ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νόμπελ Λογοτεχνίας: Νικήτρια η Γαλλίδα Ανί Ερνό για το 2022

 
Δημοσίευση 6/10/2022 | 17:50
Νόμπελ Λογοτεχνίας: Νικήτρια η Γαλλίδα Ανί Ερνό για το 2022

Το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας του 2022 απονέμεται στη Γαλλίδα συγγραφέα Ανί Ερνό «για το θάρρος και την κλινική οξύτητα με την οποία αποκαλύπτει τις ρίζες, τις αποξενώσεις και τους συλλογικούς περιορισμούς της προσωπικής μνήμης».

«Για το θάρρος και την οξύτητα με τα οποία αποκαλύπτει τις ρίζες, τις αποξενώσεις και τους συλλογικούς περιορισμούς της προσωπικής μνήμης» γράφει το ποστ της Σουηδικής Ακαδημίας. Πρόκειται για τη συγγραφέα πίσω από βιβλία όπως «Το Γεγονός» και «Ο Τόπος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Σουηδική Ακαδημία μετά τη βράβευση την βράβευση του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα, από τη Ζανζιβάρη το 2021, απένειμε το 115ο Νόμπελ Λογοτεχνίας από την έναρξη του θεσμού, το οποίο έχει απονείμει σε λογοτέχνες από όλη την υφήλιο, με νεότερο τον 41χρονο Ράντγιαρντ Κίπλινγκ το 1907 και γηραιότερη την 88χρονη Ντόρις Λέσινγκ το 2007.

Φέτος δόθηκε στην Γαλλίδα συγγραφέα Ανί Ερνό (1940), μία από τις σημαντικότερες σύγχρονες συγγραφείς της Γαλλίας. Έχει λάβει πλήθος διακρίσεων για το πλούσιο πεζογραφικό της έργο που αφορμάται από την προσωπική της εμπειρία, στο οποίο ξεχωριστή θέση έχει η αυτοβιογραφία της με τίτλο Τα χρόνια (2008). Μεταξύ άλλων τιμήθηκε με το βραβείο Μαργκερίτ Γιουρσενάρ για τη συνολική της συνεισφορά στα γράμματα, ενώ ήταν υποψήφια για το Man Booker International το 2019.

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