E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Τι κρύβει η Κίνα ‑ Συναγερμός και στην Ευρώπη

Συνεδριάζουν οι χώρες για μέτρα

Δημοσίευση 29/12/2022 | 08:23

Κορωνοϊός: Τι κρύβει η Κίνα ‑ Συναγερμός και στην Ευρώπη

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει εκ νέου η συμπεριφορά της Κίνας απέναντι στον κορωνοϊό με χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Ινδία και η Ιαπωνία να ανακοινώνουν ήδη έκτακτα μέτρα προκειμένου να αποφύγουν μια νέα «έκρηξη» που θα προέρχεται από την Ασία ενώ το ίδιο θα εξετάσει σήμερα σε έκτακτη συνεδρίασή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Έτσι από τις 5 ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσαν οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν, όλοι οι ταξιδιώτες από την Κίνα ηλικίας 2 ετών και άνω» θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για Covid-19 στο οποίο υποβλήθηκαν εντός 48 ωρών πριν από την αναχώρησή τους από την Κίνα. Το μέτρο ισχύει για τις πτήσεις από το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχουν εκφράσει ανησυχία ότι η ταχεία εξάπλωση του κορωνοϊού στην Κίνα θα μπορούσε να προκαλέσει την εμφάνιση νέων παραλλαγών του ιού. «Οι δειγματοληψίες για την καταμέτρηση των νέων κρουσμάτων έχουν μειωθεί» στην Κίνα, υπογράμμισε αμερικανός αξιωματούχος.

Τα αρνητικά τεστ για Covid-19 (PCR ή αντιγόνου) πρέπει να επιδεικνύονται σε ελέγχους των αεροπορικών εταιρειών κατά την αναχώρηση των ταξιδιωτών. Όσοι έχουν διαγνωστεί θετικοί τουλάχιστον 10 ημέρες πριν από το ταξίδι, θα μπορούν εναλλακτικά να επιδείξουν βεβαίωση ανάρρωσης.

Η Ιαπωνία, η Ινδία και η Μαλαισία ανακοίνωσαν ήδη τις τελευταίες 24 ώρες πως λαμβάνουν νέα μέτρα που αφορούν τους ταξιδιώτες από την Κίνα, εξαιτίας της έξαρσης των μολύνσεων στη χώρα. Το Τόκιο ανακοίνωσε πως όλοι οι ταξιδιώτες που φθάνουν από την Κίνα θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τεστ για τον SARS-CoV-2. Η Κουάλα Λουμπούρ ανακοίνωσε επίσης πως θα λάβει νέα μέτρα ιχνηλάτησης και επιτήρησης των ταξιδιωτών. Και οι ινδικές αρχές τόνισαν ότι θα ισχύουν μέτρα επιτήρησης των επισκεπτών από την Κίνα.

Τι έχει αλλάξει στην Κίνα

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα υποβαθμίσει τη διαχείριση του Covid-19 από τις 8 Ιανουαρίου, κατατάσσοντας την λοίμωξη στην κατηγορίας Β και όχι στην κατηγορία Α. Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ο Λι Μπιν, αναπληρωτής επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Υγείας (NHC), δήλωσε ότι διάφοροι παράγοντες έχουν δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες για την τελευταία προσαρμογή στη διαχείριση της μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό.

Τόνισε ότι η Κίνα παρακολούθησε στενά τη μετάλλαξη του ιού, προχώρησε γρήγορα στην προώθηση του εμβολιασμού και την προμήθεια φαρμάκων, δημιούργησε νέο σύστημα ιατρικής θεραπείας και πρόληψης και αύξησε την ικανότητα αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. «Επί του παρόντος, με τη μετάλλαξη του ιού, την αλλαγή της επιδημικής κατάστασης, τη διάδοση του εμβολιασμού και τη συσσώρευση εμπειρίας στην πρόληψη και τον έλεγχο, η πρόληψη και ο έλεγχος της επιδημίας της Κίνας έχει εισέλθει σε ένα νέο στάδιο», δήλωσε ο Λι. Πρόσθεσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει να αφήσουμε τον ιό ή μια πλήρη έξοδο από τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου».

Η υποβάθμιση της διαχείρισης της λοίμωξης Covid-19 θα οδηγήσει σε βασικές αλλαγές στα μέτρα αντιμετώπισης της επιδημίας της Κίνας:

- Η χώρα θα ανιχνεύει κυρίως περιπτώσεις μόλυνσης κατά τη διάρκεια της παροχής ιατρικών υπηρεσιών.
- Τα ασυμπτωματικά κρούσματα και οι ήπιες περιπτώσεις θα αντιμετωπίζονται στο σπίτι, αντί να αντιμετωπίζονται με θεραπεία και παρακολούθηση σε νοσοκομεία αναφοράς.

Τα περιοριστικά μέτρα στην Κίνα είχαν αρχίσει να χαλαρώνουν από τα τέλη Νοεμβρίου, μετά τις μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις κατά της καραντίνας και επισημοποιήθηκε η στροφή με την απελευθέρωση των μετακινήσεων εντός και εκτός Κίνας.

Την ανησυχία επιτείνει το «σταγονόμετρο» με το οποίο οι κινεζικές αρχές δίνουν λεπτομέρειες για την πορείς κρουσμάτων και θυμάτων από τον κορωνοϊό με το κινεζικό Κέντρο ελέγχου και πρόληψης ασθενειών να ανακοινώνει σήμερα, Πέμπτη (29/12) ότι το τελευταίο 24ωρο διαπιστώθηκε ένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19, έναντι τριών το προηγούμενο, με τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη γιγαντιαία ασιατική χώρα των 1,41 δισ. κατοίκων να φθάνει τους 5.246 νεκρούς από τα τέλη του 2019.

Έκτακτη συνεδρίαση της ΕΕ

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση σήμερα (29/12) προκειμένου να «συζητηθούν (...) πιθανά μέτρα για να υπάρξει συντονισμένη προσέγγιση» των κρατών μελών της ΕΕ μπροστά στην έκρηξη των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Κίνα.

«Υπό το φως της κατάστασης της πανδημίας στην Κίνα», η Κομισιόν οργανώνει σήμερα το πρωί συνεδρίαση ειδικής επιτροπής αποτελούμενης από αντιπροσώπους των υπουργείων Υγείας των 27, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπός της.

Σκοπός είναι να «συζητηθούν με τα κράτη μέλη και τις υπηρεσίες (υγείας) της ΕΕ πιθανά μέτρα ώστε να υπάρξει συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση», διευκρίνισε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ να κινηθούν σαν «μοναχικοί καβαλάρηδες», υιοθετώντας περιορισμούς στα σύνορα χωρίς συντονισμό, όπως ακριβώς συνέβη στο πρώτο στάδιο της πανδημίας, την άνοιξη του 2020.

Στις αρχές του μήνα, κατόπιν εισήγησης της Κομισιόν, οι 27 συμφώνησαν να καταργήσουν όλους τους περιορισμούς στην είσοδο στην ΕΕ ταξιδιωτών από τις λεγόμενες τρίτες χώρες, με άλλα λόγια να επιστρέψουν στην κατάσταση προ πανδημίας, επιφυλασσόμενες, πάντως, για το ενδεχόμενο να επιβληθούν εκ νέου μέτρα, «με συντονισμένο τρόπο», αν το απαιτεί η επιδημιολογική κατάσταση.

