E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κακοκαιρία Eva: Ισχυρό μέτωπο καταιγίδων 900 χλμ. πλησιάζει την Ελλάδα

Πότε αναμένεται να χτυπήσει τη δυτικά της χώρας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/11/2022 | 13:29

Κακοκαιρία Eva: Ισχυρό μέτωπο καταιγίδων 900 χλμ. πλησιάζει την Ελλάδα

Πλησιάζει τη δυτική Ελλάδα η κακοκαιρία Eva που ξεκίνησε από την Ιταλία με χάρτη να δείχνει ότι το μεσημέρι του Σαββάτου (05/11), μέτωπο ισχυρών καταιγίδων μήκους 900χλμ. βρίσκεται στα ανοικτά του Ιονίου και προσεγγίζει τα Ιόνια νησιά και τις ακτές της δυτικής Ελλάδας.

Ήδη, όπως ανακοινώθηκε, τα δρομολόγια στην ακτοπλοϊκή γραμμή Κέρκυρας-Ηγουμενίτσας εκτελούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου, λόγω των ισχυρών νοτιάδων που πνέουν στην περιοχή, ενώ κλειστή από το πρωί είναι η πορθμειακή γραμμή Ηγουμενίτσας-Λευκίμμης, καθώς έχει εκδοθεί απαγορευτικό για τα ανοικτού τύπου πλοία.

Στη δορυφορική εικόνα που ακολουθεί φαίνεται η θέση και το μήκος του μετώπου. Με κίτρινα σύμβολα αποτυπώνονται οι ανιχνευόμενες ηλεκτρικές εκκενώσεις από το σύστημα ΖΕΥΣ του ΕΑΑ/meteo.gr.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, κατά τη διάρκεια του Σαββάτου 05/11 έντονες βροχοπτώσεις και τοπικά ισχυρές καταιγίδες θα επηρεάσουν το σύνολο της Δυτικής Ελλάδας. Μέχρι το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα υπόλοιπα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και ενδεχομένως τα δυτικά τμήματα της Κρήτης. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Κυριακή 06/11 και μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής 06/11 θα επηρεαστούν πολλές περιοχές της υπόλοιπης χώρας - συμπεριλαμβανομένων της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.

Κατά το δεύτερο δωδεκάωρο της Κυριακής 06/11 τα έντονα φαινόμενα θα επιμείνουν στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, στη Μακεδονία, τα νησιά του Κεντρικού, Ανατολικού και Νότιου Αιγαίου και στην Κρήτη.

Όσον αφορά στον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI), το επεισόδιο βροχόπτωσης αναμένεται να είναι Κατηγορίας 3 το Σάββατο 05/11 και Κατηγορίας 4 την Κυριακή 06/11.

kataigides2

Ειδικότερα στο νομό Αττικής και την πόλη της Αθήνας, ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα, ενισχυμένους ριπαίους ανέμους και ενδεχομένως τοπικές χαλαζοπτώσεις, θα εκδηλωθούν τη νύχτα προς Κυριακή 06/11 όπως φαίνεται στον ακόλουθο προγνωστικό χάρτη. Έντονα κατά περιόδους φαινόμενα αναμένεται να εκδηλώνονται μέχρι το βράδυ της Κυριακής 06/11.

kataigides3

Εντωμεταξύ η ΕΜΥ εξέδωσε νέο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων για την κακοκαιρία EVA στο οποίο αναφέρει ότι η κακοκαιρία θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τις μεγάλες ραγδαιότητες και τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα Σάββατο (05-11-2022) τα ισχυρά και κατά τόπους επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που ήδη επηρεάζουν τα βορειοδυτικά (το βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο) από το μεσημέρι και μετά θα επεκταθούν στο νότιο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.

Από το βράδυ τα ισχυρά φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν την ανατολική Πελοπόννησο, την κεντρική Στερεά, τη Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία (συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Θεσσαλονίκης) και κατά τη διάρκεια της νύχτας την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια.

