E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πώς φτιάχνουμε κήπο με ανθισμένα λουλούδια όλο τον χρόνο;

Ένας ανθισμένος κήπος, ή ένα κατάφυτο μπαλκόνι, είναι τεράστια επιθυμία όλων όσους αγαπούν την κηπουρική, καθώς αδιαμφισβήτητα, προσθέτει ασύγκριτη ομορφιά στο σπίτι.

Γράφει η MATINA KONTOY Δημοσίευση 4/11/2022 | 16:06

Πώς φτιάχνουμε κήπο με ανθισμένα λουλούδια όλο τον χρόνο;
Photo by Galynα_Andrushko

Για να δημιουργήσουμε λοιπόν ένα κήπο γεμάτο χρώματα από ανθισμένα λουλούδια όλες τις εποχές του χρόνου, χρειάζεται να επιλέξουμε συνδυασμούς φυτών που ανθίζουν σε διαφορετικές εποχές. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να συνδυάσουμε φυτά με μεγάλη διάρκεια ανθοφορίας, μαζί με λουλούδια που ανθίζουν μέσα στο χειμώνα.

Γεράνι

Ένα από τα πιο αγαπημένα λουλούδια που συναντάμε στις αυλές, στις βεράντες και στα μπαλκόνια των ελληνικών σπιτιών είναι τα γεράνια. Αν και οι περισσότεροι το νομίζουν ελληνικό φυτό, το γεράνι έχει καταγωγή από τις περιοχές της Νότιας Αφρικής. Τα γεράνια ανθίζουν από τις αρχές της άνοιξης ως τα τέλη του φθινοπώρου και μας χαρίζουν λουλούδια που σχηματίζουν χαρακτηριστικές σφαιρικές ταξιανθίες σε λευκό, ρόδινο, πορτοκαλί, κόκκινο, μοβ και κίτρινο χρώμα. Με λίγη φροντίδα είναι από τα πιο ανθεκτικά φυτά, ακόμα και σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Διπλαδένια

Με γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης, μακρόστενα και λαμπερά πράσινα φύλλα, η διπλαδένια είναι ένα αναρριχώμενο φυτό που εντυπωσιάζει με τα άνθη της σε αποχρώσεις κόκκινου, φούξια, ροζ και λευκού που διαθέτουν ένα πολύ ιδιαίτερο σχήμα τρομπέτας. Έχει μακρά περίοδο ανθοφορίας που διαρκεί από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο. Ιδανικό φυτό και για φύτευση και σε κρεμαστή γλάστρα.

Γιασεμί

Η πλούσια ανθοφορία του γιασεμιού ξεκινά από τις αρχές της άνοιξης και διαρκεί μέχρι τα πρώτα κρύα του χειμώνα. Χρειάζεται ημισκιερή θέση για να ανθοφορήσει, είναι ανθεκτικό στη ζέστη και στην ξηρασία αλλά ευαίσθητο στην παγωνιά και στους δυνατούς βοριάδες.

Βουκαμβίλια

Με υπέροχα λουλούδια σε κόκκινες, μωβ, ροζ, λευκές και πορτοκαλί αποχρώσεις, ανάλογα την ποικιλία, η βουκαμβίλια αποτελεί ένα φυτό σύμβολο του ελληνικού καλοκαιριού, με μεγάλη διάρκεια ανθοφορίας ιδανική επιλογή για φύτευση σε φράχτη, πέργολα και μπαλκόνι.

Δεντρολίβανο

Πολυετής θάμνος, πολύκλαδος και πυκνόφυλλος, το δεντρολίβανο φτάνει σε ανάπτυξη από ένα ως δύο μέτρα. Εμφανίζει υπέροχα αρωματικά άνθη με απαλό μπλε χρώμα την περίοδο της άνοιξης, του καλοκαιριού και του φθινοπώρου. Μπορούμε να καλλιεργήσουμε δεντρολίβανο σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας και να το χρησιμοποιήσουμε σε πολλές συνταγές.

