E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα superfoods που μπορείς να καλλιεργήσεις στο μπαλκόνι σου

Από τη γλάστρα κατευθείαν στο πιάτο σου!

Γράφει η MATINA KONTOY Δημοσίευση 29/1/2024 | 12:21

Τα superfoods που μπορείς να καλλιεργήσεις στο μπαλκόνι σου
Φωτ. αρχείου / envato

Τα τελευταία χρόνια τα superfoods (υπερτροφές) αποκτούν όλο και περισσότερους φανατικούς θαυμαστές. Ο εξωτικός τους χαρακτήρας σε συνδυασμό με τη μοναδική γεύση και την υψηλή διατροφική αξία αποτελούν ένα πολύ ελκυστικό συνδυασμό που δύσκολα μπορεί κανείς να αντισταθεί.

Διαθέτουν εξαιρετική διατροφική αξία καθώς περιέχουν πολλά θρεπτικά στοιχεία, βιταμίνες, φυτικές ίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Τα super food τρώγονται φρέσκα ή αποξηραμένα και έχουν πλούσια έντονη γεύση, ενώ χρησιμοποιούνται επίσης σε μαρμελάδες καθώς και για την παρασκευή λικέρ. Και το καλύτερο από όλα; Μπορούμε πολύ εύκολα να τα καλλιεργήσουμε στον κήπο μας και σε γλάστρα στο μπαλκόνι για να τα απολαμβάνουμε στο σπίτι.
Προσφέρουν περισσότερη φυσική ενέργεια, μεγαλύτερη ζωτικότητα, ευεξία, αύξηση της εpωτικής διάθεσης, διατήρηση της νεανικότητας, βελτίωση της υγείας. Οι υπέρμαχοι των υπερτροφών υποστηρίζουν ότι η συστηματική τους κατανάλωση αυξάνει τη ζωτική ενέργεια, αποτοξινώνει και αναζωογονεί το σώμα, το βοηθάει να λειτουργεί καλύτερα, και να έχει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις ασθένειες.

Φωτ. αρχείου / envato

Αρώνια
Η αρώνια είναι ένα από τα θρεπτικότερα φυτά. Ο καρπός της περιέχει βιταμίνες: Α, Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, C, E, K, P.
Είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος που μπορεί να ξεπεράσει τα 2 μέτρα, πολύ εύκολος στην ανάπτυξη του, καθώς παράγει καρπούς από τον πρώτο χρόνο. Είναι πολύ ανθεκτικός σε ποικίλες συνθήκες του εδάφους (από αμμώδη έως αργιλώδη) αλλά και του κλίματος (από -25 έως +40 βαθμούς κελσίου).
Aνθίζει Ιούλιο- Αύγουστο και ο καρπός ωριμάζει αργά το φθινόπωρο. Πριν πέσουν τα φύλλα, το φθινόπωρο, παίρνουν ένα έντονο κόκκινο χρώμα. Η διάδοση της στην Ελλάδα εξελίσσεται ραγδαία κι αποτελεί μια εναλλακτική καλλιέργεια επιδοτούμενη από το κράτος.
Αντοχή στον Ήλιο: Ναι
Πολυετές: Ναι

Φωτ. αρχείου / envato

Μύρτιλλο (ή Blueberry)Πολύ γνωστό φρούτο με καταγωγή τη Ν. Αμερική. Είναι ένας καρποφόρος θάμνος που μπορεί να ξεπεράσει τα 1,80 μέτρα και είναι αρκετά ανθεκτικό στο κρύο. Ανθίζει από Μάιο με Ιούνιο με λευκά σαν καμπανούλες άνθη και τον Αύγουστο δημιουργεί ξινόγλυκους καρπούς οι οποίοι βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Στη διαδικασία ωρίμανσης οι καρποί ξεκινούν από πράσινοι, γίνονται κόκκινοι και τέλος μωβ για να φαγωθούν. Τα σκούρα γυαλιστερά πράσινα φύλλα του κοκκινίζουν το φθινόπωρο.
Καλλιεργείται στο ύπαιθρο, σε γλάστρες αλλά και σε θερμοκήπια. Θέλει ελαφρύ, μέτρια αργιλώδες χώμα που να στραγγίζει καλά. Προτιμά όξινο χώμα και μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα και σε πολύ όξινο. Απαιτεί υγρά εδάφη.

Αντοχή στον Ήλιο: Ναι
Πολυετές: Ναι

Φωτ. αρχείου / envato

Γκότζι μπέριΈχει μεγάλη διατροφική αξία, αφού περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμινών, αντιοξειδωτικών και αμινοξέων. Ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα, τη βελτίωση λειτουργίας των νεφρών και τη λειτουργία του ήπατος. Είναι γνωστό και ως το «φρούτο της ευτυχίας» επειδή δίνει ενέργεια και βελτιώνει τη διάθεση.
Είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος που φτάνει τα 2 μέτρα ύψος. Ο καρπός του είναι ένα πολύ υγιεινό φρούτο με χαρακτηριστική διχρωμία, κόκκινου και πορτοκαλί και γεύση που θυμίζει τη σταφίδα.
Φυτεύεται και σε γλάστρες, αρκεί να τοποθετηθεί σε ηλιόλουστο σημείο. Στη γη χρειάζεται αμμώδη, άγονα εδάφη. Απαιτεί προσεχτικό πότισμα κατά τους χειμερινούς μήνες και είναι ανθεκτικό στον ήλιο, αλλά και το ψύχος. Η καρποφορία του ξεκινά τον Ιούλιο και διαρκεί μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ χρειάζεται κλάδεμα μετά το πέρας της καρποφορίας.

Αντοχή στον Ήλιο: Ναι
Πολυετές: Ναι

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αυτή η παραλλαγή του γαλλικού μανικιούρ είναι τέλεια για την άνοιξη

Style 02.05.2024
Αλλωστε, η ζωή είναι πολύ μικρή για βαρετά νύχια!

Η βιταμίνη που σβήνει τα σημάδια της γήρανσης

Body+Mind 02.05.2024
Νέα έρευνα αλλάζει τα δεδομένα

Xάσε 5 κιλά μέχρι το καλοκαίρι με αυτή την εύκολη διατροφή

Body+Mind Χτες
Μια αποτελεσματική μέθοδος, η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου σχεδίου διατροφής χωρίς υπερβολές

Aυτό το παντελόνι χρειάζεσαι για να δημιουργήσεις το πιο δροσερό ανοιξιάτικο στυλ

Style Χτες
Αυτό είναι το μοναδικό παντελόνι που θα χρειαστείς την άνοιξη, αλλά και το καλοκαίρι!

Σε αυτά τα coffee shops θα βρεις το καλύτερο χαρμάνι καφέ

Eat + Drink Χτες
5 μέρη για τέλειο καφέ στην Αθήνα!

Οι καλύτερες και χειρότερες συνήθειες για την υγεία των ματιών

Body+Mind Προχτές
Αυτό που κάνουμε καθημερινά επηρεάζει την όρασή μας

Καλεσμένη σε γάμο: Oι χρυσοί κανόνες στο ντύσιμο

Style Προχτές
Πέρα από το αυτονόητο, πως δεν φοράς λευκά

3 θεραπευτικές χρήσεις που έχει το μέλι

Body+Mind Προχτές
Δεν είναι χρήσιμο μόνο ως τροφή

Πού ακριβώς μας βοηθούν οι μάσκες ύπνου;

Body+Mind Προχτές
Έχετε σκεφτεί ποτέ να χρησιμοποιήσετε μια μάσκα ματιών ως μέρος της νυχτερινής σας ρουτίνας;