E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νέο αντικαταθλιπτικό που δρα άμεσα βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο

Δρα μέσα σε δυο ώρες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/11/2022 | 18:00

Νέο αντικαταθλιπτικό που δρα άμεσα βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο

Μια νέα προσέγγιση στη θεραπεία της κατάθλιψης διατύπωσε ομάδα μελετητών από την Κίνα, που δοκίμασε σε πειραματόζωα φάρμακο το οποίο αντιμετωπίζει τα συμπτώματα της κατάθλιψης σε λιγότερο από δυο ώρες, χωρίς παρενέργειες.

Μια πολλά υποσχόμενη μέθοδο αντιμετώπισης της κατάθλιψης μέσα σε δύο μόλις ώρες ανακάλυψε ομάδα ερευνητών από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Ναντζίνγκ στην Κίνα, που ανέπτυξε ένα νέο φάρμακο με άμεση αντικαταθλιπτική δράση. Στο σχετικό άρθρο, που δημοσιεύθηκε στο Science, οι μελετητές περιγράφουν τη νέα προσέγγιση στη θεραπεία της συχνότερης ψυχικής νόσου.

Η χρόνια κατάθλιψη αποτελεί μια από τις κυρίαρχες μορφές ψυχικής ασθένειας, αφορώντας χιλιάδες ανθρώπους ανά τον κόσμο. Η ψυχική υγεία, μάλιστα, φαίνεται να έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα με την εμφάνιση της πανδημίας, προκαλώντας νέα περιστατικά με ταχύ ρυθμό. Όσο επιβαρύνεται η ψυχική κατάσταση των ανθρώπων, τόσο εντείνεται η ανάγκη εξεύρεσης, νέων, πιο άμεσων και πιο αποτελεσματικών μεθόδων αντιμετώπισης των σχετικών παθήσεων.

Έως τώρα, τα περισσότερα φάρμακα που διατίθενται για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης δρούν αυξάνοντας τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Αυτού του είδους τα φάρμακα, ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν πολλές εβδομάδες για να δείξουν τα πρώτα αποτελέσματα, ενώ ενδέχεται να συνοδεύονται και από σοβαρές παρενέργειες, όπως η ενίσχυση των τάσεων αυτοκτονίας.

Στο πλαίσιο αυτής της νέας ερευνητικής προσπάθειας, οι μελετητές ακολούθησαν μια καινούρια προσέγγιση. Συγκεκριμένα, αναρωτήθηκαν τι θα μπορούσε να συμβεί εάν η σεροτονίνη αποσυνδεθεί από το ένζυμο nNOS στον εγκέφαλο του ποντικιού (συνθάση νευρωνικού μονοξειδίου του αζώτου, nNOS). Σκέφτηκαν ότι αυτή η αποσύνδεση θα μπορούσε να ισοδυναμεί με μείωση της ποσότητας σεροτονίνης σε ένα μέρος του εγκεφάλου -τον ραχιαίο πυρήνα της ραφής- και να τον αυξήσει σε ένα άλλο, τον έσω προμετωπιαίο φλοιό. Εάν αυτό επιβεβαιωνόταν, οι ερευνητές θεώρησαν ότι θα οδηγούσε σε μια ταχεία βελτίωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Θέλοντας να εξετάσουν αυτή τη θεωρία, ανέπτυξαν την ένωση ZZL-7. Εγχύοντάς την, στη συνέχεια, στα ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι προκάλεσε τροποποίηση στους νευρώνες που παράγουν σεροτονίνη στον ραχιαίο πυρήνα της ραφής, με αποτέλεσμα να διακοπούν οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μεταφορέων σεροτονίνης και του ενζύμου του εγκεφάλου.

Με αυτό τον τρόπο, οι ερευνητές παρατήρησαν πράγματι αυξημένες ποσότητες σεροτονίνης στον έσω προμετωπιαίο φλοιό και μάλιστα σε άμεσο χρόνο. Ακολουθώντας τα ευρήματά τους, οι ερευνητές υποστήριξαν ότι η ταχεία αυτή αύξηση θα πρέπει να είναι αισθητή στους ανθρώπους μέσα σε λίγες μόλις ώρες. Στηρίζοντας περαιτέρω τα ευρήματά της, η ομάδα μελέτης δήλωσε ότι αυτή η θεραπευτική προσέγγιση αποτελεί καλύτερη μέθοδο καταπολέμησης της κατάθλιψης, καθώς δεν συνοδεύεται από τις σοβαρές παρενέργειες που έχουν τα διαθέσιμα φάρμακα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 2‑1: Τον γκρέμισε από την κορυφή και… ανέβασε τον Ολυμπιακό

Αθλητικά Νέα Χτες
Μείωσαν τη διαφορά από την 1η θέση οι «πράσινοι»

Σοκαριστική σύγκρουση τρένων στη Σλοβακία: Πολλοί τραυματίες, στο σημείο όλες οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης

Κόσμος Χτες
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι πιο σοβαροί τραυματισμοί εντοπίζονται στο πρώτο βαγόνι

Τουρκική πρόκληση στην νεκρή ζώνη στην Κύπρο ‑ Τούρκοι στρατιώτες απομάκρυναν Ελληνοκύπριους γεωργούς

Κόσμος Χτες
Αρνητική εξέλιξη η νέα τουρκική πρόκληση λέει ο Χριστοδουλίδης

Η στιγμή της συντριβής ελικοπτέρου στο Νταγκεστάν ‑ 4 νεκροί

Κόσμος Χτες
Ο πιλότος προσπάθησε αρχικά να το προσγειώσει σε μια παραλία, όμως τελικά το Ka-226 κατέπεσε σε κατοικημένη περιοχή

Καιρός: Δύσκολο το επόμενο 24ωρο με βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις

Καιρός Χτες
Η κακοκαιρία θα επιμείνει μέχρι την Τρίτη σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων

«Ήσουν πρεζάκιας και τώρα τρέχεις Μαραθώνιο» έλεγα στον εαυτό μου ‑ Η ιστορία δεύτερης ευκαιρίας του Παναγιώτη Καραΐσκου

Ελλάδα Χτες
Αποκάλυψε πως στο παρελθόν όταν έβλεπε κάποιον να τρέχει στον δρόμο έλεγε «είναι τρελός»

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας: Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο και οι αγώνες Ολυμπιακού, ΑΕΚ

Αθλητικά Νέα Χτες
Κυριακή με κρίσιμες αναμετρήσεις και αμφίρροπα παιχνίδια

Εγκαινιάστηκε νέο ρομποτικό μηχάνημα στο Αγία Όλγα με δωρεά της Δήμητρας Κατσαφάδου

Πολιτική Χτες
Παρουσία του Αδωνι Γεωργιάδη και δωρεά της La vie en Rose by Dimitra Katsafadou

Ο Λευκός Πύργος το πρώτο ελληνικό μνημείο στους «Θησαυρούς της Ευρωπαϊκής Κινηματογραφικής Κληρονομιάς»

Ελλάδα Προχτές
Με τη διάκριση για τον Λευκό Πύργο, επιβεβαιώνει η σχέση της Θεσσαλονίκης με την έβδομη τέχνη

Παναθηναϊκός, Αταμάν για Λεσόρ: «Θα αποφασίσει με την ομάδα τι θεραπεία ή χειρουργείο θα κάνει»

Αθλητικά Νέα Προχτές
Ο Εργκίν Αταμαν αποκάλυψε το ενδεχόμενο ο Ματίας Λεσόρ να χρειαστεί κι άλλο χειρουργείο