Λεβάντα

Η λεβάντα χαρακτηρίζεται από μεγάλη διάρκεια ανθοφορίας και υψηλή ανθεκτικότητα σε συνθήκες έντονης παγωνιάς και χαμηλών θερμοκρασιών. Διαθέτει βλαστούς που ξεκινούν από τη βάση με γκριζοπράσινα μακρόστενα φύλλα και αρωματικά μικρά μωβ άνθη. Στη φύση, η λεβάντα αυτοφύεται σε εδάφη φτωχά, βραχώδη και ξηρά, ακόμα και σε ασβεστώδη.

Συμβουλές φροντίδας των φυτών για όλο το χρόνο:

  • Το σωστό πότισμα μπορεί να αυξήσει την περίοδο ανθοφορίας των φυτών και να συντελέσει θετικά στον σχηματισμό μεγάλων και όμορφων λουλουδιών. Χρειάζεται προσοχή ωστόσο, καθώς το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει πτώση ανθέων ή υποβάθμιση της ποιότητας των λουλουδιών και μείωση της διάρκειας ανθοφορίας.
  • Χρησιμοποιούμε πλήρες υγρό λίπασμα ανθοφορίας πλούσιο σε ιχνοστοιχεία που βοηθά τη διάρκεια και την ποιότητα της ανθοφορίας. Μην ξεχνάμε όμως ότι η υπερβολική λίπανση των ανθοφόρων φυτών μπορεί να προκαλέσει πτώση των λουλουδιών.
  • Το σωστό κλάδεμα των φυτών την κατάλληλη εποχή, συντελεί σημαντικά ώστε να απολαύσουμε πλούσια ανθοφορία. Eπίσης είναι σημαντικό να κόβουμε έγκαιρα και να απομακρύνουμε τα υπερώριμα λουλούδια που ξεραίνονται πάνω στα φυτά για να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερης διάρκειας ανθοφορία.
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς να φτιάξεις εύκολα το δικό σου πρωτομαγιάτικο στεφάνι

Σπίτι 27.04.2024
Ο πιο ωραίος τρόπος για να νιώσεις από κοντά την πανέμορφη ανοιξιάτικη φύση!

Η καλύτερη άσκηση για να καθυστερήσουμε τη γήρανση

Body+Mind 27.04.2024
Ποια άσκηση μας κάνει βιολογικά νεότερους;

Αυτή είναι η γυμναστική που κάνει η JLO

Body+Mind Χτες
Ξεκίνα σήμερα!

Οι πιο προστατευτικές ράτσες σκύλων

Pets Χτες
Κάνουν τα πάντα για το αφεντικό τους

Ta vegan εστιατόρια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις

Eat + Drink Χτες
Όλα είναι πεντανόστιμα!

3 fashion trends που θα δεις πολύ στους δρόμους τώρα

Style Χτες
Δοκίμασέ τα κι εσύ και θα δεις πως θα γίνουν αγαπημένα σου

8+1 ιδέες για καλό Πάσχα στη Θεσσαλονίκη

Πάσχα Χτες
Ξεχωριστές εμπειρίες, βόλτες και ξεναγήσεις

Πώς να ξεφορτωθείς τα πράγματα που δε θες και να ανανεώσεις το χώρο σου

Σπίτι Προχτές
Το decluttering έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός αρμονικού και εμπνευσμένου περιβάλλοντος που υποστηρίζει την ευεξία σας.

5 fashion trends που θα δούμε παντού τώρα που ο ήλιος επέστρεψε για τα καλά

Style Προχτές
Κάποια ίσως σε τρομάξουν, αλλά θα τα αγαπήσεις!

Οι τροφές που προκαλούν εξάψεις

Body+Mind Προχτές
Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις σε ειδικές περιπτώσεις

Ταβερνάκια με νόστιμους μεζέδες στα Δυτικά

Food Προχτές
Όμορφα στέκια για να απολαύσεις νοστιμιές σε φιλικό περιβάλλον