E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Απίστευτη τραγωδία: Τουλάχιστον 151 νεκροί στους εορτασμούς για το Halloween στη Σεούλ

Εθνικό πένθος κήρυξε ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/10/2022 | 06:54

Απίστευτη τραγωδία: Τουλάχιστον 151 νεκροί στους εορτασμούς για το Halloween στη Σεούλ

Ανεβαίνει ο απολογισμός των νεκρών στον απόηχο της τραγωδίας στη Νότια Κορέα, κατά τη διάρκεια του εορτασμού του Halloween στη Σεούλ, με 151 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής και 82 να έχουν τραυματιστεί, με τους 19 να είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Ο πρόεδρος της χώρας, Γιουν Σοκ-γελ, κήρυξε εθνικό πένθος, τονίζοντας σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι «είναι πραγματικά τραγικό» και πώς πρόκειται για «μια τραγωδία που δεν έπρεπε να συμβεί».

Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα διερευνήσει ενδελεχώς τα αίτια «για να διασφαλίσει ότι τέτοιο δυστύχημα δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον».

Ένα τεράστιο πλήθος είχε συγκεντρωθεί για να γιορτάσει το Halloween στη συνοικία Ιτεγουόν της νοτιοκορεατικής πρωτεύουσας, η οποία φημίζεται για τη νυχτερινή διασκέδαση. Ήταν η πρώτη μεγάλη δημόσια συνάθροιση στη Σεούλ μετά την άρση των περιορισμών κατά της πανδημίας Covid-19.

Καθώς το πλήθος γινόταν όλο και πιο απείθαρχο, επηρεασμένο προφανώς και από την κατανάλωση αλκοόλ, άρχισε να επικρατεί συνωστισμός. Εκατοντάδες άνθρωποι ποδοπατήθηκαν σε έναν λαβύρινθο από στενά σοκάκια.

Τα περισσότερα θύματα είναι νέοι, περίπου 20 ετών. Εκπρόσωπος της πυροσβεστικής στη νοτιοκορεατική πρωτεύουσα έκανε λόγο για 19 αλλοδαπούς: από την Κίνα, το Ιράν, το Ουζμπεκιστάν και τη Νορβηγία.

Τα λόγια του 21χρονου Μουν Τζου-Γιανγκ αποτυπώνουν τον συνωστισμό που επικράτησε στα στενά σοκάκια με τα μπαρ της Ιτεγουόν. «Ήταν τουλάχιστον δεκαπλάσιος ο κόσμος από ό,τι συνήθως», ανέφερε στο πρακτορείο Reuters.

Απίστευτες σκηνές φρίκης

Άψυχα κορμιά κείτονταν στο πεζοδρόμιο, σκεπασμένα με σεντόνια και κουβέρτες. Αγωνιώδεις προσπάθειες καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης στη μέση του δρόμου. Άνθρωποι με αποκριάτικες στολές έτρεχαν πανικόβλητοι. Το πάρτι για το Halloween είχε μετατραπεί σε εφιάλτη.

«Ήταν ο ένας πάνω στον άλλον, σαν σε ομαδικό τάφο. Κάποιοι έχαναν σταδιακά τις αισθήσεις τους, άλλοι ήταν ήδη νεκροί», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap.

Σκηνές φρίκης περιέγραψε στο τηλεοπτικό δίκτυο YTN ο Λι Μπομ-σοκ, ένας γιατρός που προσέφερε τις πρώτες βοήθειες στην περιοχή. «Όταν επιχείρησα την πρώτη καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡ.Π.Α.), δύο θύματα κείτονταν στο πεζοδρόμιο. Λίγο αργότερα, ο αριθμός τους εκτινάχθηκε».

«Πολλοί περαστικοί έσπευσαν να μας βοηθήσουν», συνέχισε. «Είναι δύσκολο να το περιγράψω με λόγια… Πολλά θύματα είχαν χλομιάσει. Δεν μπορούσα να μετρήσω τον σφυγμό τους ή να ελέγξω την αναπνευστική λειτουργία τους και πολλοί από αυτούς είχαν ρινική αιμορραγία. Προσπαθώντας να εφαρμόσω ΚΑΡ.Π.Α., έβγαινε αίμα από το στόμα τους», περιγράφει.

