E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σκέψεις να «ρίξει σωσίβιο» στην τουρκική οικονομία με 5 δισ. δολάρια κάνει η Σαουδική Αραβία

Ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι βρίσκονται σε «τελικές συνομιλίες» με την Αγκυρα, κάτι που επιβεβαίωσε και αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Οικονομικών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/12/2022 | 15:29

Σκέψεις να «ρίξει σωσίβιο» στην τουρκική οικονομία με 5 δισ. δολάρια κάνει η Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία εξετάζει το ενδεχόμενο να χορηγήσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του σαουδαραβικού υπουργείου Οικονομικών.

Ο ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι βρίσκονται σε «τελικές συνομιλίες» με την Άγκυρα, κάτι που επιβεβαίωσε και αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Οικονομικών. «Οι συνομιλίες δεν έχουν ολοκληρωθεί, αλλά βρίσκονται στα τελικά στάδια», δήλωσε ο ίδιος, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η Τουρκία βρίσκεται εδώ και καιρό βυθισμένη σε μια σοβαρή οικονομική κρίση. Το εθνικό νόμισμα, η τουρκική λίρα, έχει υποχωρήσει απότομα, ενώ ο πληθωρισμός έφτασε το 85% τον περασμένο μήνα. Οι τουρκικές αρχές έχουν υιοθετήσει διάφορα οικονομικά μέτρα, όπως η διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα -κάτι που επικρίνεται έντονα από εγχώριους και διεθνείς οικονομολόγους- αλλά δεν ήταν αρκετά για να βελτιώσουν τη δεινή κατάσταση της χώρας.

Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει καταλήξει σε οικονομικές συμφωνίες με μεγάλες δυνάμεις όπως η Κίνα, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σύμφωνα με το Reuters, η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα έχει ανταλλάξει συνάλλαγμα με το Πεκίνο για 6 δισεκατομμύρια δολάρια, με τη Ντόχα για 15 δισεκατομμύρια δολάρια και με το Άμπου Ντάμπι για 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο πρόεδρος Ερντογάν προσπαθεί επίσης εδώ και αρκετούς μήνες να βελτιώσει τις σχέσεις του με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν με στόχο την επίτευξη οικονομικών συμφωνιών. Η δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη έφερε ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ριάντ και Άγκυρας.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τα «υψηλότερα επίπεδα» - υπαινισσόμενος τον Σαουδάραβα ηγέτη - ότι σχεδίαζαν τον θάνατο του αρθρογράφου της Washington Post, προκαλώντας διπλωματικό χάσμα μεταξύ των δύο χωρών. Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας επέλεξαν να σταματήσουν τις δραστηριότητες των τουρκικών σχολείων στο βασίλειο, καθώς και να διατάξουν ανεπίσημο μποϊκοτάζ των τουρκικών προϊόντων.

Ωστόσο, η προβληματική οικονομία της Τουρκίας οδήγησε τον Ερντογάν να συμφιλιωθεί με το Ριάντ, καθώς και με άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Τον περασμένο Απρίλιο, ο Τούρκος πρόεδρος πραγματοποίησε μια επίδειξη κατευνασμού με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Σαουδική Αραβία, της πρώτης μετά από πέντε χρόνια. Πριν ταξιδέψει στο Ριάντ, η τουρκική δικαιοσύνη έκλεισε τον φάκελο της υπόθεσης Κασόγκι.

Σαλμάν στην Άγκυρα

Στη συνέχεια, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αποδέχθηκε πρόσκληση του Ερντογάν και ταξίδεψε στην Άγκυρα τον Ιούνιο για να εγκαινιάσει μια «νέα εποχή», επιτυγχάνοντας «πλήρη εξομάλυνση» και «επιστροφή στην προ κρίσης περίοδο», δήλωσε στο Reuters Τούρκος αξιωματούχος. Μόλις άνοιξε αυτή η νέα εποχή, το Ριάντ ήρε το αδήλωτο εμπάργκο στα τουρκικά προϊόντα, αυξάνοντας το διμερές εμπόριο. Ομοίως, ο Halil Özcan, πρόεδρος της τουρκοσαουδαραβικής επιτροπής φιλίας του τουρκικού κοινοβουλίου, σημείωσε ότι η συμφιλίωση μεταξύ Άγκυρας και Ριάντ θα συμβάλει «σημαντικά στην περιφερειακή σταθερότητα».

