E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το κρέας που φτιάχτηκε χωρίς να σκοτωθεί κανένα ζώο

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έδωσε έγκριση για την παραγωγή του

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 27/11/2022 | 00:06

Το κρέας που φτιάχτηκε χωρίς να σκοτωθεί κανένα ζώο
@instagram.com/upsidefoods/

Έχετε ακούσει για κρέας που φτιάχνεται σε επιστημονικά εργαστήρια χωρίς να σκοτωθεί κανένα ζώο; Σύντομα λοιπόν θα γίνει πραγματικότητα στις ΗΠΑ.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων της χώρας πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε πως το κοτόπουλο που φτιάχτηκε σε εργαστήριο είναι ασφαλές για τροφή, μια απόφαση που μπορεί να προκαλέσει επανάσταση στον τομέα των τροφίμων της χώρας για πάντα.

Η ανακοίνωση αναφέρεται στο προϊόν της startup από την Καλιφόρνια, Upside Foods, αλλά μπορεί σύντομα να επεκταθεί και σε άλλα συνθετικά κρέατα από άλλες εταιρείες.

Ο Costa Yiannoulis που εργάζεται στη μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας στον κόσμο Synthesis Capital, δήλωσε πως “Θα βλέπουμε αυτή την ημέρα ως την ημέρα που ξεκίνησε να αλλάζει ολόκληρο το σύστημα τροφίμων. Οι ΗΠΑ είναι η πρώτη σημαντική αγορά που το κάνουν αυτό, κάτι που θα προκαλέσει σεισμό”.

Η Σιγκαπούρη ήταν μέχρι τώρα η μοναδική χώρα στον κόσμο που το κρέας που δημιουργήθηκε σε εργαστήρια μπορεί να πωληθεί νόμιμα στους καταναλωτές.

Για να μπορέσει να κατασκευάσει το κοτόπουλο, η εταιρεία Upside Foods από την Καλιφόρνια, συλλέγει κύτταρα από ιστό κοτόπουλου και καλλιεργεί βρώσιμη σάρκα κοτόπουλου υπό ελεγχόμενες συνθήκες σε βιοαντιδραστήρες. Η εταιρεία επιμένει ότι η καλλιεργούμενη σάρκα είναι πανομοιότυπη με αυτή που προέρχεται από κοτόπουλα που εκτρέφονται συμβατικά και εν τέλει σφάζονται.

Δεκάδες μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων των ΗΠΑ ελπίζουν να μπορέσουν να κάνουν το ίδιο, σύμφωνα με την Washington Post, και ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων αναμένεται να κάνει προσεχώς κι άλλες ανακοινώσεις πάνω σε αυτό.

Εκτός από τα οφέλη για το περιβάλλον, όπως οι υψηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την εκτροφή ζώων, αυτή η ανακοίνωση είναι σημαντική και για την κακομεταχείριση των ζώων. Μπορεί επίσης να κάνουν τους χορτοφάγους να ξαναρχίσουν το κρέας, αφού κανέναν ζώο δεν σκοτώνεται κατά τη διαδικασία παραγωγής.

Ωστόσο, οι υψηλότερες τιμές αλλά και ο σκεπτικισμός των καταναλωτών μπορεί να καθυστερήσει την αλλαγή της προτίμησης σε κρέας εργαστηρίου. Πάντως, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Marion Nestle, ανέφερε πως συμφωνεί ότι το συγκεκριμένο κρέας είναι ασφαλές αλλά επίσης καταλαβαίνει και τις αμφιβολίες του κόσμου. “Είναι μια τεχνολογική λύση σε ένα πολύπλοκο πρόβλημα. Δεν ξέρουμε αρκετά γι’ αυτό γύρω από αυτό, γι’ αυτό πιστεύω ότι υπάρχει μια αναμενόμενη διστακτικότητα”.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βασανιστήρια και σκλάβοι: Ο σκοτεινός κόσμος των στρατοπέδων απάτης της Μιανμάρ

Stories 11.09.2025
Εκατοντάδες άνθρωποι κρατούνται παρά τη θέλησή τους

Οι «ασφαλείς» δουλειές που κινδυνεύουν πρώτες από την τεχνητή νοημοσύνη

Νέα Εποχή 11.09.2025
Η τεχνητή νοημοσύνη ανεβάζει τον κίνδυνο μιας «jobless recovery» – μιας οικονομικής ανάκαμψης χωρίς ανάλογη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Οι 7 φορές που ενεργοποιήθηκε το Αρθρο 4 του ΝΑΤΟ

Stories 11.09.2025
Η Πολωνία ζήτησε χθες την ενεργοποίησή του μετά από παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη

5 fashion trends που στην πραγματικότητα κρύβουν… αρρώστιες!

Νέα Εποχή Χτες
Από την αρχαία Αίγυπτο μέχρι τη βικτωριανή Αγγλία: πώς η υγεία «γέννησε» τις πιο iconic τάσεις

Από ποδοσφαιριστής… σε σταρ που θρηνούσε δύο αδέλφια: Η αληθινή ιστορία του Νίκου Κούρκουλου που σοκάρει!

Stories Χτες
Από ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού σε αστέρι του ελληνικού κινηματογράφου – η ζωή του Νίκου Κούρκουλου ανάμεσα στην λάμψη, το θέατρο και τις δύο τραγωδίες που τον σημάδεψαν

«Σταμάτησε το ρολόι στις 13:40» – Η τραγωδία με τις 21 μαθήτριες που σημάδεψε την Ελλάδα

Stories Προχτές
Το καΐκι «Δύο Γιώργηδες» και η εκδρομή που βάφτηκε με αίμα και δάκρυα

Μπούργκα και μπάλα: Οι Αφγανές που μετατρέπουν τον πόνο τους σε διαμαρτυρία

Stories Προχτές
«Μας πήραν τα σπορ, όχι το πάθος»: Η συγκλονιστική ιστορία της Νούρα