E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πως οι καρχαρίες θα γίνουν σύμμαχοί μας στη μάχη κατά του καρκίνου

Τι διαφορετικό έχουν οι καρχαρίες που θα μας λύσει τα χέρια

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 18/9/2022 | 20:27

Πως οι καρχαρίες θα γίνουν σύμμαχοί μας στη μάχη κατά του καρκίνου
Φωτογραφία από GEORGE DESIPRIS: https://www.pexels.com/el-gr/photo/726478/

Αν σου έλεγαν πριν από αυτό το θέμα ότι οι καρχαρίες θα βοηθήσουν στη προστασία της ανθρώπινης ζωής, θα είχες τις αμφιβολίες σου. Όμως οι επιστήμονες μελέτησαν το ανοσοποιητικό σύστημα των καρχαριών και βρήκαν ότι έχει εξελιχθεί τόσο που δεν είναι αυάλωτο σε ιούς και μικρόβια που σκοτώνουν τους ανθρώπους.

Ορισμένα είδη καρχαριών, όπως αυτό του λευκού καρχαρία, έχουν φτάσει να ζούνε μέχρι και τα 70 χρόνια, εξαιτίας του δυνατού ανοσοποιητικού συστήματος που έχουν αναπτύξει.

Μετά από πολυετή μελέτη οι επιστήμονες κατάφεραν να λύσουν το μυστήριο και πλέον βρίσκονται πολύ κοντά στο να χρησιμοποιήσουν τα ευρήματά τους στο αντιμετωπίζουν τον καρκίνο και την ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Στον ανθρώπινο οργανισμό, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα μας αισθάνεται την παρουσία ξένων κυττάρων όπως ένας ιός ή κάποια μικροβια, απελευθερώνει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται αντίσωμα. Αυτό χρειάζεται υποστήριξη από τα πιο ισχυρά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, που ονομάζονται Τ-κύτταρα, προκειμένου να εξουδετερώσουν τον εισβολέα από κοινού. Μόλις εντοπίσουν τον στόχο τους, τα συνθετικά αντισώματα ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα.

Όμως τα ανθρώπινα και τα τεχνητά αντισώματα τείνουν να είναι ογκώδη μόρια τα οποία, εξαιτίας του μεγάλου μεγέθους τους, συνήθως περιορίζονται μόνο σε έναν μικρό αριθμό στόχων από τα κύτταρα εισβολής. Έτσι εξηγείται γιατί το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα και τα φάρμακα που βασίζονται σε αντισώματα δεν είναι 100% αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του εχθρού.

Στους καρχαρίες όμως τα αντισώματα είναι σχεδόν δέκα φορές μικρότερα και έτσι εισβάλουν σε μικροσκοπικές ρωγμές των κυττάρων, με αποτέλεσμα να εξουδετερώνονται αποτελεσματικότερα.

Επιπλέον οι ερευνητές έχουν αποδείξει ότι τα αντισώματα του καρχαρία είναι πολύ σκληρά. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι παρόλο που τα έβρασαν και τα βούτηξαν σε διαβρωτικό οξύ, αυτά επέζησαν.

«Σύντομα ανακαλύψαμε ότι οι καρχαρίες διαθέτουν αντισώματα, τα οποία είναι μικρά με απλή δομή και δυνητικά τεράστια οφέλη σε σχέση με τα ογκώδη ανθρώπινα αντισώματα που είναι εξαιρετικά περίπλοκα και μπορούν να καταπολεμήσουν μόνο έναν-έναν τους στόχους».

Με αυτά τα ευρήματα τα φάρμακα της επόμενης δεκαετίας το αργότερο θα διαθέτουν στοιχεί από τους καρχαρίες έτσι ώστε να αυξάνονται οι πιθανότητες να είναι ιάσιμος ο καρκίνος.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς ήταν η καθημερινή ζωή στον Μεσαίωνα;

Ιστορικά 03.05.2024
Δύσκολη, ανυπόφορη, ατελείωτη

Γιατί η Κίνα έχει 65 εκατομμύρια άδεια σπίτια

Stories 03.05.2024
Ολόκληρες πόλεις που χτίστηκαν αλλά δεν κατοικήθηκαν ποτέ

Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν όριο ζωής 150 ετών, αλλά πώς θα τα φτάσουν;

Νέα Εποχή 03.05.2024
Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν για πάντα, αλλά δεν έχουμε φτάσει καν στο όριο για το πόσο θα αντέξει το σώμα μας

Πώς τρεις Γαλλίδες πριγκίπισσες κατέλυσαν μια ολόκληρη δυναστεία

Πρόσωπα 03.05.2024
Τι επέφερε μια τόσο καταστροφική αλλαγή που αποδυνάμωσε και τελικά κατέστρεψε τη δυναστεία των Καπετιδών; Η απάντηση είναι, τρεις νεαρές γυναίκες.

Πώς περνάς το Πάσχα όταν είσαι vegan;


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Πρόσωπα 03.05.2024
Τι τρως και πώς είναι τα οικογενειακά τραπέζια

Γνωρίστηκαν online και σύντομα έμειναν μαζί: Μια σχέση που κατέληξε σε φόνο

Stories Χτες
Ποτέ δεν ξέρεις ποιος είναι ο σύντροφός σου

Η πόλη που εξαφανίστηκε από προσώπου γης: Όλα χάθηκαν στις φλόγες

Ιστορικά Χτες
Η φωτιά έχτισε ένα συμπαγές, αδιαπέραστο τείχος κατά μήκος της πόλης

Ατύχημα ή δολοφονία; Ο μυστηριώδης θάνατος μιας διάσημης χολιγουντιανής σταρ

Stories Χτες
Ο θάνατος της παραμένει τυλιγμένος στο μυστήριο και έχει πυροδοτήσει πολλές θεωρίες όλα αυτά τα χρόνια