E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ιράν: Πολιτοφυλακή Μπασίτζ, η «φάλαγγα» του Αγιατολάχ

Φόβος και τρόμος εδώ και χρόνια για τους αντιφρονούντες στο Ιράν, η πανίσχυρη πολιτοφυλακή βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με ένα ατρόμητο εξεγερμένο πλήθος

Δημοσίευση 17/10/2022 | 08:37

Ιράν: Πολιτοφυλακή Μπασίτζ, η «φάλαγγα» του Αγιατολάχ

Εμφανίζονται συνήθως με μοτοσυκλέτες. Κρατούν όπλα ή και ρόπαλα. Φορούν πολιτικά ρούχα, χωρίς διακριτικά. Όλοι όμως στο Ιράν ξέρουν ότι πρόκειται για μέλη της Μπασίτζ: της αδίστακτης πολιτοφυλακής των Αγιατολάχ, η οποία βρίσκεται εδώ και χρόνια -όπως και τώρα- στην πρώτη γραμμή της άγριας καταστολής αντιφρονούντων και αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Ενσωματωμένη εδώ και τέσσερις δεκαετίες επίσημα στην οργανωτική δομή των Φρουρών της Επανάστασης, η Μπασίτζ έχει ως βασική της αποστολή να συνδράμει στην προστασία του σκληροπυρηνικού θεοκρατικού καθεστώτος, ακόμη και από τον ίδιο τον ιρανικό λαό.

Θεωρητικά εθελοντικής συμμετοχής, η παραστρατιωτική αυτή δύναμη επιβάλλει τους ισλαμικούς κοινωνικούς κώδικες και συνδράμει στην τήρηση της τάξης, καταφεύγοντας συχνά στη χρήση κτηνώδους βίας.

Σε περιόδους αναταραχής, όπως αυτή που εκτυλίσσεται σήμερα στο Ιράν, ξυλοκοπούν στους δρόμους ανηλεώς πολίτες. Ανοίγουν πυρ κατά διαδηλωτών. «Εξαφανίζουν» αντιφρονούντες.

Σε αντίθεση όμως με το παρελθόν, αυτή τη φορά βρίσκουν απέναντί τους ένα αποφασισμένο πλήθος εξεγερμένων ανδρών και γυναικών.

Παρά την αιματοχυσία, συνεχίζουν τον αγώνα τους για ελευθερία και εκδημοκρατισμό. Τώρα μάλιστα δείχνουν να έχουν κατανικήσει κάθε φόβο. Ακόμη και αυτό που μέχρι σήμερα επέβαλε και προσπαθεί να διατηρήσει στους δρόμους η Μπασίτζ.

«Τυφλή» υπηρεσία στον Αγιατολάχ

Η λέξη «μπασίτζ» σημαίνει στα περσικά «κινητοποίηση». Η χρήση της για την ονομασία της πολιτοφυλακής παραπέμπει στον λόγο της ίδρυσής της.
Δημιουργήθηκε από τον Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί λίγο μετά την Ισλαμική επανάσταση του 1979 ως ένα από τα όργανα για τον σκληροπυρηνικό εξισλαμισμό της ιρανικής κοινωνίας και για την καταπολέμηση των εκ των έσω εχθρών.

Όταν το 1980 ξέσπασε ο πόλεμος Ιράν-Ιράκ, αμέτρητα νεαρά μέλη της Μπασίτζ χρησιμοποιήθηκαν στις περιβόητες «επιθέσεις ανθρώπινων κυμάτων», όταν ανεκπαίδευτοι στρατιωτικά και κακώς οπλισμένοι εφορμούσαν κατά του εχθρού πεθαίνοντας στα ναρκοπέδια και από τα πυρά του πυροβολικού του στρατού του Σαντάμ Χουσεΐ.

Κατά την επίσημη εκδοχή ήταν εθελοντές. Πολλά ήταν ανήλικα αγόρια, που στάλθηκαν στο μέτωπο σαν πρόβατα για σφαγή.

Μετά το τέλος του πολέμου με το Ιράκ, το 1988, κι έχοντας πια υπαχθεί στους Φρουρούς της Επανάστασης, η Μπασίτζ αποτελούσε «δεξαμενή» ανθρώπινου δυναμικού και αναπόσπαστο κομμάτι σε εκδηλώσεις στήριξης του ιρανικού καθεστώτος.

