E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μουντιάλ 2022: Από επίσημα χείλη η παραδοχή ότι «400 ‑ 500 ξένοι εργάτες σκοτώθηκαν» στο Κατάρ

Ο Χασάν αλ - Ταουάντι, γενικός γραμματέας της Ανώτατης Επιτροπής του Μουντιάλ, προέβη στην παραδοχή αυτή κατά τη διάρκεια συνέντευξης

Δημοσίευση 29/11/2022 | 17:24

Μουντιάλ 2022: Από επίσημα χείλη η παραδοχή ότι «400 ‑ 500 ξένοι εργάτες σκοτώθηκαν» στο Κατάρ

Ένας από τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους για τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στο Κατάρ γνωστοποίησε πως ο αριθμός των μεταναστών εργατών που σκοτώθηκαν στα εργοτάξια του Μουντιάλ κυμαίνονται μεταξύ «400 - 500».

Ο Χασάν αλ-Ταουάντι, γενικός γραμματέας της Ανώτατης Επιτροπής του Μουντιάλ, προέβη στην παραδοχή αυτή κατά τη διάρκεια συνέντευξης. Ωστόσο, διευκρίνισε πως ο ακριβής αριθμός των θυμάτων «παραμένει ακόμα υπό συζήτηση».

«Η εκτίμηση είναι γύρω στους 400. Μεταξύ 400 και 500. Δεν έχω τον ακριβή αριθμό, αυτό είναι κάτι που παραμένει υπό συζήτηση» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος στην εκπομπή του Πιρς Μόργκαν.

«Και ο ένας θάνατος είναι πολύς, τόσο απλά. Όμως, κάθε χρόνο τα πρότυπα υγείας και ασφάλειας βελτιώνονται, τουλάχιστον στα δικά μας εργοτάξια, τα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αυτά για τα οποία ήμασταν υπεύθυνοι εμείς. Στο βαθμό ώστε υπάρχουν συνδικάτα που επαινούν το έργο που έχει γίνει στις τοποθεσίες του Παγκοσμίου Κυπέλλου» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σημειώνεται πως η Ανώτατη Επιτροπή ισχυριζόταν μέχρι πρότινος πως υπήρξαν τρεις θάνατοι ξένων εργατών που συνδέονταν με τη εργασία στα στάδια, και 37 άλλοι μη σχετιζόμενοι, από τη στιγμή της έναρξης των εργασιών, το 2014.

Οι δηλώσεις του Ταουάντι προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων. «Είναι το τελευταίο δείγμα της αδικαιολόγητης έλλειψης διαφάνειας του Κατάρ στο θέμα των θανάτων ξένων εργατών. Χρειαζόμαστε σωστά στοιχεία και ενδελεχή έρευνα, όχι ασαφείς αριθμούς που ανακοινώνονται μέσω τηλεοπτικών συνεντεύξεων. Η Fifa και το Κατάρ έχουν να απαντήσουν σε πολλά, μεταξύ αυτών πού, πότε και πώς πέθαναν αυτοί οι άνδρες και αν οι οικογένειές τους έλαβαν αποζημίωση» ανέφερε ο Νίκολας ΜακΓκίχαν της οργάνωσης Fair Square.

Το 2021, ο Guardian είχε δημοσιεύσει έρευνα που καταδείκνυε πως πάνω από 6.500 μετανάστες εργάτες από πέντε χώρες -Ινδία, Πακιστάν, Νεπάλ, Μπαγκλαντές και Σρι Λάνκα- είχαν χάσει τη ζωή τους στο Κατάρ, μεταξύ 2011, τη χρονιά που το εμιράτο κέρδισε την υποψηφιότητα διοργάνωσης του παγκοσμίου κυπέλλου, και 2020.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Προϋπολογισμός 2026: Εγκρίθηκε με 159 «ναι» από τη Βουλή μετά από θυελλώδη συζήτηση

Ελλάδα Χτες
Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική παράδοση, η ψήφιση του προϋπολογισμού εκλαμβάνεται και ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Koυπόνι 200 ευρώ για Gigabit Voucher – Όλα τα βήματα για να προλάβετε την επιδότηση

Tech + Science Χτες
Λίγες ημέρες έμειναν για την αίτηση για τις οπτικές ίνες – Πότε εκπνέει η προθεσμία

ΟΠΕΚΕΠΕ: Η «παγίδα» με τα παρατσούκλια και ο μύθος του άλλου «Φραπέ»

Ελλάδα Χτες
Πρόκειται για μια αφήγηση που παρουσιάστηκε ως «αποκάλυψη», αλλά στην πραγματικότητα συνιστά μια βολική κατασκευή, η οποία -παρά το αρχικό της θόρυβο- καταρρέει πλήρως.

Θεσσαλονίκη: Αγρότες από το μπλόκο Μαλγάρων μοίρασαν ρύζι σε διερχόμενους οδηγούς

Ελλάδα Χτες
Αγρότες στα Μάλγαρα μοίρασαν αδιάθετο ρύζι σε οδηγούς - Πρόκειται για μια δράση που έχει ως στόχο την ενημέρωση του κόσμου αλλά και την ευαισθητοποίησή του

Στεγαστική κρίση: Αυτό είναι το πρώτο σχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπισή της

Κόσμος Χτες
Αυξήσεις 60% στις τιμές κατοικιών, 30% στα ενοίκια και 1,3 εκατ. άστεγοι - Το ευρωπαϊκό σχέδιο για 650.000 νέες κατοικίες ετησίως και μέτρα για τον περιορισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Μυστήριο με τον θάνατο αντιπροσώπου σερβικής εταιρείας όπλων στη Μόσχα

Κόσμος Χτες
Τον Ιούνιο η συγκεκριμένη εταιρεία συμπεριλήφθηκε στη λίστα που δημοσίευσε η υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών της Ρωσίας με τις σερβικές εταιρείες που προμηθεύουν το Κίεβο με πυρομαχικά

Ανατροπή στη δολοφονία της 22χρονης τραγουδίστριας Delarosa στο Λος Αντζελες

Κόσμος Χτες
Παιδικοί φίλοι πίσω από την παγίδα θανάτου

Αργίες 2026: Όλα τα τριήμερα της νέας χρονιάς

Ελλάδα Χτες
Δεν έχει πολλές ημέρες ξεκούρασης η νέα χρονιά

Κουτσούμπας σε Κωνσταντοπούλου στη Βουλή: Αυτή είστε!

Ελλάδα Χτες
Η αντιπαράθεση έγινε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, όταν ο κ. Κουτσούμπας επέκρινε όλα τα κόμματα για φιλονατοϊκή στάση – Αντίδραση από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου