LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μαχσά Αμινί: Διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο για την άγρια δολοφονία της Ιρανής

Έχουν οργανωθεί κινητοποιήσεις σε πάνω από 150 πόλεις του κόσμου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/10/2022 | 17:31

Μαχσά Αμινί: Διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο για την άγρια δολοφονία της Ιρανής

Διαδηλώσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν σήμερα σε δεκάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το κίνημα αμφισβήτησης στο Ιράν το οποίο ξέσπασε μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί έπειτα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών.

Οι διαδηλώσεις στο Ιράν, η καταστολή των οποίων έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 83 ανθρώπους, ξεκίνησαν μετά τον θάνατο τις 16 Σεπτεμβρίου της 22χρονης Κούρδισσας, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Οι ιρανικές αρχές, που αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή των δυνάμεων ασφαλείας στον θάνατο της Αμινί, έχουν συλλάβει εκατοντάδες διαδηλωτές. Κινητοποιήσεις αλληλεγγύης, στις οποίες συμμετέχει η ιρανική διασπορά, είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν σήμερα σε περισσότερες από 150 πόλεις σε όλο τον κόσμο, από το Τόκιο ως το Σαν Φρανσίσκο και το Λονδίνο.

«Γίνετε η φωνή μας»

Διαδηλωτές φώναξαν «be our voice» (γίνετε η φωνή μας) στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας, όπου οι διοργανωτές δήλωσαν ότι χιλιάδες Ιρανοαυστραλοί κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να τους στηρίξει στη μάχη τους για ελευθερία.

Στο Τόκιο διαδηλωτές κρατούσαν τη φωτογραφία της Αμινί, αλλά και πανό που έγραφαν «We ‘ll not stop» (δεν θα σταματήσουμε).

«Έχει έρθει η ώρα οι Ιρανοί ηγέτες να ακούσουν αυτή τη διεθνή έκκληση και να βάλουν τέρμα στη βία εναντίον του λαού τους», ανέφερε στο Twitter ο Ρόμπερτ Μάλεϊ αμερικανός απεσταλμένος για το Ιράν.

Για 15η νύκτα χθες Παρασκευή Ιρανοί βγήκαν στους δρόμους της πόλης Σακέζ, στην επαρχία Κουρδιστάν από όπου καταγόταν η Αμινί, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights με έδρα το Όσλο. «Γυναίκες, ζωή, ελευθερία», φώναζε μία ομάδα ανδρών και γυναικών σε έναν δρόμο, επαναλαμβάνοντας ένα από τα βασικά συνθήματα του κινήματος.


Από την αρχή των κινητοποιήσεων ΜΚΟ καταγγέλλουν την καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας και τις συλλήψεις. Σύμφωνα με το πρακτορείο Fars, περίπου 60 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις 16 Σεπτεμβρίου, ενώ η Iran Human Rights κάνει λόγο για τουλάχιστον 83. Επίσημος απολογισμός αναφέρει ότι έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 1.200 διαδηλωτές, ανάμεσά τους δικηγόροι, δημοσιογράφοι και ακτιβιστές.

Στην Τεχεράνη πολλά μέλη της μονάδας αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας έχουν πάρει θέση σήμερα σε διάφρα σταυροδρόμια της ιρανικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Εξάλλου κυκλοφορούν πληροφορίες για διαδηλώσεις στο πανεπιστήμιο με αίτημα την απελευθέρωση φοιτητών που έχουν συλληφθεί. Το δίκτυο 1500tasvir ανήρτησε βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνει μεγάλες διαδηλώσεις να εκτυλίσσονται σε πανεπιστήμια της Τεχεράνης, της Μασχάντ και της Κερμανσάχ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κάτοικος στη Σύμη βρήκε στην παραλία τσάντα με 2,5 εκατομμύρια δολάρια

Ελλάδα Χτες
Παραδόθηκαν αμέσως στο Λιμεναρχείο

Κακοκαιρία: Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας θωρακίζουν τα σπίτια τους

Ελλάδα Χτες
Κοντά στα μεσάνυχτα τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σε Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα

Τέμπη: Εντοπίστηκαν υπολείμματα οστών στο οικόπεδο των ερευνών

Ελλάδα Χτες
Έρευνα μετά από αίτημα των συγγενών των θuμάτων

Αύριο στην Αθήνα η Ολυμπιακή Φλόγα ‑ Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν προσωρινά

Ελλάδα Χτες
Η Ολυμπιακή Φλόγα φτάνει αύριο Σάββατο 20 Απριλίου στην Αθήνα - Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο διεξαγωγής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Μπάιντεν: «Κανίβαλοι έφαγαν τον θείο μου στον Β` Παγκόσμιο!»

Κόσμος Χτες
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει να προβληματίζει με την συμπεριφορά του

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί έξω από το προξενείο του Ιράν

Κόσμος Χτες
Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε τον άντρα που απειλούσε να ανατιναχθεί σήμερα έξω από το προξενείο του Ιράν στο Παρίσι

Τέμπη: «Βρέθηκαν οστά στα χώματα από το μπάζωμα», καταγγέλλει ο Νίκος Πλακιάς

Ελλάδα Χτες
Ο πατέρας των διδύμων Χρύσας και Θώμης Πλακιά που χάθηκαν στο σιδηροδρομικό δυστύxημα, εξηγεί πως αναμένεται η ταυτοποίηση του DNA

Γαλλία: Ανδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι

Κόσμος Χτες
Η γαλλική αστυνομία κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή - Ο άνδρας φέρεται να κρατάει χειροβομβίδες