Μετά τις μεγάλες ταραχές της δεκαετίας του 1990 ωστόσο οι αρχές προχώρησαν σε μια οιονεί επανίδρυση της πολιτοφυλακής, που εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο στυγερά όργανα της Ισλαμικής Επανάστασης.

Με δέλεαρ την αναβολή στράτευσης, μικρές χρηματικές απολαβές, καθώς και εγγυημένη θέση σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και σε κρατικές υπηρεσίες, η Μπασίτζ στρατολογεί συνήθως μέλη -κυρίως άνδρες, αλλά και γυναίκες- από τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Θεωρητικά, η συμμετοχή στην πολιτοφυλακή είναι σε εθελοντική βάση. Οι νεοσύλλεκτοι υποβάλλονται σε στρατιωτική εκπαίδευση και αυστηρή κατήχηση για τον «θεοσεβή αγώνα» της Ισλαμικής Επανάστασης κατά της αδικίας και ενάντια σε πλείστους όσους εχθρούς: από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, έως τις οργανώσεις εξόριστων Ιρανών και τον δυτικό πολιτισμό.

Με αυτά ως βάση, οι λεγόμενοι «μπασίτζι» αναλαμβάνουν δράση παντού: σε πόλεις και χωριά, σε σχολεία και πανεπιστήμια, σε ιδρύματα και υπηρεσίες, μέχρι και σε εργοστάσια.

Έχουν παραρτήματα σε όλη τη χώρα. Αναπτύσσονται ως δύναμη αρωγής στη διάρκεια φυσικών καταστροφών. Εκτελούν συχνά χρέη «αστυνομίας ηθών», με ελέγχους τήρησης των ισλαμικών νόμων σε δρόμους και σε πάρκα.

Λειτουργούν ως πληροφοριοδότες των αρχών, ακόμη και με ειδικό τμήμα για τον κυβερνοχώρο. Κι όταν ξεσπούν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, γίνονται η «σιδερένια γροθιά» του σκληροπυρηνικού καθεστώτος.

Δυναμική αντίσταση

Ουδείς γνωρίζει ακριβώς τον αριθμό των ενεργών μελών της Μπασίτζ. Οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από 200.000 έως αρκετά εκατομμύρια.

Η παρουσία και δράση τους στους δρόμους του Ιράν φαίνεται ωστόσο ότι πλέον δεν φοβίζει τα απεγνωσμένα πλήθη που διεκδικούν ένα καλύτερο αύριο στη χώρα τους.

Οι διαμαρτυρίες και οι δολιοφθορές στα γραφεία της παραστρατιωτικής οργάνωσης αυξάνονται. Στις κινητοποιήσεις, οι διαδηλωτές περνούν συχνά πια σε αντεπίθεση με το που εμφανίζονται μονάδες της πολιτοφυλακής.

Φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν νεκρούς στις τάξεις της πολιτοφυλακής από επιθέσεις «ταραχοποιών και συμμοριών» -έτσι αποκαλούν τους αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές.

Ορισμένοι από τους θανάτους πολιτοφυλάκων αποδίδονται σε τραύματα από μαχαίρι και σε πυροβολισμούς.

Οι εικόνες των αντεπιθέσεων διαδηλωτών φέρονται να έχουν σοκάρει τις ιρανικές αρχές, που στο πέρασμα των χρόνων έχουν καταπνίξει με φονική βία πολλά κύματα διαμαρτυριών.

Σε πείσμα της βάναυσης ωστόσο καταστολής, το νέο κύμα διαμαρτυρίας δεν δείχνει να υποχωρεί, αλλά να επεκτείνεται και να γιγαντώνεται.

Μαζί με το κυρίαρχο σύνθημα «κάτω ο δικτάτορας» για τον σημερινό Αγιατολάχ Χαμενεΐ, στις κινητοποιήσεις ακούγεται συχνά πια και το «θάνατος στη Μπασίτζ».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ελβετία ‑ Καναδάς 2‑1: Πρωταθλήτριες ομίλου και στη φάση των «32»!