Την Κυριακή (06-11-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται:

α) μέχρι το μεσημέρι στο Ιόνιο,

β) μέχρι το απόγευμα στην ηπειρωτική χώρα (πλην της Θράκης),

γ) από τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες, τη δυτική Κρήτη και τις Σποράδες και

δ) από νωρίς το απόγευμα στην περιοχή Σάμου-Ικαρίας και στα Δωδεκάνησα.

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα έντονα στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη. Η Αττική θα επηρεαστεί κατά διαστήματα από αργά το βράδυ του Σαββάτου (05-11-2022) έως νωρίς το απόγευμα της Κυριακής (06-11-2022).

Η εκτίμηση όλων των μετεωρολόγων είναι ότι η κακοκαιρία Eva θα επηρεάσει σε τρεις φάσεις σχεδόν όλη τη χώρα προκαλώντας πλημμυρικά φαινόμενα ενδεχομένως και κατολισθήσεις.

Ειδικά για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη η εκτίμηση είναι ότι θα χτυπηθούν με δύο-τρία κύματα καταιγίδων προς τα ξημερώματα της Κυριακής (6/11).

Κακοκαιρία Eva: Οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας



kakokairia-eva-ggpp-A
kakokairia-eva-ggpp-b
kakokairia-eva-ggpp-c
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ακαθάριστα οικόπεδα: Από 1η Απριλίου ξεκινά η προθεσμία καθαρισμού ‑ Τι αλλάζει από φέτος

Ελλάδα 10.03.2026
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης παρουσίασε τις αλλαγές για τον καθαρισμό οικοπέδων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Πέθανε ο σκηνοθέτης Γιώργος Πανουσόπουλος – Το ιδιαίτερο ύφος σε ταινίες με την υπογραφή του

Ελλάδα 10.03.2026
Τα έργα του προβλήθηκαν σε διεθνή φεστιβάλ και αγαπήθηκαν από το ελληνικό κοινό, ενώ αρκετές φορές αποτέλεσαν αντικείμενο αφιερωμάτων και κινηματογραφικών αναλύσεων

Η «μάχη» των Patriot: Μετά τους ελληνικούς στην Κάρπαθο οι Τούρκοι αναπτύσσουν στην Μαλάτια

Κόσμος 10.03.2026
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ανάπτυξη του συστήματος πραγματοποιείται για την ενίσχυση της προστασίας του τουρκικού εναέριου χώρου

Νέο μήνυμα του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών για ΗΠΑ: «Απέτυχαν, δεν έχουν σχέδιο»

Κόσμος 10.03.2026
Ο Araghchi, δήλωσε στο PBS News ότι οι συζητήσεις ή οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ δεν βρίσκονται πλέον στην ατζέντα

Ανοδος της θερμοκρασίας και αραιές νεφώσεις

Καιρός 10.03.2026
Αίθριος ο καιρός σήμερα

Καύσιμα: Εντός της εβδομάδας τα μέτρα για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας

Οικονομία 10.03.2026
Πιερρακάκης: Θα πρέπει να προετοιμαστούμε και για μια παρατεταμένη περίοδο αστάθειας

Ανεβαίνουν οι τιμές στα καύσιμα ‑ Φόβοι για βενζίνη έως και 2 ευρώ το λίτρο

Οικονομία 10.03.2026
Ανοδική πορεία στις τιμές καυσίμων και ανησυχία στην αγορά

Πάτρα: Κροτίδα έσκασε στα χέρια 15χρονου μαθητή – Νοσηλεύεται τραυματισμένος

Ελλάδα 10.03.2026
Για το περιστατικό συνελήφθη η μητέρα του

Αυξήσεις 10% στα εισιτήρια των ΚΤΕΛ: Ακριβότερες οι μετακινήσεις με απόφαση Κυρανάκη

Ελλάδα 10.03.2026
Η απόφαση έρχεται να προστεθεί στην αύξηση ύψους 9% που είχε δοθεί στον κλάδο στις αρχές του 2024