E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί τα σπερματοζωάρια μειώθηκαν κατά 50% από το 1973

«Έχουμε σοβαρό πρόβλημα στα χέρια μας»

Δημοσίευση 15/11/2022 | 17:39

Γιατί τα σπερματοζωάρια μειώθηκαν κατά 50% από το 1973

Μια νέα μελέτη που βγήκε στη δημοσιότητα υποστηρίζει ότι τα ποσοστά σπερματοζωαρίων στους άνδρες έχουν μειωθεί 50% μέσα σε λιγότερο από έναν αιώνα, με αποτέλεσμα να πλανάται ο κίνδυνος της υπογεννητικότητας, παρά τα 8 δισεκατομμύρια που υπάρχουν στον πλανήτη αυτή τη στιγμή.

Τα συμπεράσματα δημοσιεύτηκαν στο Human Reproduction Update με διεθνείς ερευνητές να παρακολουθούν τον αριθμό και τις συγκεντρώσεις σπέρματος από δείγματα σε όλο τον κόσμο μεταξύ 1973 και 2018, σύμφωνα με την dailymail.co.uk.

Έτσι, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο μέσος αριθμός σπερματοζωαρίων μειώθηκε κατά 51,6% μεταξύ 1973 και 2018 σε άνδρες από όλες τις ηπείρους, ενώ οι συγκεντρώσεις μειώθηκαν κατά 2,64% ετησίως από το 2000, ταχύτερα από την προηγούμενη πτώση 1,16% από το 1972.

Οι ερευνητές λοιπόν, αναφέρουν πως «έχουμε σοβαρό πρόβλημα στα χέρια μας» και επιρρίπτουν τις ευθύνες στο σύγχρονο τρόπο ζωής, αφού υπάρχουν χημικά τόσο στο περιβάλλον, λόγω της κλιματικής κρίσης, όσο και στα τρόφιμα ή τα πράγματα που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος.

Χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής συγγραφέας καθηγητής Hagai Levine, επιδημιολόγος στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, σημείωσε πως «τα ευρήματά μας, χρησιμεύουν ως ένα καναρίνι μέσα σε ένα ανθρακωρυχείο. Έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα στα χέρια μας που, εάν δεν μετριαστεί, θα μπορούσε να απειλήσει την επιβίωση της ανθρωπότητας».

«Συνολικά, βλέπουμε μια σημαντική παγκόσμια μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων άνω του 50% τα τελευταία 46 χρόνια, μια μείωση που έχει επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε στη συνέχεια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

H Starbucks απολύει εργαζόμενους στις ΗΠΑ και κάνει reset στην Ελλάδα

E-Daily 3.Left 17.05.2026
Μεταφέρει μέρος του προσωπικού στο Νάσβιλ λόγω των χαμηλότερων φόρων και μισθών

Η Μαρία Καρυστιανού στον Αρειο Πάγο για το νέο κόμμα τη Δευτέρα – «Είναι επίσημο πλέον το ξεκίνημα»

E-Daily 2.TopNews 17.05.2026
«Γράφουμε όλοι μαζί τη σωστή και την καλή ιστορία» τόνισε, μεταξύ άλλων, η Μαρία Καρυστιανού

Μετρό: Σε ποιους σταθμούς αλλάζει από σήμερα το ωράριο λειτουργίας

E-Daily 2.TopNews 17.05.2026
Προσωρινές αλλαγές στη λειτουργία τεσσάρων σταθμών της Γραμμής 2 του Μετρό Αθήνας θα ισχύσουν από το βράδυ της Κυριακής 17 Μαΐου, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ

Ποιος Έλληνας συνθέτης κρύβεται πίσω από τη μεγάλη νίκη της Βουλγαρίας στη Eurovision 2026

E-Daily 3.Left 17.05.2026
Ο Δημήτρης Κοντόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς, υπογράφει το «Bangaranga» που χάρισε στη Βουλγαρία την πρώτη της νίκη στον θεσμό.

Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε στις τουαλέτες στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Ελλάδα Χτες
Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις

Καλαμάτα: Ανήλικοι οδηγοί πατινιού παρέσυραν γυναίκα ‑ Εξαφανίστηκαν και προσπάθησαν να το κρύψουν

Ελλάδα Χτες
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το ατύχημα διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές

Έκλεισε σχολείο στο Ηράκλειο Κρήτης λόγω... ψύλλων

Ελλάδα Χτες
Οι γονείς είναι ανήσυχοι ενώ έχει ενημερωθεί η αντιδημαρχία Παιδείας η οποία πραγματοποίησε αυτοψία στους χώρους.

Χαλκιδική: Αιμόφυρτος στο οδόστρωμα 12χρονος μετά από ατύχημα με πατίνι

Ελλάδα Χτες
Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο

Τι λέει ο παππούς για το διαμέρισμα «τρώγλη» στους Αγίους Αναργύρους

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Δεν ήταν κακοποιημένα τα παιδιά»

Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα με «μαϊμού» φάρμακα – Δρούσε μέσω εκατοντάδων ιστοσελίδων

Κόσμος Χτες
Συμμετοχή του «ελληνικού FBI» σε έρευνες της Europol και της Eurojust σε έξι χώρες

Αυστηρά μέτρα για πατίνια και γουρούνες – Παρέμβαση Χρυσοχοΐδη για οδική ασφάλεια

Ελλάδα Χτες
Νέος σχεδιασμός για κυκλοφορία, έλεγχοι στην Αθήνα και μηδενική ανοχή στα τροχαία