Πρόσφατα, ο Ερντογάν και ο Μπιν Σαλμάν συναντήθηκαν ξανά στο Κατάρ κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θεσσαλονίκη: Συγκλονιστικό βίντεο ‑ drone από τις καμένες εκτάσεις σε Ωραιόκαστρο και Φιλοθέη

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Αποκαρδιωτικές εικόνες από την καταστροφή που προκάλεσε η μεγάλη φωτιά στα όρια των δήμων Ωραιοκάστρου και Παύλου Μελά

Επίδομα αδείας 2026: Τι αλλάζει φέτος και ποιοι εργαζόμενοι επηρεάζονται

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Με την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 920 ευρώ από 1η Απριλίου, αλλάζουν τα ποσά του επιδόματος αδείας για χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

16χρονη κατέρρευσε με καρδιακή ανακοπή στο σπίτι – Η μητέρα της την έσωσε κάνοντας ΚΑΡΠΑ

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Ο απινιδωτής τέθηκε σε λειτουργία μέσα σε λιγότερο από δύο λεπτά και με την πρώτη απινίδωση η 16χρονη ανέπνευσε ξανά

Θεσσαλονίκη: 16χρονη κατέρρευσε με καρδιακή ανακοπή στο σπίτι – Η μητέρα της την έσωσε κάνοντας ΚΑΡΠΑ

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Ο απινιδωτής τέθηκε σε λειτουργία μέσα σε λιγότερο από δύο λεπτά και με την πρώτη απινίδωση η 16χρονη ανέπνευσε ξανά

Hellenic Train: Αναστολή δρομολογίων στο τμήμα Ασπρόπυργος – Ανω Λιόσια εξαιτίας πυρκαγιάς

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Δρομολόγια του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Αθηνών επηρεάζονται με καθυστερήσεις και τροποποιήσεις, ενώ τμήματα διαδρομών αντικαθίστανται με λεωφορεία της Hellenic Train

Σερένα Γουίλιαμς: Ανέβασε φωτογραφία με το υγρό που αφαίρεσαν από το γόνατό της – «Απλά... ουάου»

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Η Σερένα Γουίλιαμς αναγκάστηκε να αποσυρθεί από το διπλό γυναικών στο Γουίμπλεντον λόγω τραυματισμού στο γόνατο

Σκιάθος: Συνελήφθη 27χρονος που επιτέθηκε σε πολίτες – Πετούσε καρέκλες και ξεσήκωνε τους περαστικούς

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Σκηνές έντασης ξεδιπλώθηκαν τα ξημερώματα στο νησί της Σκιάθου

Καπνός, διοξίνες, βενζόλιο: Τι αναπνέει η Θεσσαλονίκη μετά τη φωτιά – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο – Ελεύθερος ο 76χρονος

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
«Χρησιμοποιήστε μάσκες υψηλής προστασίας» συστήνει ο καθηγητής Μηχανικής Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Φωτιά στην Οινόη Αττικής: Μεγάλη επιχείρηση κατάσβεσης με 10 εναέρια μέσα

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στο σημείο της πυρκαγιάς

Χρέη στην Εφορία: Όλες οι προθεσμίες και οι πληρωμές του Ιουλίου

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Πώς θα επιβιώσετε από το φορολογικό «σαφάρι» του Ιουλίου

Θεσσαλονίκη: Ποιος βρέθηκε πίσω από την υπόθεση της 7χρονης που περιπλανιόταν μόνη στο κέντρο

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Το ανήλικο κορίτσι εντοπίστηκε ασυνόδευτο από διερχόμενους πολίτες, οι οποίοι ειδοποίησαν άμεσα την αστυνομία.

Στο νοσοκομείο ο χρυσός Ολυμπιονίκης στην ξιφασκία Αλντο Μοντάνο: «Παλεύα για τη ζωή μου» μετά από αναφυλακτικό σοκ

Αθλητικά Νέα 05.07.2026
Σοβαρή αλλεργική αντίδραση έπειτα από γεύμα σε εστιατόριο της Ρώμης για τον Ιταλό Ολυμπιονίκη - «Είχα ενημερώσει εκ των προτέρων για την αλλεργία μου», τόνισε