στις τελευταίες 6 διοργανώσεις, αν και δεν ήταν στα πρώτα φαβορί.

Μουντιάλ 2022

Το Μουντιάλ του Κατάρ ήταν ήδη στο στόχαστρο πριν καν αρχίσει. Το σκάνδαλο ανάθεσης, οι θάνατοι των εργατών και η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων τους, είχαν κάνει πολλούς να ξεκινήσουν μποϊκοτάζ στο Μουντιάλ. Στον αγωνιστικό χώρο πάντως, το ποδόσφαιρο που είδαμε ήταν από τα καλύτερα της ιστορίας στη διοργάνωση, αφού και οι παίκτες βρίσκονταν σε φουλ φόρμα. Ήταν το τελευταίο Μουντιάλ για διάφορους παίκτες, με σχεδόν όλον τον πλανήτη να έχει εστιάσει στον Λιονέλ Μέσι και την Αργεντινή. Σε έναν απίθανο τελικό, που η κανονική διάρκεια έληξε 2-2 και η παράταση 3-3, η παρέα του Λιονέλ Μέσι κέρδισε το 3ο Παγκόσμιο Κύπελλο για την Αργεντινή και το πρώτο μετά από 36 χρόνια.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς μια θεωρία συνωμοσίας προέβλεψε τον θάνατο του διαδικτύου

Νέα Εποχή 30.04.2024
Η «Θεωρία του Νεκρού Διαδικτύου» υπάρχει εδώ και χρόνια, αλλά μια πρόσφατη έκθεση της Imperva υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει περισσότερη αλήθεια πίσω από τoν μύθο

Πλάτωνας: Πώς πέρασε το τελευταίο βράδυ της ζωής του ο μεγαλύτερος φιλόσοφος της ιστορίας

Ιστορικά 30.04.2024
Φιλόξενος, αλλά και επικριτικός μέχρι τέλους ήταν ο μεγάλος φιλόσοφος Πλάτωνας τις τελευταίες ώρες της ζωής του, όπως αποκαλύπτουν αποκρυπτογραφημένα αποσπάσματα από έναν πάπυρο που ήρθαν πρόσφατα στο φως

Ποια ήταν τελικά η Μαρία η Μαγδαληνή: Η μεγάλη παρεξήγηση με τη ζωή της

Ιστορικά 30.04.2024
Η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή και η εσφαλμένη ταύτιση της με άλλα πρόσωπα

5 τρόποι που οι άνθρωποι ξυπνούσαν πριν τα ξυπνητήρια

Ιστορικά 30.04.2024
Πάντα υπήρχε αυτή η ανάγκη

Ποια είναι η ακριβής τοποθεσία όπου σταυρώθηκε ο Ιησούς;

Ιστορικά 30.04.2024
Πού βρίσκεται ο τόπος σταύρωσης του;

Tι κάνει όλη μέρα ένας αστροναύτης όταν είναι στο διάστημα;

Stories 30.04.2024
Είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι αλλά πολύ δύσκολο

Η γυναίκα που έζησε για έναν χρόνο σύμφωνα με τη Βίβλο

Πάσχα 30.04.2024
Έγραψε την εμπειρία της σε βιβλίο

Πώς το TikTok έχασε τη μάχη στην Ουάσινγκτον

Νέα Εποχή Χτες
Το «αυτογκόλ» του TikTok

Έπεσαν οι μάσκες: Ποιος θα υπερασπιστεί τη Μαίρη και την Κατερίνα; Μάλλον και πάλι, μια γυναίκα

Απόψεις Χτες
Το περιστατικό του J2US σε δεύτερη ανάγνωση έχει πολλά να μας πει

6+1 πράγματα που ίσως δε γνωρίζατε για τον Μυστικό Δείπνο

Ιστορικά Χτες
Γιατί λέγεται Μυστικός και άλλες απορίες

Πάσχα στις άλλες χώρες: Πώς το γιορτάζουν οι ξένοι

Stories Χτες
Το Πάσχα γιορτάζεται με διάφορους τρόπους σε όλο τον κόσμο

Γιατί ένας τύπος στο Αιντάχο, αποφάσισε να ρίξει από αεροπλάνο 76 κάστορες μέσα σε κουτιά

Ιστορικά Χτες
Τι ακριβώς συνέβη σε μια μικρή πόλη της Αμερικής