E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πέθανε ο Λήτης, μία απο τις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής ροκ σκηνής

Η μουσική διαδρομή του, τα πολλά συγκροτήματα και οι «Μεσαιωνικές Μπαλάντες»

Δημοσίευση 14/11/2022 | 21:29

Πέθανε ο Λήτης, μία απο τις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής ροκ σκηνής

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές της ελληνικής ροκ σκηνής, που διέγραψε μια επιτυχημένη διαδρομή στις δεκαετίες του ‘60 και του ‘70, ο Λήτης, έφυγε από τη ζωή. Ο Νικόλαος Σάννος, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, υπήρξε ο κατεξοχήν εκπρόσωπος του περιθωριακού ροκ, που άφησε το ιδιαίτερο προσωπικό μουσικό στίγμα του, και επικεντρώθηκε στο κοινωνικό τραγούδι.

Ξεκίνησε την μουσική πορεία του το 1968 με το συγκρότημα The Cannibals ενώ από το 1970 άρχισε να γράφει δικά του κομμάτια, κυρίως μπαλάντες. Στις αρχές τις δεκαετίες του ‘70 εμφανίστηκε στις μπουάτ της Πλάκας προσελκύοντας πολύ κόσμο.

Από το 1975 έπαιζε τις «Μεσαιωνικές Μπαλάντες» ως μέλος του ντουέτου «Λήτης και Ιζόλδη», στο Σπόρτινγκ, στο Κύτταρο και σε κινηματογράφους σε όλη την Αθήνα ενώ 1981 έκαναν περιοδεία στην Πελοπόννησο μαζί με τους Schmetterling και τους Sharp-ties. Παράλληλα συμμετείχαν με δυο τραγούδια στην συλλογή Happening '82, μαζί με άλλα συγκροτήματα μεταξύ των οποίων και τα Αίολος, Vavoura band, Magic de spell, Heaven and Hell, Tonal Orchestra).

Στη συνέχεια σχημάτισε το γκρουπ Λήτης + Τρύκ με το οποίο κυκλοφόρησε το LP «Ποδανά». Τους Τρύκ αποτελούσαν οι Λήτης (φωνή , κιθάρα), Αντώνης Τσέτσος (κιθάρα), Δημήτρης Κροκίδης (κιθάρα), Παναγιώτης Ζυγούρης (μπάσο).


Το 1988 παρουσίασε έναν προσωπικό δίσκο με τίτλο «Χαρακίρι» ενώ την ίδια περίπου περίοδο δημιούργησε, μαζί με τους Νίκο Γκίνη από τους Σύνδρομο και Θεόδωρο Τρύφωνα από τους Αγάπανθος, την Μουσική Συνεργατική Κίνηση Αθηνών( ΜΟΥ.ΣΥΝ.Κ.Α.), μια μη κερδοσκοπική επιχείρηση με σκοπό την προώθηση καλλιτεχνικών τάσεων από τον ευρύτερο χώρο της τέχνης. Στο club Ροντέο της πλατείας Βικτωρίας η ΜΟΥ.ΣΥΝ.Κ.Α διοργάνωσε πολλές συναυλίες ελληνικών συγκροτημάτων.

Μέχρι το 1995 έπαιζε με το συγκρότημα «Συνεργείο» ενώ η τελευταία του δισκογραφική δουλειά, που ηχογράφησε με το νέο του γκρουπ που ονομαζόταν «Σκιάχτρα» κυκλοφόρησε το 2005 με τίτλο «Νυχτώνει».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι IDLES έρχονται να κυριεύσουν την Πλατεία Νερού

Μουσική Προχτές
Τελευταία ευκαιρία για τις συνδυαστικές προσφορές των IDLES με το κέρδος έως και τα 36 ευρώ!

Η μυστική εμφάνιση πασίγνωστου ηθοποιού στην Παριζιάνα που πέρασε στα… ψιλά! ‑ Δεν το πρόσεξε ποτέ κανείς

Σινεμά 10.06.2025
Πέρασε μπροστά από την κάμερα για λίγα δευτερόλεπτα και κανείς δεν τον κατάλαβε – Μόνο οι πολύ παρατηρητικοί θα τον αναγνωρίσουν!

Η διάσημη σειρά που κάποιοι λατρεύουν και άλλοι μισούν πραγματικά

TV Σειρές 08.06.2025
Μια σαρκαστική και δραματική κομεντί στο σύγχρονο Λονδίνο

Μόνικα Μπελούτσι: Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ταορμίνα την τιμά για τα 25 χρόνια της «Μαλένα»

Σινεμά 07.06.2025
Η 60χρονη ηθοποιός έγινε διεθνώς γνωστή πρωταγωνιστώντας στην ταινία του Τζουζέπε Τορνατόρε

Όταν το έτερο μέλος των Wham! απέτυχε να κάνει σόλο καριέρα     

Μουσική 07.06.2025
Το μοναδικό άλμπουμ που κυκλοφόρησε

Παύλος Παυλίδης και Κωνσταντίνος Βήτα στο Release Athens 2025

Μουσική 07.06.2025
Μία συναυλία που δεν πρέπει να χάσεις!

Η παράξενη εξαφάνιση που κανείς δεν κατάλαβε πως έγινε

Σινεμά 07.06.2025
Μια υπόθεση που παραμένει ένα μυστήριο, περίπου 33 χρόνια μετά

Black Sabbath: Η τελευταία συναυλία του Όζι Όζμπορν με το θρυλικό συγκρότημα θα μεταδοθεί διαδικτυακά

Μουσική 06.06.2025
Ο Όζμπορν θα ανέβει στη σκηνή με τους Τόνι Αϊόμι, Γκίζερ Μπάτλερ και Μπιλ Γουόρντ μετά από 20 χρόνια