E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο ηγέτης του ISIS αυτοκτόνησε ζωσμένος με εκρηκτικά

Τι αναφέρει το πρακτορείο Reuters

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/12/2022 | 13:26

Ο ηγέτης του ISIS αυτοκτόνησε ζωσμένος με εκρηκτικά

Την Τετάρτη, το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε ότι ο Αμπού αλ Χασάν αλ Χασέμι αλ Κουράισι, ηγέτης του ISIS, σκοτώθηκε στη μάχη. Όπως είπαν αυτόπτες μάρτυρες, ο αλ Κουράισι σκοτώθηκε τον Οκτώβριο στη Συρία στην πόλη Τζασέμ, όταν τοπικοί μαχητές περικύκλωσαν τον ίδιο και τους υπασπιστές του.

Χθες ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε πως σκοτώθηκε σε επιχείρηση του Ελεύθερου Συριακού Στρατού στην επαρχία Ντερά, η οποία πέρασε στον έλεγχο του συριακού στρατού το 2018, όταν με διαμεσολάβηση της Ρωσίας υπογράφτηκαν συμφωνίες συμφιλίωσης, που επέστρεψαν τον έλεγχο της νότιας Συρίας στη Δαμασκό.

Πού εντοπίστηκε ο πρώην αρχηγός

Ο Κουράισι και οι υπασπιστές του εντοπίστηκαν μέσα σε κρυψώνα σπιτιού, σύμφωνα με τις πηγές, στις οποίες περιλαμβάνονται μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και συγγενείς συντρόφων του που σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις καθώς και κάτοικοι της Τζασέμ.

«Ο αρχηγός και ένας σύντροφός του ανατινάχθηκαν με ζώνες με εκρηκτικά αφότου οι μαχητές μας κατάφεραν να εισβάλουν στο κρυσφήγετό τους», είπε ο Σαλέμ αλ Χοράνι, ένας κάτοικος της Τζασέμ και πρώην μαχητής, ο οποίος συμμετείχε στην πολιορκία των τριών σπιτιών όπου ανακαλύφθηκε ο πυρήνας του ΙΚ.

Ο FSA λάμβανε υποστήριξη από τη Δύση και από τα κράτη του Κόλπου μέχρι που την απέσυραν το 2018, αλλά οι μαχητές του παρέμειναν στην περιοχή μετά τις συμφωνίες συμφιλίωσης βάσει των οποίων παρέδωσαν τον βαρύ οπλισμό τους αλλά τους επιτράπηκε να κρατήσουν τον ελαφρύ.

Ο νέος ηγέτης

Το IS ανακοίνωσε τον Abu al-Hassan al-Hashemi al-Quraishi ως νέο ηγέτη του τον Μάρτιο μετά το θάνατο του προκατόχου του Abu Ibrahim al-Hashemi al-Quraishi. Ο τελευταίος Κουραΐσι ήταν αδελφός του πρώην χαλίφη του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, σύμφωνα με δύο ιρακινούς αξιωματούχους.

Τόσο ο Κουραΐσι, όσο και ο Μπαγκντάντι πέθαναν ανατινάζοντας τον εαυτό τους και τα μέλη της οικογένειάς τους κατά τη διάρκεια επιδρομών των ΗΠΑ στα κρησφύγετα τους στη βόρεια Συρία.

Λίγα λόγια για την οργάνωση

Το Ισλαμικό Κράτος αναδύθηκε από το χάος του εμφυλίου πολέμου στη γειτονική Συρία την περασμένη δεκαετία και κατέλαβε τεράστιες περιοχές του Ιράκ και της Συρίας το 2014. Ο Μπαγκντάντι κήρυξε Ισλαμικό χαλιφάτο από ένα τζαμί στη Μοσούλη του βόρειου Ιράκ εκείνο το έτος και αυτοανακηρύχτηκε χαλίφης όλων μουσουλμάνοι.