Σε ερασιτεχνικό βίντεο που δημοσιοποιήθηκε στο Twitter από αυτόπτη μάρτυρα, φαίνεται πλήθος κόσμου με αποκριάτικες στολές σε έναν δρόμο με πολλά μπαρ. Ξαφνικά επικρατεί αναταραχή, περαστικοί σπρώχνονται και πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλον, ακούγονται κραυγές.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, ζαλισμένοι περαστικοί κάθονταν στο πεζοδρόμιο και αναζητούσαν πληροφορίες μέσω των κινητών τηλεφώνων τους. Ορισμένοι αγκαλιάζονταν για να παρηγορήσουν ο ένας τον άλλον, ενώ από μερικά μπαρ εξακολουθούσε να ακούγεται μουσική, σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εκτός Ολυμπιακών Αγώνων οι τρανς αθλήτριες: Νέα απόφαση της ΔΟΕ ενόψει Λος Αντζελες 2028

Αθλητικά Νέα 26.03.2026
Η απόφαση ευθυγραμμίζεται με σχετικό εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τα γυναικεία αθλήματα

Δόθηκε εντολή κράτησης για την Τουρκάλα ηθοποιό Χαντέ Ερτσέλ

Κόσμος 26.03.2026
Εμπλέκεται σε υπόθεση ναρκωτικών

Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο έκανε δώρο ένα τουφέκι στον Κιμ Γιονγκ Ουν: «Για παν ενδεχόμενο, αν εμφανιστούν εχθροί»

Κόσμος 26.03.2026
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη Βόρεια Κορέα και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Κιμ Γιονγκ Ουν

Δίδυμοι γορίλες γεννήθηκαν στο Κονγκό σε ένα από τα πιο σπάνια φαινόμενα στη φύση

Κόσμος 26.03.2026
Παρόμοιο περιστατικό είχε καταγραφεί και τον Ιανουάριο στο ίδιο πάρκο, με τη γέννηση δύο αρσενικών

Κολυδάς: Η «Deborah» πλήττει και την Αττική, 1η Απριλίου η πιο αξιόλογη επιδείνωση

Καιρός 26.03.2026
Τι λένε οι μετεωρολόγοι για τη νέα κακοκαιρία

Αγιο Όρος: Βίντεο από την στιγμή του ισχυρού σεισμού των 4,9 Ρίχτερ

Ελλάδα 26.03.2026
Η ισχυρή δόνηση έγινε αισθητή όχι μόνο στη χερσόνησο του Αθω αλλά και στη Θεσσαλονίκη

Χάος στην Ινδία υπό τον φόβο έλλειψης καυσίμων: Τεράστιες ουρές, ξύλο και αναφορές για νεκρούς σε βενζινάδικα, δείτε βίντεο

Κόσμος 26.03.2026
Η Ινδία προμηθεύεται πάνω από το 40% των καυσίμων της αποκλειστικά από τα Στενά του Ορμούζ

Επίθεση με τσεκούρι κατά αστυνομικών στους Αμπελόκηπους

Ελλάδα 26.03.2026
Την επίθεση δέχθηκαν αστυνομικοί κατά την προσπάθειά τους να εκτελέσουν εντολή ακούσιας νοσηλείας

Ισπανία: Συγκλονίζει η 25χρονη που θα κάνει ευθαvασία – «Θέλω να μην υποφέρω άλλο»

Κόσμος 26.03.2026
Ο ομαδικός βιασμός και η απόπειρα αυτοκτονίας που την άφησε τετραπληγική

Ανακοινώθηκε ο κατώτατος μισθός στα 920 ευρώ

Οικονομία 26.03.2026
Μηνιαία αύξηση 40 ευρώ από πέρυσι