«Η υποπαραλλαγή BF.7 της Όμικρον που είναι κυρίαρχη στην Κίνα είναι ήδη παρούσα στην Ευρώπη και δεν παρουσιάζει σημαντική αύξηση. Πάντως, συνεχίζουμε να επαγρυπνούμε» και «είμαστε έτοιμοι» για τη λήψη περιοριστικών μέτρων εκ νέου «αν είναι απαραίτητο», εξήγησε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κατώτατος μισθός: «Κλειδώνει» στο υπουργικό συμβούλιο η αύξηση – Τα σενάρια

Οικονομία 26.03.2026
Το πιθανό εύρος της αύξησης, οι επιπτώσεις σε μισθούς και επιδόματα και το οικονομικό πλαίσιο της απόφασης

Μυστηριώδη βίντεο στα social media του Λευκού Οίκου προκαλούν ερωτήματα

Κόσμος 26.03.2026
Προαναγγέλλουν χτύπημα κατά του Ιράν;

Καιρός: Έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας με βροχές και χιόνια στα βουνά ‑ Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα

Καιρός 26.03.2026
Μεταβολή από τα δυτικά από το βράδυ της Πέμπτης – Τοπικά φαινόμενα στην Αττική, χιόνια στα ορεινά άνω των 900-1.200 μέτρων - Πότε αναμένεται βελτίωση

Πληροφορίες για χτύπημα με drone σε τουρκικό δεξαμενόπλοιο

Κόσμος 26.03.2026
Αναφέρθηκαν ζημιές στον κινητήρα και στο κατάστρωμα του πλοίου, αλλά δεν αναφέρθηκαν θύματα ή τραυματίες.

Βόλος: Δεν αναγνωρίζονταν οι σοροί των θυμάτων ‑ Με σοβαρά εγκαύματα στο κεφάλι ο 39χρονος

Ελλάδα 26.03.2026
Σκηνές αρχαίας τραγωδίας εκτυλίχθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης (25/3) στην Αγία Παρασκευή Βόλου

Πηγάδι του Διαβόλου: Τα τρία σενάρια για την τραγωδία με τον 34χρονο δύτη στη Βουλιαγμένη

Ελλάδα 26.03.2026
Η δύσκολη επιχείρηση ανάσυρσης και οι συνθήκες στο υποθαλάσσιο σπήλαιο που εξετάζονται από τους ειδικούς

Εντοπίστηκε η σορός του 34χρονου δύτη στα Λιμανάκια Βουλιαγμένης

Ελλάδα Χτες
Η επιχείρηση για την ανάσυρση της σορού δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα

Ιράν: «Υπερβολικές οι απαιτήσεις Τραμπ» – Οι 5 όροι της Τεχεράνης για κατάπαυση του πυρός

Κόσμος Χτες
Ιρανικός αξιωματούχος τόνισε ότι η χώρα θα τερματίσει τον πόλεμο μόνο όταν το αποφασίσει η ίδια και εφόσον ικανοποιηθούν οι δικές της προϋποθέσεις.

Πώς έγινε η τραγωδία με τις δύο νεκρές στον Βόλο: Συγκλονιστική μαρτυρία, «είδα άνθρωπο να φλέγεται στην αυλή»

Ελλάδα Χτες
Γειτόνισσα περιέγραψε πως ένας γείτονας προσπάθησε να βοηθήσει τον άνθρωπο που φλεγόταν ρίχνοντας πάνω του μπουφάν

Τραγωδία στον Βόλο: Μάνα και κόρη νεκρές από έκρηξη σε σπίτι – Σοβαρά τραυματισμένος 39χρονος

Ελλάδα Χτες
Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν τις 16:00 στην περιοχή Αγία Παρασκευή και αποδίδεται πιθανώς σε φιάλη υγραερίου από σόμπα.

Fuel Pass 2026: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα, ποια τα εισοδηματικά κριτήρια και πόσα ευρώ δικαιούστε

Οικονομία Χτες
Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει την ερχόμενη εβδομάδα στο gov.gr, με στόχο οι πληρωμές να ολοκληρωθούν πριν το Πάσχα.

Το Ιράν ισχυρίζεται ότι εκτόξευσε πυραύλους προς το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Abraham Lincoln

Κόσμος Χτες
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού του Ιράν, οι πύραυλοι ανάγκασαν το αεροπλανοφόρο που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή του Κόλπου «να αλλάξει θέση»