Η βάναυση κυριαρχία του Ισλαμικού Κράτους, κατά την οποία σκότωσε και εκτέλεσε χιλιάδες ανθρώπους στο όνομα της στενής ερμηνείας του Ισλάμ, έλαβε τέλος στη Μοσούλη όταν οι ιρακινές και διεθνείς δυνάμεις νίκησαν την ομάδα εκεί το 2017.

Οι εναπομείναντες χιλιάδες μαχητές της έχουν κρυφτεί τα τελευταία χρόνια ως επί το πλείστον σε απομακρυσμένες περιοχές, αλλά εξακολουθούν να είναι σε θέση να πραγματοποιούν σημαντικές επιθέσεις τύπου ανταρτών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απόλυτη ανατροπή: Η ΕΕ ξανανοίγει το «παγωμένο» εμπορικό deal με τις ΗΠΑ εν μέσω πολέμου στον Κόλπο

Κόσμος 17.03.2026
Η ΕΕ επανεκκινεί την κύρωση της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, την ώρα που ο πόλεμος στον Κόλπο και η κρίση στο Ορμούζ ανατρέπουν το παγκόσμιο εμπόριο

Η εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα μήνυσε την OpenAI για μαζική υφαρπαγή του περιεχομένου της

Tech + Science 17.03.2026
Η Britannica ισχυρίζεται επιπλέον ότι η OpenAI παράγει επινοημένες πληροφορίες και τις αποδίδει ψευδώς στον εκδότη

Αρτα: Επί τρεις ώρες ήταν εγκλωβισμένος ο εργαζόμενος που έχασε τη ζωή του

Ελλάδα 17.03.2026
Οι συνάδελφοί του παρότι γνώριζαν πού είχε θαφτεί, δεν μπορούσαν να τον απεγκλωβίσουν

«Τουρισμός καυσίμων»: Ευρωπαίοι οδηγοί σε απόγνωση διασχίζουν σύνορα χωρών για να βάλουν βενζίνη

Κόσμος 17.03.2026
Στην Ολλανδία, η μέση τιμή της απλής βενζίνης ξεπερνά τα 2,17 ευρώ - Δείτε τα βίντεο

Στέφανος Τσιτσιπάς: Για πρώτη φορά εκτός top‑50 μετά τον Απρίλιο του 2018

Αθλητικά Νέα 17.03.2026
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι πλέον στο Νο51 της παγκόσμιας κατάταξης

Τραμπ: «Πρέπει να σκεφτούμε την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ»

Ελλάδα 17.03.2026
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε: «Δεν έχω τίποτα συγκεκριμένο στο μυαλό μου αυτή τη στιγμή, αλλά δεν είμαι και ιδιαίτερα ενθουσιασμένος».

Τουρκία: Επίθεση Τσελίκ στις χώρες της Ευρώπης που έστειλαν βοήθεια στην Κύπρο

Κόσμος 17.03.2026
Την έντονη δυσαρέσκεια της Τουρκίας έναντι της αλληλεγγύης της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών χωρών προς την Κύπρο, διατύπωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Ερντογάν

Αποκάλυψη της Washington Post για το Ισραήλ

Κόσμος 17.03.2026
Το Ισραήλ καλεί τους Ιρανούς να διαδηλώσουν κατά του καθεστώτος, αν και γνωρίζει ότι τους στέλνει σε μαζική σφαγή

Ελεύθερη με περιοριστικούς όρους η Μαρία Καρρά, χήρα του Γιώργου Τράγκα

Ελλάδα 17.03.2026
Αντιμετωπίζει κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα

Τραμπ: Δεν «χρειαζόμαστε» πλέον ούτε επιθυμούμε τη βοήθεια των χωρών του ΝΑΤΟ

Κόσμος 17.03.2026
Σε παραδοχή πως οι περισσότεροι σύμμαχοι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ δεν θέλουν να εμπλακούν στη στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν, προχώρησε σε οργίλο ύφος ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ισόβια στον 22χρονο μητροκτόνο της Λάρισας – Καμία αντίδραση στο άκουσμα της απόφασης

Ελλάδα 17.03.2026
Ομόφωνα ένοχος για ανθρωποκτονία με δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και παράνομη οπλοφορία ο 22χρονος