E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πέτυχε το πείραμα της τετραήμερης εργασίας;

Τι έδειξε έρευνα

Δημοσίευση 1/12/2022 | 17:20

Πέτυχε το πείραμα της τετραήμερης εργασίας;

Η πρώτη φάση της δοκιμής για τετραήμερη απασχόληση 32 ωρών χωρίς μείωση αποδοχών ολοκληρώθηκε και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι εταιρείες ενδιαφέρονται να συνεχίσουν να απασχολούν τους εργαζομένους του με το καθεστώς αυτό.

Μετά από πειραματική περίοδο έξι μηνών για το πρώτο γκρουπ τέτοιων επιχειρήσεων προκύπτει ότι η εταιρείες με την τετραήμερη εργασία είδαν τα έσοδά τους να αυξάνονται, την παραγωγικότητα να ενισχύεται και τις ημέρες που οι εργαζόμενοι δήλωναν ασθένεια να μειώνονται. Επίσης είδαν μείωση των παραιτήσεων. Ειδικότερα, καμία από τις 33 εταιρείες που έλαβαν μέρος σε αυτό το στάδιο της έρευνας δεν εξετάζει επαναφορά της πενθήμερης εργασίας.

Τα σχετικά αποτελέσματα προκύπτουν από την πρώτη έκθεση με την ανάλυση των αποτελεσμάτων της εν λόγω δοκιμαστικής περιόδου που έδωσε στη δημοσιότητα η μη κερδοσκοπική ομάδα προώθησης της ιδέας, η 4 Day Week Global με έδρα τη Νέα Ζηλανδία. Η 4 Day Week Global, η οποία οργάνωσε τη μελέτη σε συνεργασία με το University College του Δουβλίνου, το Πανεπιστήμιο του Cambridge και το Boston College. Πλέον θα ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες μελέτες καθώς πολύ περισσότερες εταιρείες διενεργούν πλέον τέτοιες δοκιμές τετραήμερης εργασίας, πολλές από τις οποίες μάλιστα ολοκληρώνονται στα τέλη του έτους. Είναι ενδεικτικό ότι στη Βρετανία τον Ιούνιο περισσότεροι από 3.000 εργαζόμενοι σε 70 εταιρείες ξεκίνησαν τέτοια εξάμηνη δοκιμή τετραήμερης εβδομάδας εργασίας, στο πλαίσιο παρόμοιου πιλοτικού προγράμματος.

Οι εν λόγω εταιρείες της πρώτης αυτής έκθεσης που συμμετείχαν στο εξαμηνιαίο πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο έδινε στους εργαζόμενους μια επιπλέον ημέρα άδειας την εβδομάδα χωρίς μείωση των αποδοχών, δήλωσαν ότι -άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο- πως δεν εξετάζουν να επιστρέψουν στο παραδοσιακό μοντέλο της πενθήμερης εργασίας. Πρόκειται για εταιρείες με σχεδόν 1.000 εργαζομένους οι οποίες δηλώνουν ως έδρα τις ΗΠΑ, την Ιρλανδία και την Αυστραλία.

Αυτό το διάστημα «τρέχουν» επίσης αντίστοιχα πιλοτικά προγράμματα με εταιρείες από τις παραπάνω αυτές χώρες, αλλά και από χώρες όπως ο Καναδάς, διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και η Νότιος Αφρική.

Η έρευνα

Συνολικά, όπως αναφέρεται, οι 33 εταιρείες που συμμετείχαν απασχολούσαν 903 άτομα κατά την έναρξη της πιλοτικής περιόδου και 969 άτομα στο τέλος της. Οι περισσότερες (οι 12) επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στους κλάδους της διοίκησης, της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών. Χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει μεταξύ της ομάδας είναι ο μεγάλος αριθμός των πιο μικρών εταιρειών με το 52% να εμφανίζεται να έχει λιγότερους από δέκα υπαλλήλους. Οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται στις ΗΠΑ και την Ιρλανδία, ενώ μεγάλη πολυεθνική που συμμετείχε έχει προσωπικό εκτός από τις ΗΠΑ και σε Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Βρετανία.

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα

Τα συμπεράσματα που παρουσίασε η 4 Day Week Global δείχνουν ότι με την τετραήμερη εργασία οι εργαζόμενοι αισθάνονταν λιγότερο άγχος και εξάντληση, ενώ ανέφεραν υψηλότερα ποσοστά προσωπικής ικανοποίησης. Επίσης καταγράφηκαν και θετικά περιβαλλοντικά αποτελέσματα από τη μείωση της συχνότητας μετακινήσεων, διαπίστωσε η μελέτη.

Όταν ρωτήθηκαν οι εργοδότες για το ποια ήταν συνολικά η απόδοση της εταιρείας από το πιλοτικό πρόγραμμα τετραήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, η μέση βαθμολογία ήταν 7,6 με άριστα το 10. Σε απάντηση στην ερώτηση σχετικά με το πώς επηρεάστηκε η παραγωγικότητα της εταιρείας, ο μέσος όρος βαθμολογίας ήταν επίσης υψηλός στο 7,7. Μεταξύ των 27 εταιρειών που απάντησαν στη συγκεκριμένη ερώτηση, τα δύο τρίτα (οι 18) σίγουρα συνεχίζουν με το καθεστώς της τετραήμερης εργασίας. Πάνω από το ένα τέταρτο (οι 7) απάντησαν ότι σχεδιάζουν να αποφασίσουν να συνεχίσουν την τετραήμερη εργασία αλλά δεν έχουν λάβει ακόμη τελική απόφαση. Μια τείνει να συνεχίσει με το καθεστώς αυτό και άλλη μια δεν είναι ακόμη σίγουρη. Καμία δεν σκέφτεται να μην συνεχίσει με το καθεστώς της τετραήμερης εργασίας, αναφέρει η μελέτη της 4 Day Week Global.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χανιά: Αυτοπυροβολήθηκε 77χρονος ‑ Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύματα στην κοιλιά

E-Daily 2.TopNews 11.05.2026
Τις συνθήκες τραυματισμού του 77χρονου διερευνά η Αστυνομία

Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους λόγω τεχνικού προβλήματος

E-Daily 2.TopNews 11.05.2026
Αναστάτωση επικράτησε σε πτήση από Αθήνα με προορισμό το Μόναχο, όταν το αεροσκάφος επέστρεψε εκτάκτως στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έπειτα από ένδειξη τεχνικής βλάβης

Τάεκβοντο: Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Στέλλα Μαρεντάκη

E-Daily 2.TopNews 11.05.2026
Η Στέλλα Μαρεντάκη κατέκτησε την πρώτη θέση στα -67 κιλά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ταεκβοντό στο Μόναχο, χαρίζοντας στην Ελλάδα μία σπουδαία διάκριση

Μετ` εμποδίων η εκκένωση του «MV Hondius» ‑ Αγκυροβόλησε στο λιμάνι της Γκραναδίγια λόγω καιρού

E-Daily 2.TopNews 11.05.2026
Τα 26 μέλη του πληρώματος θα παραμείνουν στο πλοίο για να το οδηγήσουν στην Ολλανδία

Ζαγόρι: Πεζοπόρος έπεσε σε μονοπάτι ‑ Είναι πολυτραυματίας

E-Daily 2.TopNews 11.05.2026
Ο άνδρας βρισκόταν σε μονοπάτι ανατολικά της Ελάτης Ζαγορίου

Εξαφανίστηκε 52χρονος στην Τρίπολη

E-Daily 2.TopNews 11.05.2026
Ο Γκοργκόλης Χρήστο εξαφανίστηκε στις 5 Μαΐου 2026.

Ισπανία: Κλείδωσαν για 3,5 χρόνια τα παιδιά τους σπίτι, λόγω φόβων μετά τον Covid

E-Daily 2.TopNews 11.05.2026
Ζευγάρι φυλακίστηκε γιατί κλείδωσε στο σπίτι για τριάμισι χρόνια τα παιδιά του, λόγω φοβιών για τον έξω κόσμο μετά την πανδημία

Το Ιράν εκτέλεσε κορυφαίο φοιτητή αεροδιαστημικής μηχανικής ως κατάσκοπο της CIA και της Μοσάντ

E-Daily 2.TopNews 11.05.2026
Ο Ερφάν Σακουρζάντε πέρασε 9 μήνες στην απομόνωση πριν εκτελεστεί

Καιρός: Καμπανάκι επιστημόνων για ένα «Godzilla Super El Nino» ‑ Ίσως το ισχυρότερο του 21ου αιώνα

E-Daily 2.TopNews 11.05.2026
Ορισμένα μοντέλα συγκρίνουν τις δυνατότητές του με το καταστροφικό Ελ Νίνιο του 1877, το οποίο προκάλεσε μαζική πείνα και εκατομμύρια θύματα

Εκνευρίστηκε ο Μακρόν στο Ναϊρόμπι, πήρε το μικρόφωνο και ζήτησε ησυχία από το κοινό

Κόσμος 11.05.2026
«Αν θέλετε να μείνετε εδώ, θα τηρήσουμε τους ίδιους κανόνες»

«Παγίδα» το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης – Υπάλληλος έπαθε ηλεκτροπληξία

Ελλάδα 11.05.2026
Ανακοίνωση του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης

Νεκρός άνδρας στο Μεσολόγγι μετά από πτώση της μηχανής του στο νερό από την προβλήτα

Ελλάδα 11.05.2026
Σε εξέλιξη η έρευνα του Λιμενικού για τις συνθήκες του συμβάντος