Αθλητικά Νέα 25.06.2026
Οι Ελβετοί κατέκτησαν την κορυφή του 2ου ομίλου, αφήνοντας τον Καναδά στη δεύτερη θέση - αποκλειστικό ρόλο έπαιξε ο Μανζάμπι

Νοσοκομείο Αττικόν: 90χρονος αποπειράθηκε να μπει στο δωμάτιο της Μάρως Κοντού με μαχαίρι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Συνελήφθη ο  υπερήλικας - Δήλωσε στον άνδρα της ασφάλειας του νοσοκομείου ότι είναι συγγενής της Μάρως Κοντού και ότι θέλει να την επισκεφθεί στο δωμάτιό της - Κίνησε υποψίες στον σεκιουριτά που έκανε έρευνα και ανακάλυψε το μαχαίρι μέσα σε ένα κουτί που υποτίθεται ότι περιείχε γλυκά

Οικογενειακή τραγωδία στην Ιταλία: Πατέρας εκτέλεσε σύζυγο και γιο ‑ «Τους ξεφορτώθηκα»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τα θύματα είναι μια 52χρονη γυναίκα και ένας 24χρονος άνδρας

«Μπαμ» από τον Παναθηναϊκό: Έντυσε στα πράσινα τον Φαλ, ο οποίος έμεινε ελεύθερος από τον Ολυμπιακό

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Γάλλος σέντερ υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας 2+1 ετών και ανακοινώθηκε από την ΚΑΕ Παναθηναϊκός

Η Γαλλία ζητά τη βοήθεια των ειδικών του καύσωνα – «Ας δούμε πως οργανώνονται οι χώρες όπως η Ελλάδα»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η συζήτηση στη Γαλλία επεκτείνεται ακόμη και στον τρόπο ένδυσης στους χώρους εργασίας

Μουντιάλ 2026: Γκανέζος πνευματιστής… έλυσε τα μάγια που έκανε στον Κέιν

E-Daily 3.Left Χτες
Είναι ξανά... ελεύθερος ο επιθετικός της Αγγλίας

Τέλος η απεργία πείνας του Αριστοτέλη Χαντζή για τα Προσφυγικά

E-Daily 2.TopNews Χτες
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Σύνταγμα, εκπρόσωποι της κοινότητας γνωστοποίησαν ότι, ύστερα από συζήτηση αποφασίστηκε η διακοπή της κινητοποίησης αυτής της μορφής

Η 43χρονη εμπρήστρια για την φωτιά στην Κερατέα: «Θόλωσα γιατί φώναζαν τα παιδιά μου»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι αρχές εκτιμούν ότι προκάλεσε δύο διαφορετικές εστίες φωτιάς

Τραγωδία στη Λέσβο: Συγκλονίζει ο σύντροφος της 36χρονης γιατρού – «Αυτό που συνέβη είναι μία στο εκατομμύριο»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Συγκλονισμένη είναι η Λέσβος από τον θάνατο 36χρονης γιατρού του νοσοκομείου Μυτιλήνης, λίγες ημέρες αφότου έφερε στον κόσμο το παιδί της

Τραγωδία στην Τουρκία: 70χρονος Έλληνας βρέθηκε νεκρός σε ξενοδοχείο ‑ Ψάχνουν τα αίτια

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε δύο ακόμη θανάτους τουριστών στην συγκεκριμένη πόλη

Θεσσαλονίκη: Μπήκε σε κατάστημα, έκλεψε μία ισιωτική και έφυγε σαν κυρία – Δείτε το βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Θεσσαλονίκη: Ένα πρωτοφανές περιστατικό κλοπής καταγράφηκε σε κατάστημα ηλεκτρικών ειδών στο κέντρο, με πρωταγωνίστρια μια γυναίκα

Η ανακοίνωση του Νοσοκομείου Μυτιλήνης για τον θάνατο της 36χρονης γιατρού

Ελλάδα Χτες
«Είμαστε βαθύτατα συντετριμμένοι από την απώλεια αυτή, οι γιατροί της Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής αλλά και όλο το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του ΓΝ Μυτιλήνης», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση