E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το γλυκό με σύννεφο και βροχή που έγινε viral σε εστιατόριο με 3 αστέρια Μισελέν

Είναι μια ιδέα του Τζόρντι Ρόκα, του νεότερου από τους τρεις αδελφούς που άλλαξαν την παγκόσμια κουζίνα από τη Χιρόνα και το El Celler de Can Roca

Δημοσίευση 23/12/2022 | 14:43

Το γλυκό με σύννεφο και βροχή που έγινε viral σε εστιατόριο με 3 αστέρια Μισελέν

Αυτές τις γιορτινές ημέρες, πολλά είναι τα εστιατόρια που δημιουργούν εορταστικά μενού με μια τάση να... υπερβάλλουν. Υπάρχουν ωστόσο και εστιατόρια που ανήκουν σε μια κατηγορία «εμπειρίας». Ο κόσμος δεν πηγαίνει εκεί για να διασκεδάσει την όρεξή του για φαγητό, αλλά για να ζήσει μια γενικότερη εμπειρία μέσω του φαγητού. Πιάτα με έμπνευση σε τοπία και μοναδικές δημιουργίες.

Ακόμα και όσοι αγαπάτε πολύ τα γλυκά, δύσκολα θα μπορούσατε να φανταστείτε πιάτα που σερβίρονται ως «επιδόρπια» σε τέτοιου είδους μαγαζιά. Κανένα είδους συμβατικό γλυκό δεν υπάρχει στα μενού τους. Ούτε κατά προσέγγιση.

Το τελευταίο διάστημα είναι πραγματικά... παντού στο ίντερνετ ένα γλυκό με ένα σύννεφο το οποίο πετάει και κανείς δεν γνωρίζει τι είναι. Στο TikTok, το Reddit, το Twitter, όπου κι αν κοιτάζει κανείς, κάποια στιγμή θα έχει δει αυτό το πραγματικά ιδιαίτερο γλυκό και θα έχει αναρωτηθεί τι είναι στην πραγματικότητα.

Πρόκειται για ένα γλυκό που σερβίρεται στο εστιατόριο El Celler de Can Roca στην Ισπανία που κατέχει τρία αστέρια Michelin. Το πιάτο μοιάζει μαγικό και παράξενο ταυτόχρονα. Μοιάζει με ένα σύννεφο που πετάει στον αέρα. Στο βίντεο βλέπουμε έναν άνδρα να τοποθετεί το επιδόρπιο που μοιάζει με σύννεφο στην πιατέλα. Τι είναι αυτό όμως;

Είναι μια ιδέα του Τζόρντι Ρόκα, του νεότερου από τους τρεις αδελφούς που άλλαξαν την παγκόσμια κουζίνα από τη Χιρόνα και το El Celler de Can Roca. Το πιάτο ονομάζεται Bosque lluvioso («Δάσος της βροχής»), και είναι ένα υπέροχο επιδόρπιο που επινόησε ο ζαχαροπλάστης Τζόρντι κατά τη διάρκεια των πρωινών του περιπάτων. Ο ίδιος λέει «Συνήθως πηγαίνω μια βόλτα στο δάσος με τον σκύλο μου, το πρωί. Αισθάνομαι την υγρασία του δάσους, τα μανιτάρια, το ρυάκι, τη μυρωδιά του αέρα όταν βρέχει λίγο... Από εκεί προήλθε η ιδέα».

Το πιάτο βασίζεται σε ένα ζελέ από ζαχαρωμένο παντζάρι (ένα είδος φρουτώδους πατέ), με ένα νερό με υφή από αποσταγμένο χώμα, ακολουθώντας μια κλασική πλέον τεχνική στο Celler. Στη συνέχεια, υπάρχει επίσης ένα παγωτό από μέλι πεύκου και κέρατο χαρουπιού, σκόνη πεύκου και τέλος γκοφρέτες σε σχήμα φύλλων, φτιαγμένες με χαρουπόμελο και κακάο.

@matadornetwork At El Celler de Can Roca, a 3 Michelin star restaurant in Spain, dessert is done a bit differently ☁️ This cloud is made of helium and distilled water 🎥 @Daniel Greve #ElCellerdeCanRoca #michelinstar #desserttok #Gironaspain #foodietravel ♬ original sound - Matador Network

Το... σύννεφο είναι ουσιαστικά ένα κέικ το οποίο στηρίζεται σε μια μεταλλική βάση του πιάτου καθώς διαφορετικά θα πετούσε μακριά. Το σύννεφο είναι δομημένο με πηκτικούς παράγοντες για τη δημιουργία ενός πολύ αιθέριου αφρού. Ο μέτρ καταφθάνει με ένα καρότσι από το οποίο βγαίνει ένα είδος γυάλινου βάζου, το οποίο περιέχει αυτόν τον αφρό, «κόβει» μια μερίδα, φροντίζοντας να μην του ξεφύγει, αλλιώς αυτό θα πετάξει σαν μπαλόνι και θα καταλήξει κολλημένο στο ταβάνι του εστιατορίου.

Λίγες σταγόνες αρχίζουν να ξεσπούν, μέσω μιας φυσιολογικής διαδικασίας συμπύκνωσης. Τότε οι σταγόνες του υγρού από μανιτάρια απελευθερώνονται σαν βροχή, βρέχοντας το γλυκό τοπίο από κάτω.

Αλλά πώς μπορεί να πετάξει το σύννεφο; Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας σημαντικής συνεργασίας που ξεκίνησε ο Jordi Roca με το Ινστιτούτο Plat το οποίο δημιούργησε μια τεχνική για την ενθυλάκωση αρωμάτων και γεύσεων που ονομάζεται Vom. Αυτό ουσιαστικά επιτρέπει το φούσκωμα του αφρού με ήλιο, έτσι ώστε να γίνεται ταυτόχρονα σούπερ ελαφρύς και τεράστιος.

«Και τώρα, πράγματι, βρέχει στο πιάτο», λέει ο δημιουργός του πιάτου και προσθέτει «είναι ένα είδος οπτικού ποιήματος, αν θέλετε. Μια γαστρονομική παραχώρηση που επέτρεψα στον εαυτό μου, για να υπογραμμίσω την έννοια αυτού του πιάτου». Ένα βρώσιμο τοπίο βροχερού δάσους που περιλαμβάνει βροχή και σύννεφα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιώργος Παράσχος για τον καρκίνο: «Δυστυχώς η χημειοθεραπεία δεν πήγε τόσο καλά, αλλά ..»

Tabloid Χτες
Ο γιατρός μου είπε ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι θεραπείας, ελπίζουμε να το μηδενίσουμε για να πούμε ότι το νικήσαμε, εξήγησε το μοντέλο και ηθοποιός

Ηλίας Ψινάκης: «Δεν ήμουν μάνατζερ του Μαρτάκη ... Ο Σάκης δεν έχει κάνει επιτυχία μετά από μένα»

Tabloid Χτες
Τι αποκάλυψε ο μάνατζερ για τον Ρουβά και τη «ρετσινιά» στον Μαρτάκη

Ο Γιώργος Μαζωνάκης καταθέτει μηνύσεις σε μέλη της οικογένειάς του: «Είναι μονόδρομος»

Tabloid Χτες
«Ο Γιώργος Μαζωνάκης το κάνει με πόνο καρδιάς αλλά είναι μονόδρομος η προσφυγή στη δικαιοσύνη για να προστατεύσει τον εαυτό του...»

Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Τι απάντησε στο ενδεχόμενο μιας τρίτης εγκυμοσύνης;

Tabloid Χτες
Μία νέα καθημερινότητα στον ρόλο της μητέρας ζει πλέον η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου

Ηλίας Ψινάκης: «Ο Σάκης δεν έχει βγάλει επιτυχία μετά από μένα»

Tabloid Χτες
«Δεν ήμουν ποτέ μάνατζερ του Μαρτάκη»

Ναταλία Λιονάκη: Έτσι είναι σήμερα ως μοναχή Φεβρωνία στην Κένυα ‑ Βίντεο

Celebrity Stories Χτες
Η γοητευτική ηθοποιός τα τελευταία χρόνια ζει ως μοναχή στην Κένυα

Ο Πέτρος Κωστόπουλος για τον αποχωρισμό από τον γιο του: «Κλαίγαμε του κερατά, κοίταζα το κρεβάτι του και συνέχιζα να κλαίω»

Celebrity Stories Χτες
Με τον Μάξιμο, επειδή προέκυψαν όλα τα προηγούμενα με τις χρεοκοπίες, είχα πολύ πιο ελεύθερο χρόνο.

Δήμητρα Δουμένη: Αγνώριστη 22 χρόνια μετά – Πώς είναι και με τι ασχολείται σήμερα η Όλια από την «Λένη»

Celebrity Stories Χτες
Οι σπουδές, η καριέρα της και η διαφορετική της εικόνα

Καλοκαίρι Παρέα: Αναυδη η Κατερίνα Καραβάτου με την Μαρία Αντωνά – «Δικό σου είναι αυτό;»

Celebrity Stories Χτες
Εντυπωσιασμένη η παρουσιάστρια με την συνεργάτη της